Whisper - môj vlastný track, elektronika

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty
Odpovědět
Oto

Re: Whisper - môj vlastný track, elektronika

Příspěvek od Oto »

To by ste asi neverili, ale ten preklep - tutu, na miesto, tuto, som si všimol až teraz. Ale zdá sa že som sa aj tak pýtal zbytočne.

dendy, ďakujem, fakt si potešil. Inak Aphex Twin som jeden čas trochu počúval (je to asi 10 rokov) ale uplne mi to nesadlo. Každopadne skúsim to znovu, pár skladieb ma aj tak bavilo.

EDIT: Inak si hovorím že by asi nebolo zlé urobiť nejaku dlhšiu verziu s viac opakovaniami niektorých častí. Je to velmi uponáhlané. Človek to nestihne "vstrebať" a už sa to zmení. Je blbosť tú skladbu z toho dôvodu počúvať 10x :-D Bežne mám práve opačný problém, keď niečo počúvam, že sa to tak opakuje že ma to po 2 minútach už nudí.

Tiež ma napadlo že viac než zmenu rýchlosti by som potreboval zmeniť "výšku". Ide to v programe Audacity ale robí to divné lupance a trhanie, asi viem čím to je... Tie DJ programy to majú v poriadku. By ma zaujímalo ako sa to robí. Keď zmením výšku zmením kmitočet a tým zmením aj dlžku periody vo výsledku teda rýchlosť a rytmus. Ono to asi vie v prípade zrýchlenia vzorky dopočítať a pri spomalení zase vynechať, pri tom zachová pôvodnú rytmiku... No fakt zaujímavé :-) Ja by som to chcel plynule, potenciometrov a nie otočným ale posuvným. S tým ide robiť úžasné efekty, neviem ako by to bolo zo začiatku počúvatelné ale fakt by som si to neskutočne užil.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Pytkin píše:
10 kvě 2018 16:36
Kde sa ale podela hudba ? To je zhluk zvukov .. Ale tony ziadne ...
Mozno to nema byt hudba, len take experimentalne audio.... Postmoderna. :wink: Vytvarne umenie na tom fici uz davno.
V kazdom pripade - nie je to tuctove. :P

Stan

Příspěvek od Stan »

@Oto: Dnesni DAW (napr.Cubase Pro) maji zmenu vysky (s moznosti bez zmeny tempa/delky )jiz v zakladnim vybaveni ale ty jsou placene. Jinak externi program (rovnez placeny) ktery toto umi je Melodyne ale ten stoji to same neli vic nez DAW. Existuji i freeware programy ale s temi nemam absolutne zadne zkusenosti takze nedovedu poradit konkretni ale tady je jeden namatkovy

https://www.freewarefiles.com/Audio-Pit ... 72677.html

To co popisujes uz umely stary samplery (napr. akai 2000 pokud se nepletu), proste natahly nebo zkratili sampl a tim se menil pitch. Dnes jsou algoritmy ktery se o to staraji uplne nekde jinde takze se daji delat upravy presne jak potrebujes, tz. zmena delky bez zmeny vysky a vice versa.

Ty lupance mohou mit vice zdroju. a nejcastejsi problem je to ze sampl neni spravne pripraven tj. neni ustrizen na prechdu +/- tedy na 0, a navic mohou byt dost kratke nabehy na zacatku a konci, pokud jsou vubec nejake nastaveny. Kdyz je sampl pripraven spravne tak by to z 80% melo lupance omezit. Pokud sampl namapujes do VSTi pak ti pomaha napr. amp obalka ect. Kontakt ma napriklad sekci pro loopy ale to neni jediny VSTi ktery to umoznuje.

dendy

Příspěvek od dendy »

presiel som si vsetky tracky co si sem dal a musim povedat - za mna dobre ! ma to atmosferu, ten prvy ktorym si zacal trhread je paradne strasidleny, cisty podmaz do nejakeho psycho horroru ..

Inak paradoxne mam pocit ze sa moc drzis pri zemi akoby si sa bal viac experimentovat .. neboj sa, kludne sa odtrhni z retaze a rob s tym zvukom vacsie divociny .. granularna synteza, distorion, riadne pitchshiftingy, hodne delayu dlheho (dub delay, modulovany) .. sekane revertnute reverby.. co ta len napadne ..

uvedomsi ze nerobis hudbu pre ludi ktori ocakavaju standartnu "pesnickovu" strukturu skladby .. zabudni na akekolvek pravidla a hraj sa :)
Oto píše:
10 kvě 2018 22:44
EDIT: Inak si hovorím že by asi nebolo zlé urobiť nejaku dlhšiu verziu s viac opakovaniami niektorých častí. Je to velmi uponáhlané. Človek to nestihne "vstrebať" a už sa to zmení. Je blbosť tú skladbu z toho dôvodu počúvať 10x :-D Bežne mám práve opačný problém, keď niečo počúvam, že sa to tak opakuje že ma to po 2 minútach už nudí.
Presne a preto to nerob. V takejto experimentalnejsej hudbe sa uz netreba drzat nejakych zasad z tej "tradicnej", ako uvod, refren, atd .. naopak ked sa skladba stale vyvija, meni, nieco nove sa v nej deje - to je len plus, vobec etreba opakovat nejake casti, to je skorej kontraproduktivne v tomto zanri ...
Naposledy upravil(a) dendy dne 11 kvě 2018 09:01, celkem upraveno 1 x.

