více zvuků, převodník, klávesy

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
jasach
Příspěvky: 19
Registrován: 20 zář 2011 22:34

více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od jasach » 20 zář 2011 22:38

Chtěl bych se poradit ohledně práce s midi. Má doma Macbook z roku 2009, stage piano yamaha p-155 a převodník MIDI-USB Bespeco.
Chtěl bych rozřířit paletu zvuků těchto kláves přes midi (mají jen 16 zvuků). Například nějaké syntezátorové zvuky nebo hammondky. Nevím jak to udělat. Kde sehnat banku zvuků, jak to ovládat přes garageband, nebo zda přes nějakej jinej program.
Nevím zda to bude hrát z těch kláves nebo z macbooku?Děkuji za pomoc J

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od Pavel Vantuch » 20 zář 2011 23:31

Piano bude sloužit jako řídící prvek a zvuk poleze z booku. Či-li propojit to tím převodníkem, na pianu to bude MIDI Out, USB je jasný.

Ten převodník pak musí být vidět mezi zařízeními v utilitce Audio MIDI Setup, která je ve složce "/Applications/Utilities". Je tam na MIDI extra okno, pokud není vidět, je potřeba ho zapnout v menu "Window/Show MIDI Window". To jen pro kontrolu, že book ten převodník vidí, tenhle krom můžeš klidně i přeskočit.

Pak už stačí jen nastartovat Garageband a vybrat tam Piano nebo třeba Keyboard Collection, zeptá se to, kam uložit song a pak už to musí reagovat na hru na klaviatuře.

jasach
Příspěvky: 19
Registrován: 20 zář 2011 22:34

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od jasach » 21 zář 2011 09:57

díky zkusím to.J

jasach
Příspěvky: 19
Registrován: 20 zář 2011 22:34

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od jasach » 22 zář 2011 09:43

Dobrý den , postupoval jsem podle návodu, ten převodník v utilitce vidět není-mám ho dát nějak přidat?....v show midi window jsem si vybral nějaký obrázek kláves, nastartoval garageband a nic, žádnej zvuk neleze do macka klávesy hrajou normálně z vlastních beden.Možná by pomohl nějakej printscream obrázek jak to má v té utilitce vypadat. Dík J.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od kexik » 22 zář 2011 10:14

do macka nikdy nijaky zvuk NEPOLEZE, poleze do neho MIDI. nastuduj si co je MIDI, viz
http://cs.wikipedia.org/wiki/Musical_In ... _Interface
tym midi signalom musis ovladat nejaky nastroj v garage band a TEN bude hrat z pocitaca

jasach
Příspěvky: 19
Registrován: 20 zář 2011 22:34

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od jasach » 22 zář 2011 10:32

jo jo já to chápu, vybral jsem synták i piano a nic, u těhle věcí to chce bud návod pro dementa s obrázkama, nebo aby ti to někdo během 10 sekund ukázal...ale dík nastuduju, třeba se stane zázrak

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od Pavel Vantuch » 22 zář 2011 11:35

Tak můžeme to vzít "rovnou od podlahy".

Prvně ten macbook musí vidět ten převodník na sběrnici. Takže tady takovej obrázkovej návod, jak se k tomu proklikat (tohle je z Lionu, u Snow Leopardu nebude ten třetí obrázek)
screenshot 2011-09-22 at 11.09.06.png
screenshot 2011-09-22 at 11.09.06.png (45.78 KiB) Zobrazeno 1429 x
screenshot 2011-09-22 at 11.09.28.png
screenshot 2011-09-22 at 11.09.28.png (44.3 KiB) Zobrazeno 1428 x
screenshot 2011-09-22 at 11.09.45.png
screenshot 2011-09-22 at 11.09.45.png (87.64 KiB) Zobrazeno 1428 x
screenshot 2011-09-22 at 11.10.15.png
screenshot 2011-09-22 at 11.10.15.png (80.97 KiB) Zobrazeno 1428 x

jasach
Příspěvky: 19
Registrován: 20 zář 2011 22:34

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od jasach » 22 zář 2011 12:10

skvělé ! návod přesně pro mě, až dorazím domů hned to vyzkouším , a pak se těším na pokračování-nebo ho můžete poslat už ted...prosím, dík.J

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od Pavel Vantuch » 22 zář 2011 12:22

Já nevím, jestli bude nějaké pokračování :D Pokud ten mackbook na USB uvidí ten převodník, tak není co řešit a musí to šlapat

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od Kermitak » 22 zář 2011 12:51

Jen takova drobnost, ale casto se plete - konektor MIDI IN na prevodniku musi jit do MIDI OUT na pianu.

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od Pavel Vantuch » 22 zář 2011 13:35

Taky fakt :wink: Nicméně ten převodník musí MB vidět i bez zapojení do piana

Uživatelský avatar
jakubt
Příspěvky: 246
Registrován: 17 zář 2009 12:18

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od jakubt » 22 zář 2011 13:39

V garagebandu musí být stopa, na které se má přijímat MIDI, "odjištěná" pro nahrávání - teď nevím, jak přesně to v gb vypadá, ale nejspíš to bude malé červené tlačítko vedle stopy s nápisem A nebo ARM nebo R nebo symbolem nahrávání. Samotné nahrávání nemusí být zapnuté, stačí ho u té stopy povolit (to je ten Arm). A na té stopě samozřejmě musí být přiřazen softwarový synth, který bude podle midi not vyrábět zvuky.

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od Pavel Vantuch » 22 zář 2011 14:12

On je tady takovej "malej detail", že nevíme, jakou verzi GB řešíme. U GB 6 (v iLife '11) to funguje tak, jak jsem popsal v tom prvním příspěvku a ani tam na stopě tlačítko ARM, Rec apod. není. Jen ta stopa/nástroj musí být aktivní.
GB11.png
GB11.png (70.47 KiB) Zobrazeno 1385 x

jasach
Příspěvky: 19
Registrován: 20 zář 2011 22:34

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od jasach » 22 zář 2011 17:38

už to funguje šlo o problém out / in tak díky moc je to bomba!!!!!!!!!jdu hned skládat songy, ted bych se chtěl zeptat kde sehnat více zvuků, chtěl bych nějaké syntezátorové zvuky ala depeche mode, Moog minimoog, Fender Rhodes bass atd. Díky

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Re: více zvuků, převodník, klávesy

Příspěvek od Pavel Vantuch » 22 zář 2011 18:14

Dá se stáhnout ještě dodatečná knihovna, která se s GB neinstaluje hned.
V GB vpravo je inspector se zvuky a s různými nastaveními - taková tabulka (pokud není vidět, zapíná se dole - druhá ikona zprava)
inspector.png
inspector.png (46.39 KiB) Zobrazeno 1352 x
u některých nástrojů je vidět šipka v kolečku, na to když klikneš, tak vyskočí info o možnosti stažení dalších instrumentů a smyček
SI_AL.png
SI_AL.png (102 KiB) Zobrazeno 1352 x
když to potvrdíš, tak se otevře okno Software Update, tam dát Install, pak už to chce jen trochec trpělivosti, než ten balík dojede domů :wink:
SU.png
SU.png (104.29 KiB) Zobrazeno 1352 x

Odpovědět