Handy Recorder (zoom h2n)
Handy Recorder (zoom h2n)
Ahoj prošel sem témata ohledně ručních recordérů. Mám v plánu něco pořídit.
potřebuju to na občasný zaznamenání zkoušky, nebo nahrání komplet bicích který v ideálnim případě pudou použít do pracovniho mixu.
líbí se mi zoom h2n ale nvím jestli užiju ty směrový paterny (MS a pod.) Cena se mi líbí ale nevím jestli není něco lepšího bez zbytečnejch funkcí.
Před časem jsem někomu z příbuznejch něco hledal a objednával a líbily se mi XLR vstupy na nezávislí MIC. Tenkrát sem to považoval za nutnost -- i sem stím nahrával nějaký záznam sborového koncertu (kostel) ale pro mne samotného to asi nutné není.
Tedy upřednostnuji kvalitu XY záznamu a jednoduché ovládání (líbí se mi ovládání ZOOM H1 přes knoflíky)
někdo nějaký zkušenosti?
má smysl investovat vyšší částky? je rozdíl v záznamu takový?
DÍKY MOC...
potřebuju to na občasný zaznamenání zkoušky, nebo nahrání komplet bicích který v ideálnim případě pudou použít do pracovniho mixu.
líbí se mi zoom h2n ale nvím jestli užiju ty směrový paterny (MS a pod.) Cena se mi líbí ale nevím jestli není něco lepšího bez zbytečnejch funkcí.
Před časem jsem někomu z příbuznejch něco hledal a objednával a líbily se mi XLR vstupy na nezávislí MIC. Tenkrát sem to považoval za nutnost -- i sem stím nahrával nějaký záznam sborového koncertu (kostel) ale pro mne samotného to asi nutné není.
Tedy upřednostnuji kvalitu XY záznamu a jednoduché ovládání (líbí se mi ovládání ZOOM H1 přes knoflíky)
někdo nějaký zkušenosti?
má smysl investovat vyšší částky? je rozdíl v záznamu takový?
DÍKY MOC...
Re: Handy Recorder (zoom h2n)
Jakákoli, i byť dobře míněná rada je vždy subjektivní a proto je nejlepší, aby sis udělal obrázek a celkové zvážení sám.
Spoustu praktických informací najdeš i na http://zoomforum.us/viewforum.php?f=15
Přeji šťastnou ruku při výběru!
PS: Zoom má u těchto rekorderů dobře zvládnuté X/Y, ale M/S příliš ne.
Spoustu praktických informací najdeš i na http://zoomforum.us/viewforum.php?f=15
Přeji šťastnou ruku při výběru!

PS: Zoom má u těchto rekorderů dobře zvládnuté X/Y, ale M/S příliš ne.
Mám od kamaráda půjčenou H1 právě na záznamy zkoušek a jsem s tím hodně spokojenej.
Používal jsem i H4N, ale na jiný druh materiálu a s externími mikrofony, takže nemůžu srovnávat.
Používal jsem i H4N, ale na jiný druh materiálu a s externími mikrofony, takže nemůžu srovnávat.
Me ty zoomy dost sumi... mam h4n ale tak na nejaky obcasny nahrani neceho, kde nejde o kvalitu, to staci.
Kdyz nejde o XLR vstupy a nevadi fixni omni mikraky, tak je urcite zajimavy Sony M10 (nebo jestli uz je nejakej nastupce).
Se zoomem (h2) jsem mel zkusenost jen jednou, kdy nahral na vnitrni mikraky jedno predstaveni, ktery jsem paralelne nahraval naprosto neporovnatelnym systemem (nagra a sennheiser mkh) a tak trochu jsem se bal, ze pro danou aplikaci bude ta nagra overkill. Ale ten rozdil byl propastnej, kdyby mi nekdo rek ze to nahral na telefon tak bych tomu veril. Sony D50 je zvukove robustnejsi a ta M10 pry neni o moc horsi.
Takze je otazka jestli nenahravat ty zkousky na telefon (pokud ti ho to prebuzuje, tak ho davat treba za dvere
). Ale jinak samozrejme ten zoom na zkouskach zafunguje o tom zadna
.
Se zoomem (h2) jsem mel zkusenost jen jednou, kdy nahral na vnitrni mikraky jedno predstaveni, ktery jsem paralelne nahraval naprosto neporovnatelnym systemem (nagra a sennheiser mkh) a tak trochu jsem se bal, ze pro danou aplikaci bude ta nagra overkill. Ale ten rozdil byl propastnej, kdyby mi nekdo rek ze to nahral na telefon tak bych tomu veril. Sony D50 je zvukove robustnejsi a ta M10 pry neni o moc horsi.
Takze je otazka jestli nenahravat ty zkousky na telefon (pokud ti ho to prebuzuje, tak ho davat treba za dvere

Na zaznam zkousek nejakou dobu pouzivam h1n a je to pro tyhle ucely fajn. Opravdu o dost lepsi nez mobil, byt mozna radove horsi nez nagra a spol:). Bici do mixu nevim, ale pokud to bude opravdu jen neco pracovniho pro predstavu, tak to podle me staci. Jestli tema vyssima modelama neco ziskas, to nevim. Resil jsem to pred casem a ze srovnani nahravek z tech intergrovanych mikrofonu mi prislo, ze to za ty penize moc nestoji a s tou h1n nakonec spokojenost.
mam starou h2 a oproti telefonu je to teda podle docela velkej rozdil. hlavne ale diky moznostem nastaveni a prostorovymu zaznamu. ale chapu, ze oproti nagre ten rozdil musel bejt opravdu velkej... nicmene, vzhledem k tomu, ze tu h2 porad mam, nemuzu uplne rict, ze bych mel nazor, ze je to k nicemu (naopak, pro muj ucel vyhovuje, ale vetsinou ho zapomenu doma
)

