Čínská U87Ai !!!

Mikrofony a předzesilovače
matucha

Re: Čínská U87Ai !!!

Příspěvek od matucha »

Jo ja rozhodne kupuju svoje neumanny jenom podle povrchovy upravy ;).

marylin

Příspěvek od marylin »

Dudas: Nikdo netvrdí, že to je to isté, pořád je to jenom čínská kopie. Mě osobně vůbec nezajímá, co to má za kapsli a součástky uvnitř. V DIY světě máš obecně dost problém s vhodnými (dobře vypadajícími) těly pro stavbu mikrofonu (U87 obzvlášť). Pokud by se dalo sehnat pouze tělo (za lepší cenu a klidně bez loga), mohla by to být alternativa pro stavbu kopie U87. Toť vše...

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Aha, sorry. Do tohto sveta DYI som zatial moc neprenikol.
Hlavne co sa tyka pristrojov, ktore vyzaduju precizne technologicke spracovanie niektorych podstatnych vnutornych dielov, mi to pride ako zbytocna debata. Ale mozno sa mylim a skutocne dobry hobista si tie kvalitne mikraky doma zbastlit dokaze.
Drzim palce.

liborp

Příspěvek od liborp »

Čínskou U87Ai jsem si objednal, platil prostřednictvím paypal jako většinu věcí (zpravidla peníze jdou do evropských zemí, uvolňují je až po přijetí zboží klientem). Posláno v balíku, kvalitně chráněném, prostřednictvím DHL, nutné bylo proclení, ale vše se dalo vyřídit od počítače, v podstatě už ve chvíli, kdy v Hongkongu balík nakládala společnost DHL, pak bylo otázkou hodin, kdy DHL doručila balík v ČR. Obdobně jsem před časem na Ali koupil neumannovskou handku 105, jejich originál 104 vlastním už dlouho, je spolehlivá.

Oproti tomu, co píše marylin, mohu potvrdit, příp. přidat ze svých pozorování a zkoušek s U87Ai čínského původu oproti jiným mikrofonům, které mám (U87i, U87Ai, WA87, C12 apod.).

- tělo a "metal work" je prakticky k nerozeznání od originálu - souhlasí

- polarizační napětí je 56V oproti 60V na originálu, nicméně mikrák je o 1.5db citlivější - neměřil jsem zatím polarizační napětí; jde o citlivou záležitost, nechtěl jsem odrovnat kapsuli, z měření třebas kapsle u U47, která mívá statické napětí cca 63 V (ze 105 V napáječe jde napětí přes dělič 2 a 3 MOhmy) vím, že cca 10% ochází do obvodu měřidla (podle použitého měřiče a použitého MOhmového odporu), takže jsem některými měřidly měl 56 V, což bylo ve skutečnosti cca 62 V); citlivost souhlas

- lehce tmavší jak originál, což by šlo vytunit - zatím jsem nekoukal do koše na kapsuli, ale výrobci zpravidla obvod přizpůsobují kapsuli, zde jde zřejmě o kopii obvodu U87Ai, ukazuje na to i obvodová deska s nápisem U89, která se začala u Neumannů užívat cca od r. 1995, poprvé byla totiž uplatněna včetně násobiče napětí v U89, někteří proto moc U87Ai nemusejí, zvýšení statického napětí na kapsuli (60V) se podepsalo sice na snížení vlastního šumu, ale i na charakteru zvuku - na citlivosti, ale i na chování k problémovým frekvencím, např. sykavky. více dám na harmonické, ty se podobají vzácně originálu U87Ai - přikládám graf, ale (pozor!) nemám měřič přímo připojený na výstup mikrofonu, měřil jsem pásmo 15 Hz až 20kHz v uzavřené místnosti vysílaným zvukovým signálem na monitor ADAM, oba mikrofony U87Ai i 87Ai číňan parelelně najednou

- namísto cívky s feroxovým jádrem jsou tam čtyři diskrétní tlumivky - i já mám na místo cívky 4 tlumivky

- logo na kopii je lehce odlišné od loga originálu - logo se maličko liší, modrá barva zůstává (tranzistor), logo u 105ky je v červené barvě, jak to je typické pro TLM obvody, také drobně jiné, ale kdo nemá možnost srovnání, absolutně tápe a nepozná

- piny na hlavě jsou tenší jako má originál,což znemožňuje instalovat originální grill na čínský mikrák. Naopak čínská hlava pasuje na originál - souhlas, v té části pinů a hlavy je zřejmě ještě něco nedotaženého z čínské strany

- přepínač do polohy Kardioda má méně výrazný klikanec jako má originál - celkově přepínání vzorů, což byla novinka f-y Neumann (dva vzory u U47, pak dálkově přepínané vzory 8 koule a kardioda u M49, pak na těle tři vzory u U67 a U87), v čínské verzi poměrně vázne. u mě přepínač nepřesahuje příliš tělo mikrofonu, takže nehet někdy nezachytí přepínač a ten se nepřepně cvaknutím do polohy. podle mě měl být přepínač o milimetr vyšší, aby přesahoval nad tělo. je to drobnost, ale u Neumannů by se to nestalo, jak moje U87, tak U87Ai přepínají bezvadně

