Ozvučení velkých, podzemních klenutých prostor

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
netharin

Ozvučení velkých, podzemních klenutých prostor

Příspěvek od netharin »

Ahoj,

chtěl bych se zeptat na ideální možnosti ozvučení velkého podzemního klenutého prostoru s
nízkými stropy. Materiál zdí je cihla.
V prostorech se budou konat elektro-akustické koncerty se zpěvem, ale také
techno párty pro cca 120 lidí.
Požadavkem tedy je, aby hudba byla srozumitelná ve vokálech i středech při koncertu
malé hudební skupiny, ale zároveň aby měla dost basů pro technno.

Rozpočet je 25 000kč.

Netuším, jestli je lepší kombinace dvou silných, ,,středobasových beden", nebo spíše
dvě ,,středové bedny" a jeden subwoofer. Možná se přikláním spíš k první variantě, protože
nevím, jakým způsobem by subwoofer ,,přizvukoval" ke klidnému elektro-aktustickému
koncertu a uvítal bych co nejplnější frekvenční spektrum, které má schopnost výrazných basů.
Ideální by bylo, kdyby šly k mixážnímu pultu připojit čtyři mikrofony.

Uvítám zmínku konkrétních produktů - reprobeden, mixáku, kabelů, ale případně i stativů a mikrofonů.
Je mi jasné, že rozpočet není žádná hitparáda a omlouvám se za spoustu nepřesností a laický
popis problematiky.

Díky za rady!

Filip

Obrázek

MDudas

Re: Ozvučení velkých, podzemních klenutých prostor

Příspěvek od MDudas »

Netharin.

Asi Ta nepotesim, ale za 25000Kc toto asi nevyriesis. Zostava 2 resp 2+1 repro - to je pri takom velkom priestore uplne na prd. Techno party mozno, to znesie vsetko - tam stacia basy, vysky a watty. Ale cokolvek narocenejsie - pocitaj tak 8 repro a teda rozpocet 40k a viac. A to sa bavime iba o reprodukcii. Ak chces aj mix, stativy a mikrofony, tak pridaj este aspon 10-15000 Kc.
Vypada to na velmi pekny priestor, skoda by to bolo prznit cinskymi shuntami.

markuc

Příspěvek od markuc »

Pokud bys k té částce připsal nulu, věděl bych .. i když i tak by to bylo na hraně.
Ale obecně - vzhledem k tomu, co vidím na fotce, bych velmi doporučil sestavu menších kompaktů, které bych umístil za každou tu klenbu. Samozřejmě k tomu nějaký speaker management, který by zajistil precizní vyzpožďování každé sekce. Jedině tak lze totiž dosáhnout toho, aby jednotlivé sekce stereo párů nemusely hrát příliš nahlas a eliminovaly tak maximálně odrazy od stropu. Taková klenba se blíží parabole a nic horšího pro šíření zvuku snad ani není.
Jinými slovy - stačí ti menší reprosoustavy, ale aspoň tři páry, vzadu by mohla být nějaká tišší zóna, ne každý z hostů chce být ve víru ..
Pokud by to mělo být super, navrhnul bych nějaké menší sestavy line - array komponentů. které mají poměrně přesně specifikovaný vertikální úhel vyzařování a jejich vhodnou instalací a naměřením bys dokázal dosáhnout toho, aby hrály opravdu jen do lidí a ne do toho nešťastného stropu.
Pokud jsou tvoje znalosti této problematiky na nule, neobejdeš se bez odborné pomoci. Pokud se bez ní obejdeš, bude to na 99,9 procent dost velkej průser.

markuc

Příspěvek od markuc »

Další kapitolou by mohly být akustické úpravy toho prostoru, ale netuším, zda jsou vůbec možné, jestli to hlídaj nějaký památkáři atd.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Markuc, Ty si mu ale nalozil. Vsimol si si, ze rozpocet dal tucnym pismom? :roll:
...
Ale ano, aj mne sa tie priestory lubia... 8) a fakt by si zasluzili nieco na urovni.

markuc

Příspěvek od markuc »

Jasně, nechtěl jsem ho nijak šokovat, ale takhle to prostě je. Dá se to udělat dobře, ale bude to stát určitě mnohem víc, je otázka, co je priorita. Za 25k si neumím představit ani dva slušný kompakty bez SW .. to je utopie. Ale bohužel to tak asi dopadne, koupěj se dvě číny a bude hotovo, další strašně hrající klub v české kotlině. Pak se tam budou kapely vozit po zvukaři, jak je blbej a neschopnej .. znám to moc dobře.

