Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
Uživatelský avatar
ADDyS
Příspěvky: 269
Registrován: 21 čer 2002 09:15

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od ADDyS » 14 dub 2009 16:42

Tudy: mas to pekne, prubeh u pulsu nemam tak zvlneny... mam 2x VCO 2SC1583 a misto toho PTC termistoru pouzivam tu upravu NTC.

jinak posledni dobou resim problem jmenem zdroj, nejak se mi moc zahrivaji stabilizatory 7815 a 7915, vubec nechapu cim to je, proud mi plusove vetve tece cca 80mA, a kdyz jsem ty moduly meril ohm metrem tak nikde nemam zkratas... vubec nechapu...

Jinak ARP filter mi invertuje signal, nechapu proc mi ho na konci zas neotoci zpet kdyz tam jsou na zacatku a na konci invertni buffery.Prolezl jsem kazdy odpor a kondik a na nic jsem neprisel... akorat jsem prisel na to ze nesedi polarita kondiku C10 osazovaku se schematem... ale to mi taky nepomohlo...

no si budu zas budu muset udelat cas a nekde s tim hnout....

ninja
Příspěvky: 134
Registrován: 10 říj 2006 16:34

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od ninja » 14 dub 2009 17:56

pekne tudy...hned jak bude cas, tak taky poslu fotky. Pri nastavovani jsem mel zapojene potenciometry i jacky a zadne zvlneni tam nebylo(pouzival jsem analogovy osciloskop).

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2382
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od Tudy » 14 dub 2009 18:10

ninja píše:Pri nastavovani jsem mel zapojene potenciometry i jacky a zadne zvlneni tam nebylo(pouzival jsem analogovy osciloskop).
ADDyS píše:...prubeh u pulsu nemam tak zvlneny...
To je další věc. Já doma osciloskop nemám, tak jsem k notebooku připojil Zoom H4 a přepnul jsem ho na 48kHz, což je nejvýš, co takhle (jako USB zvukovka) umí.
Abych Zooma neodpráskl, tak jsem si ze dvou odporů udělal jednoduchý dělič a za něj dal ještě 10uF svitkový kondik na oddělení stejnosměrné složky. Je možný, že to zvlnění je jen to, co se chytá ze vzduchu na ten dělič.
Jak to budu mít na panelu, tak si ten dělič udělám do kovové krabičky a změřím to pořádně
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2382
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od Tudy » 14 dub 2009 18:14

ADDyS píše:jinak posledni dobou resim problem jmenem zdroj, nejak se mi moc zahrivaji stabilizatory 7815 a 7915, vubec nechapu cim to je, proud mi plusove vetve tece cca 80mA, a kdyz jsem ty moduly meril ohm metrem tak nikde nemam zkratas... vubec nechapu...
No a jaký máš napětí na vstupech těch stabilizátorů?
Máš na nich nějaké chladiče? Nahoď fotku
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od kexik » 14 dub 2009 18:36

ADDyS píše:Tudy: mas to pekne, prubeh u pulsu nemam tak zvlneny... mam 2x VCO 2SC1583 a misto toho PTC termistoru pouzivam tu upravu NTC.

jinak posledni dobou resim problem jmenem zdroj, nejak se mi moc zahrivaji stabilizatory 7815 a 7915, vubec nechapu cim to je, proud mi plusove vetve tece cca 80mA, a kdyz jsem ty moduly meril ohm metrem tak nikde nemam zkratas... vubec nechapu...

Jinak ARP filter mi invertuje signal, nechapu proc mi ho na konci zas neotoci zpet kdyz tam jsou na zacatku a na konci invertni buffery.Prolezl jsem kazdy odpor a kondik a na nic jsem neprisel... akorat jsem prisel na to ze nesedi polarita kondiku C10 osazovaku se schematem... ale to mi taky nepomohlo...

no si budu zas budu muset udelat cas a nekde s tim hnout....
ak ti kuria stabilizatory, tak ti to osciluje na VF... zober 1n keramicky kondik v serii s germaniovou hrotovou diodou a takouto sondou na 100mV rozsahu omeraj napajanie digitalnym voltmetrom. alebo samo osciloskop alebo VF voltmeter ak mas
riesenie: mas na 78xx blokovacie keramicke kondy 100n na vstupe aj vystupe rovno pri chipe? ak nie, pridat. ak ano, musis ukaznit samotny napajany obvod a tam uz je to babo rad. mozno sa to strati ked to zabudujes do chassis

Uživatelský avatar
ADDyS
Příspěvky: 269
Registrován: 21 čer 2002 09:15

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od ADDyS » 14 dub 2009 19:35