- shockmount, dřevěný box, manuál a krabice vypadají prakticky shodně s originálem - koš i celkové balení opravdu jako od Sennheiserů, resp. Neumannů, bylo to tak i u 105ky, naprostá shoda, jako by to už pro evropský trh dělávali odedávna :-)

- když už jsem měl připojenou čínskou U87Ai, připojil jsem taky U87i, ale hlavně WA87, ta firma mě svého času zaujala svými klony U87 nebo U47 a U47jr. výsledkem testu je shodný graf, jen harmonické se maličko liší, tedy kapsle a/nebo trafo budou od jednoho výrobce, přitom WA má uvedeno CineMag a kapsuli japonský mylar

- určitě má čínská U87Ai vyšší citlivost i na výstupu, je to vidět z grafů

- zvuk (zpěv) z něj vychází příjemný, měkký, méně laserový nežli z originální U87Ai, ale zvuk není jen o grafech a harmonických, ale hlavně o lidském uchu a emoci

- určitě bude stát za to vzít do ruky schéma Neumannů a ověřit hodnoty v U87Ai čínského sourozence, podle mě se hodnoty mohou lišit v jednotlivých kusech, které do Evropy přicházejí, přitom stačí změna jednoho kondenzátoru a mění se charakter celého mikrofonu, na Ali prodává mikrofon několik firem, liší se i cenově, sám jsem při koupi oslovil znovu tu firmu, která předtím bezproblémově dodala 105ku

- je taky podivné, že čínští výrobci nepoužili na místo tranzistoru řízeného polem (typu FET 2SK17x nebo staršího) tu novou desku, kterou tam Neumann v posledních letech na místo tranzistoru dává - mikroobvod s několika povrchovými součástkami (odpory, tranzistory) - připojuji foto - buď neměli v rukách nejnovější U87Ai nebo šli vlastní cestou a našli pro nás jiný zvuk ve starém těle.

Každopádně obrovský posun, přímo se začala psát nová kapitola DIY. Vždyť je to stejně drahé / levnější nežli klony od micmod a jiných na trhu, které vypadají pořád jako klony.

Jen se těšit, že přijde časem i U47 nebo C12 nebo Sony800. Ale do lamp (AC701 apod.) nebo nuvistorů se zřejmě nepustí... A bez nich to jaksi nepůjde.
Naposledy upravil(a) liborp dne 23 lis 2020 01:51, celkem upraveno 2 x.

liborp

Příspěvek od liborp »

porovnání, U87Ai, red Neumann.png
(na základě vysílaného signálu 15Hz - 20 kHz na monitor ADAM, snímáno vždy paralelně dvěma mikrofony v kardiodě, včetně harmonických dole)

červeně U87Ai Neumann
fialová U87Ai čínské výroby

zeleně U87Ai čínské výroby
červeně WA87 (kapsle: Lens Kondensator LK-87-B-50V, reprodukce klasické duální kapsle K87 se čtyřmi vývody, velikost 1“, tloušťka 6 mikronů, zlacená, materiál NOS japonský mylar, FET tranzistor Fairchild, výstupní transformátor CineMag USA)
modře U87i Neumann (FET 2SK170, někdo má FET 2N3819)

harmonické klasického U87i a čínského klonu se vzácně podobají, WA je tam jinde, otázka je, jak se to projeví, zajímavý jen ten hrb na počátku u WA a čínského klonu U87Ai - frekvenční průběh WA87 a čínské U87Ai téměř shodné
Přílohy
Snímek obrazovky 2020-11-23 v 1.12.23.png
Naposledy upravil(a) liborp dne 23 lis 2020 21:19, celkem upraveno 2 x.

liborp

Příspěvek od liborp »

- detail obvodu s povrchovou úpravou, nahrazující v U87Ai v poslední době FET tranzistor, zlí jazykové tvrdí, že už není výrobce, který by dělal tak kvalitní tranzistory...

- další foto: nahoře originál Neumann U87Ai, dole čínský klon U87Ai;
Přílohy
D4391537-5EED-44C1-AC7C-5EE995721227.jpeg
90CEAD14-239C-47F3-BEC7-45EDE19899A8.jpeg

matucha

Příspěvek od matucha »

Super ulet. Tomu by use fakt dalo rikat klon.

Nevim jestli kdy udelaj neco co ma VF14 nebo AC701 nebo nuvisor. Ale k U67 maj uz jenom krucek. Kdyby to vychytali taky s hlavou a moh bych na to hodit hlavu ze svy U87i, tak to by urcite stalo za hrich ;).

C12ky by taky nemeli mit problem naklonovat...

marylin

Příspěvek od marylin »

Je to mazec. Koupíš si klon U67 střev včetně napáječe od Maxe Kirchera a máš rázem mikrák, který vypadá, ale hlavně i zní, a to vše za relativně slušný peníz (lidi si pro tyto účely kupují Neumanny TLM67, které vykuchají a osadí Maxovou deskou). Sám dost uvažuji, že si to tělo koupím, vykuchám a postavím do něj U67 obvod (u87čku už mám a nepotřebuji stavět další). Lampa problém není, trafo taky ne (dokonce je možné sehnat i Haufe, které se aktuálně dává do U67 reissue), 7 pin XLR cajk a dvě K67 origo kapsle jsou v šuplíku...Zdroj bych taky našel... U67 obvod je šílený (snad nejšílenější co Neumann kdy vymyslel - už jen to trafo se čtyřma sekundárama je úlet), samá zpětná vazba a EQ, ale je to výzva...
Naposledy upravil(a) marylin dne 23 lis 2020 21:49, celkem upraveno 1 x.

liborp

Příspěvek od liborp »

:-) ano, ta U67 by se z toho dala udělat pěkně. ještě si zřejmě jeden U87Ai od číňanů koupím, tělo od Maxe mám, používám Maxův napáječ a tělo TLM67, ale i to je slušný mikrofon. TLM67 má stejnou hlavu jako U87Ai, jen U87i mělo hlavu jinou, tam jsou z kapsule 4 vývody, desky byly oddělené, protože v U87i by phantom 48V, resp. 2x 22,5V baterie neutáhly obě půlky kapsule. zpravidla se uvádí jen cca 40V statiky na kapsuli (při použití baterií v těle U87i), přece jen obvod má nějakou spotřebu.

nové U67, které neumann vyrábí, jsou pekelně drahé, přitom rozdíl mezi U87Ai a U67 není až tak velký - elektronka v obvodu a jiné trafo, zpětná vazba ovlivňující katodu. Max vymyslel úpravu - kromě EF86, vcelku běžné elektronky, se tam dá zapojit PF86, podle všeho kvalitnější elektronka než EF86.

https://www.thomann.de/cz/neumann_u67_set.htm - cca 150 tis. Kč

ty rozdílné piny jsou možná záměr, kdo ví, s čím číňani ještě v budoucnu přijdou.

liborp

Příspěvek od liborp »

tady například bylo možné koupit vnitřek od Maxe za 425 USD včetně napájení: https://store.studio939.com

marylin

Příspěvek od marylin »

Jj, ta cena reissue je pekna. Amici se ted docela rozplývají nad Stam Audio 67. Kapsle do nej zacal delat Tim Campbell, coz je myslim zaruka dobre odvedené prace na kapsli. Puvodne to osazovali kapsli od Erica Heisermana a patrne se nejak nedohodli. Co jsem tak cetl, tak Stam nebyl spokojen s konzistenci kapsi a kontrolou kvality. Cert vi.

Myslim ze nekdo z SK ma Stam Audio 87 mikrak, tak by mohl poreferovat, jak je spokojen.

Mne osobne to prijde uvnitř tech mikraku trošku divocina, ale asi je to uz jen ma deformace.

Max Kircher tuším ma i sve vlakno tusim na GS. Je škoda, ze uz nezavita na GDIY.

liborp

Příspěvek od liborp »

...tak špatná zpráva, linky na Ali, kde bylo "účko" k mání, záhadně nefungují. stejně tak M4, vlastně sennheiser, který jsem chtěl objednat, už není... škoda, tak mám aspoň ten jeden kus :-)

liborp

Příspěvek od liborp »

věřím, že se nějaké kusy ještě objeví. především na "tunění".

zkusil jsem s hlavou U87Ai číňana propojit Maxovo tělo, abrakadabra, vynikající sound. s hlavou z TLM67 to není ono, zřejmě tam jsou nějaké jiné hodnoty kondenzátorů a odporů oproti hlavě z U67. tato hlava super, vynikající sound, hodně to jde k U47, výrazné basy a středy...

už jen změnit na černé (lampové) logo Neumann :-)
Přílohy
918F323E-1E77-4AAC-AA66-5CAF3B0354B1.jpeg
EE8D5524-DD22-44B8-AC3A-742B7F414C0D.jpeg
83412E4A-E76F-4900-AC34-54354B67AC48.jpeg

marylin

Příspěvek od marylin »

Kdoví, co tam Číňani dávají za kapsle. Pokud třeba něco od 3U Audia, tak to může hrát dobře. Guosheg Zhuang (majitel 3U Audio) je designérem snad všech čínských kapslí a obecně mezi DIY komunitou považován za jednoho z předních odborníků na výrobu a tunění kapslí. Chtělo by to vidět kapsli mno. Ale, že se to zvukově hnulo k U47 je pro mě překvapení....

Díky za report!

liborp

Příspěvek od liborp »

jinak velikej black friday u JZ, taky vlastni kapsle, dost specificky, zvlastni design, nizky vlastni sum obvodu, mam jejich 47 a BH1, jsou TLM, nyni maji novy model 28 a 29 (leden 2021) transformatorem

https://intshop.jzmic.com

na kapsuli v U87ai mrknu, pokud z toho bude znat vyrobce, ale WA pouziva zrejme stejne do svych majku, viz ty grafy vyse, prubeh frekvencnich charakteristik se shoduje temer

Odpovědět