Maya - "kosmická iluze"

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty
Ivo
Moderátor

Maya - "kosmická iluze"

Příspěvek od Ivo »

Dostal jsem požadavek na track na připravovaný sampler Fairy World 4 (www.prikosnovenie.com) jako předzvěst mého nového CD Mystical Violin II. Podmínka byla ne delší než 5:30 což je na mě trochu málo :) (moje běžné tracky mají tak 10 - 25 min ...)

Nakonec z toho nevzniklo nic "sladce relaxačního", ale je to docela intenzivní. Připomíná mi to takový nikdy nekončící proud nových a nových marných lidský tužeb, které skutečné naplnění nikdy nepřinesou - jen další nové a nové touhy (s tušeným Světlem někde daleko v pozadí) - čili "Maya" (kosmická iluze v indické terminologii).

Kdyby to někoho zajímalo, tady je náslech - ať je tady aspon jednou něco ryze neelektronického :)

MAYA (mp3) - edit: už je tu lehce vylepšená verze (viz níže)

případně pro fajnšmekry wav: MAYA (wav) 58MB

Použité nástroje: Viola d´amore, gotický cimbálek a dvě sklenice

Obrázek

Obrázek

Mikrofony: Schoeps MK2 (stereo pár), preamp: Forssell SMP-2, AD: Lavry Blue (a v dohrávkách Forssell stereo AD). Reverb: Bricasti M7 (upravený preset "West Church")
No samples, loops and electronic sounds used :)
Naposledy upravil(a) Ivo dne 26 bře 2008 20:53, celkem upraveno 3 x.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Viola supr, cymbalek ne. Kdyby tam nebyl, tak bych si oddech. Takhle me hrozne irituje arytmicnosti, a dojmem, ze je tam hranej tak nejak nahodne, jen aby tam nejak byl. Mozna kdybys ho dal o uplne na pozadi a daleko do reverbu, tak by to slo.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Amorph píše:Viola supr, cymbalek ne. Kdyby tam nebyl, tak bych si oddech. Takhle me hrozne irituje arytmicnosti.
Haha, to bylo poprvé co jsem něco nahrával s metronomem :) Takže je to ve 100% přesném pulzujícím rytmu (jsou tam ovšem dost komplikované polyrytmické struktury). Bez toho by ten celek nedával moc smysl ...

dendy

Příspěvek od dendy »

aj mne tam ten cymbal vadi mam z neho presne ten dojem ako amorph.. viola je super ...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Schválně zkusím ještě udělat jednu alternativu s prostorovějším a vzdálenějším cimbálkem - uvidíme jestli ho zase nebude málo :-)

dendy

Příspěvek od dendy »

nejde o jeho zvuk ten je ok.. ide o melodiu .. fakt to miestami znie ako uplne nahodne ...

PiKey
Profesionál

Příspěvek od PiKey »

Zaujimave, mne sa zas cimbalek paci :)
Naopak, ja by som zas niekedy na chvilu nechal utichnut "vzlikajucu" violu.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ono to taky spontánní je - nic "předkomponovaného" . Oba prvky (violy vs. pulzující rytmus) běží na sobě ne stále závisle (cimbálek symbolizuje ten stále plynoucí - vesmírný pohyb a tok věcí, violy individuální emoce, zapomínající občas na ten neustálý pohyb)

Zkusil jsem trošku více cimbálek do prostoru a jemněji, přemýšlím jestli je to lepší nebo ne
Naposledy upravil(a) Ivo dne 26 bře 2008 20:51, celkem upraveno 2 x.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

PiKey píše:Zaujimave, mne sa zas cimbalek paci :)
Naopak, ja by som zas niekedy na chvilu nechal utichnut "vzlikajucu" violu.
Aha - tak to by pak chtělo udělat jedno CD z jedné skladby - v různých posluchačských verzích , případně si je tam interaktivně vytvořit dle preferencí :D

Důležité je, že šéfovi vydavatelství se to velmi líbí (jak mi právě napsal ...)

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Ivo píše:
Amorph píše:Viola supr, cymbalek ne. Kdyby tam nebyl, tak bych si oddech. Takhle me hrozne irituje arytmicnosti.
Haha, to bylo poprvé co jsem něco nahrával s metronomem :) Takže je to ve 100% přesném pulzujícím rytmu (jsou tam ovšem dost komplikované polyrytmické struktury). Bez toho by ten celek nedával moc smysl ...
Ivo nechci zbytecne rejpat, presny to proste neni. Jestli jsi poprve nahraval neco s metronomem, tak ani byt nemuze, leda bys byl naprostej virtuos;) Polyritmie ok, ale me jde o kolisani a odchylky, kterych je tam na muj vkus nejak moc, predevsim takove ty rozlozene drnknuti. No mozna sem moc hnidopich.

Druha verze mi prijde lepsi. Cymbal uz tolik nepouta na sebe pozornost. Je to stmelenejsi a vic na me dycha atmosfera. Ja bych to klidne soupnul tak daleko, ze by z cymbalku byla spis plocha:) Ale jo, tahle verze uz mi prijde fajn.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

No to víš, nejsou to loopy a audio quantize :-)) Je tam "human factor" ... Ale virtuoz na cimbal opravdu nejsem ... ALe i když jsem ke svým věcem strašně kritický a hned tak něco nepustím, neruší mě ta lehká "rozevlátost" ...
Cimbál jako abstraktní plocha by nešel, protože ta viola na ten rytmus místy přesně reaguje ...
Naposledy upravil(a) Ivo dne 26 bře 2008 14:15, celkem upraveno 1 x.

Ondra P.

Příspěvek od Ondra P. »

ja bych pridal nejaky takovy ten hluboky booom buben obcas jakoby na nejkou tu dobu... ale mozna to je ulet....

jinak me se to libi... emoce jsou z toho cejtit....

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

ekeaze píše:ja bych pridal nejaky takovy ten hluboky booom buben obcas jakoby na nejkou tu dobu... ale mozna to je ulet....
.
Sranda - přesně na tohle celou dobu myslím :wink:
A takových bubnů tady mám hodně ... ale to až do ostré verze na CD ...

psk501

Příspěvek od psk501 »

Me se to libi, ta druha verze z rozplizlym cimbalem vice.
Osvezujici zazitek slyset po dlouhe dobe neco kde neni ani trocha syntetiky. 8)

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

nepresny to je, ale DJs to michat nebudou, tak to myslim nevadi, skoro naopak, rekl bych. koupilo by si 9 jogovych studii z deseti.

Odpovědět