Test mikrofonů, preampů, kompresorů, EQ - GOLDEN AGE PROJECT

Mikrofony a předzesilovače
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Test mikrofonů, preampů, kompresorů, EQ - GOLDEN AGE PROJECT

Příspěvek od Ivo »

Dorazily sem právě 3 veliké krabice ze Švédska - plné přístrojů a mikrofonů Golden Age, které už jsou spoustu let velice chválené a oceňované ve světě profesionálního audia - jako prostředky k dosažení velmi kvalitního zvuku za velice příznivou cenu - vše designované uznávanou postavou ve světě profesionálního audia Švédem Bo Medinem.

Nedávno jsme si s Matuchou povídali o tom, jak zvukově nekvalitní nahrávky k nám občas přicházejí na mix a mastering, což je z větší části dané použitím nekvalitní nahrávací low end techniky, vyplývající u řady projektů finančním omezením produkce ... Jestli pověsti nelhaly a tyto přístroje a mikrofony jsou schopny být zdrojem podstatně lepšího zvuku bez high end nákladů, to mě už dlouho zajímá a velmi rád bych to zjistil, vyzkoušel a ověřil (můžeme se o tom dočíst v recenzích a na netu leccos pochvalného, ale reálné vyzkoušení je to skutečně podstatné). Pokud zvuk nebude podle očekávání, zdědí to synek do svého "studia" :) pokud to bude znít fajn, může to být docela zajímavé ...

Hned na úvod mě překvapilo v jakých bytelných a velikých obalech a krabicích každá věc je, nic titěrného ... Jsou tu "Neve 1073 style" preampy Pre-73 (verze MKII a DLX) , Vintage kompresor Comp-54, Ekvalizér EQ 73 (který by v propojení s preampem 73 měl vytvořit klasický Neve 1073 channelstrip), dále mikrofony - aktivní ribbonový pár R1 (který v nedávném testu Sound on Sound velice překvapil vedle svých slavných a mnohonásobně dražších bratří), aktivni lampový ribbon (!), malomembránový stereo pár FC4 , lampový velkomembránový mikrofon TC1, kondenzátorový velkomembránový mikrofon FC1 a dynamický mikrofon D1 (Elvis style)

Takže jdu to se zvědavostí pomalu zkoušet - nejdřív na lokálních vokálech a akustických nástrojích a kytarách a potom jsme domluveni v jiném studiu na testu na bicích, kytarových aparátech, dalších vokálech atd ... Pokud by to někoho zajímalo, můžu dát vědět jak to jde :)

Obrázek

thovt

Re: Test mikrofonů, preampů, kompresorů, EQ - GOLDEN AGE PRO

Příspěvek od thovt »

Já bych se přimlouval za porovnání GA PRE-73 s BAE 1073, kdyby to bylo možné.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ano - BAE tu mám, takže rozhodně porovnám (s tím že BAE DMP je 5x dražší preamp)

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Me by zase zajimalo porovnani DAV BG1 s GA PRE-73. A jinak to budu s radosti sledovat celkove:)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak DAV tady v této chvíli nemám zkusím někde půjčit ... od nějakého uživatele poblíž

invisible_E

Příspěvek od invisible_E »

Zaujimave, hlavne tie ceny - urcite budem rad ked sa tu objavie nejake postrehy z testovania, hlavne od niekoho kto sa v tom aj vyzna :D diky!

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak v první fázi jsem zkoušel aktivní ribbonové mikrony R1 a též v propojení s preampem PRE-73 DLX. Musím říct, že jsem velice příjemně překvapen zatím. Ty ribbonové mikrofony znějí opravdu na očekávání skvěle a řekl bych že na úrovni ribbonů několikanásobně dražších (AEA 84 atd.). Navíc jsou aktivní, čili odpadá problém se šumem při nízké úrovni signálu. Znějí krásně čistě, plně a přirozeně, zkoušel jsem na flétně, bubnu, kytaře a vokálu. Krásně to zní zejména ve stereu - protože nemám speciální nástavec na stojany, udělal jsem trošku kompromisní Blumlein stereo horizontální :) Dostává to tím velmi příjemný, přirozený a velký prostor. Tohle bych neváhal použít i na svých vlastních nahrávkách. Když uvažujeme že ten ribbon stojí necelých 5k, je to docela příjemné zjištění ...

