Van Bor - Puris (album)

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty

hzsrtnn

Re: Van Bor - Puris (album)

Příspěvek od hzsrtnn »

velmi rad pojdem na to :) mas to ajniekde inde ako na sc? napr bandcamp?
dik

IvanB

Příspěvek od IvanB »

jj, mám to aj na bc: https://vanbor.bandcamp.com/album/puris
dikes

Fractal

Příspěvek od Fractal »

dost dobrý počin,

co bych udělal jinak z estetického hlediska jsou bicí, někdy mi příjde že jsou odtržené od toho celkového zvuku, jsou zbytečně navýškované... kdyby si je trochu zprasil jednotně do více lo-fi zvuku jak to máš ve skladbě Puris, tak to podle mě bude mít celkově lepší, koherentnější efekt

stereo obraz máš zajímavý, ale chce na to jít jinak - třeba v hinge ty hajtky - buď bych je dal mírně jen na jednu stranu do spoleřného prostoru, a ne tak ostré, nebo bych se snažil ať si "vykládají" s ostatními zvuky nebo bubny... teď jsou jako by úplně odtržené z kontextu té celkové zvukovosti

taky se nažím vždycky vyvarovat se "presetových zvuků", prostě nástrojů které znějí taknějak tuplově, žánrově, jsou známé

Alta Mar má dobrou výstavbu, konec se moc povedl, aji basa sedí jak má, bicí celkem taky

Move po přemíchání by taky mohla být hitovka jako prase

Jinak ty tvoje harmonie jsou žánrově přesně tak jak bych očekával, umíš pracovat s napětím, super nápady

Za mě, jestli teda můžu, pokud něco, tak jedna věc: více zaměřit na ten otisk bicích, ať si prostě více rozumí s tím celkem

hzsrtnn

Příspěvek od hzsrtnn »

ahoj,
gratulujem k albumovemu pocinu :) dal som si to raz a trocha som sa pritom nudil (ale ja sa nudim pri 90% skladbach). obsahovo je tam priestor na dotiahnutie.
v mixe mi okrem toho co pisal biscuit este nesedelo digi piano a potom take postradanie dynamiky songov - rozbehne sa skladba, navalia sa tam nastroje a drumkit zostava na urovni ako zacal na zaciatku…
kazdopadne ale super, ze si takyto komplexny zvukovy preview urobil :) ja pracujem na albume kt vyjde na bud rok, ale takto kompaktne neznie ani nahodou :D
drzim palce v dalsej tvorbe!

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ja jsem jeste nic nepsal :-) jeste jsem to nemel cas poslechnout...

takze jo, nebudu to moc pitvat. hudebne se mi to moc libi a musim konstatovat, zes udelal opravdu kus prace. kdyby byl zvuk dokonalejsi, zvedlo by to urcite i celou desku jeste o level. zvuku bych asi za sebe vytknul ten trochu veckovej zvuk a taky mam pocit, ze tam je malo mono baze a hodne "s" a to i ve spodni casti spektra. jsem v tomhle ohledu asi dost konzervativni, ale prijde mi, ze stereo v basech je vzdycky na ukor pevnosti, a ze to ma obvykle neblahej vliv i na zvuk celku.

kdybych to mel bodovat, tak dam asi 4 hvezdy z 5 ;-)

IvanB

Příspěvek od IvanB »

Páni, ďakujem moc krát za reakcie. Určite má zvuk chybičky, ktoré som ja už proste nebol schopný v mixoch počuť po tých milión počutiach. Nakoniec aj iné uši to vnímajú inak ako moje, ale tak to býva vždy. Ja som tiež veľakrát nepochopil frekvenčné aranžmá aj u známych producentov, koľkokrát som si hovoril, že toto by som dal úplne inak... Ale tak je to naprosto v poriadku, človek sa kritikou učí a každý vníma zvuk subjektívne.

