v podstate uz bola vacsina napisana. pri akustickych gitarach sa tazko odporuci konkretny model a uz vobec sa neda odporucit znacka. jednak im lieta aj pri rovnakych modeloch trochu zvukova kvalita, co je vsak podstatne, tak strasne vela kusov na trhu mava problem s ladenim - logicky, menzura je pevna, oktavy sa doladovat nedaju, takze ked sa stretne col-sem-col-tam tolerancia na osadeni kobyle alebo nulteho prazcu, tak vysledok je nenaladitelny nastroj a fakt ich visi v obchodoch dost vela aj vo vyssich cenovych relaciach.
cize akustiku kupovat jednine tak, ze navstivit osobne obchod s vela kusmi a v ramci moznosti vyskusat vsetko, co tam maju a ono sa nakoniec vygeneruje jedna, co bude hrat aj ladit a kludne to moze byt nastroj aj z tych lacnejcich.
je pravda, ze tie uplne najlacnejsie maju zvacsa aj zle opracovanie, ale co z pohodlnej gitary, ktora ma v prvej polohe miesto 1/2 tonu 3/4 ton
pruser je, ze aj ked nejaka gitara v obchode bude hrat vyrazne lepsie, ako vsetky ostatne, tak kludne sa moze stat, ze po roku pouzivania prestane uplne zniet. bohuzial toto sa vopred neda nijako odhadnut - robi sa vsetko narychlo z akehosi dreva, co 3 dni dozadu este rastlo v lese, atd... ...
elektrika v nizsich cenovych relaciach stoji zvacsa zahovno, ale to by som neriesil. ak sa to ma pouzivat podiovo, tak nejake zvukove nuansy aj tak nie su podstatne, ak sa to ma pouzivat v studiu, tak zvacsa aj tak zneje lepsie mikrofon(y), ako sebelepsie piezzo...