Subturban Alchemist - Refined Substance
-
Subturban Alchemist - Refined Substance
Ahoj, trochu sem si pohrál s jednou starší skladbou Uknown Substance:
Re: Subturban Alchemist - Refined Substance
zajímavý. v tom dobrým smyslu tohohle slova
baví mě ten 80's upozaděnej beat, kterej snižuje tu obvyklou parketovou naléhavost a dává tomu naopak spíš trochu poslechovější rozměr. většina motivů zase mojí mysl odkazuje trochu k žánrovejm devadesátkám (nejvíc tam cejtím goa trance z tý doby), i když je to celý v modernějším kabátě...
nejvíc ze všeho jsem rád, žes tu flintu v tom žitě našel tak brzo
baví mě ten 80's upozaděnej beat, kterej snižuje tu obvyklou parketovou naléhavost a dává tomu naopak spíš trochu poslechovější rozměr. většina motivů zase mojí mysl odkazuje trochu k žánrovejm devadesátkám (nejvíc tam cejtím goa trance z tý doby), i když je to celý v modernějším kabátě...
nejvíc ze všeho jsem rád, žes tu flintu v tom žitě našel tak brzo
-
Jo, už je to zas dobrý. Potřeba tvořit tu pořád je. Akorát to chce umět držet odstup od toho neustálého hodnocení a srovnávání (ego), pak to bude fungovat.
Mně se líbí jak se to houpe díky více basovým stopám a celkově díky tomu rytmu. Originální pojetí, vnitřní logika precizní, co víc si přát
Ohledně zvuku, chybí subjektivně subbasy mi přijde. Celkově to chce mix udělat agresivnější, protože ty zvuky jsou dost uhlazené když se to tak vezme. Já to nedokážu vysvětlit ani, tanečnější mix? Ale dokážu si představit, že při tomhle stylu komponování to nebude tak přímočaré ta mixáž a chce to trochu promyslet. I to stereo by se dalo pořádně využít vlastně, aby jsi ty zvuky ještě více oddělil, vymezil vůči sobě, tam kde je třeba. Teď nemyslím levý/pravý, ale různé mikrospoždění, early reflections, psychoakustika a tak...
Tím nechci aby to vyznělo tak, že to tak máš dělat, jen píšu co bych udělal já
Ohledně zvuku, chybí subjektivně subbasy mi přijde. Celkově to chce mix udělat agresivnější, protože ty zvuky jsou dost uhlazené když se to tak vezme. Já to nedokážu vysvětlit ani, tanečnější mix? Ale dokážu si představit, že při tomhle stylu komponování to nebude tak přímočaré ta mixáž a chce to trochu promyslet. I to stereo by se dalo pořádně využít vlastně, aby jsi ty zvuky ještě více oddělil, vymezil vůči sobě, tam kde je třeba. Teď nemyslím levý/pravý, ale různé mikrospoždění, early reflections, psychoakustika a tak...
Tím nechci aby to vyznělo tak, že to tak máš dělat, jen píšu co bych udělal já
-
No s těmi subbasy bych určitě souhlasil. Byl sem nakonec z odstupem celkem překvapený jak málo je jich tam (x krát sem to přemíchával). Ono je tam několik basových linek a to nějak smysluplně smíchat dohromady je vcelku těžké. Samozřejmě bych to mohl celé pročistit a povyhazovat, ale mě to fungovalo právě takhle. Ale díky za komenty, já si z toho stejně dycky něco vezmu.
Podle mě by to hodně ztratilo, kdybys začal "čistit". Mně to právě příjde dobré, že je tam více různých melodií a vyhrávek v basech a ne jenom dudududududududu...
To se musí míchat na velkých monitorech, kde ty basy jde slyšet více konkrétněji, tolik to nesplývá a lépe se to lokalizuje.
To se musí míchat na velkých monitorech, kde ty basy jde slyšet více konkrétněji, tolik to nesplývá a lépe se to lokalizuje.
Ono to je ako oscilator - raz si hore, potom dole, kazdopadne ak ta prenasleduje taky ten tvorivy nepokoj, inak ako tvorbou ho neutisis, poznam to velmi dobre… Najhorsie bude, ked ten nepokoj uz nebude prichadzat, to je konecna a je na case to zabalit.