Oto

Příspěvek od Oto »

dendy, ďakujem, za pochvalu, povzbudenie, rady. K tomu väčšiemu experimentovaniu. Disotrtion som použil pri hlasoch a keď som si generoval nejaky sinus v audacity 30/35/50Hz. V audacity som generoval aj ten šum. Pri hlasoch som potom použil aj slušnú kompresiu dynamiky. Často používam reverb to je jasné. S delay som sa hral hlavne kedysi, teraz ho používam len málo. Mal som problém že efekt nešlo ukončiť ako som potreboval. Teraz to občas riešim vlastnou stopou a utlmom celkovej hlasitosti. PitchShifting by som chcel, musím vyriešiť externým programom, aj keď pozriem ešte pre istotu.

Stan, dík za podrobný popis. Ten program skúsim stiahnuť. Inak tým lupancom na začiatku a konci rozumime. Ono keď sa to nezáčína v bode s nulovou amplitudou, alebo nekončí, proste keď je to useknuté, tak vznikne strmá hrana a teda vyššie harmonické až do 1/2 vzorkovacej frekvencie. Keď nad tým tak uvažujem, siným clippingom by asi zase mohli vzniknúť frekvencie pod hlavnou harmonickou, alebo každopadne nejake "sub" harmonické.

Stan

Příspěvek od Stan »

Pro ukonceni delay ci jakehokoliv FX muzes pouzit automatizaci pro parametr MUTE na Busu s FX to je asi nejjedndussi cesta jak ukoncit FX kde potrebujes.

lavender

Příspěvek od lavender »

z mojho pohladu je tam vacsina nedokonalosti (lupance, synkopy, zmeny) trademark a nemenil by som ich.
pri zopar prechodoch som mal v hlave otaznik ze co s tym, alebo ten sumovy bici sersan, bol prilis nahlas. ale tak to su skutocne detaily, poriesene za 10min.
skor sa drz toho co si zacal a pokracuj v tom. to bude podla mna to najtazsie...

Oto

Příspěvek od Oto »

lavender, o tých lupancov viem, ale hovoril som si že napríklad pri tracku 10 znejú dosť zaujímavo, či by to bez nich nestratilo trochu atmosferu. Trochu ma rušia len tých prvých asi 15 sekúnd, okolo toho som dosť dlho váhal či zasiahnuť alebo nie. Ten šum je skutočne nahlas, o tom sa už písalo. Keď som ho stiahol o 5db už ten stred skladby znel príliš podobne začiatku kde je to v poriadku. Takže asi by som skúsil niečo medzi 2-3db teda.

Ako píšeš všetko by to malo byť jednoducho opravitelné. Neviem aké možnosť ponúka program okolo lupancov ale riešil by som to asi ručne, mám pocit že ide zvoliť dostatočne krátky čas na to aby z toho nevznikol pomalý nábeh.

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

Pytkin píše:
10 kvě 2018 16:36
Kde sa ale podela hudba ? To je zhluk zvukov .. Ale tony ziadne ...
tony ma aj rusen alebo kosacka :D

lavender

Příspěvek od lavender »

lupance zneju super v trackoch okolo tracku 05.
track 9 som nedopocuval :D

Oto

Příspěvek od Oto »

lavender, no a ako to vidíš v tracku 10 s lupancami? Mne sa páči že sú to dalšie veci do rytmu a robí to zvuk taký "špinavejší". K tej špinavosti - Portishead. Aj keď tam bude skôr nejaky vymakanejší distortion a možno niekde zaznela aj simulácia pukania vinylu, už neviem.

hombrefeo, kosačka? to chce asi dosť fantázie, kde ju počuješ? Ale ja nemám problém použiť skutočnú kosačku, keď to bude znieť zaujímavo :-D Uvažoval som že použijem nejake originálnejšie zvuky. Rušen tam má ale Elliot Sharp, ako som posielal odkaz. Je to useknuté ale bolo by tam aj trúbenie vlaku... Na koniec slušný úlet je to štartovanie auta od art of noise. Posielal som odkaz na youtube.

lavender

Příspěvek od lavender »

lupance su aj v 10 ok.

Oto

Příspěvek od Oto »

Práve som ich skúšal ručne odstrániť asi tak do 30 sekund tracku, zase nahrávať to sem nebudem... Výsledok? Na začiatku kým sú tam len hlasy je to na uváženie a dalej to už trochu škodí. Rôzne tie štukania do rytmu so všetkými efektami pekne zhustujú obsah nahrávky :-)

Stan

Příspěvek od Stan »

@wclicker: Spatne jsi to pochopil, toto vlakno neni o zadnem hudebnim stylu. Davat svoje tracky do vlakna ktere si zalozil nekdo jiny pro ukazky sve tvorby neni zrovna projev respektu (tvoje ironicke poznamky prehizim) . Pokud se chces pochlubit svoji tvorbou pak si zaloz vlastni vlakno.
Naposledy upravil(a) Stan dne 11 kvě 2018 23:10, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět