Ako nastaviť "input impedance" ?

Mikrofony a předzesilovače
indierock
Příspěvky: 94
Registrován: 22 dub 2009 22:30

Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od indierock » 04 kvě 2011 14:51

Viete mi poradiť nejakú radu, pravidlo ako nastaviť na preampe input impedance, lebo väčšinou klasicky dávam 600ohm, ale myslím keď čítam nejaké návody od micov, kde je "recommended load impdance" napr >=2000ohm, že by som mal používať vyššie hodnoty, prípadne vraj sa má nastavovať asi 10-násobok "ouput impedance" micu . Zaujímalo by ma to hlavne, čo sa týka tých micov, ktoré vlastním (mám v podpise). Napr. u ribbonov sE R1, shure sm7b...

Uživatelský avatar
W.Cable
Příspěvky: 858
Registrován: 07 lis 2007 09:45

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od W.Cable » 04 kvě 2011 15:17

Ta nizsi impedance se pouziva u hodne starych zarizeni, tzv. vintage gear. Ta vyssi se pouziva u novych veci, jeji zvuk je "jasnejsi, pruzracnejsi", zkus nahrat obe odporove nastaveni a pak porovnat.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21304
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od Pytkin » 04 kvě 2011 19:02

ja myslim ze najlepsie je to nastavit podla ucha ..

Uživatelský avatar
W.Cable
Příspěvky: 858
Registrován: 07 lis 2007 09:45

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od W.Cable » 04 kvě 2011 21:46

Usi jsou samo nejlepsi radci, o tom zadna. :!:
Ta rada byla myslena tak nejak ve vseobecnosti, at to jsou predzesilovace, ekvalizery, kompresory, ci jine zvukove zarizeni.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od kexik » 05 kvě 2011 07:44

podla ucha, treba si vsimat dve veci, ktore s impedanciou priamo suvisia:

1. pomer signal/sum
2. ubytok/obsah vysok

konkretne nastavenie je kompromisom medzi tymito dvoma parametrami. obvykle nastavenie, ktore vedie k nizsiemu sumu, vedie k ubytku vyssich frekvencii a opacne

Kelley
Příspěvky: 253
Registrován: 10 bře 2009 14:09

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od Kelley » 05 kvě 2011 08:28

Ona se dá u mikrofonního předzesilovače (mixu, zvukovky...) nastavovat vstupní impedance ? :shock:
Ne, nic ve zlém. Vstupní impedance (=load impedance) je dána konstrukcí předzesilovače a je natvrdo "zadrátovaná" v zařízení. Jen tak namátkou jsem si přečetl dokumentaci od Behringer MIC800 a tam je udávána vstupní impedance 2,6kOhmu, MIC100 má 2kOhmy, takže oba vyhoví. Myslím že u jiných to bude podobné.
A pak tu máme vnitřní impedanci vlastního mikrofonu - to je těch 600 ohmů (=source impedance).

Ono to spojování impedaní je vůbec trochu alchymie. Poměr 1:10 se používá taky - u odporových děličů v elektronice. V anténní technice se zase load impedance musí rovnat vnitřní impedanci zdroje. A u mikrofonů to je zřejmě zase jinak :roll: Aby se v tom prase vyznalo :twisted:

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od Kermitak » 05 kvě 2011 08:41

Ano, u mnoha se nastavit da (resp. vybrat z vice moznosti).

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od kexik » 05 kvě 2011 09:04

1. mnohe lepsie preampy maju impedanciu nastavitelnu, je to vyhoda pri pouziti pasivnych mikrofonov (dynamiky, ribbony) a mikrofonov s vystupnym trafom (lampove, ale aj napr. oktava )
2. pouziva sa pri odporovej vazbe koncepcia tlmenie 1:10, 1:1 sa pouziva pri trafovej vazbe. navyse mikrofony zdaleka nemaju standardne vystupnu impedanciu 600ohm, bejvavalo. byva to rozmanite, od 100 do 2000 ohmov, vacsinou medzi 200-600ohmami
pri preampe plati, cim nizsia vstupna impedancia, tym lepsie sumove cislo koli nizsiemu johnsonovmu sumu. na druhej strane, priliz nizka impedancia sposobuje pretlmenie vystupneho trafa mikrofonu, resp dynamickeho menica, cim sa straca uroven signalu a ubuda vysok (pasivne mikrofony maju vyraznu imaginarnu zlozku impedancie)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21304
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od Pytkin » 05 kvě 2011 09:14

kelly : staci sa pozriet na nejaku serioznejsiu znacku ako je behringer ..

Kelley
Příspěvky: 253
Registrován: 10 bře 2009 14:09

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od Kelley » 05 kvě 2011 09:25

A u kterých předzesilovačů se dá přepínat vstupní impedance ? Já netvrdím že to nejde, jen o tom nevím... (Moje FA-66 to taky nemá, Edirol je snad torchu značka...).

Kelley
Příspěvky: 253
Registrován: 10 bře 2009 14:09

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od Kelley » 05 kvě 2011 09:30

A u kterých předzesilovačů se dá přepínat vstupní impedance ? Já netvrdím že to nejde, jen o tom nevím, že by to někdo dělal.
Díval jsem se na nějaký Mackie Onyx a na svou Edirol FA-66 a ani u jedné výrobce vstupní impedanci MIC preampu v mauálu vůbec neuvádí. To je myslím spíš plus pro Uliho, že se s technickou specifikací netají. Kvalita výrobků, to by bylo na jinou diskusi.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od kexik » 05 kvě 2011 09:36

napriklad art, avallon, UAD at atd...

Uživatelský avatar
W.Cable
Příspěvky: 858
Registrován: 07 lis 2007 09:45

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od W.Cable » 05 kvě 2011 09:43

Kelley: Malo si toho videl, jinak Behringer a Edirol by Roland nejsou zadne hi-endove znacky, to neber jako bernou minci.
O tomhle se tu bavime, byt je to takova stredni trida.
Obrázek

Kelley
Příspěvky: 253
Registrován: 10 bře 2009 14:09

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od Kelley » 05 kvě 2011 10:33

W.Cable, Kexik: OK, dělá se to, to jsem nevěděl. Nemůžu vědět všechno.
A kromě toho pořád nevime jaký předzesilovač má tazatel.

Uživatelský avatar
W.Cable
Příspěvky: 858
Registrován: 07 lis 2007 09:45

Re: Ako nastaviť "input impedance" ?

Příspěvek od W.Cable » 05 kvě 2011 10:43

A co si takhle precist tazateluv popisek pod carou, tam bys videl ten ART Mpa Gold Digital. :wink:

Odpovědět