KAYKO píše:Ivo, dik za info.
Pripadne aky poznas podla Teba "naj" cisty preamp?
Tak na tuto otázku mám velice jednoznačnou odpověd a rád se podělím

Prošlo mi tady opravdu hodně preampů: Millennia, DAV, Crookwood, Crane Song Flamingo, DW Fearn, Pendulum, Pacifica atd. atd. A stále jsem hledal ještě něco lepšího, něco co by znělo opravdu naplno, čistě, prostorově, příjemně ... Třeba Millennia HV-3 je OK, ale trošku "sterilní" apod.
Když se mi dostal do ruky (tehdy ještě prototyp) nový preamp Freda Forssella (legendární americký audio designer, který kromě HV-3 kdysi udělal všechno pro Millennia a dnes z toho tato firma žije), bylo to jako zjevení ze sna ... Najednou jsem slyšel své nástroje jako nikdy předtím - krásně naplno, velké, čisté bez obvyklých artefaktů, prostě jako veliké otevřené okno ... Neporovnatelné s jakýmkoliv jiným preampem. Byl jsem z toho úplně na větvi a znělo to tak, že téma preampy mě přestalo zajímat (ve smyslu že bych ještě něco hledal). Reakce dalších lidí, kteří to začali používat, byly hodně podobné. Když jsem pak porovnával nahrávky stejných nástrojů s jinými preampy vs. Forssell, rozdíl byl veliký: vždycky nějak tenké, umělé vs. velký přirozený zvuk v prostoru. A není to jen nutně na "čisté" věci, jeden člověk v Německu tento preamp s úspěchem používá na kytarové aparáty ...
Preamp se jmenuje SMP-2 a vypadá takto
Má hodně silný gain a také separátní non fantomový vstup (pro ribbony, lampové mikrofony apod.)
A hlavně - není drahý ! : 37k (případně zvukově naprosto identický prototyp za 32k) (promiň Matucho

))
To je skutečně jeden z nejlepších vůbec.
Mám tady k němu na doplnění už zmíněného Earlybirda ... Ten je o něco málo "barevnější", ne tak zvukově realisticky plný, ale je taky fajn .... (ale míra použití SMP-2 Earlybird je u mě tak 4:1