B&W802D / signálový router / zapůjčování gearu

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Shodan
Příspěvky: 620
Registrován: 20 pro 2006 22:33

B&W802D / signálový router / zapůjčování gearu

Příspěvek od Shodan » 15 bře 2007 20:52

Narazil jsem na tenhle topic na PSW fóru a nedá mi to spát:

http://recforums.prosoundweb.com/index.php/t/15427/0/

Hned na prvních dvou fotkách je pár B&W 802D a ono to vypadá, že má nějak promáčknutý ty středy u basových reproduktorů. Kousek níž má někdo jiný B&Wčka a ty vypadají, že mají podobnou "úpravu". Dole "Massive Mastering" - 802D - taktéž. :shock:

To je nějaká moje haluz (že to tak jenom vypadá), nebo jde o nějaký účelný "tuning" mistrů masteringu... nebo jsou ti lidi hovada? :?:

Možná budu za blba, ale fakt to nevím. 8)
-= As we grow as unique persons, we learn to respect the uniqueness of others. =-

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 15 bře 2007 21:08

je to opticka hricka, ktera je dana strukturou kevlarovyho repraku, ten vzniklej rastr dela na rastrovy fotce moare. Tak jako v telce cloveku "blika" prouzkovany sako coy dela rastr radkovani a bodu. Vse je v poradku. Tohle se deje u repraku B&W, Focal, KRK..
Naposledy upravil(a) ECSON WALDES dne 15 bře 2007 21:09, celkem upraveno 1 x.

Shodan
Příspěvky: 620
Registrován: 20 pro 2006 22:33

Příspěvek od Shodan » 15 bře 2007 21:09

EW: Ach... tak to se mi ulevilo, díky za info :wink:

Tohle mě fakt nenapadlo - bylo mi divný že je to na všech fotkách.

PS: Ty víš fakt VŠECHNO! Respekt :wink:
-= As we grow as unique persons, we learn to respect the uniqueness of others. =-

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 15 bře 2007 22:31

Kdyz uz jsme zabrousili do fora o masteringu - koukal jsem na ty fotky a zajimala by me jedna vec (nechci kvuli tomu zakladat novy thread) - jak jsou v mastering studiich ty ekvalizery a kompresory propojeny ? Vetsinou tam maji stero DA/AD loop a tipoval bych, ze nekde po ceste bude patchbay, kde si do cesty vrazi co je potreba, ale na zadny z fotek neni nic takovyho videt.

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 15 bře 2007 22:51

Pokud ma dany mastering studio alespon trochu uroven, pouziva signalovej routr, ty jsou bud STEREO / 5.1 / 7.1 Napr od firem Z-Systems, Crookwood, SPL nebo zakazkovy MANLEY. Do routeru je napichan vsechen outboard a router pak smeruje signal z DA prevodniku do outboardu tak jak si to zada dana situace. Napr pokud potrebujes mit EQ pred Compressorem nebo naopak, nebo pokud chces mit Tube proces po SolidState atd atd. Router nijak nezabarvuje/nedeformuje signal, pouze signal adresuje na danej outboard.


Obrázek

Obrázek


.
Naposledy upravil(a) ECSON WALDES dne 15 bře 2007 23:04, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 15 bře 2007 23:02

Ahaaa, diky za info.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 15 bře 2007 23:13

ECSON WALDES píše:Pokud ma dany mastering studio alespon trochu uroven, pouziva signalovej routr, ty jsou bud STEREO / 5.1 / 7.1 Napr od firem Z-Systems, Crookwood, SPL nebo zakazkovy MANLEY. Do routeru je napichan vsechen outboard a router pak smeruje signal z DA prevodniku do outboardu tak jak si to zada dana situace. Napr pokud potrebujes mit EQ pred Compressorem nebo naopak, nebo pokud chces mit Tube proces po SolidState atd atd. Router nijak nezabarvuje/nedeformuje signal, pouze signal adresuje na danej outboard.
To jsou ovšem jen podružné vnější pomocné prostředky, které s vlastní prací a "úrovní" nemají vůbec nic společného. Je to jen věc větší či menší pohodlnosti (občas zvednout zadek ze židle je ale vždycky zdravé). Jestli tyto routery (nebo patchbaye) zvuk ovlivňují nebo ne - toť otázka. Spousta zvukařů se domnívá že ano (díky dalšímu extra konektorování) a je to věc nikdy nekončících diskusí. Takže tvrdit, že "router nijak nezabarvuje, nedeformuje signál" může být trochu zavádějící.

