generálka Gefell CMV563

Mikrofony a předzesilovače
matucha

generálka Gefell CMV563

Příspěvek od matucha »

No tak po neuveritelne dlouhy dobe na to doslo, uz x-krat jsem chtel starouše prodat nebo vyměnit za nějakej HW, protože i když na něco fungovaly (cmv563 a um57) pěkně a někde to bylo výborný nostalgický "vintáž-koláž" záležitosti, tak přecejen trpí mnoha neduhy.

Vlastně za to může Carloff, protože jako z blesk z čistýho nebe přišel s tim, že by si jeden kousek nechal a nechal ho opravit, místo toho, aby ho vyměnil za nějaký další předzesíky apod.

No a tak jsme zabalili oba svoje kousky a dneska se uz vezou do dílen. Těla k Petrovi Drefahlovi a kapsle přímo do Microtech Gefell. Počítam, že do 3 týdnů by to mělo být nazpět.

Myslim, že bude hodně zajímavý, co se z tech docela kontroverzních mikráků vyklube. Co je na těch mikrácích kontroverzní? Velký množství zatratitelů v čechách a velký množství lidí, který o nich muví víc než dobře venku. Zajímavě se to projevuje na cenách, kdy po revoluci je jako krámy vyhazovali z kulturáků lopatou a pár "zlatokopů" to objíždělo a obratem prodávalo smetí za tisíce dolarů do států. Tahle situace se podstatně změnila a s jejich ubývajícím množství v našem regionu stouply na ceně z nuly na 10-25tis, občas samozřejmě i míň, když najdete někoho, kdo to vůbec nesleduje a žije v roce 90, ale to už se moc nestává, spíš je každým rokem situace horší a horší.

Takže kousky sou to levný, když se podaří najít zapadlej šuplík... ale kolik stojí generálka? Vypadá to, že vyměnit pár věcí uvnitř neni takovej problém a tak se nedá očekávat velká cena. U Drefahla to výjde na cca 175e. Nevím kolik u Gefellu, ale u Andrease Grossera to je skoro polovina. Generálka kapsle výjde možá překvapivě dráž - na 280e. Celkem 450e. To není zrovna málo. V mym případě je to srovnatelný s tím, kolik jsem dal za ten mikrofon.

Co by mělo být výsledkem soudě dle "sebraných keců z netu"?
1) menší šum (s šumem jsem nikdy u CMV problém neměl)
2) hladký vejšky, víc vejšek (jo tak na to se těšim)
3) lepší basy (nikdy mi nescházely, ale jo, klidně to může být kulatější)

No a pak by to mělo být na úrovni klasik klasik a uhájit si svý teritorium vedle U47 a M49... s tim, že to vlastě narozdíl od mnoha U47 a M49 má pravou M7 kapsli a ta elektrická část může fungovat správně, narozdíl od U47, kde je problém sehnat fungující a dobrou VF14 lampu.

Těžko říct, asi bude probém porovnat to s dobrou U47 jinak než na obrázku, takže tohle asi nikdo z nás neposoudí. Na druhou stranu, když se mi vrátí perfektně hrající mikrák s super charakterem (kterej jinak to CMV fakt má), tak budu spokojenej, nad míru spokojenej. Když se vrátí něco na půl cesty, tak asi nastane čas definitivního prodeje.

Ještě obrázky... ten na dřevě je Carloffův snad ještě předválečný kousek. Ten na šedym povrchu je můj totalitární východoněmecký umakartový týpek s ulízlou patkou a knírkem.

Obrázek

Obrázek

deep

Příspěvek od deep »

nadhera... prosim prosim vetsi fotky nemas?
-------------------------------------------------------
Eduard Skýva

syncro

Příspěvek od syncro »

Německý fešák ve slušné kondici u mne ve studiu, bohužel už ale změnil majitele a putoval do své rodné země. Prodej byla chyba...

Obrázek

Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

matucha

Příspěvek od matucha »

synchro > ja prave myslel, ze ti vubec neschazi

fova > je hezky, ze ceska stranka vylejza jako 1. vec v googlu, kdyz napises CMV563 nebo UM57, u nas myslim tyhle mikraky mely dost slusnou populaci za komunismu...

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

ja jsem se rozhodl, protoze jsem premyslel koupit si Red microphon typ A
http://www.vintagemicrophone.com/JShop/ ... 6c754b2159
ta cena je bez kapsule...jenze jsme se dozvedel ze mikrofon je transformless..
a tak uvahy pokracovali az jsem se rozhodl mit uplne super CMV telo(po refurbishmentu 100%bude, alespon doufam) a radu kapsuli ktery si budu dokupovat..M7 bude jako nova a zacnu B7/R7 (KK47 kapsule ma byt s CMV telem pry absolutne nerozeznatelna s U47 ) a pak budu pokracovat (asi B6 atd)..tim padem k mym dvema mikrofonum(ADK CE a SONY C 38b) budu mit postupne jako by 2-3 dalsi..
myslim ze je to verzatilni cesta a po dlouhych uvahach asi nejlepsi ..pro mne...
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

syncro

Příspěvek od syncro »

matucha: Chybí mi tam, kde bych chtěl právě ten "vintage-koláž" zvuk, jako je třeba ve starých reggae peckách ala Studio1. MKL5000, kterou jsem CMV nahradil, zní o dost moderněji. V té době jsem ty peníze potřeboval jinde, dnes bych si CMV asi nechal...

Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

matucha

Příspěvek od matucha »

no vsechno jeste neni ztraceno, furt se este objevujou ;-)

schvalne nakolik se zachova starej zvuk tou opravou, jestli z toho nevznikne "moderne znejici" kousek, neco ceho je vlastne dneska "tuny" a jestli vlastne neni tak trochu skoda z toho stirat ten prach veku... ale u toho myho kousku nemam spatny svedomi, protoze to uz opravdu kreslilo

si pamatuju, ze si kdysi rikal, ze si slysel (nebo nekdo z okoli) CMV u nejakyho nemce, kterej ho mel opraveny a ze to hralo uplne jinak nez zname (v dobrym slova smyslu).. treba se to dostane "tam" ;-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Jako muzeální veteráni z NDR je to asi zajímavé ... Ale dnes už jsou (kvalitní) mikrofony zvukově i technicky dost jinde. Na CMV jsem před pár lety nahrával jedno album manter - ty vokály byly docela ploché, tenké, bez hloubky a detailů ... Fandím těmto restauračním pokusům, ale já osobně bych tyto staré gramofony vždycky raději vyměnil za něco pokročilejšího, spolehlivějšího a podstatně lépe znějícího ... Zvláště když američané (kteří samozřejmě mají každý současně velkou sbírku normálních mikrofonů) nabízejí ve své rozmazlenosti zatím celkem slušný peníz ... Raději mám oktávku než starého wartburga :) (byť po generálce ...)

Ani Gefell UM 75 (dokonalý prestižní moderně-restaurační kousek za 6000 dolarů, který jsem tady 14 dní měl) nezněl nějak oslnivě ...

Pro zajímavost a ze srandy, tady jsou dva malé vzorky - hlas nahrávaný na CMV a pak na moderní mikrofon (Horch RM2J). Samozřejmě - mix, nahrávací podmínky, posazení hlasu atd. jsou v obou případech jiné, ale jakousi představu o zvukové dimenzi obou mikrofonů to možná dává ...

CMV

HORCH

Ale samozřejmě držím restauratérům palce :wink:

matucha

Příspěvek od matucha »

UMko bylo vždycky kvůli svý konstrukci míň tělnatý, prý za to může hlavně tvar toho koše okolo kapsle (ale kde je opravdu zakopanej pes, to nevim). Mám takovej pocit, že ani ty UM92.1 nemaj jinou frekvenční charakteristiku než stará UM57, jen jsou trochu otevřenější (tj. žádný tělo navíc, spíš víc čistoty). Úplně přesně o tom samozřejmě mluvit nemůžu, protože to znam jen z ukázek, který jsem si povyměňoval s jednim týpkem, kterej nebyl s UM92 úplně spokojenej a ukázky odemě se mu líbily víc ... dokud ovšem nedošlo na některý hlasitější hlasy, kde to ta UM57 a zněla jak roztříštěný sklo. Nakonec ho uspokojila modifikace od Olivera Archuta, kdy tam vykous nějaký odpory a tak vyřadil nějakej RF filtrační obvod.

CMVcka proti UM fakt zněj tlustějc, míň středově, aspoň co můžu soudit dle těch mojich a kecy z netu říkaj přibližně to samý. Bude opravdu moc zajímavý, jak to potom bude fungovat vedle Hrocha, protože by se to nemělo nechat moc zahanbit, s tim že Hroch to asi přebije ve výdrži vysokýho SPL.

A ke starejm mikrakum mam, kromě určitýho sentimentu k době 50-70. let co se hudby týče, taky docela zásadní náhled, že moderní mikrák si můžu koupit celkem bez problémů, když se mi sejde peníz na kontě, ale ty starý věci jsou daleko komplikovanější a tak jsem začal od těch starších (když pominu pár podprůměrnejch project studio věcí, co jsem nakoupil v úplnejch začátcích a buďto prodal, jako AKG C1000, nebo mi ležej v šuplíku prakticky bez využití - jako Audix CX101, ze kterýho pužívam prakticky jen shockmount).

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

matucha píše: CMVcka proti UM fakt zněj tlustějc, míň středově
No nevím, mně to tak moc nepřipadalo .. to i U87ai (i když celkově nic moc) zněl mnohem mohutněji ...
matucha píše:Bude opravdu moc zajímavý, jak to potom bude fungovat vedle Hrocha, protože by se to nemělo nechat moc zahanbit
No uvidíme ...

kexik

Příspěvek od kexik »

syncro: na fore muzikeru je chlapik slovak, ktory prave dva hodla predat...
bohuzial som ho naucil ebayove ceny, takze bude asi robit drahoty :(

http://forum.muziker.sk/viewtopic.php?t=3846

ale skus sa mu ozvat, netusim co je zac

matucha

Příspěvek od matucha »

Ivo píše:
matucha píše: CMVcka proti UM fakt zněj tlustějc, míň středově
No nevím, mně to tak moc nepřipadalo .. to i U87ai (i když celkově nic moc) zněl mnohem mohutněji ...

No uvidíme ...

Jj, uvidíme na vlastní uši... jestli je pravda "co říkají", U87 by se "neměla čapat".

Co se tech ukazek tyce, tak je to hodne neporovnatelny kvuli celymu retezci, zda se ze i vzdalenosti od mikraku, jinym mixu a produkci (totalne)... kdyby tam tenkrat mel typek horcha, tak by neznel tak radikalne jinde jako v ty tvy nahravce.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

No vidím že nás stále považují za panenský ráj - před chvílí jsem dostal tenhle vzkaz:

"I'm looking for a CMV 563 mic with an M7 capsule. I've been told lots of these mics were used in Czech Republic during the iron curtain days. Do you know someone who would have one to sell?"

Nevíte náhodou o nějakém ? :)

matucha

Příspěvek od matucha »

chichi... za $3000 bych svuj mozna pustil ;-)

Odpovědět