biscuit píše:michale, obdivuji tvoji energii. at ti dlouho vydrzi

Dík

No, jen jsem to chtěl dát trochu do kontexu
TOM-Thak píše:Jak tu odepisujete fw, tak TB si myslim, ze je taky slepa vetev. Ted je toho plno a pohoda, ale na PC to nenajdes a proto s podporou pouze Mac to taky nema zas az takovou budoucnost. Vemte si kdyz bylo USB1 a prisel FW400 a kde je fw ted? Navic na TB krom specialnich zarizeni a disku se nevyrabi nic jineho pro spotrebitele... neni to masovka, kdezto do USB dneska vyrabi od disku, klavesnic, pres zvukovky, vetracky a ohrivacky na kafe. Takze ja osobne kdyz uz, tak bych chtel neco, co ma kombinaci USB + TB nebo FW + TB jako Apollo treba, pokud bych mel resit tu budoucnost.
Nešlo mi úplně o to, že to vydrží dalších sto let. To, že je nějaké rozhraní vývojově nahrazeno, neznamená automaticky, že je to slepá větev. Ty technická řešení vždy odpovídají možnostem v době vzniku. Takže, když si vezmu FW, přijde mi to jako vcelku úspěšný projekt, akorát prostě po 22 letech (Apple to dokončil v r. 1994, než to o rok později standardizovalo IEEE) nemá tak zářnou budoucnost a jednoduše už nikdo na Mac platformě nebude psát ovladače a vyrábět další zařízení (od celých koncových zařízení po čipy od výrobců součástek), takže pokud člověk kupuje teď nějaké zařízení, měl by myslet na rizika, co jsem zmiňoval v předchozím příspěvku.
USB je taky úspěšný projekt a je to pro určitá zařízení dobrá volba z důvodu jeho rozšířenosti a maximální kompatibility. Díky své flexibilitě se hodí jak na pomalé a kompaktní zařízení s tenkým přípojným kabelem, tak pro relativně rychlá zařízení v jeho dalších verzích, které nabízí velkou šířku pásma. Mezi další výhody patří i to, že USB má přímo ve standardu definovány určité třídy koncových zařízení (HID, audio class, storage), takže výrobci můžou používat standardní ovladače v operačním systému. Potud je vše dobré a pro většinu uživatelů ani nemá smysl řešit cokoliv jiného.
Proč je pak tedy vůbec potřeba nějaký Thunderbolt, když USB 3.0 sběrnice má rychlost sběrnice 5.0Gb (reálně je to míň kvůli dat. kódování atd.)? No protože USB nemá standardizován přímý přístup do paměti (DMA) z ovladače do zařízení na hardwarové úrovni. Když to zjednoduším, vždycky to musí projít přes další vrstvy v operačním systému, kde se data rozdělí do USB paketů, zařadí do front, naposílají do zařízení, kde se to pak zas seskládá.
Oproti tomu Thunderbolt je v podstatě PCI-Express obalený funkcemi na správu (hotplug, napájení, daisy chain) a zabezpečení zařízení. Tudíž se hodí na věci, které na USB nejsou vhodné anebo se špatně implementují, kvůli své citlivosti na latenci zpracování. Proto na TB jdou udělat např. ty externí boxy, do kterých můžeš nasázet PCIe karty a připojit k notebooku. Stejně tak i zvukové karty, kde se chceš dostat na minimální RTL, protože ty DMA přenosy po sběrnici jsou téměř okamžité a díky tomu, že je většina z toho realizována přímo hardwarově, má to malé vytížení CPU a nezávisí to výrazně na dalších komponentech v OS. Takže to má daleko blíž k předchozímu rozhraní ExpressCard (nebo PCMCIA), které ve své době taky koexistovalo s USB.
Úplně bych se tedy nebál toho, že to hned tak zmizí, protože to aktuálně nemá žádnou jinou alternativu. To, že to na PC není tak rozšířené je spíš problém toho, že Microsoft nemá oficiální implementaci ve Windows. Jinak podobně jako u ExpressCard, to nikdy nebude mainstream záležitost v každém stolním počítači a notebooku. Těch lidí, kteří potřebují tenhle výkon, není v porovnání se všemi uživateli moc. Což, ale nic nemění na tom, že když už jej z nějakého důvodu potřebuješ, tak není moc jiných možností. Ostatně mimo Macy, PC s TB rozhraním existují už několik let, mám desku Supermicro s TB a používáme několik notebooků HP Z, kde je taky. V momentě, kdy bude ta implementace ve Windows, tak se samozřejmě zvýší počet zařízení, co to budou využívat.. resp. mnoho zařízení pro Apple platformu, kde to je vcelku bez debat, začne běhat i na Windows. Zároveň s tím i mnoho výrobců, co v současné chvíli víceméně neinovují produkty, pak uvede nové modely, co budou kompatibilní s oběma platformami.
Co se týká konkrétních modelů zvukovek, tak hybrid nabízí pouze MOTU.. velké Apollo 1. generace už se nevyrábí.. navíc v kontextu tohohle příspěvku je oboje cenově mimo. Zmiňoval jsem TB proto, že se už objevily relativně dostupné malé zvukovky (Clarett 2pre nebo např. Zoom TAC2), takže pokud je někdo na Macu a nepotřebuje teď kompatibilitu s PC, není důvod, proč to nezvážit.
Michal