Teaser k novému EP

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty
Yogi
Vybavení

Teaser k novému EP

Příspěvek od Yogi »

Ahoj, chystám release novýho EP na 21. června. Možná už naposledy created in Reason (12). Pokukuju stále více po Cubase, ale mám stažený půlky, páč změna po 30 letech železný košile bude bolet, ačkoliv jsem v kubázi jeden čas dělal (tuším v SX). Tady pidi ukázky ve video teaseru.
Nové EP Leaving Planet Earth na Spotify | Apple Music | YouTube Music | Bandcamp | Juno Download

dark alpaca

Re: Teaser k novému EP

Příspěvek od dark alpaca »

Ahoj pride mi to ako teaser k novemu vst pluginu :) .Z posluchu to budu asi 3 skladby.najviac ma zaujala a tesim sa na 3.
Isteho casu bol pre mna cubase brutalny creativity destroyer,ale najnovsia verzia teraz vyplna stastim prazdne miesta v mojom srdci.V tvojom hudobnom style myslim ze Sampler Track v cubase bude tvojim najlepsim kamaratom.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Ahoj, díky. Přesně tak míchačka 3 tracků jako preview. Třetí je míň smooth a více electronic.

Cubase určitě alespoň zkusím, pokud bych viděl nějakej pokles kreativity, schopnosti dokončovat věci nebo nějak ultra dlouho tápal, tak zůstanu u zaběhnutýho racku. Teď se trápím s AKAI MPC 500, to je zas jiná písnička - pidi display, natažení samplů pro jeden track (cca 70MB) trvá přes to oldschool USB snad víc jak 10 minut, všechno na dlouhý lokte. Ale levná mašinka a účel to ve finále splní a zvuk fajn.
Nové EP Leaving Planet Earth na Spotify | Apple Music | YouTube Music | Bandcamp | Juno Download

dark alpaca

Příspěvek od dark alpaca »

Sa mi zda ze o par dni tu je nova verzia reasonu,ale zatial som nestudoval co noveho vymysleli.MPC 500 je fajn hracka a tiez pokukujem po niecom podobnom.Niecom mimo daw,pretoze stale pumpovat melodie myskou do pianorolu po piatom poldeci je uz celkom narocne. :)

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Jj Reason 13 je na spadnutí, nějaký novinky tam jsou, tak zřejmě zase povýším. Rack pak může hezky hrát z Cubase a budou to dvě mouchy jednou ranou :)

To MPC jsem chtěl na live podobu. Z Reasona hezky vyexportuju jeden dva takty různých nástrojů a částí aranže, něco se naseká na části ještě přes ReCycle a šup s tím do MPC. Před lety jsem měl 32MB RAM a tam to bylo hodně krušný, teď mám tu 128MB paměť a to už se dá úplně v klidu.

Ještě pokukuju po klávesách, zatím mám v hledáčku vesměs hodně univerzální nástroje typu workstation jako Roland JUNO, Fantom nebo Korg Kross 2, Krome EX příp. Yamaha MODX6.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

vasek

Příspěvek od vasek »

Nevím, jestli to je Reasonem nebo čím, ale ty tvoje ukázky mají hodně sterilní zvuk, ať to poslouchám prakticky po čemkoliv. Neumím poradit, co s tím, ale chtělo by to řešit, pokud to myslíš nějak vážně.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

Myslím to vážně nevážně - profese je daná, tohle je hobby. Ačkoliv alespoň malý ambice jsou. A moc díky za otevřenost - přesně na tohle jsem čekal, zda někdo okomentuje takto.

Vlastně to sám slyším a vím o tom dlouhodobě už od přechozího releasu a je to i jeden z těch důvodů proč chci zkusit migrovat z Reasona na Cubase. Myslim, že Reason za to do nějaký míry může určitě a nemyslim tím jeho sound engine / mix / render, ale spíš právě tu zajetou železnou košili v podobě 30 let používání stejných kompresorů, reverbů, delayů i samplů, který dlouhodobě nabízí. Jde mi to v něm dobře od ruky, ale už jsem tím procesem tvorby v něm hodně svázanej v tom zvukovym výsledku.