Nedjřív jsem zkoušel s Earlybird a SMP-2 preampem a pak jsem tam dal GAP PRE-73 DLX. (Earlybird stojí cca 80k, SMP-2 40k a GAP 5 (resp. DLX 8k za kanál). Přepínání mezi těmito preampy bylo zajímavé. GAP PRE-73 mi hodně připomíná BAE a další Neve style preampy ... vokál dostal plnost a "presence", v rámci velice kvalitního zvuk ... Je zvukově barevně velmi variabilní - od čistějších poloh až po plnější saturované (pomocí volume cut padu a zvýšení úrovně outputu) Zpěv s kytarou jsem zatím zkoušel sám (i když jsem docela nachlazený), ale přijde sem podstatně lepší zpěvák. Též vyzkoušíme jako linky a DI vstup na kytary a syntáky ...

Pár cvičných vzorků (všechno zatím jen s aktivními ribbony R1 MK3) je případně tady: http://www.savitamusic.com/samples/gapr1ribbon.zip (použité preampy a nástroje jsou na vzorcích označeny

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Podrobnosti o tomto mikrofonu a specifikace: http://www.velvetsound.net/cz/golden-ag ... icrophone/

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Dalšími mikrofony , které jsme zkoušeli byl stereo pár malomembránových kondenzátorů Golden Age FC4 ST. Za skoro neuvěřitelnou cenu cca 3000 Kč (!!!) se jedná o velice kvalitně vyrobené mikrofony v pevné krabičce s kompletním vybavení: se stereo nástavcem a odpruženými držáky a windscreen na každý mikrofon - kapsule jsou vyměnitelné (za koule a široké kardioidy).

Vyzkoušeli jsme na kytaru - a byli opět docela překvapeni. Tak nezní to doslova jako Schoepsy za 60k, ale za tuto cenu to zní opravdu DOBŘE. Bez váhání to může být univerzální pár velice slušných "tužek" pro potřeby každého menšího budget studia (+ výhoda vyměnitelných kapsulí).

http://www.velvetsound.net/cz/golden-ag ... e-fc-4-st/

Zajímavé bylo přepnutí preampu. Po zabrnkání na tyto mikrofony připojené k velmi transparentnímu preampu Forssell SMP-2 (cena cca 40k) jsme přepojili na GAP PRE-73. A rozdíl byl hned patrný - GAP "Neve" preamp přinesl zvuk větší a více "into your face", pro účely sólování asi vhodnější než úplně transparentní přednes ...

Poslechnout můžete tady: http://www.savitamusic.com/samples/kytfc4.zip

Obrázek

Obrázek

Obrázek

tony9

Příspěvek od tony9 »

Určitě si udělám čas a večer si stáhnu ty ukázky.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ukázky jsou zatím jen lokální cvičné ... zítra bychom měli zkoušet v bývalém Svengali studiu i na kytary, synťáky, bicí a zpěvy ... a budu tam mít i DAV preamp na porovnání s PRE-73. Porovnáme i s Aurorou a BAE. V neděli sem přijde kvalitní zpěvák a možná i zpěvačka ...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tady je autentický souběžný vzorek na 2 preampy (mým nachlazeným hlasem): kousek zpěvu nahrávaný současně na 2 mikrofony těsně u sebe (Schoeps MK22) a každý z nich do jednoho preampu (BAE - GAP): http://www.savitamusic.com/samples/baegapvocal.zip a můžeme poslouchat rozdíly :)

SadLuck

Příspěvek od SadLuck »

Ty tužky mi dělají radost! Krásnej pár se všim všudy za 3,6k je přesně to, po čem už delší dobu koukám na nahrávání kytary. Nějakou budget dvoukanálovou verzi toho preampu asi nemají, co? Momentálně nemám nic dvoukanálového a těžko můžu stereo pár honit každý mikrofon do jiného preampu..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

ivo - poptava 2kanal (to by me taky zajimalo)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Já vím, ale to je krát 2 :) víc budget tady není (to už by asi bylo na ukor kvality)

Právě jednám s http://www.lineaudio.se/linepre.htm Třeba se to tu objeví brzy taky ...

Odpovědět