IvanB
IvanB
Priatelia, dostávam sa s pár vecami do finálnej fázy mixu, ktoré si chcem dať zmastrovať profi. V inej téme som riešil, že mám problém spraviť mix, z ktorého by mast. inžinier dostal max. loudness pri zachovaní ako takej dynamiky. A konkrétne sa jednalo o túto skladbu, ktorá pôjde na mastering ešte raz (+ aj verzia so spevom). Bol by som povďačný, keby sa mi tu odborné uši k tomu vyjadrili - dá sa nejak z počutia vydedukovať, čo by bolo vhodné upraviť (pridať, odobrať...), aby som sa dostal na optimálne vyvážený mix pre nový mastering? Možno by mi to nasadilo do hlavy chrobáka ako pristúpiť aj k ostatným veciam. Ja mám podozrenie na veľa nízkych frekvencií...
Vďaka
Vďaka
Re: IvanB
To je práveže už zmastrovaná verzia, len viac "loudnessu" sa z toho už nedalo dostať.
"..timing v dual trackingu" ? -
"..timing v dual trackingu" ? -

loudness war este neskoncila ?
Pytkine diky za upozorneni, predem jsem si stahnul Volume na polovinu a i to bylo malo. Jinak klobouk dolu, IvanB valcuje svou hlasitosti a RMS i Katy Perry (s ni jsem porovnaval na vetsine streamu) a ta je znama prave nejvice naslapanyma mixama co se hlasitosti tyce. No snad to IvanB dojde ze neco je spatne, ale asi ne v neblizsi dobe jinak by takovou pra...u nedelal 
@IvanB: Nic ve zlym ale IMO na to jdes od spatneho konce a trochu jsi zaspal dobu protoze jsi zrejme nevenoval dostatecnou pozornost vyvoji v hudebnim prumyslu vcetne streamu.

@IvanB: Nic ve zlym ale IMO na to jdes od spatneho konce a trochu jsi zaspal dobu protoze jsi zrejme nevenoval dostatecnou pozornost vyvoji v hudebnim prumyslu vcetne streamu.
To asi nedam, tam je dost husty delay, takže možno sa to zdá, že to nesedí, ale mne to rušivé nepríde, ale dik za postrehvasek píše:dual tracking = nahráváš stejný part kytary dvakrát
timing = přesnost v čase
polopaticky řečeno: chtělo by to porovnat, aby se ty kytary ozývaly stejně
Stan: akože chceš povedať, že je ta úroveň ok? No neviem, porovnával som to s komerč. vecami v podobných žánroch a dosť to zaostáva.
Stan+Pytkin: inak, a tiež nič v zlom, chápem, že sa možno cítite tu na fóre ako kádre, ktoré majú právo zosmiešniť akýkoľvek príspevok, ale keby ste sa k tomu vyjadrili bez irónie a inotajov, možno by si vás nováčikovia začali vážiť ešte viac
IvanB : Ako som ta zosmiesnoval ? Naozaj sa pytam , preco este niekto riesi hlasitost .. Myslel som , ze Loudness War je minulost , ale ako vidim , stale sa najdu jedinci , co s tym bojuju ..
Sorry, ale uštipačná neadresná otázka namiesto relevantnej odpovede mi zosmiešňujúce príde. Ale nechajme to, neťahajme sa za slovíčka jak deti... To, čo sledujem mojím dotazom, nemá nič spoločné s loudness war
Ivan z toho si nic nerob to je tu klasika to chytanie za slovicka a zhadzovanie ostatnych (hlavne novych clenov)pri kazdej prilezitosti..
Inak co sa hlasitosti tyka tak su 3 druhy:
RMS: stlacene nizke frekvencie
Vnimana hlasitost: midrange
Dynamika: kontrast
Napriklad mas dve pesnicky s rovnakym RMS ale ta co ma viac midrange sa zda hlasnejsia..Napriek tomu ze analyzer nepreukaze rozdiel v hlasitostiach..Pretoze nase usi su najviac senzitivne na midrange.Cize konkretne v tomto tracku aby to posobilo hlasnejsie by podla mna by pomohla kompresia na kopak alebo eq aby si vytiahol midrange.Rovnako tak na base..Mozes skusit dat este pred eq a kompersor saturaciu (ktora vlozi midrange harmonie k tym nizkym tonom) a nasledne teda budes mat co "vytahovat"..
Co sa dynamiky tyka tak to asi netreba vysvetlovat.Ak chces aby nieco znelo hlasne tak pred tym zahras nieco tiche..
Inak super skladba nemyslim ze by potrebovala nejak "zhlasnovat",ked tak to zhlasnovanie urob az ked budes mat aj vokal ak to bude treba..
Inak co sa hlasitosti tyka tak su 3 druhy:
RMS: stlacene nizke frekvencie
Vnimana hlasitost: midrange
Dynamika: kontrast
Napriklad mas dve pesnicky s rovnakym RMS ale ta co ma viac midrange sa zda hlasnejsia..Napriek tomu ze analyzer nepreukaze rozdiel v hlasitostiach..Pretoze nase usi su najviac senzitivne na midrange.Cize konkretne v tomto tracku aby to posobilo hlasnejsie by podla mna by pomohla kompresia na kopak alebo eq aby si vytiahol midrange.Rovnako tak na base..Mozes skusit dat este pred eq a kompersor saturaciu (ktora vlozi midrange harmonie k tym nizkym tonom) a nasledne teda budes mat co "vytahovat"..
Co sa dynamiky tyka tak to asi netreba vysvetlovat.Ak chces aby nieco znelo hlasne tak pred tym zahras nieco tiche..
Inak super skladba nemyslim ze by potrebovala nejak "zhlasnovat",ked tak to zhlasnovanie urob az ked budes mat aj vokal ak to bude treba..
Sorry .. Tak ja teda vobec nechapem o com je tato tema :
ked potom pisesIvanB píše: inžinier dostal max. loudness pri zachovaní ako takej dynamiky.
IvanB píše:To, čo sledujem mojím dotazom, nemá nič spoločné s loudness war
gambler píše:ICize konkretne v tomto tracku aby to posobilo hlasnejsie by podla mna by pomohla kompresia na kopak alebo eq aby si vytiahol midrange.Rovnako tak na base..Mozes skusit dat este pred eq a kompersor saturaciu (ktora vlozi midrange harmonie k tym nizkym tonom) a nasledne teda budes mat co "vytahovat"..
No ono kompresia na kopák mi nejak nedáva zmysel, lebo je to sample, ktorý v stope nejak žehliť podľa mňa netreba, všetky je to jedna úroveň (či?). Buď teda asi len stiahnuť unblock celú stopu kopáku, to možno áno, ako tvrdí concord, možno by to chcelo ho trochu ešte utlmiť . S tým midrange je to dobrý tip, ale s EQ nemám až také dobré skúsenosti , vždy mi to robilo problém, minimálne sa ale pokúsim, že čo to spravíconcord píše:zbytocne hlasity kopak ktory to doslova valcuje.Cinely by som sa nebal dat trosicku hlasnejsie...
Každopádne dik obom za zmysluplné postrehy, takéto zhodnotenie a tipy fakt posúvajú ďalej