Jak to všechno zapojit ?

Mikrofony a předzesilovače
Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 462
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od IvanB »

Hm, to ale odporuje upozorneniu v tomto článku, viz. obrázok tej Focusrajtky: https://www.pmtonline.co.uk/blog/2015/0 ... c-pre-amp/ tie jej preampové vstupy sú tiež kombi a do nich vyslovene píšu, že nezapájať, takže som z toho jeleň... :? ide o to, že by sa zrejme nemal kombinovať preamp v zvukovke s ext. preampom, a tá Audient id4 má ten line tiež preampovaný, ak správne čítam špecifikácie

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od Stan »

jo jasne sorry moje chyba

Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 462
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od IvanB »

no, ste ma domotali trošku... :) tak len pre istotu, nech to môžem uzavrieť a pustiť kúpu preampu z hlavy - pchať mikrofónový preamp do preampového TRS (alebo XLR) vstupu zvukovky je technicky nezmysel, jo?

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 2083
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od PELF »

To myslíš tenhle obrázek? Obrázek
Jestli jo, tak nechápu s čím mají problém, to co mají označené zelenou fajfkou jsou jenom linkové vstupy pro 3. a 4. kanál.
1. a 2. kanál je součástí XLR vstupu a logicky předpokládám, že má standardní linkovou úroveň, do které normálně připojíš linkový výstup z preampu s tím, že si navíc můžeš regulovat vstupní úroveň pomocí gainu. Spíš mi připadá, že to autor toho textu asi neví a považuje vstupy 1 a 2 čistě za mikrofonní. Audient id4 ani jiný linkový vstup nemá, vidím tam už jen nástrojový DI.
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

jammix
Příspěvky: 549
Registrován: 02 črc 2015 23:10

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od jammix »

IvanB píše:
20 dub 2018 12:25
tak len pre istotu, nech to môžem uzavrieť a pustiť kúpu preampu z hlavy - pchať mikrofónový preamp do preampového TRS (alebo XLR) vstupu zvukovky je technicky nezmysel, jo?
nieje,. vyberaj nejaký preamp . :D
tie kombi vstupy môžu byť rôzne , separatne vývody alebo spojené alebo trs jack je nesymetrický . predpokladam že vždy možeš použit gain aj ked použiješ jack in.

rozdiel býva vačšinou taký že XLR konektory maju prívod phantom napajania a nasledne ho na vstupe filtruje nejaký kondík ktorý zvlada +60V cca . ale to neznamena že tam nemožeš zapojiť preamp (pri vypnutom phantom power audient).

Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 462
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od IvanB »

ok, vďaka, to znie pozitívne... som pohľadal aj nejaké info v zahrančí a sa píše, že keď nie je iná možnosť tak sa dá aj do line vstupu s preampom na 0 a potom to nejak vybalancovať, niekde dokonca aj do XLR ale cez DI box

jammix
Příspěvky: 549
Registrován: 02 črc 2015 23:10

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od jammix »

Pokial má externý preamp xlr out symetrický, tak neni dôvod zapajať DI BOX,
technicky nevadí ani ked použiješ na vstupe gain za externým preampom , ak to neklipuje a ma to zvuk , ktorý sa ti páči .

jammix
Příspěvky: 549
Registrován: 02 črc 2015 23:10

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od jammix »

ja napriklad použivam externy preamp ktorý je nizko šumový ale nema uplne zaujmavu farbu a zapajam do mixpultu kde pridam trošku gainu trošku Eq a ziska to taký pekný tučný farebný zvuk. Na niektore časti zvuky bicích , nie vždy všade samozrejme 8)

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od Stan »

TAk jsem ted na to koukal ( Scarlet 6/6 dokumentace) a ty komba jsou klasicky XLR-TS (Hi-Z) / TRS to znamena ze ten linkovy vstup 3/4 Jack by mel slouzit predevsim jako vstup pro instrument napr.el. kytara, a jako bonus jej lze pouzit jako line-In. Tim ze to oznacuji jako line-In misto Instrument input (Hi-Z) v tom delaji akorat zmatek. Zadni line-In jsou klasicky a jsou urceny predevsim pro pripojeni externi jednotky ktere vyzaduji linkove napeti jako napr syntak, preamp ect.

