Steinberg UR816C vs. ? (primárně sound design)

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Odpovědět
spid

Steinberg UR816C vs. ? (primárně sound design)

Příspěvek od spid »

Zdravím,
stavím nový počítač (platforma intel/win10pro) a s mou stařičkou E-MU 1212M se budu muset rozloučit.

Pracovat budu převážně v Cubase 11, popřípadě i v Reapru (občas i Live od Abletonu,..). Ocením i konektivitu s IOS. Primárně budu zpracovávat zvuky/ruchy - výroba efektů, prostě obecně sound-design. Více vstupů potřebuju kvůli pár syntíkům/samplerům a krabičkám (tak ať mají každej svůj "domeček"). Časem chci vybudovat i zvukotěsnou kabinu na nahrávání, takže se využije i mikrofonní vstup. Sekundárně chci kartu používat i na moje (čistě hobby) fušování do muziky. Racková verze zvukovky je pro mě taky jedna z poměrně důležitých kritérií.

Moje požadavky bych shrnul:
- 2 mikrofonní vstupy
- více jak 4 linkové vstupy (6 je optimum)
- možnost nahrávat na 192 kHz
- MIDI I/O
- bezproblémová kompatibilita na platformě intel/win10pro s Cubase, Reaper, (Live,..)
- word clock
- IOS konektivita

Moje hledání se stále točí kolem této karty Steinberg UR816C. Víceméně jsou recenze pozitivní, našel jsem ale i pár reakcí, že to má nějaké bugy, nebo že nejsou spokojení se zvukem. Ale jsou to výjimky 1 ku 100..Ale i tak jsem trošku zpozorněl a rozhodl se raději poradit a ujistit se, jestli je tato zvukovka pro moje účely dobrá volba.

Za případné rady, popř. tipy na jiný audio interface, předem díky.

Fractal

Re: Steinberg UR816C vs. ? (primárně sound design)

Příspěvek od Fractal »

Na tohle ti nejlépe odpoví majitel zvukovky z té série. Já si myslím že chybu rozhodně neuděláš.

Steinberg má sílu ve své cenové hladině v podstatě ve všem, v předzesácích, ve zpracování, v architektuře, design bez zdroje, efekty...

Jediná slabina Steinbergu je v ovladačích, které dělá s Yamahou. Ty se postupně vyladí a pak šlapou. Jen začátky, když je rozhraní nové, jsou krušné.

Jenže to, že je to vyvíjeno s Yamahou, je naopak taky ta největší devíza, protože ten Yamahácký hardware je prostě jeden z nej, na rovinu.

Co si rozmysli, je pošet vstupů (pokud nenahráváš více živých muzikantů najednou).

Člověk si vždycky plánuje kolik to vstupů bude a nebude používat simultálně, ale vždycky to dopadne tak, že jich používá méně než zamýšlel.

Já bych se spíš zaměřil na tu menší verzi UR44C, nakonec platit za dva vstupy a ADAT skoro 2X víc? Je to nutné?

Co určitě potřebovat budeš jako sound-designer je minimálně jeden kvalitní mikrofonní vstup a ten tam je.

Pokud oceníš iOS CC, tak nevím kolik podobných zvukovek tu možnost nabízí.

Kvalitnější sound v přepočtu na cenu za jeden vstupní a výstupní kanál bude skoro nemožné najít, si troufám říct.

Co mě napadá jako varianta jsou Focusrite Clarett.

Vlad

Příspěvek od Vlad »

Ahoj,
jak dopadl nákup zvukovky? Je to nakonec Steinberg UR816c ?
Sám zvažuju tuhle zvukovku, občas je potřeba víc jak 4 mic vstupy.
Další možnost je FOCUSRITE Scarlett 18i20 3rd Gen
Pracuju ale v Cubase, takže mě to přirozeně tahne k UR816.

fb_jan4

Příspěvek od fb_jan4 »

Ahoj, zvukovky v cenové relaci 10-15tis. co se týká zvukové kvality a převodníků, hrají více méně stejně. Určitě chybu neuděláš se Steinbergem. Já mám FOCUSRITE Scarlett 18i20 3rd Gen na profi práci a jsem naprosto spokojen. Používám Nuendo, před tím Cubase 7. S ovladači nebyl sebemenší problém. Honza

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Mam nejakou Focusrite Clarett 8pre a muzu doporucit. Prechazel jsem ze Saffire56 a je to zvukove i stabilitou krok nahoru. Nicmene ten Steinberg bude taky urcite v pohode.

Vlad

Příspěvek od Vlad »

Focusrite Claret už je za dvojnasobek (24tis u kytar), to už je moc drahy, ještě budu kupovat malomembrany a pod.
Nicmene cenovy rozdil UR816 vs 18i20 3rd Gen je 2tis, což taky neni malo

fb_jan4 - predpokladam ze jedes na Windows11. Pouzivas ty pribaleny efekty a VST k 18i20? Ableton ani ProTools nemam v planu pouzivat, zvlast ty osekany verze. Budu prechazet na Cubase 11 (mam ted Cubase 5)

Mate teda nekdo ve studiu UR816? Nejaky bugy, jak fungujou ovladace a pod....
Dik

fb_jan4

Příspěvek od fb_jan4 »

Vlad - jedu n a WIN 10, není vůbec nutné přecházet. Přibalený efekty nepoužívám. Byl jsem zvyklý používat efekty v Cubase/Nuendo + nějaké plug-in od Waves. Pokud budeš upgradovat z 5 na 11, budeš velice překvapen, jak je to zase jinde a určitě si vystačíš s tím co vše Cubase 11 obsahuje.

Vlad

Příspěvek od Vlad »

Zdravim, vratim se ke tematu UR816c vs scarlett 18i20. Mam 2 dotazy:
1. Zero latency, neboli direct monitoring (jestli to chápu správně). Jelikož pracuju v Cubase, tak se Steinberg vychvaluje integrací dspFx (ovládání UR816) do Cubase, kde můžu využít nulovou latenci - právě vokály, ak. kytary, perkuse budu nahrávat nejvíc. Jak je to u Scarlett 18i20? Můžu tam taky využít direct monitoring? A co se týče té zmiňované integrace do Cubase, chápu to tak že do dspFx nebudu muset lézt, tedy zvládnu nastavení z Cubase. kdežto u Focusrite Control ano? (resp. si to jednou nastavim a nebudu to řešit...)

2. usb3 (UR816c) vs usb2 (18i20). Přináší ta usb3 nějaký benefit z hlediska rychlosti, stability, latence a pod?

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

K bodu 1: řešit to budeš vždycky - bez ohledu na případnou integraci (obecně). Akorát v tomhle případě jsou ovládací prvky součástí DAW. U Scarlett prostě použiješ její appku (viz strana 18 manuálu).

P.

Odpovědět