Fractal, možno nebudeš veriť, ale práve Hidge som na mastering vrátil, lebo bicie sa mi zdali pri prvom "preview" trochu ostré a vypuklé, v mixoch taký zámer určite nebol, do ešte ostrejšej podoby to posunul práve EQ (alebo iný plugin) na masteringu, druhá verzia (už na albume), sa mi zdala už prijateľnejšia. Subjektívne to zhodnotil master-inžinier po svojom a aplikoval EQ ako uznal za vhodné (a že namastroval ten dotyčný toho už hodne, takže som mu dôveroval...), ale v tom Hidge som musel fakt zasiahnuť... Zvyšné veci tiež nabrali mierne navýškovaný charakter, ktorý sa prejavil hlavne na bicích, ale po napočúvaní sa mi to zdalo OK, mastre sú o dosť jasnejšie ako mixy, ten "presence" to prejasnil a zvýraznil (možno ako píše biscuit - dal to do V-éčka), čo sa mi v konečnom dôsledku aj zapáčilo, že to neostalo také mdlé, práve to považujem za pridanú hodnotu toho masteringu.

analog, obsahovo je toto moje maximum, čo som dokázal :?. osobne som s tým maximálne spokojný. obávam sa, že viac zo seba už asi nikdy ani nedostanem, s odstupom času ani nechápem, kde sa to vo mne všetko zrodilo. Nech to znie "narcisticky" akokoľvek, tie skladby milujem a počúvam takmer každý deň, jednoducho ma bavia - a práve to považuje za najväčší úspech. Poznáš to, vlastné tracky sú niečo ako vlastné deti :)
Na ten tvoj album budem určite zvedavý, produkciu SK elektronikov pozorne sledujem :twisted:

vasek

Příspěvek od vasek »

Je to sympatický, ale chybí mi tam asi zajímavější hudební motivy. Rozhodně to není jen hraní si se zvukama, což tady provozuje hodně lidí, ale hudební dospělost to taky ještě není. Tak na půl cesty. Myslím, že kdyby ty nápady měly větší tah, neměl bys potřebu rozplizávat tolik harmonii (což se občas děje) a mělo by to pak větší sílu. Navrhoval bych déle si to hrát jen na klavír a až později dělat produkci.
Ale atmosféru to má a příslib do budoucna rozhodně :)

Fractal

Příspěvek od Fractal »

IvanB píše:
18 lis 2021 08:46
...Fractal, možno nebudeš veriť, ale práve Hidge som na mastering vrátil, lebo bicie sa mi zdali pri prvom "preview" trochu ostré a vypuklé, v mixoch taký zámer určite nebol, do ešte ostrejšej podoby to posunul práve EQ (alebo iný plugin) na masteringu, druhá verzia (už na albume), sa mi zdala už prijateľnejšia. Subjektívne to zhodnotil master-inžinier po svojom a aplikoval EQ ako uznal za vhodné (a že namastroval ten dotyčný toho už hodne, takže som mu dôveroval...
No jde slyšet, že se ten inženier tady s tím žánrem hudby moc nekamarádil, bo to profilově spíše připomíná rock, spodní basy tam prostě nejsou a je tam jakési jedovaté digitální zrnění ve výškách, které s umělými, tedy digitálními nástroji, speciálně perkusemi, nedělá dobrotu ... z profi hlediska za mě odbytá práce (možná je to jen tím, že to poslouchám na bednách za 200 tis :)

ALE, já strašný detailista, zase abych nepřeháněl: není tam nic z čeho by mi vstávaly vlasy na hlavě a chlupy v uších, dobrá práce

až budeš mít nějakou novinku, tak ti udělám jen tak ukázku ať sám slyšíš, jestli ten rozdíl stojí za to

IvanB

Příspěvek od IvanB »

vasek píše:
18 lis 2021 09:04
Rozhodně to není jen hraní si se zvukama, což tady provozuje hodně lidí, ale hudební dospělost to taky ještě není
vasekh, neviem, akej hudbe holduješ, ale len tak pre zaujímavosť, a naozaj bez toho, aby som to myslel nejako rýpavo alebo ironicky, len ma to zaujíma z tvojho pohľadu ako poslucháča, resp. niekoho, kto sa hudbou hlbšie zaoberá - ako má pre teba znieť hudba "dospelo" v tomto žánri? Daj interpreta, jedného-dvoch.

