Obecně to asi platí na tak malou místnost spíše 6" a sluchátka.ekeaze píše:Ja na tom budu delat prevazne elektronickou muziku , ktera ma dominantni basy (psytrance, techno, DnB, Breaky, House), pro to mi de o to, aby hlavne hraly i treba vice v basech... vice jak 20k nemohu dat... Mistnost mam malou 3,5m x 2m...
Jestli neni lepci do takhle maly mistnosti koupit mensi bednu nez s 8 basakem ... treba 6palec
Ale kdybych byl takto zaměřený jako ty, šel bych rozhodně do 8" a upravil bych si akusticky místnost. ( to ale platí vždy s jakoukoliv bednou)
Když budeš dělat tuhle muziku na 5" nebo 6" tak nebudeš mít nikdy představu, jak to vlastně hraje a tu svoji basu, subbasu a kopák si budeš jen domýšlet a honit v představách. Abys měl alespoň nepatrnou představu o basech, budeš 6" muset dost hulit a to ti zase nezvládne malá místnost.
Zatím co když budeš pracovat s kvalitní 8" (což HR824 nebo 8050) rozhodně je, budeš muziku dělat i při nízké hlasitosti a i při ní už budeš vědět, jaký ksicht tvoje muzika bude mít. Uslyšíš daleko lépe, co se děje pod 100Hz. Při střední hlasitosti budeš mít jasno a nebudeš tak unavený, jako kdybys celou dobu vařil na 6" při střední a vyšší hlasitosti.
Řešil jsem něco podobného (i když dělám jinou muziku) a nakonec jsem skončil u BM6A. To proto, že BM6A jsou pravděpodobně úplně nejlevnější bedny s 6"wooferem , které pravdivě a pevně zahrají spodek. (stojí okolo 45 tisíc)
Kdybych to měl uzavřít:
1. Pokud bych měl rozpočet 40 tisíc, šel bych třeba do BM6A.
2. Pokud bych měl rozpočet jen do 20 tisíc zvolil bych něco kvalitnějšího s 8" ze sekáče (nejlépe se zárukou, nebo něco prověřeného) a zapracoval bych na akustice.