Na poznani rozdilu C414 (krome fyzickyho testovani vsech kusu) je nejlepsi si poslechnout tohle:
http://www.trustmeimascientist.com/2011 ... akg-c-414/
Pro me osobne tam kazda dalsi generace prida kus procesingu, kterej zni cim dal tim vic umele. Ale urcite je vyhodou min sumu.
Martin (Amorph) ma zkusenosti s mojema C414eb (teflonova kapsle), ktery jsou spis temnejsi. Mam je hodne rad jako univerzaly a mikraky co umej zjemnit agresivni zdroje aniz by z nich udelaly podvodni dobrodruzstvi. S CK12 (brass) kapslema je to zas jinej pribeh, detailnejsi a dost moderni.
Novy c414 bych si asi nekupoval (tim myslim vsechno novejsi nez B-ULS) pokud by to nebyl nejakej zazracnej obchod. B-ULSy jsou porad velmi levny na ebayi a jsou trochu vyvazenejsi nez "temny" EB s "teflonem". EB obcas taky nejsou drahy a tak jsou mozna este takovou malou sanci na koupi klasickyho mikraku co nezrujnuje obycejnyho cloveka. S kapsli od Tima Campbella to pak bude velmi blizky originalnimu zvuku CK12 a v leccem pripominat zvuk C12, ktera je ale o kus mekci/hebci a kulatejsi.
SM7 je fajn doplnek kdyz mas dobry preampy. Vystup z nej je fakt hodne slabej. Zvuk mekkej a celkem stredovej. Nikdy se mi nestalo, ze bych zdroje z nej nerozsvecel a neubiral tomu stredy. A v tom pripade fakt nechces, abys mel soucasti toho naberu sum. Proc je vlastne teda dobrej? Za tech par penez to ma fakt hodne spojitej zvuk, musis ho sice masirovat do vetsiho hifi, ale kdyz vis co delas a nevypece te nevhodnej zdroj pred mikrakem, tak jsou vysledky velmi pekny.
TLM102 jsem nikdy nemel tu cest pouzit. Moje rychly dojmy z ruznejch testu byly vestrz pozitivni. Dobrej pracovni nastroj, co se nesnazi bejt vic nez je. Dobrej vychozi bod, ke kterymu pak muzes pridat dalsi.
Kdyz nahravas ruznorody lidi, tak je tezky si vystacit s jednim mikrofonem. S AKG spis pochodis u zenskejch vokalu, Neumanni zas sedej na muzsky. SM7 zjemnuje, ale zjemnuje jinak nez c414 a hodi se obzvlast na kriklouny. Zkus se podivat taky po nejakejch MV691 nebo MV692 od gefellu s UM70 kapsli, to je hodne klasickej zvuk, kterej neni mimo dosah smrtelnickejch rozpoctu.
Do mikraku o kterejch se moc nemluvi a ktery me prijemne prekvapily patri treba Neumann TLM170(R). Od vokalu po orchestralni spoty, velmi velmi solidni zvuk. Je toho (vseobecne mikraku) hromada... s trochou trpelivosti narazis na nejakej peknej kousek z druhy ruky za peknou cenu.