Domáce študio pre osobnú potrebu

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
weissko
Příspěvky: 14
Registrován: 10 kvě 2017 10:35

Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od weissko » 16 kvě 2017 11:44

Pekný den prajem.

Prosím o radu (Som začiatočník).

Už niekoľko rokov spievam a rapujem. Mínam peniaze na nahrávanie pesničiek v rozličných študiach.

Rád by som si doma vytvoril svoje vlastné pre potrebu nahrávania len spevu a rapu. (Malá miestnosť)

Všetko čo vytvorím chcem následne poslať profíkom na mix a master.

Mám vysokovýkonný laptop a rád by som vedel čo všetko okrem PC je treba zaobstarať pre naplnenie mojích potrieb nahrávania.

Pozeral som youtube videa a zistil som, že mi stači :
- externa zvuková karta
- kondenzatorovy mikrofon + pop filter
- 2 channel audio interface + phantom power
- kompresor
- odhlučené sluchátka
- monitory x2

- Prosím doplnili by ste moje informácie o zaujímave postrehy?


Dakujem

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 1563
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od tony9 » 16 kvě 2017 11:53

Co má být tohle? 2 channel audio interface + phantom power. Normálně má fantomové napájení téměř každá zvukovka.

Ještě potřebuješ software, nebo-li DAW. Digital Audio workstation
A součástí DAW je i kompresor a různé jiné efekty.

Uživatelský avatar
mando
Příspěvky: 348
Registrován: 13 srp 2008 09:29

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od mando » 16 kvě 2017 12:30

ak myslis hardware kompresor tak to kludne vynechaj

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od vasek » 16 kvě 2017 15:10

Včetně připomínek výše je to v principu vše, co se týče elektroniky. Asi poslední důležitá věc je, aby se nenahrávala "ozvěna" místnosti. Takže buď se odizolovávají přímo stěny nebo se dá postavit nějaká komůrka, případně existují speciální paravánky. Nepodceňuj to, protože po kompresi ta ozvěna trochu vyleze a to může být problém.

weissko
Příspěvky: 14
Registrován: 10 kvě 2017 10:35

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od weissko » 16 kvě 2017 21:21

Dakujem za odpovede.

V podstate som vsetko okopiroval z tohto videa

amater10
Příspěvky: 2
Registrován: 11 led 2018 18:55

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od amater10 » 11 led 2018 19:12

Prosím o radu, k Vánocům dostala přítelkyně zvukovou kartu scarlet 2i2 2gen. mikrofon superlux e205 a sluchátka superlux hd681evo.

Ať se snažíme jak se snažíme tak nám to nejde rozchodit. Software jsme stáhli Pro tools first.

Na Macu jsem ihned nastavil ve složce zvuk scarlett 2i2 jako výchozí.

Po spuštění programu a vložení hudby, nebo zahájení zpěvu je stále ticho. Ikdyž čas běží.

Prosím o radu jak vše zprovoznit, nikde není návod v češtině. Děkuji

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21617
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od Pytkin » 11 led 2018 19:28

v software protools first si musis nastavit zvukovku ..

Rudys
Příspěvky: 176
Registrován: 18 říj 2015 22:26

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od Rudys » 11 led 2018 21:08

Nastav zvukovku v Pro tools+si zkontroluj, jestli máš stáhnutý mixcontrol od focusritu, bez mixcontrolu jsou zvukovky dost nekompatibilní. (vlastní zkušenost)

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 13308
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od dendy » 11 led 2018 22:46

len sa opytam - prec na macu protools first ? Ked som na macu skusal protools bola to cista katastrofa, stale to padalo, a celkovo mi to prislo take neprehladne chaoticke ako z minuleho storocia

na macu doporucujem na zaciatok Garage Band (ten je zadarmo v appstore) a az sa z nin oboznamis a uz nebude stacit, tak upgradnes na Logic

Na protools kasli, to je kram, specialne ta first verzia

Priparne skus Presonus Studio One Artist verziu ta je tiez free..

Cokolvek je lepsie nez protools, s horsim DAW som na macu nerobil :-))

rastis
Příspěvky: 3005
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od rastis » 12 led 2018 11:16

amater10 píše:
11 led 2018 19:12
...

