a dnes vecer jsem ho otestoval. Koupil jsem ho na zaklade doporuceni nekolika spokojenych uzivatelu na Gearslutz.
Nejprve design: Prijemne je, ze za tak malo penez dostanete krome mikrofonu pavouka, drevenou skrinku vylozenou satenem a ochranny satenovy pytlik, pro pouziti, kdyz je mikrofon na stojanu.
Pri detailnim ohledani mikrofonu je znat, ze dilenske zpracovani odpovida cene - na dne mikrofonu jsou zretelne kruhove stopy po obrabecim nastroji a na vrcholu jsou nejake matne flicky. Pri pohledu z 1m uz to ale asi registrovat nebudete a mikrofon vypada hodne "cool".
Zapojil jsem ho do Goldmike a na zaklade prechozich doporuceni nastavil gain uplne na maximum a bez fantomu. To jsem trochu prehnal, protoze pri 100% gainu uz dochazelo ke zkresleni signalu. Optimalni hodnota byla kolem 75% zisku. Pri takovem zesileni uz byl dost zretelny sum.
Zacal jsem zpivat pres kovovy pop-filter a byl to presne ten charakter zvuku, ktery jsem cekal - bez vysek, pod dekou, dost temny a zakulaceny zvuk, ktery se prijemne posloucha.
Zazpival jsem "Ovcaci, ctveraci" 3x - v basovych, stredovych a vyssich tonech, abych zachytil charakter mikrofonu v celem zvukovem spektru a nahral to do pocitace. Nastroj jsem zadny nenahraval.
Tady si to muzete poslechnout (nad to jedno klipnuti uprostred se povzneste, nechtelo se mi to nahravat znovu):
http://www.home.karneval.cz/0406520701/rb100.mp3
Pak jsem se pokousel pomoci ekvalizace z toho dostat zvuk podobny kondenzatorovym mikrofonum. Potvrdilo se to, co jsem o ribbonech cetl, ze nahravka snese velkou miru ekvalizace, bez toho, aniz by byla nejak degradovana a znela spatne. Az kdyz jsem zvedl pasmo nad 8kHz o vice jak 8dB, objevily se neprijemne sykavky zname z cinskych mikrofonu. Nakonec jsem to nedodelal, protoze by to trvalo dlouho, nez bych ten zvuk vyladil, ale verim, ze by to slo. Nejlepsich vysledku jsem dosahl s mirnym zdvihem (+ 2dB) kolem 1-2kHz a pak postupne zvedat az nekde kolem 11kHz byl vrchol (+6dB).
Podle me je to za ty penize super mikrofon, ktery zvukove predci mnoho 2x tak drazsich mikrofonu. Je ale urceny spise pro toho, kdo hleda opravdu temny, poddekovy zvuk. Jako jediny univerzalni mikrofon pro nekoho, kdo chce zacit asi ne.
Ja osobne jsem rad, ze jsem do nej sel, protoze mi zase rozsiril pocet zvukovych barev mych mikrofonu.