Tudy píše: To je další věc. Já doma osciloskop nemám, tak jsem k notebooku připojil Zoom H4 a přepnul jsem ho na 48kHz, což je nejvýš, co takhle (jako USB zvukovka) umí.
Abych Zooma neodpráskl, tak jsem si ze dvou odporů udělal jednoduchý dělič a za něj dal ještě 10uF svitkový kondik na oddělení stejnosměrné složky. Je možný, že to zvlnění je jen to, co se chytá ze vzduchu na ten dělič.
Jak to budu mít na panelu, tak si ten dělič udělám do kovové krabičky a změřím to pořádně
No ja jsem to meril pres int. zvukovku v notebooku, pilu na jednom VCO jsem mel takovou neco jak mas ty,ale druhe VCO melo pekne prubehy.Kamos ke me predtim dotahl osciloskop a prubehy byly v poradku.
kexik píše: ak ti kuria stabilizatory, tak ti to osciluje na VF... zober 1n keramicky kondik v serii s germaniovou hrotovou diodou a takouto sondou na 100mV rozsahu omeraj napajanie digitalnym voltmetrom. alebo samo osciloskop alebo VF voltmeter ak mas
riesenie: mas na 78xx blokovacie keramicke kondy 100n na vstupe aj vystupe rovno pri chipe? ak nie, pridat. ak ano, musis ukaznit samotny napajany obvod a tam uz je to babo rad. mozno sa to strati ked to zabudujes do chassis
100n kondy tam nemam... tak az bude cas, tak zkusim pridat.Kexik dekuju za tip
Tudy píše: No a jaký máš napětí na vstupech těch stabilizátorů?
Máš na nich nějaké chladiče? Nahoď fotku
ted nemam po ruce fotak,jenom mob.je to jednochu zdroj trafo na 15V,diody,kond.,stab.,kond.
na vstup stabilizatoru jde necelych 24V, stabilizatory mam bez chladice

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2382
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od Tudy » 14 dub 2009 20:10

ADDys: tak až budeš přidávat ty kondiky, tak rovnou přidej i chladiče.
Nunu by ti sice určitě řekl, že "dokud stabilizátor nesvítí, tak prakticky netopí" :) , ale 9V rozdíl už není úplně málo a při 80mA už je to skoro 3/4W ztráta, která se přeměňuje v teplo a je třeba ho vyzářit.
A to nemluvím o tom, až na ten zdroj zavěsíš další moduly.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od kexik » 14 dub 2009 20:46

Tudy píše:ADDys: tak až budeš přidávat ty kondiky, tak rovnou přidej i chladiče.
Nunu by ti sice určitě řekl, že "dokud stabilizátor nesvítí, tak prakticky netopí" :) , ale 9V rozdíl už není úplně málo a při 80mA už je to skoro 3/4W ztráta, která se přeměňuje v teplo a je třeba ho vyzářit.
A to nemluvím o tom, až na ten zdroj zavěsíš další moduly.
no ale on tam prave nema byt taky odber, ak som tomu spravne porozumel... na druhej strane chladice nemozu uskodit, ze...

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2382
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od Tudy » 14 dub 2009 21:42

kexik píše:no ale on tam prave nema byt taky odber, ak som tomu spravne porozumel...
Aha
No asi takto: jedno VCOčko si bere cca 20mA. Ostatní moduly většinou mezi 10-20mA.
Takže záleží na tom, kolik jich na tom zdroji má pověšených... ADDyS???
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

ninja
Příspěvky: 134
Registrován: 10 říj 2006 16:34

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od ninja » 15 dub 2009 14:45

tak jsem dneska zrovna zkousel na zdroj povesit 3xVCO a minimoog VCF a stabilizatory na zdroji se mi hřáli taky. Meli tak po deseti minutach 50-60stupnu. Dal jsem na ne hlinikove hladice o velikosti cca 2x3 cm se zebrovanim. No a i po dlouhem provozu meli stabilizatory nejvyse tak 30stupnu, coz si myslim ze je v pohode.

Uživatelský avatar
ADDyS
Příspěvky: 269
Registrován: 21 čer 2002 09:15

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od ADDyS » 15 dub 2009 16:47

Trafo...
Obrázek
A tomu rikam modular :)
Obrázek

Prvni je to moje trafo... pridam ty kondiky a chladice a uvidim co to udela...
Pri tech 80mA jsem mel pripojene 2xVCO,Sub OSC,Noise gen.,Mixer,HPF MS-10 filter a ARP filter.
Kdyz jsem mel pripojeny jenom jedno vco tak stab. nehraly

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od kexik » 15 dub 2009 17:21

tak to potom neni nestabilita ale normalny odber... ale tie keramicke kondy tam daj, casom stratia tie elyty na doske zdroja schopnost filtrovat vyssie frekvencie a tie kmity sa mozu objavit

ninja
Příspěvky: 134
Registrován: 10 říj 2006 16:34

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od ninja » 16 dub 2009 17:32

tak tady jsou nejake fotky:
Přílohy
IMG_0908.JPG
predni panel VCO
IMG_0908.JPG (77.96 KiB) Zobrazeno 422 x
IMG_0913.JPG
Tudy: ten kondik mam jiny...))
IMG_0913.JPG (105.29 KiB) Zobrazeno 421 x

ninja
Příspěvky: 134
Registrován: 10 říj 2006 16:34

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od ninja » 16 dub 2009 17:38

provizorni rack
Přílohy
IMG_0915.JPG
rack zezadu
IMG_0915.JPG (143.3 KiB) Zobrazeno 421 x
IMG_0916.JPG
rack ze predu
IMG_0916.JPG (136.38 KiB) Zobrazeno 421 x

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2382
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: Stavba DIY MODULARu

Příspěvek od Tudy » 16 dub 2009 18:13

ninja: super!!! Nafoť to pořádně a pošli Yvesovi, určitě to přihodí na svoje stránky.

Hele, jen ty poťáky přidělávám zásadně kontaktama dolů, aby se do nich tolik neprášilo.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Odpovědět