synťák do začátku

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Rudovous

synťák do začátku

Příspěvek od Rudovous »

zdravíčko,
chtěl bych si začít trochu víc hrát se synťákama a vím, že v PC je jich jako VSTi kopice, ale potřeboval bych poradit nějakej levnej HW - potřebuju cejtit fyzický knoby a tak (namapovanej kontroler mě moc nebere)... víte o něčem??? díky

kexik

Re: synťák do začátku

Příspěvek od kexik »

microkorg, blofeld keyboard. a samozrejme bazar, tam mas moznosti do nemoty

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Na jakou hudbu to ma bejt? Co od toho chces?

bassline

Příspěvek od bassline »

Kup si nejaky virtual od ruky. Napr. Novation Nova, Korg MS2000R, Roland JP-8080, Nord Rack 2. Su to vsechno syntaky s onboard ovladanim pre kazdy parameter zvlast. Celu koncepciu syntezy mas vlastne pod rukami, do menu chodis len fakt minimalne. Ak zacinas, tak by som ti doporucil prave nieco z tychto kuskov.Naviac dostanes dobry zvuk, ktory ta bude bavit ovela viac nez VSTi. Pokial uz si v programovani zvukov a v syntezach zbehly, tak kludne chod napr. do Waldorf Blofeld alebo Access virus Snow (ne zrovna levnej). Tieto syntaky maju siroke moznosti, ale vsetko ovladas cez menu, takze pre zaciatocnika by to mohlo byt zo zaciatku trochu komplikovanejsie nez sa do toho dostane. good luck.

charonme

Příspěvek od charonme »

Inak ma vzdy trochu pobavi aky rozdielny pristup maju hudobnici k HW virtualnym syntakom oproti PC. Z mojho ITckarskeho pohladu je to predsa uplne to iste. HW digitalny syntak je predsa tiez pocitac s operacnym systemom ktory generuje zvuk uplne rovnako ako PCcko. Je mi jasne ze co sa spolahlivosti tyka, mali by byt na tom standalone syntaky ovela lepsie ako PC, ale tuto Rudovousovi ide o neajku zivost pod rukami. Knoby na kontroleri k PC sa mu nepacia, tak preco mu nukas knoby na kontroleri k trocku inak zaobalenemu pocitacu? :) Myslim ze tu sa pyta nejaky analog :) Alebo to balenie az tolko robi?

BS

Příspěvek od BS »

charonme píše:.. Alebo to balenie az tolko robi?
jj, robi, zejmena ty blofeldy, nebo snowy, co maji cca 4 knoby, tam je to skutecne full hands-on control :]

dendy

Příspěvek od dendy »

BS píše:
charonme píše:.. Alebo to balenie az tolko robi?
jj, robi, zejmena ty blofeldy, nebo snowy, co maji cca 4 knoby, tam je to skutecne full hands-on control :]
:-))))

charonme: pokial nevyskusas nepochopis ... okrem toho napriklad taky nord rack 2 - trufam si povedat ze co sa tyka FM modulacie na neho sa nechyta ziadny VSTi, mozno 1 sa mu trosku priblizuje (synth1) ale v nuanciach a detailoch tam tiez je rozdiel... tiez pri extremnejsich nastaveniach napriklad pri modulacii lfo(noise)->osc pitch sa z neho daju dostat take charaktery zvukov, ktore z drvivej vacsiny sw nedostanes pretoze pri takych extremnych nastaveniach sa uz prejavuju neziaduce efekty sposobene proste tym, ze na PC sa programatori snazia optimalizovat kod aby plugin tolko nezral CPU...
samozrejme pri jednoduchsich zvukoch bez extremnych modulacii VSTi uz nijak nezostavaju za HW VA ...

k tvojej otazke SW vs. HW - toto tu uz bolo preberane 10000x .. ja som presiel velkym vyvojom, bola doba ked som pouzival skoro vyhradne len HW synthy ... jedina objektivna pravda je ze ked raz niekoho inspiruju hw krabice a nie sw v kompe tak proste nema co riesit... hudba neni matematika, exaktna veda .. aby clovek tvoril potrebuje nejaky nastroj/nastroje ktore ho insiruju a ktore v nom vyvolaju chyt tvorit, nieco zo seba dostat.. niekomu staci vsti plugin, iny potrebuje citit v ruke fyzicky kus HW ... mna v poslednej dobe strasne inspiruje nanostudio na ipode, chcem si koli nemu kupit aj ipad :-) niekto moze ohrnovat nos ze strasne obmedzene prostredie, no ja som na tom za tyzden spravil 3 tracky co sa mi teda uz pekne davno nepodarilo vo velkom DAW s hw synthami...

ja by som ako prvy synth doporucil blofeld.. ten ma paradny pomer cena/vykon, velmi siroke spektrum zvukov co sa z neho da dostat, a zvuky co z neho lezu su urcite vyborne, takze tych cca 250E za ktore sa dnes da zohnat su vyborne investovane peniaze .. a napriem malo knobom je ovladanie tak paradne a prehladne poriesene (aj vdaka velkemu displayu) ze robit na nom zvuky je uplne jednoduche ...

