Digitalni pult uz nema smysl

Analogové a digitální mixy pro studio i živé hraní
Odpovědět
Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Digitalni pult uz nema smysl

Příspěvek od ECSON WALDES »

Obrázek

..rozluckova fotka na pamatku, pred prodejem me DM2000




Vcera jsem prodal moji Yamahu DM2000 !!! .....ano ano, ja starej Yamahysta.. :D





Dospel jsem k zaveru ze je pro mne zbytecny mit digitalni mixpult.

No a co mne k tomu primelo -
Na zacatku kdyz jsem DM2000 v roce 2003 koupil, jsem pouzival DAW pouze jako "magnetak" - posilal jsem jim cisty audio stopy po ADATu pres 2x RME HDSP9652 do DM2000, ve ktery probela naprosto kompletni michacka eq+comp+fx+sumace. Pak jsem ale v Nuendu ci Logic7 zacal obcas stopy procesovat uz pred odeslanim do DM2000, takze napriklad jsem si tak posilal treba uz hotovej hlas [eq+comp], nebo pripravenej kopak, virbl, basu, no a v DM2000 jsem pak uz temer nedelal interni EQ ani Compressni upravy a pouze probehly hlasitostni pomery, bus compresse, efektovani stop a vysledna stereo sumace. Takze jsem postupne Yamahu degradoval jen na sumacni box a efektak.
Soucasny kvalitni PLUGINY radikalne zamichaly kartama, [to v roce 2003 nehrozilo] ...no a od tohodle zjisteni uz to byla velice jednoducha rovnice ktera vygradovala prodejem moji kdysi milovane DM2000:)

Kdyz jsem pochopil ze vetsinu prace prevzaly EQ/Comp Pluginy v DAW, tak jsem si ze zvedavosti pro srovnani zvuku DM2000 vs. Nuendo, smichal nekolik skladeb striktne jen v Nuendu a vubec mne neprekvapilo, ze zvuk byl supr! pevnost dynamika frekvenci barevnost!!! Musim zduraznit ze zadny "neprekonatelny problemy" ve zvuku a sumaci ktery se na ezone u cubase/nuendo obcas pisou jsem nenasel - proste Steinberg je dobrej!
Finalne jsem pak uz nepracoval v DM2000 ale smichal jsem nekolika mejm klientum jejich alba uz ciste jen v Nuendu a vse hraje SUPR!!! Pokud odmyslim soucasnou stale neuspokojivou kvalitu "PC" reverbu tak mi jedno silny PC s Nuendem uplne stacilo k tomu abych michackou dosahnul vysledku na kterej jsem byl zvyklej z DM2000. Krom toho jsem ziskal vice barev protoze DM2000 ma jen jeden charakter EQ i Comp, zatimco v DAW jsem moh pouzit spoustu frekvencne i dynamicky odlisnejch procesu a tim ziskat vetsi barevnost. [miluju Voxengo, Kjarehus, Sonalksis nebo starickej TC Bundle, ..nemam rad ale Waves]


Rozhodnuti prodat DM2000 pak uz jen uspisilo to, ze se v lednu konecne chystam na jeden rok vycestovat z CR a nechtel jsem mit techniku jen tak ladem, ale i kdyby se tak nestalo DM2000 bych vystrelil z domu. Ted si pekne chystam muj micro cestovni setup [notebook+nuendo] kterej mi na me vlastni skladani muziky da absolutne vse co potrebuju. Je strasny jak se digitalni moznosti silene rozrustaj a jsou stale kvalitnejsi a kvalitnejsi..

Co mne ale az se vratim bude hodne lakat, je velkej system od Digidesign ProTools HD4, kterej pojme jednak spoustu vystupu ze sampleru a synthu [coz byl puvodne muj hlavni argument proc chtit digi pult], ale hlavne bude soucasne pod jednou strechou AD/DA+Mix+Daw+Processing+Sequencer - vse v jednom kompaktnim systemu.

A zaverem?
Yamahy mam stale rad, jsou to poctivy kvalitni pulty na kterejch jsem smichal hromady alb. Vyrost jsem na nich, mel jsem za ta dlouha leta postupne jejich kompletni radu: Promix 01, 01V, 03D, 02R, DM2000 - ale dalsi Yamahu, ci jinej digi pult uz nechci.. ....emm zlakal by mne jen SONY OXFORD ci SSL C200:) ..ale dnes uz to vidim jen jako investivci do drahyho HW u kteryho brutalne padaj ceny. Rozhod jsem se pro cestu DAW! :D

.

