Duchovním otcem a stvořitelem většiny designů je legendární postava anglické studiové scény Vic Keary:

Jeho základní filozofie je jednoznačná: éra skvělého zvuku skončila v okamžiku, kdy lampové obvody začaly být nahrazovány tranzistory, které zvuk kazí. Všechny jeho přístroje provází slogan: "100% valve design, free from solid state additives". A pobídkovým impulsem pro všechny adepty krásného zvuku je jeho: "Get Cultured"
Ve svém potfoliu nabízí firma Thermionic Culture pět základních produktů, z nichž tři mají své další varianty (masteringové verze apod). A všechny z nich mají přímý ptačí rodokmen:
Ranní ptáče, Sup, Fénix, Kuře, Kohout

Za každým z těchto možná trochu úsměvných názvů se skrývá produkt, který se ve světě dnešního profesionálního audia stal téměř "ikonou". Jen málo studiových produktů je tak jednoznačně oblíbených, opěvovaných a téměř uctívaných jako právě Thermionic Culture.
Napadlo mě zmínit se o těchto produktech zejména proto, že do ČR právě dorazili první dva ptačí vyslanci z britských ostrovů (Earlybird a Pullet). Ti se překvapivě uhnízdili v Savita Studiu

Takže poslední 3 dny si usilovně hraju s Earlybirdem 2.2 a jeho souputníkem - malým, ale mocným Pullet passive EQ.
Tady je jejich momentální hnízdo:

Earlybird 2.2 je lampový preamp , který se od menšího bratříčka 1.2. liší EQ sekcí, linkovými vstupy a vstupy pro Pullet EQ.
O Earlybirdu 2.2 se na stránkách Thermionic říká: "We believe that the Earlybird 2.2 is not only the finest mic amp available for todays recording environment but combined with its EQ and Pullet compatability, the most versatile."
Je to na první pohled sdělení docela nekompromisní, o kterém můžeme právem skepticky pochybovat ... Po 3 dnech zkoušení začínám mít ale pocit, že není úplně daleko od pravdy.
Toto combo vlastně představuje dva přístroje v jednom: špičkové znějící preamp a krásně "sexy" znějící (mixážní/masteringový) ekvalizér. Ten má část aktivní (přímo na Earlybirdu) a ryze pasivní (Pullet). Mimochodem podobnost jmen Pullet a Pulteq není asi náhodná.
Samotný preamp se běžně používá i pro procesing celého mixu, který tak může dostat novou příjemnou, plnou zvukovou dimenzi.
Preampů mi tady prošlo opravdu hodně (hodně jich i odešlo), takže mám s čím srovnávat. Pro běžné nahrávání všeho druhu používám už dlouho Forssell SMP-2 preamp, který je zatím nejlepším preampem, který jsem v kategorii "plný, čistý" měl možnost vyzkoušet.
Earlybirda jsem zamýšlel jako trochu "barevnější" alternativu na vokály apod. Velmi mě potěšilo, že nezní příliš barevně, nebo nějak "zahuhlaně", vatovitě, nedetailně apod. (jak je občas zvykem u "barevných" preampů). Jeho zvuk je relativně velmi čistý a detailní. Ne úplně do té naprosto realistické míry jako Forssell, ale na rozdíl od něj zase Earlybird přidává něco navíc: příjemný "medový" dotek, velikost a takový bych řekl "liquid sound" ... Takže ideální protipól čistého realistického zvuku, stále ovšem v relativně čisté dimenzi. Kdybych měl tento preamp charakterizovat jedním slovem, asi bych řekl že zní velmi sladce

Zajímavým zvukově rejstříkovým prostředkem je tu mimo jiné přepínač impedance (300/1200 kOhm). Mám pocit, že 300 zní o něco jemněji , barevněji, 1200 o něco "rovněji" , "otevřeněji".
Jako ekvalizér (EB + Pullet) mě tito ptáci překvapili snad ještě více než preamp. I když tento ekvalizér má svoje strukturová a frekvenční omezení (do detailního "chirurgického" ekvalizéru má opravdu hodně daleko), jako zvukově tvůrčí prostředek je úžasný a dimenze, kterou je schopen celkovému zvuku dodat, je něco, nad čím se člověk vždycky jen velkým potěšením usměje. V propojení s Vertigem a Gyraf G14 ekvalizérem funguje na mastering skvěle. Už se těším na nové projekty ...
Fénix (Masteringový kompresor) a Sup (lampová "distorze") jsou už pomalu na cestě sem, i když u mě budou mít jen přestupní stanici.
Hodně zajímavý by pro zdejší tvůrce elektronické hudby mohl kromě "Vulture" být i "Rooster" (oba jsou cenově relativně přístupné). Rooster je též preamp /DI, který má navíc zajímavé "sound shaping tools" zčásti vypůjčené z Culture Vulure.
Malé video o Kohoutovi je tady: http://youtube.com/watch?v=FKawmp-pwJA
A na pohrávání s tony syntezátoru Yamaha CS-01 přes Vulture se můžete podívat zde: http://youtube.com/watch?v=0kqjiXGcIDE
Nový mega pták (Tlustý Drop - Fat Bustard) už brzy vyběhne z voliéry

http://youtube.com/watch?v=qrTs6S-qDAA