Pokud nemas externi preamp tak je IMHO uplne zbytecne nejaky kupovat pokud do nej nechces investovat solidni penize (cca 1000 EUR a vyse) aby jsi byl schopny rozpoznat rozdil mezi preampem ve Scarlet a externim preampem. Pokud koupis neco levneho tak to podle meho nazoru budou jen vyhozene penize, bud tam nebude zadny rozdil a nebo si muzes koupi levneho preampu i pohorsit. Ke kvalitnimu preampu by mel odpovidat i kvalitnejsi mikrofon ale to neni podminkou.

Pokud pouze zacinas pak preampy ve Scarlet ti budou bohate stacit nez se naucis nejake mikrofonni techniky , tedy jak a cim snimat ten ktery nastroj. Mrkni se na moje stranky mam tam clanek o preampech a pak se rozhodni jesti vubec nejaky budes potrebovat.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3582
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od MDudas »

Ale IvanB ma doma Audient Id4, nie Scarlett. Ten obrazok Focusritu dal kvoli clanku, si myslim.

Ivan, pozri si poriadne tu Scarlett - na prednych dierach je napisane Mic/Inst - cize vyrobca jasne hovori, ze to neni Line In.
Na tvojej id4 uvadzaju, ze to Line In moze byt. Veril by som tomu.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od Stan »

No tak to jsem totalne prehledl. Dlouhy den. :|

Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 462
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od IvanB »

Ano, ten kombo vstup na Audiente je XLR/Line TRS, ale má aj instrument DI (obdoba hi-z), tam by som to samozrejme nepchal... skôr som chcel počuť, že ext. preamp sa nemôže, resp. môže, poviesť do vstupu na zvukovke, ktorý má tiež preamp. teraz je to už jasné

Nad tým preampom som začal rozmýšľať kvôli tomu, že mám pocit, že mic (btw. Oktava mk319) neviem čisto iba zvukovkou dostatočne vybudiť... spievam dosť v nízkych polohách, nemá to objem, a musím niekedy gain knob na zvukovke vytočiť až takmer na maximum, aby bol zisk na metri v DAWe aspoň tých -14 a -16db, čo je samozrejme stále v norme, ale väčšie pohodlie by bolo mať na knobe väčšiu rezervu. tak som myslel, že preampom si trocha pomôžem a tomu zvuku dám možno aj nový odtieň. plus poznáte to, človek má aj chuť nadobúdať nové skusenosti s technikou na vlastnej koži :)

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2523
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od Stan »

To je divny ze ti nestaci gain na zvukovce ten by to mel zvladat levou zadni. Zkousel jsi jine mikrofony nebo nemas nahodou omylem zapnuty PAD ...?

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 2083
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od PELF »

Audient uvádí hodnoty MIC GAIN: 0 to 58 dB a LINE GAIN: -10 to 48 dB (-10dB hardwired line pad) což u některých mikrofonů opravdu nemusí stačit.
Ale jak jsem psal, propoj externí preamp linkou s Audientem, nastav správné úrovně (s přiměřenou rezervou) a musí to makat v pohodě.
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 462
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Jak to všechno zapojit ?

Příspěvek od IvanB »

Stan píše:
20 dub 2018 21:29
Pokud nemas externi preamp tak je IMHO uplne zbytecne nejaky kupovat pokud do nej nechces investovat solidni penize (cca 1000 EUR a vyse) aby jsi byl schopny rozpoznat rozdil mezi preampem ve Scarlet a externim preampem. Pokud koupis neco levneho tak to podle meho nazoru budou jen vyhozene penize, bud tam nebude zadny rozdil a nebo si muzes koupi levneho preampu i pohorsit.
Ak by sa ešte niekto pridal k tomuto názoru, tak si zrejme nechám povedať. hm, nastáva dilema... možno aj začnem uvažovať o využití služieb profi štúdií, zas song za songom nevalím tak často, aby som bol tak šialený, že investujem do preampu 1000 eur + 8) pokukával som po GAP Pre-73 MKII jr...

Odpovědět