Sice třeba někdo říká, že je to rozpoznatelný a díky tomu hned ví, že to je track ode mě. Ale pokud je to vnimaný v negativním kontextu, tak to nechce asi nikdo moc slyšet. Určitě bych i já sám uvítal, kdybych byl schopen takhle precizně něco vyprodukovat s méně sterilním soundem. Takže určitě napříště pokus o změnu DAW, zkusím stáhnout nějakou kvalitní modernější a dobře znějící sadu toho co používám (zvuky i efekty) a mohlo by se to dost posunout. Jsem ten typ co vůbec neřeší nový VST, nový sample banky, nový tohle a tamto, jedu už desítky let prakticky podobnej setup v tom Reasonu. To na jednu stranu znamená určitou úroveň, kdy už to mám hodně najetý, vím co a jak a stále se vlastně ten samotnej proces tvorby jen dolaďuje a mírně zlepšuje, ale jádro pudla tím nezměním.

Taky asi obecně málo efektuju, takže ten sound je dost syrovej. A v rámci sebereflexe můžu poukázat i na mezery ve schopnosti smíchat věci lépe. Takhle by se dalo pokračovat. O dost svých chybách a prostorech pro posun myslím vím. Taky zvažuju nějakej online kurz na mix nebo i základy produkce, protože neni nic horšího než starej pes se spoustou zlozvyků. Navíc jsem takovej renesanční typ a tak se teď prioritně učím hrát na trubku, studuju to Akai MPC, prostě se seru do kdečeho a pak všecho je tak nějak jo a ne :)

Pokud má někdo jakoukoliv další radu či konstruktivní kritiku, co by mě - starýho lenocha v tomhle směru - mohla nakopnout, vítám cokoliv. Klidně do mě šijte, potřebuju to jak koza drbání, abych za rok za dva mohl vylézt s něčím lepším.

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Zkus Bitwig - naprosto geniální. Možnost cokoliv libovolně modulovat, úžasný zvukový možnosti...

geomystery

Příspěvek od geomystery »

Mě se to líbí, pokračuj. Já downtempo miluju. Ten uvolněný lazy feeling co tam většinou máš je supr. Kdybys neznal tak doporučuju Beat Blender na online radiu somafm.com To poslouchám často.

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

V Reasone som nikdy nerobil, ale zeby tato preview mala sterilny zvuk, tak to mi nic nehovori, som vonku, takze pocuvam na motorola smartphone s marshall major III sluchatkami. Ked to porovnam s mojimi schopnostami v Logicu, tak urcite by som ani tam neurobil lepsi zvuk, vseobecne si davam velky pozor na studene reverby, ktore urobia aj z tucneho analogoveho syntaku zvuk ako z toho najhorsieho vsticka a vseobecne pomahaju aj tape saturatory. A na vsetko okrem basy alebo cielene nizkofrekvencnych zvukov davam lowpass/highpass eq, od 16 kHz davam vsetko do stratena aby bolo dost headroomu po masteringu. Dokonca na niektore gitary uz davam lowpass na 6 kHz, uz som citlivejsi na vyssie frekvencie, tak nech je to viac smooth. A ked sa ti zda, ze tie stringy v pozadi su nejake sterilne, tak daj na ne ale fakt ze jemny a pomaly chorus, to trocha zhutnie, ale fakt malo, tak 30% wet/dry.

Inak mi na tej ukazke nevadi absolutne nic, za mna by som dal cez 90% hodnotenie.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

CYRIL: Díky Bitwig používá spolužák / kolega z naší školní kapely a taky ho dost chválí. To 30denní demo bych klidně zkusil.

