Zdravím všechny, potřeboval bych poradit s umístěním dvou párů monitorů (1. pár Adam Audio T7, 2. pár Adam Audio A7 původní verze, ne X.
Jeden pár mám umístěný na stole (rovnostranný trojúhelník 70 cm), druhý pár na stojanech (rovnostranný trojúhelník cca 150 cm). Při poslechu (při stejné hlasitosti na výstupu) se zvuk z obou beden chová trochu zvláštně. Když umístím na stůl T7, které by měly znít výrazněji ve spodních frekvencích, zní poměrně tupě se "zahuhlaným" spodním spektrem. Naopak, staré A7 umístěné na stojanech za stolem, které jsem měl původně na stole roky, zní vyrovnaně i ve spodních frekvencích, ačkoliv bez posílení EQ na 150 Hz jsou spodní frekvence nevýrazné, to je ale dáno charakteristikou bedny.
Když je přehodím, staré A7 na stole zní poměrně vyrovnaně, ale jsou zcela bez spodních frekvencí. Pár T7 na stojanech za stolem zní už docela dobře, vyrovnaně napříč spektrem, jen u spodních frekvencí mám pocit malé rezonance, resp. přiliš výrazných spodních frekvencí. Jsou totiž blízko rohových bass traps a zdi. Bass reflex mají T7 vzadu
------
Dotazy:
1) Je vůbec vhodné umístit bedny různě hluboko? Neměly by být ve stejné vzdálenostní úrovni? (SPL jsem měřil, bedny měli vždy stejně na výstupu) Mám taky pocit jiné prostorovosti takového umístění.
2) Místnost mám symetrickou, ale ten předokenní výřez je asymetrický. Může mít toto vliv? Viz obrázek.
3) Preferuji zvuk s výraznějším spodním frekv. spektrem, dělám elektroniku a toto je pro mě důležité. Z tohoto mi vyplývá umístění obou párů ze stolu na stojany. Proč bedny, které mám blíž uším, zní vždy "tupěji" na těch spodních frekvencích? Je to normální praxe, nebo je někde chyba?
4) Jak provést měření místnosti? S oběma reproduktory, nebo jen s tzv. áčkovými?
------
Děkuji za jakékoliv postřehy. Po týdnu zkoušení se nemůžu dobrat rozumného rozmístění. Přemýšlím o menší hloubce stolu i přemístění obou typů monitorů na stojany.
PLL