-
Myslím, že sem to fakt blbě napsal. Já neřeším kolísání nějakého tvůrčího potenciálu, to mi je jedno. Nemám problém s tím nic nedělat. Já spíš řeším, že mi to nedává smysl. Otázky: Proč to dělám ? Pro koho to dělám ? Nakonec vyhraje třeba potřeba něco vyzkoušet, něco vytvořit a nebo taky ne, je to přece jedno, stejně to nakonec nikoho nezajímá. Internet je plný tady těch pseudo-umělců jako já a koneckonců je stejně nejlepší tichý zvuk lesa. Takže jediné co mi dává ještě pořád smysl je zkoušet to udělat jinak. Všechno co znám zahodit a ponořit se do přítomnosti. Vytáhnout z vod nevědomí na světlo nějakou další strukturu o které sem předtím vůbec netušil, že tam je. Problém je ale pak tu energii integrovat a dát jí lidské rozměry. A tam někde tuším vzniká problém. Nekompatibilní elementy, iracionální struktury. A interpretační slovník hudebních výrazů. Srovnávání a poměřování. Potřeba dát tomu smysl. A paradox toho všeho je, že když už to smysl má, tak ho to většinou ztratí. A to mě na tom fakt nebaví. Otázka je pak zase: Proč to dělám ? Asi abych se pokusil ztvárnit abstraktní pocit který mám. A otázka: Proč to chci sdílet ? Abych ten abstraktní pocit zobjektivizoval a nezbláznil se z toho. Jako bych to odevzal vesmíru a měl od toho klid. Takže v tom ohledu je asi úplně jedno jestli ten "tvůrčí neklid" zmizí, nebo ne. Vlastně tu tvoji poslední větu bych spíš napsal: Nejlepší bude... Ale všeho dočasu, zatím si tu tvořím svoje abstraktní vesmíry a sem tam mě to i baví.
Jenom jednu větu.
Jsem rád, že zase tvoříš.
Jsem rád, že zase tvoříš.
Tvůrčí neklid je vlastní všem umělcům. Je teď úplně jedno jak "kvalitní" umělec to je. Když to na tebe příjde, tak proti tomu není obrana, leda že jsi okolnostma přinucen dělat něco jiného. Je to fakt, který tu je a s kterým se musíš vyrovnat. Něco jako pandemie, prostě je to tu, get over it. Není žádné buď anebo a laborování nad tím je akorát mrháním času.
U otázky proč to děláš je nejlepší odpovědět si co nejjednodušeji, jedním slovem, nebo krátkou větou: peníze, sláva, protože mě to baví, protože chci vystupovat, protože mě to uspokojuje, je to moje hobby, je to moje povolání, protože se chci někomu zalíbít, protože rád buduju struktury, protože je to kus mě samého ...to je prostě jedno, jen je dobré si na to odpovědět alespoň nějak a věcně.
Jestli to má smysl? A co má dneska smysl? Musí mít všecko smysl? Určitě je ale dobré si odpovědět jestli má větší smysl to či ono:
Má větší smysl si dělat hudbu a pak to mít doma na hardisku? Nebo má větší smysl pochlubit se někomu, kdo se ti líbí, nebo kdo je tvůj vzor?
Má větší smysl nechat si tvorbu jenom pro sebe, nebo má větší smysl to radši nahodit online a sbírat podněty v čem a jak se zlepšovat?
Má větší smysl dělat něco, nebo nedělat nic?
Má větší smysl track dokončit, nebo nedokončit?
Má větší smysl přihlásit se do soutěže, nebo nepřihlásit?
Má větší smysl dělat to, co je teďka v kurzu? V módě? Nebo radši něco co je mi blízké, v čem se cítím dobře a dává mi to pozitivní feedback?
atd....
U otázky proč to děláš je nejlepší odpovědět si co nejjednodušeji, jedním slovem, nebo krátkou větou: peníze, sláva, protože mě to baví, protože chci vystupovat, protože mě to uspokojuje, je to moje hobby, je to moje povolání, protože se chci někomu zalíbít, protože rád buduju struktury, protože je to kus mě samého ...to je prostě jedno, jen je dobré si na to odpovědět alespoň nějak a věcně.
Jestli to má smysl? A co má dneska smysl? Musí mít všecko smysl? Určitě je ale dobré si odpovědět jestli má větší smysl to či ono:
Má větší smysl si dělat hudbu a pak to mít doma na hardisku? Nebo má větší smysl pochlubit se někomu, kdo se ti líbí, nebo kdo je tvůj vzor?
Má větší smysl nechat si tvorbu jenom pro sebe, nebo má větší smysl to radši nahodit online a sbírat podněty v čem a jak se zlepšovat?
Má větší smysl dělat něco, nebo nedělat nic?
Má větší smysl track dokončit, nebo nedokončit?
Má větší smysl přihlásit se do soutěže, nebo nepřihlásit?
Má větší smysl dělat to, co je teďka v kurzu? V módě? Nebo radši něco co je mi blízké, v čem se cítím dobře a dává mi to pozitivní feedback?
atd....
-
Vím že to v dnešní době zní jako nějaký starosvětský relikt, ale pro mě je důležité aby to co dělám k něčemu bylo. Abych byl součástí tohoto světa. Ani sláva, ani peníze, ale pocit sounáležitosti a užitečnosti. To je hlavní důvod proč pracuju. A když sem se dřív živil audio věcma (SD,kompozice,mix,hudební režie), nikdy sem tam ten pocit neměl. Přišlo mi to všechno zbytečné a marné. Jen svět iluzí, které tu dneska jsou a zítra ne. A když tu nebudou, nikomu nic chybět nebude. A stejný pocit mám i z hudebního průmyslu.