Po spuštění programu a vložení hudby, nebo zahájení zpěvu je stále ticho. Ikdyž čas běží. ...
co znamena "zahajeni spevu" ?

a co znamena "vlozeni hudby" ? to do toho programu importujete nejaky zvukovy subor ? a vytvorite stopu ? tu potom pustite prehravat a je ticho ? ked sa to prehrava, cas bezi a je ticho, tak su tam nejake meraky, co nieco ukazuju ? je tam niekde vidno pritomnost signalu ?

mozno sa pytam zbytocne naivne a lopatisticky, len mam pocit, ze ci ste vobec niekedy s audiom takymto sposobom robili ...

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2331
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od Stan » 12 led 2018 18:46

JA se jen pridam k nazoru Dendyho ze by jsi mel zacit s GB ktery je od Apple a je zadarmo ke stazeni. Ne ze by Pro Tools byly spatny ale stejne by jsi brzo poznal ze to neni to prave orechove protoze AVID je hrozna firma co se do zakaznickeho servisu tyce a ... skoda psat.

Problem se vstupem muze byt ten ze mas spatne nastavene nebo vubec nenastavene I/O (Input/Output) v PT. Jak psal Pytkin musis zvukovku nastavit take v PT. V systemu sice zvukovku nastavenou mas a pri spusteni PT se te zepta kterou ma pouzit (systemovou nebo scarlet). Over si to v nastaveni PT.

Po nastaveni vytvor audio stopu a jako jeji vstup nastav vstup s mikrofonem (predem nastaveny v PT) pak jen aktivuj nahravani (cerveny knoflik). Pak se bud nahravani spusti automaticky nebo budes muset stisknout play. Ale jak uz bylo zmineno PT je mimo nejdrazsi PRO verze kompletne k nicemu (mnoho omezeni). GB nebo Studio One Artist je dobra volba pro zacatek.

amater10
Příspěvky: 2
Registrován: 11 led 2018 18:55

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od amater10 » 13 led 2018 19:48

Super, moc všem děkuji za rady. Vyzkoušel jsem GarageBand který je předinstalován v Macu, zapojil komponenty a vše funguje.

Software Pro Tools First mažu, pro mne jako lajka je moc složitý. Ještě se zeptám, jako další doporučujete LOGIC, přímo tu verzi PRO která stojí 5.990kč?

Jaké další příslušenství by jste mi doporučili pro tvorbu hudby? Je vhodné zařízení Pioneer DDJ-RB ?

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 13308
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od dendy » 13 led 2018 23:06

ina ako logic pro verzia nieje (Logic Pro X).. ale pockaj s tym az do momentuked perfektne zvladnes vsetky moznosti garage band a bude ti tam nieco chybat... s Garage Bandom si zo zaciatku bohate vystacis

DDJ RB na tvorbu hudby nepotrebujes, to nema s tvorenim hudby nic spolocne

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2331
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od Stan » 14 led 2018 01:55

Jestli mas dost penez tak se podivej na Native Instruments treba se ti tam bude neco hodit zejmena pak software Komplete 11 je skvely ale i tak trochu overkill protoze tam mas uplne vsechno. Pokud nebudes chtit vse tak ke kazdemu HW dodavaji i sadu instrumentu zdarma. NI Kontrol 49/64 je ted zcela novy (predelany) ale to zalezi na tobe co preferujej.

Jinak LPX je fantasticky vybaveny a IMHO za tu cenu nema konkurenci. Osahat si GB a pak jit do LPX je na Apple idealni volba. Pokud chces neco na DJ a skladani loopu pak se mrkni na Ableton Live a nebo je ted novy Bitwig coz je podobny Abletonu ale ohodne vychytanejsi co se do manipulace zvuku tyce..

Bude to tezka volba ale spise koukej na to jak se v programu budes rychle orientovat. Klasicke DAW jako LPX, Cubase, Studio One a mnoho dalsich jsou v podstate identicke, Live 10 a Bitwig 2 jsou oproti klasickym DAW odlisne nejen v GUI ale i zpusobem prace. Ale s kazdym se da udelat absolutne to same. Je to jen ciste na osobnich preferencich ktery system pro tebe bude vice inuitivni to znamena ve kterem se budes rychleji orientovat a prace ti pude lepe od ruky. ;)

https://www.native-instruments.com/en/

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 13308
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Domáce študio pre osobnú potrebu

Příspěvek od dendy » 14 led 2018 10:54

> Live 10 a Bitwig 2 jsou oproti klasickym DAW odlisne nejen v GUI

Omyl, sice default view je to session view (tie "stvorceky:)) ale za tym je uplne standardy DAW s linearnym sekvencerom.. Sequencer view ss v Live alebo v Bitwigu v zasade v nicom nelisi od inych DAW

Odpovědět