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Kup si starej virus :c) Béčko / céčko, stejně si ho pak jednou pořídíš :c)

bassline

Příspěvek od bassline »

Ten zvuk z krabic je aj tak lepsi, nech si hovori kto co chce :) . Ja to nepouzivam len kvoli tomu aby som mal HW pred sebou. Vlastne mne praca pluginov kvoli jednoduchosti vyhovovala. Ale na VA som presiel z dovodu zvukoveho. A som s tym spokojny velmi. To co mi vygeneruju VAcka, uspokojivo nedostanem ani nahodou na pluginoch....proste ten rozdiel pocujem a neni to ziadna haluz, ale prax. Mne pripadaju pluginy stale take nemastne neslane. VA maju viac stavy v sebe :-). Takze u mna je to tak ze to pouzivam hlavne kvoli lepsiemu zvuku a bonus je ten, ze ta praca je fakt zabavnejsia a zaujimavejsia, ked ladis zvuky na nejakom nastroji mimo kompu. Ale tak zbytocne to rozoberat. Kazdy na to ma iny nazor a hlavne skusenosti. Kazdy ide svojou cestou ktora mu vyhovuje.

Rudovous

Příspěvek od Rudovous »

díky za rady a diskuzi...

o co mi v začátku jde není zas až upllně zvuk (i když ten taky) ale hlavně analogovej feel ovládání - mít prostě ke každý "funkci" knob, na kterej si budu moct šahnout...
jinak použití bude všestraný - dělám spíš hodně kytarovou muziku, ale i to občas chce podpořit něčím dalším, tak chci trochu zaexperimentovat tímhle směrem...

dendy

Příspěvek od dendy »

potom ale naozaj hladaj skorej synthy ktore maju viac knobov nez skromne riesenia ako blofeld ... hladaj skorej veci ako nord lead, korg ms2000, jp8000 (co je klavesova verzia jp8080 s par pre teba nepodstatnymi obmedzeniami), yamaha an1x, klavesovy virus B alebo C-cko je tiez urcite dobra volba ... alebo z novsich roland sh-01, sh201 (ktore ale podla mna hraju uplne nahovno a chemicky ale to je vec vkusu niektori tunajsi clenovia ma iste poslu do riti s takym nazorom hehehe) - proste veci co realne maju kopu knobov na sebe ...

analogy s kopou knobov na sebe su uz cenovo uplne inde ako VA takzae predpokladam ze to uz bude mimo tvoj rozpocet - tam za malo penazi zozenies maximalne tak zvukovo velmi obmedzene a uzko zamerane stroje a ty predpokladam ze potrebuejs skorej nieco co vie sirsie spektrum zvukov ...

ak nemas vobec ziadne financne limity, kup si Nord Stage ;-)

abuse

Příspěvek od abuse »

na midi cz som videl teraz AN1X za peknych 6000+ daco CZK, solidny beginner synth.

na uplne vsetko ale na tom knoby nie su.

este by som odporucil Virus B, su teraz pomerne lacne, knoby takmer na vsetko, zvuk velmi slusny (aj ked ja osobne vira moc nemusim)

dendy

Příspěvek od dendy »

an1x za cca 6k kc to sa oplati ... vyborna cena

charonme

Příspěvek od charonme »

dendy píše:pokial nevyskusas nepochopis
skusal som emx1 a bol som velmi sklamany, ale to je len jeden. Mam taky pocit ze je to cele aj tak len o farebnej blikajucej krabicke s pekne rozostavenymi knobmi, prepinacmi a fadermi.

matucha

Příspěvek od matucha »

No tak ja se teda pridam uplne na jinou stranu nez zbytek.

Rudovous rika, ze dela spis kytarovou muziku. To je pro me zasadni informace.

VA bych uplne opustil a hodil za hlavu a koupil bych si nejakej hodne charakterovej analog, do ty hudby to bude dobre sedet. Pri pohledu na ceny VA mi pride, ze sou ty realny analogy cenove snad i levnejsi. VA chapu pro lidi, co delaj trenciky a podobny veci, kytarovky potrebujou trochu silnejsi charakter a min cistoty.

Ted je otazka jestli chces poly nebo mono. U poly je situace samozrejme trochu komplikovanejsi, ale u mono na leady/basy sou ceny hodne vpoho. Treba takovej korg MS10 je ultra jednoduchej a nabizi zajimavy moznosti a stavu/spinu. Do kytarovek myslim supr. Stejne tak SH09 a pro-one muzu doporucit. Urcite se najdou ale dalsi kousky, ktery stojej za to. Vetsinou je ale jejich koupe otazkou prilezitosti.

Z novejch kousku je tu ale vlastne jeden smer... Mopho a jeho odvozeniny... Mopho v zakladu neni az tak ovladatelny, ale myslim, ze delaj i verze s vic cudlama (drazsi samozrejme).

Odpovědět