vasek

Příspěvek od vasek »

No trochu se bojím sem hodit nějaký odkaz, protože nevím, kde se stylově cítíš. Ambientnější věci jsem už dlouho neposlouchal a když, tak nějaký kytarovky (např. God is an astronaut).
Ale to je hlavně úplně jedno... Hlavní je, co na řeknou lidi a já si myslím, že řeknou - jseš šikovnej, ale peníze by za to nedali. A proto se snažím detekovat, co tomu podle mě chybí. Ber nebo neber :)
Pokud máš instrumentální hudbu, tak absencí zpěvu přicházíš o velkou sílu, kterou musíš někde vykompenzovat, aby to lidi zaujalo. Takže to bývá většinou buď nějaký chytlavá rytmika, zajímavý riff, zajímavá harmonie, melodické téma... (ideálně kombinace). Tím se z toho stane víc, než podmaz. Na to bych se zaměřil. Tady se pořád strašně řeší zvuk, ale to je nerdskej přístup. Zvuk máš v pohodě.

hzsrtnn

Příspěvek od hzsrtnn »

edit: myslel som fractal, nie biscuit - dik za pochopenie :) pletu sa mi mena odjakziva.

geomystery

Příspěvek od geomystery »

Pro většinu producentů je těžké si přiznat, že hlavní rozdíl mezi průměrnou a nadprůměrnou hudbou je marketing nikoli mastering (spoustě lidí se to plete). Tím chci říct, že hudbu máš v pohodě jak obsahem tak formou.

IvanB

Příspěvek od IvanB »

Inak, stále netuším, kde robím chybu, možno ma budete vedieť nasmerovať... Dnes-včera mi to už zavesili na Spotify a ja som znova, tak ako aj pri prvom EP, prekvapený, prečo tie veci znejú neporovnateľne tichšie s úplne že hocičím, čo si náhodným výberom pustím z nejakých mojich playlistov. Frekvenčne som sa tie veci snažil vyčistit počas mixingu fakt do detailov, streamovacie služby tvrdia, že maximálny loudness na mastroch je už prežitok, lebo to aj tak stiahnu na -14dbLUFS (Spotify), takže bol som v klídku. A výsledok je, že to je proste potichu. Kde je chyba? V mixe? Alebo že by to nebolo zmastrované adekvátne účelu?

P.S. Ešte dodám, že ak si spravím A/B porovnanie s nejakými komerčnými vecami, ten rozdiel nie je až tak priepastný ako na streamoch. Že by sa na stream dávali iné verzie mastrov ako tie, ktoré sú určené napríklad na download pri nákupe? :?

P.S.2 Aha, trochu som googlil... Chyba nemusí byť nutne v mastri, resp. v mixe. Normalizácia na Spotify funguje podľa kontextu, v akom sa track nachádza...zaujímavé, ale ono to skutočne funguje tak ako sa píše tu:
Album playback
If you upload an album, Spotify will measure the integrated loudness of each song individually, plus perform a measurement for the entire album. When a song comes up in a playlist, Spotify will normalize it based on the individual song’s loudness. When you play an album with shuffle off, Spotify will instead use the integrated loudness measurement of the entire album and apply the same normalization to each song. This means that songs intentionally made to be quiet or loud relative to the rest of the album will not lose their intended level.

Zdroj: https://www.izotope.com/en/learn/how-wi ... otify.html

biscuit

Příspěvek od biscuit »

to je prostě skvělá služba :-) představ si, že jsi řezbář. týdny vyrábíš sošku, do které dáš všechen svůj um, znalosti i svou duši. sošky se ujme galerista, vezme ji do svého prostoru, ale aby se mu vešla do regálu, uřeže jí nožičky...

možná jsem moc radikální, ale já tohle prostě nedávám :-)

Odpovědět