Zmiňování mobilního telefonu pro nahrávání hudby je aktem čirého zoufalství...
Mobil se moc nehodí ani pro nahrávání mluveného slova. Několik semestrů jsem to na přednáškách zkoušel s jabkotelefonem spojeným přes dock konektor s jabkomikrofonem a vždy to byla bída a utrpení ty "nahrávky" pak přepisovat.
Jiná situace je u dražších diktafonů, jak ukazuje následující video. Pro mne je zajímavé srovnání Zoomu H6 s o mnoho dražším Sony D50 (už se nevyrábí).
Mobil se moc nehodí ani pro nahrávání mluveného slova. Několik semestrů jsem to na přednáškách zkoušel s jabkotelefonem spojeným přes dock konektor s jabkomikrofonem a vždy to byla bída a utrpení ty "nahrávky" pak přepisovat.

Jiná situace je u dražších diktafonů, jak ukazuje následující video. Pro mne je zajímavé srovnání Zoomu H6 s o mnoho dražším Sony D50 (už se nevyrábí).
kolega si kupil za 20 everi daky tascam mikrofonik k ufonu a nahrava to jak lusk s nim ..
díky všem h1 znam a občas ho používám a sem s nim víceméně spokojenej. Je to ale poměrně starej model, tak sem doufal, že o nějakej stupínek novější typ bude výraznější posun... (dejme tomu do 5.000)
Nedávno jsem míchal nějaký demo kamaradům, kteří jeden z těchle ZOOMů použili jako OH. Bylo to teda hodně tenký a barevně nehezký, pokud to někomu pomůže, tak nějaký základní verze maj tady: http://bandzone.cz/flyfish
třeba H1 je hodně tenkej ale paradoxně pro učely pracovních (informativních) záznamů je to cajk. Všechny ostatní vyšší třídy i jinejch značek sou o poznání víc masitějších a hned je víc slyšet prostor a hned to víc funí a duní a dělá P. a musí se víc editovat.
Právě podle porovnání co sem slyšel mam v tomhle ohledu z H2n trochu strach. Šum mi nevadí,
Právě podle porovnání co sem slyšel mam v tomhle ohledu z H2n trochu strach. Šum mi nevadí,
Komasixi, tahle nahrávátka mají funkci low cut filter, která řeší právě problémy s různými nežádoucími ruchy.
Je jasné, že H1 bude nahrávat jinak než H2 s několika interními mikrofony a že H2 bude nahrávat zase jinak než H5 nebo H6 s odpruženými mikrofony a s (relativně) bohatou nabídkou nastavení nahrávaného signálu.
Dal jsem ti sem i porovnávací video, ze kterého vede odkaz na web, kde najdeš wavy různých zařízení a SW umožňující jejich porovnání v reálném čase. Autor webu je pohodový důchodce, který se baví tím, že porovnává různá zařízení a který kolem sebe vytvořil komunitu různých muzikantů (i hodně dobrých, kteří mu půjčují na test např. různé mikrofony) a který místo řečiček natáčí porovnávací videa.
Uši musíš použít svoje a rozum taky.
PS: H5 a H6 trochu šumí, když je regulátor mikrofonního předzesilovače na úrovni 7-10. V praxi to obcházíme tak, že nahrajeme signál slaběji (např. zesílení 5) a nahrávku s nižší úrovní (ale bez šumu) pak digitálně "dozesílíme" v počítači.
Je jasné, že H1 bude nahrávat jinak než H2 s několika interními mikrofony a že H2 bude nahrávat zase jinak než H5 nebo H6 s odpruženými mikrofony a s (relativně) bohatou nabídkou nastavení nahrávaného signálu.
Dal jsem ti sem i porovnávací video, ze kterého vede odkaz na web, kde najdeš wavy různých zařízení a SW umožňující jejich porovnání v reálném čase. Autor webu je pohodový důchodce, který se baví tím, že porovnává různá zařízení a který kolem sebe vytvořil komunitu různých muzikantů (i hodně dobrých, kteří mu půjčují na test např. různé mikrofony) a který místo řečiček natáčí porovnávací videa.
Uši musíš použít svoje a rozum taky.

PS: H5 a H6 trochu šumí, když je regulátor mikrofonního předzesilovače na úrovni 7-10. V praxi to obcházíme tak, že nahrajeme signál slaběji (např. zesílení 5) a nahrávku s nižší úrovní (ale bez šumu) pak digitálně "dozesílíme" v počítači.
tak sem vyměkl a objednal h2n - třeba ten 4kanál bude se na zkoušce hodit. konec týdne jedu na soustředění, tak možná nahodim ukázky na porovnání modu, ale ještě netušim v jakym prostoru to bude, i když o to bude zajímavější porovnání s ms a xy. Díky za reakce
Nakonec vše dopadlo jinak. Objednal a zaplatil h2n - napsali že h2n nemají na skladě a nabídli h4n za cenu která se neodmítá. Vzal sem to, ale následně sem byl trochu smutnej, když sem si v klidu prošel specifikace.
Nicméně zvukově sem hodně spokojenej. Samozřejmě nebyl čas na nějaký elaborování - jenom sem si občas vzpomněl to zapnout a někdy i vypnout. Takže happy end... když narazim na něco zásadního, nebo se mi povede něco zaznamenat representativního, tak doplním. Díky všem
Nicméně zvukově sem hodně spokojenej. Samozřejmě nebyl čas na nějaký elaborování - jenom sem si občas vzpomněl to zapnout a někdy i vypnout. Takže happy end... když narazim na něco zásadního, nebo se mi povede něco zaznamenat representativního, tak doplním. Díky všem