GEOMYSTERY: Díky moc, naštěstí jsou reakce různé a z těch pozitivních je radost a ty negativní pokud jsou konstruktivní, tak člověka posouvaj a ženou dál. Soma FM poslouchám prakticky denně, akorát mě víc baví Groove Salad. Beat Blender určitě zkusím, jedu to v kanclu na TechniSat rádiu, co má celkem fajn zvuk. Chystám se jim pak EP poslat. Dodneška hrajou celkem často Matuchovo klasiku Quarterhead.

DEMSKY: Děkuju, oni tyhle věci jsou vždycky do značný míry subjektivní. Ale musím dát Vaškovi za pravdu v tom, že dlouhodobě mi ten zvuk taky přijde takovej mirně sterilní. Ale Reasona se úplně zbavovat nebudu, to bych přišel o srdeční tool. Spíš využiju toho, že už lze rack mít v podobě VST kdekoliv v jiném DAW. Cubase mě láká, protože jsem v něm dělal, má co potřebuju a hlavně linearní workflow (třeba Ableton jsem vůbec nepobral, už jsem na to moc boomer). Reaper mi taky docela sedí, chvíli jsem něco dělal v Samplitude, mám rád německej SW ... tak uvidíme.

vasek

Příspěvek od vasek »

Jasně, efekty, saturace, jiný DAW... může pomoct. Ale jestli by se starej lenoch měl rozhýbat, tak tím směrem, aby opustil pohodlí MIDI a VSTi. Co já pamatuju tenhle žánr, když byl na vrcholu sil, tak (aspoň ve věcech, co se líbily mně) tam vždycky byl skoro vždy živej part (např. elektrická kytara) nebo něco vysamplovanýho (bicí smyčka, trumpetovej lick atd.) co se sice spouštělo přes MIDI, ale dodávalo to tu špínu a život. Nemluvě o zpěvu.

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

Najdolezitejsie, je to, aby si sa ty citil pri tvorbe komfortne, lebo ked sa ti v tom DAW tazko pracuje, tak tazko budes viac kreativny, ja som oskusal toho strasne vela a vo vacsine som sa trapil, ked ta laka Cubase tak prejdi na neho, je to tiez totalne spickovy software.

Yogi
Vybavení

Příspěvek od Yogi »

VASEK: Jasná věc, to je v plánu právě s trumpetou. Ale učím se třetí měsíc a zatím to na nějakej part, za kterej bych dostal sošku Grammy, moc není. I když posun je tam velkej na to jak setsakramentsky náročnej instrument to je. Samply používám velmi opatrně, dneska už nevíš co smíš a nesmíš. Co je royalty free a co ne a zda nelže někdo ... Proto jdu spíš směrem virtuálních instrumentů, ale je pravda, že nemám až tak věrohodný simulace těch akustických nástrojů. Umím na piáno trochu hrát, ale Bosendofer ani Petrof nemám. Bicí jsem prodal, učil jsem se jen proto, abych mohl lépe produkovat. Jinak souhlas samo, jsem strašnej samotář uzavřenej, tak musim trochu tu kobku odkopat a oslovit kolegy muzikanty, aby si přišli něco zahrát jako guests. Díky za postřeh ;)

DEMSKY: Přesně, proto se Reasona jen tak nezbavím, jen mírně změním workflow, abych šel novějšímu zvuku naproti, ale starej dobrej Reason mi bude pořád krýt záda. Uvidíme, jak moc bude bolet ten přechod v rámci sekvenceru, automatizací, směrování zvuku apod. Skvělá je taky spolupráce Reason > ReCycle > Akai MPC 500, ale to je jen jedna z cest kudy zkouším jít k live podobě. Druhá je Reason > MIDI > Korg Kross 2 a v něm si to nasypat do sekvenceru - některý zvuky mít nativní z Korga a některý si exportovat z Reasona do WAV souborů a je to.

Odpovědět