Stan

Příspěvek od Stan »

Pokud chces aby ti to vydelavalo tim mam na mysli aby se ti tam vraceli lidi i kvuli kvalitnimu zvuku tak si to nech navrhnout a spocitat jak rika markuc a vem si na to uver protoze se pod 100 nevejdes. To nejsou jenom speakery ale crossovery, koncaky, kabely atd. S timhle budgetem IMHO nic solidniho opravdu nevymyslis. Prostory to jsou hezky jen doufam ze to ma dobrou klimosku, pripomina mi to klub v Seifertove ulici v Praze 1 tam kdyz se to seslo tak tam bylo jak v saune. :wink:

netharin

Příspěvek od netharin »

Diky za zpetnou vazbu. Tak trochu jste mi ohledne rozpoctu potvrdili to, co jsem si myslel :)
Ale abych to upresnil. Jedna se o NEKOMERCNI prostor, kde se poradaji hudebni akce jen vyjmecne (maximalne 1-2x do mesice).
Jsou to prostory pridruzene k jednomu neziskovemu klubu v Praze, kde se zdarma nebo za dobrovolny poplatek schazi lide. Z tohoto plyne i omezenost rozpoctu.
Nejsem majitel ani provozovatel, ale znam se s nim a prostory klubu vyuzivam. Kdyz mi rekl, ze ma 25 000 kc rozpocet, za ktery chce nakoupit ozvuceni s tim, ze vubec nevi jake, napadlo me, ze bych se mohl zeptat zde... zvolit co nejprijatelnejsi variantu v ramci moznosti, pro audiofily ,,co nejmensi zlo", i kdyz pro ty bude jak se zda v teto cenove kategorii asi zlo vse...

netharin

Příspěvek od netharin »

Díval jsem se na sestavy, abych měl představu, co se může vejít do cca 25 000 kč...

Zaujaly mne tyto:

https://www.thomann.de/cz/phonic_powerp ... bundle.htm

https://www.muzikant.cz/peavey-triflex-ii-d105037.html

https://www.muzikant.cz/dexon-2x-bh-d3717.html

...a pak jsem narazil na:

http://www.electronic-star.cz/Sety-nad- ... i_c278.htm

Které nabízí sestavy, které v této cenové kategorii disponují docela brutálním výkonem, oproti výše zmíněným... to jsou ti zmínění čínani? Má někdo reálné zkušenosti?

markuc

Příspěvek od markuc »

Hele, na výkon úplně zapomeň, ten je z těch všech potřebných parametrů ten nejméně důležitý a navíc v metodice uvádění výkonu je pěknej bordel, což umožňuje méně seriózním výrobcům uvádět neuvěřitelná čísla .. to prostě raději nečtu.
Jinak chápu nekomerční charakter celého projektu, ale bohužel to nic nemění na tom, co jsem psal ..

markuc

Příspěvek od markuc »

Pokud lze vůbec něco poradit v tomhle rozpočtu, bylo by to rozhodně to, že bych v žádným případě nehledal aktivní bedny, ale pasivní a k nim zesilovač. Z parametrů by tě měly nejvíc zajímat vyzařovací úhly, vertikální by měl být co nejmenší. Koukni případně na českou firmu Dexon, není to žádná hitparáda, ale aspoň je to nějakej solidnější výrobce se servisní základnou a dostupností ..

Stan

Příspěvek od Stan »

Nebude lepsi aby hostovali jen ti co maji vlastni aparat nebo najimat zvukare. Pokud je takova frekvence (1-2) do mesice je to v tomhle pripade idealni reseni. Za tech 25 tacu poridte nabriklad maly JBL na steny pro reprodukovanou hudbu a k tomu odpovidajici reciever.

M2c

netharin

Příspěvek od netharin »

Díky za rady. Informace jsem předal. Nakonec je ve hře ještě pořízení sestavy z druhé ruky.
V této ceně jsem našel na bazarech pouze dvě, které se mi zdály zajímavé:

https://hudebnibazar.cz/mensi-pa-aparatek/ID100884/

a

https://hudba.bazos.cz/inzerat/80556032 ... ratura.php

Jaké jsou vaše názory?

Stan

Příspěvek od Stan »

Pokud vim tak jsou v Praze firmy ktere se za zabyvaji prodejem aparatur z druhe ruky kde bude zrejme vetsi vyber. Mrkni na net.

netharin

Příspěvek od netharin »

Nějak ty pražské firmy prodávající aparatury z druhé ruky nemůžu najít...

Odpovědět