Musím říct, že dělat věci na zakázku, nebo v rámci pracovního projektu po delší dobu se člověku rychle zají. Zdaleka ne všechna práce a úkoly přináší pozitivní dojmy, i když to je něco, co jinak dělam rád. Taky záleží na zadavateli, nebo na project managerovi, někdy to jsou zkrátka pěkní *ůráci. Neustále předělávání je taky na palici. V ideálním světě, bych všecko okolo audia měl jako hobby a nemontoval bych to do profesního života. Pak příjde třeba i celý rok, kdy nejsem nic kloudného sám od sebe stvořit, protože ten tvůrčí náboj se zkrátka vybije (a ne vždy smysluplně) v práci. Měl jsem i období, kdy se mi to de-facto hnusilo a byl jsem rád za každou minutu ticha.
Hodně lidí si myslí že třeba být profi muzikantem, nebo sound designerem bude jejich splněný sen, jenže je to dřina a dřina a dřina.
Co tím chci říct? Už ani nevím, ale vím to, že kdejaké digitální produkce (nejen hudby) je dneska fak ultimátní množství všude okolo, vyniknout je extrémně těžké, ale najít si ten svůj vlastní smysl a "koutek" podle mě zas až tak těžké není.
Já mám třeba docela jasný plán proč tvořím a co bych s tím chtěl v budoucnu dělat. Tak snad to svoje najdeme nakonec každý. Už jenom kdyby to byl ten plán nějakého vlastního sebezdokonalování!
Hodně lidí si myslí že třeba být profi muzikantem, nebo sound designerem bude jejich splněný sen, jenže je to dřina a dřina a dřina.
Co tím chci říct? Už ani nevím, ale vím to, že kdejaké digitální produkce (nejen hudby) je dneska fak ultimátní množství všude okolo, vyniknout je extrémně těžké, ale najít si ten svůj vlastní smysl a "koutek" podle mě zas až tak těžké není.
Já mám třeba docela jasný plán proč tvořím a co bych s tím chtěl v budoucnu dělat. Tak snad to svoje najdeme nakonec každý. Už jenom kdyby to byl ten plán nějakého vlastního sebezdokonalování!
Jo, musi to byt peklo. Uz som sa tu nad tym raz niekde zamyslal, ze byt konfrontovany s absenciou inspiracie a kreativity musi byt pre umelca, ktory sa tym zivi, strasne utrpenie. Bez srandy. To by som asi nedal. Ja som hobby a aj tak dost tazko beriem stavy, ked si pripadam uplne nemozny, absolutne nic zmyslupne zo mna neleze, alebo robim nad trackom tyzdne a nema to vobec progres a nakoniec ho proste zahodim, casto naberam akesi presvedcenie, ze nic, s cim by som vedel byt spokojny, uz proste nepride, cista depka…
Jo, musi to byt peklo. Uz som sa tu nad tym raz niekde zamyslal, ze byt konfrontovany s absenciou inspiracie a kreativity musi byt pre umelca, ktory sa tym zivi, strasne utrpenie. Bez srandy. To by som asi nedal. Ja som hobby a aj tak dost tazko beriem stavy, ked si pripadam uplne nemozny, absolutne nic zmyslupne zo mna neleze, alebo robim nad trackom tyzdne a nema to vobec progres a nakoniec ho proste zahodim, casto naberam akesi presvedcenie, ze nic, s cim by som vedel byt spokojny, uz proste nepride, cista depka…
Tam se stírá rozdíl mezi uměním a řemeslem, a není to o absenci inspirace nebo kreativity (samozrejme taky muze byt) ale hlavne o tom ze mnoho ukonu je technickych, automatickych, nezazivnych a od zadavatele omezenych, tzn. i kdyz by te inspirace byly hektolitry, clovek to nemuze/nesmi uplatnit
... muzikant jako session player v nezáživné kapele, foley artist často, sound designer diegetických zvuků v nudném dokumentu, nahrávání voiceoverů, supervize dabingu, hra s už předkouopenou bankou zvuků, tvorba hudby když máš svázané ruce a jasně daný mustr nebo dokonce vzorový model, který nesnášíš, a mnoho dalšího je z mého pohledu, ne zdaleka vždycky, ale docela často, nudná nezáživná dřina...
No a pak je sobota vecer, mas volno, mas kolem sebe nastroje, cucis do monitoru a nemas sanci sam neco zplodit a kdyz uz se přinutíš, tak ti to zacne pripominat tu nezazivnou drinu a cele se ti to zhnusí
... muzikant jako session player v nezáživné kapele, foley artist často, sound designer diegetických zvuků v nudném dokumentu, nahrávání voiceoverů, supervize dabingu, hra s už předkouopenou bankou zvuků, tvorba hudby když máš svázané ruce a jasně daný mustr nebo dokonce vzorový model, který nesnášíš, a mnoho dalšího je z mého pohledu, ne zdaleka vždycky, ale docela často, nudná nezáživná dřina...
No a pak je sobota vecer, mas volno, mas kolem sebe nastroje, cucis do monitoru a nemas sanci sam neco zplodit a kdyz uz se přinutíš, tak ti to zacne pripominat tu nezazivnou drinu a cele se ti to zhnusí