Uživatelský avatar
freecoolin
Příspěvky: 264
Registrován: 25 lis 2004 09:53

Příspěvek od freecoolin »

chce se mi brečet :cry:

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: Digitalni pult uz nema smysl

Příspěvek od Ivo »

ECSON WALDES píše:Je strasny jak se digitalni moznosti silene rozrustaj a jsou stale kvalitnejsi a kvalitnejsi..
.
Je to tak. Ovšem těžiště digitálních zařízení (pluginy, HW) stále zůstává zejména v těch úžasných matematických/computerových možnostech a snadném ovládání. Co se týče zvuku, stále platí, že i ten nejlepší plugin/digitální efekt zní nesrovnatelně plošeji/lineárněji než většina analogových přístrojů už od vyšší střední třídy (ekvalizéry, kompresory). Rozdíl je samozřejmě v dostupnosti ...

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay »

No, určitě víš, co děláš...:-)
Já jen k těm pluginům... Taktéž nemám rád Waves, prostě se mi nelíbí. Mám rád hlavně pluginy od TC Electronic. Dále používán Nomad Factory Blue Tubes.

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2739
Registrován: 22 zář 2005 16:21

...

Příspěvek od bassline »

Ecson: Na tej foto mas moc kulturisticky postoj :P ...takto vzbudzujes skor dojem bodyguarda nez nejakeho audio engineera :)

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay »

Mě by ještě zajímalo, jak to bude s tím nábytkem teďka, kterej byl očividně dělanej na tu Yamahu...?

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I »

EW: ja mam otazku, kdyz jsi udelal takovyhle vyznamny krok, nepremyslis jeste o tom zacit delat v soft samplerech ?

asymetrix
Příspěvky: 76
Registrován: 13 úno 2006 13:19

Příspěvek od asymetrix »

bassline: sa nediv. Ťahať taký ťažký hardwer, na to treba silu. :)
ECSON: Na mňa na tej fotke pôsobíš dojmom, že ti za ti za tou Yamahou bolo predsa len trochu smutno...
Naposledy upravil(a) asymetrix dne 24 říj 2006 09:29, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1287
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro »

EW: Užij si cestu ven z republiky. Cestování je instantní inspirační bomba 8-)

Co se digitálního pultu týče, pokud člověk nenahrává a nevyužije tím pádem předzesilovače a routing odposlechů, tak čistě na míchání je to vážně zbytečný luxus. S dnešním výkonem a pohodlnými kontrolery... Mně osobně digitální pult nemá co nabídnout už od té doby, co jsem prodal svoji 01v.

Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Cyril
Příspěvky: 5827
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril »

Ecson: a co ted, bude s kupovat nejakej kontroler, nebo budes michat mysi?

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11515
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo »

Taky jsem měl tendenci mít aspon HW controller. Měl jsem nejdřív Motormix, pak chvíli zkoušel Mackie Universal a po chvíli zjistil, že je to nakonec stejně jen na ozdobu a většinu věcí stejně dělám pohodlněji myšoidně ... :) Myslím, že zbavit se digitálního pultu (který navíc zvukově nic nevylepší oproti míchání v rámci DAW) je asi rozumný krok ...

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2849
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa »

... armagedon se blizi rychleji nez jsem cekal !
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

tankista
Příspěvky: 451
Registrován: 15 zář 2005 10:02

Příspěvek od tankista »

2Ecson: A co ten Arp, stale mas? Tenkrat tu probeh inzerat, to byl doufam jen neci nejapnej for...

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I »

k tomu controleru, mel sem tendenci jit do digimixu, pak sem poridil controler a ted uz ho pouzivam jenom na subgroupy kdyz domichavam pomery a se zavrenyma ocima si tak lehce lechtam fejdry 8) jinak bych se uz bez nej tky obesel a to sem to tady prosim resil prubezne cca dva roky a to dost fest :evil:
holt na nektery veci si clovek musi prijit sam, to mu muze sto lidi radit ... neni nad osobni zkusenost

matucha
Příspěvky: 5771
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha »

Kontroler mi pride prijemnej, de o zvyk a kdyz si clovek zvykne jenom mysovat, ta na kontroler zapomina ;-). Kdyz to vezmu kolem a kolem, tak i za 10k, za ktery se da motormix poridit, tak mi pride, ze to nevnasi az takovou hodnotu... ale je to prijemny a cas od casu to urychli praci, nejvic v momentech, kdyz se neco deje hodne rychle (jako treba nahravani)

no a v jedny veci je nenahraditelnej... kdyz clovek mysi steluje plugin, tak na kontroleru druhou rukou lze srovnavat hlasitost v prubehu stelovani a diky tomu znat opravdovej vliv procesu a nenechat se zmast vetsi nebo mensi hlasitosti zprocesovanyho zvuku...

Odpovědět