Aky preamp a pomože vlastne ? Help

Mikrofony a předzesilovače
Odpovědět
Nino1MOTIF

Aky preamp a pomože vlastne ? Help

Příspěvek od Nino1MOTIF »

Ahojte,

mam mikrofon M-audio nova kondezatorovy pripojeny do M-audio Fast track pro, zaujimalo by ma ci by mi pomohol preamp v kvalite zvuku a ci by zlepsil zvuk.

Dakujem

Ivo
Moderátor

Re: Aky preamp a pomože vlastne ? Help

Příspěvek od Ivo »

Záleží jaký preamp, že ? :wink: Behringer a spol by to asi moc neposunul ... Předpokládám taky že se nechystáš investovat do hi end preampů v obvyklých cenách 1500 - 2000 EUR. Je-li to tak, potom mě napadá skoro jediný razantní upgrade, a to je DAV BG-1 v ceně cca 500 EUR. Ten zvukový rozdíl bude velmi citelný, to si bud jistý ... (shodou okolností má jeden putovní u sebe na Slovensku právě Pikey ... dá se s ním domluvit na případném vyzkoušení).

Nino1MOTIF

Berhringer urcite ne :) ale napr. M-Audio DMP3 ? alebo investovat do RME QuadMic ? Alebo to co si spomenul ty

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Záleží kolik kanálů potřebuješ, ale cesta M-Audia, RME atd asi nějaký výrazný posun nepřinese proti Fast Track Pro ... DAV-BG1 je proti tomu na uplně jiné planetě ... (za tu cenu je to exot ...)

Vrzalík

Příspěvek od Vrzalík »

Ivo píše:...napadá mě skoro jediný razantní upgrade, a to je DAV BG-1 v ceně cca 500 EUR. Ten zvukový rozdíl bude velmi citelný, to si bud jistý.
Souhlas, nedávno jsem ho pořizoval ( viz ./mikrofony/d-a-v-electronics-broadhurst-gardens-no-1-t12951.html). Kdybys do něj nechtěl investovat ani těch 500 EUR, tak mě napadá ještě Goldmike 9844 ( mezi těmito dvěma jsem se rozhodoval) :wink:. Případně ještě ART MPA GOLD.

Nino1MOTIF

Este taka otazka, ten preamp zlepsi zvuk ?

zazz

Příspěvek od zazz »

Jak tak ctu tvoje dotazy, tak by pro tebe bylo urcite lepsi precist si nejake knihy o zvukarine, nez investpvat do hardwaru....

Nino1MOTIF

Mozna ano ale neviem kde najst informacie co vlastne ten preamp robi..

zazz

Příspěvek od zazz »

matucha

Příspěvek od matucha »

Nino1MOTIF píše:Mozna ano ale neviem kde najst informacie co vlastne ten preamp robi..
No jako u hodne veci, kdyz dva delaji totez neni to totez. Zesilit signal z urovne mikrofonu (casto velmi slabe - hlavne u dynamickych mikraku) na uroven linky (o mnoho dB vic) jde s pomoci par pidi svabu, ktere najdes (a ted me neber za slovo) od mobilnich telefonu po levny zvukovy karty. No a pak to taky muzes udelat s extremne preciznima soucastkama a velkejma trafama atd vyladenejma ciste pro nej nej zvukovej zazitek (dle ucha designerova).

Rozdil mezi levnym a drahym resenim je jak mezi fotkou z mobilu a fotkou z nejlepsi zrcadlovky. Nekdy ti ta fotka z mobilu staci, jindy hltas kvality skvely fotky bez preprocesovanosti a plochosty a nedetailnosti, ktery v ty mobiloidni fotce sou.

Preamp je jenom jedna soucast retezce, zalezi i na mikrofonu a AD prevodniku (sebelepsi telo zrcadlovky s levnym objektivem bude furt jenom tak dobry jak je dobrej objektiv a kdyz mas blbou scenu a blby svetlo tak ti nepomuze zadna technika a vysledek bude vzdycky blbej).

Rozdil mezi dobrym preampem a ok preampem ve zvukovce je takovej, ze na nekterych zdrojich proste zaznamenas prirozenejsi, stavnatejsi, realnejsi, dynamictejsi, nadejchanejsi... reprezentaci signalu. Spolecne s dobrym prevodnikem to pak udela to, ze najednou misto plochejch cartoon zvuku mas neco, co zni realne a nebo nekdy i prikraslene.

Mozna to nebudes vnimat hned, ale pokud jsi vnimavej clovek a mas pro zvuk cit, tak minimalne po case zjistis, ze najednou tvoje mixy fungujou lip a ze nemusis tolik (marne) procesovat, aby se ti tvoje vysledky aspon trochu libily.

Nino1MOTIF

Cize preamp , zlepsi celkovy zvuk mikrofonu v nahravke ?

Vrzalík

Příspěvek od Vrzalík »

Nino1MOTIF píše:Cize preamp , zlepsi celkovy zvuk mikrofonu v nahravke ?
Ano :wink:. Ale není samospasitelný :wink:.

delay

Příspěvek od delay »

Nino1MOTIF píše:Cize preamp , zlepsi celkovy zvuk mikrofonu v nahravke ?
Být tebou bych si znovu přečetl matuchův příspěvek. Jinak ano, pokud koupíš nějakej lepší preamp, tak posílíš jednu část řetězce, zvuk se o trochu zlepší, ale nejslabším článkem kromě A/D bude potom i mikrofon (protože sebelepší preamp z chabého mikrofonu nic moc navíc nevytáhne).

Otázkou tedy může být taky to, když už zamýšlíš změnu, jestli začít zrovna u preampu, já bych třeba skoro radši vyměnil mikrofon, protože bych si tipnul, že rozdíl mezi Novou a dejme tomu AT4040, TLM102 nebo AKG C-214 bude zvukově větší nežli rozdíl nového preampu oproti stávajícímu M-Audiu. Pakliže chceš co největší změnu zvuku, tak hlasuju pro mikrofon a premap bych řešil v dalším kole... :idea:

Vrzalík

Příspěvek od Vrzalík »

delay píše:Otázkou tedy může být taky to, když už zamýšlíš změnu, jestli začít zrovna u preampu...
To je otázka na další debatu :wink:. Já jsem zrovna tak začal :wink:. ( samozřejmě, že koupit preamp význam má, za předpokladu, že v budoucnu chceš koupit kvalitativně odpovídající mikrofon, jinak bych investoval zřejmě jen do lepšího mikráku). Jak už bylo řečeno, ten posun bude větší.

Nino1MOTIF

ja praveze ziaden preamp nemam, mam priamo zapojeny mikrofon m-audio nova do zvukovky, ale tak zvuk neni velmi dobry, nejsom spokojny, preto sa pytam ci zakupit preamp, do tych 250-300 eur.

Odpovědět