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 15 bře 2007 23:48

Ahoj Ivo, poslis ja uz te mam prectenyho :D Ty router nemas, tak budes tvrdit ze je lepsi "zvednout zadek ze židle" :oops:
jestli te bavi lezt po kolenou a prehazovat vzadu kabely, je to samo tva volba.

I kdyz router zvuk nevylepsi, tak dobre vis ze to nejsou jen "podružné vnější pomocné prostředky", proto je pouziva kazdy solidnejsi mastering studio a proto se dobre prodavaji. To mne teda zajima jak to resis kdyz potrebujes urcit co kam nasmerujes, ty to mas natvrdo prodratovany, zejo? patchbay jsem na fotkach od tebe nevidel, to je dost neelegantni reseni.

V idealnim pripade bavime-li se o profi routerech, se nic se zmenou signalu dit samozrejme nesmi. Prirozene analog neni digital tak k urcitymu micro % zmeny dojit muze, ale to je jak sam pises uz otazkou nekonecnych diskusi.

.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 15 bře 2007 23:54

No kdyz to tam bezi jenom pres ty rele, tak si myslim, ze to prakticky jako drat ne? Ten crookwood tak beha.

Ja si taky myslim, ze na routru mastering studio nestoji a nepada, casto nemaj ty studia ani patchbaye a vsechno se resi bypassama (nektery veci maj uplne cistej bypass a nektery pri bypassu nechavaj signal probihat nejakou casti obvodu (vetsinou zesilovac/trafo).

Z diskuzi jsem pochopil to, ze vetsinu casu ty veci nikdo prepojovat nepotrebuje, protoze maj zabehly postupy prace a kdyztak holt vlezou pod stul s omluvou klientovi, ze na nej vystrkujou zadek a mumlajic neco o purismu signalu.

Obcas jsou videt XLR patchbaye, jako asi nejkvalitnejsi varianta patchbaye. A pride mi, ze je to skoro idealni, pokud clovek nema pres deset kousku na procesovani (a to se deje malokdy), zvlast kdyz vetsinu korektivnich EQ resi plugin a venku uz de hlavne o barvy.

No me treba pro 4 pristroje (2xEQ a 2xComp) pride router (za $3000-4000 nebo kolik crookwood stoji) dost luxus a raci bych koupil este dalsi kompresor nebo co... ;-)

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 16 bře 2007 00:06

Crookwood stoji $5500,- neni to malo to rozhodne, ale studia ktery maj uz trochu vic outboardu to maj jako nutnost. V ceskych podminkach je samzrejme tezky drzet krok se zapadem, holt je to vsechno tak drahy a cesky prijmy tak maly..

XLR patchbaye jsou skvely reseni! prehledny levny a kvalitni.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 16 bře 2007 00:11

kdyz delas to "nej" tak to tam bez diskuze patri, ale v nasich podminkach je myslim lepsi vlizt pod ten stul nebo jit do XLR patchbaye (coz mi pride jako docela rozumna vec). Na zvuku se lezeni pod stul nebo XLR patchbay moc neprojevi a to je myslim hlavni. Nehlede na to, ze vetsina klientu stejne tomu procesu neni pritomna a casto se ani nedostavi.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 16 bře 2007 00:14

ECSON WALDES píše:Ahoj Ivo, poslis ja uz te mam prectenyho :D Ty router nemas, tak budes tvrdit ze je lepsi "zvednout zadek ze židle" :oops:
jestli te bavi lezt po kolenou a prehazovat vzadu kabely, je to samo tva volba.
.
Já neříkám, že je "lepší" zvednout zadek ze židle, ale že je to v principu a ve výsledku jedno ... Router nemám ne proto že bych ho nemohl mít, ale proto že ho (zatím) nepotřebuju ... Kdykoliv přepojit zezadu pár kabelů (v libovolné kombinaci a směru) mi totiž přijde pořád dost jednoduché a rychlé ... Možná rychlejší než vyluštit hlavolam na XLR patchbayi :)

Trochu OT: ale když už se tu několikrát zmínil (celkem ne tolik známý) anglický Crookwood, měl jsem shodou okolností celý minulý týden možnost zkoušet jeho dost unikátní preamp:

Obrázek

Musím říct, že čistější, detailnější a muzikálnější zvuk jsem zatím ještě neslyšel (o pěknou třídu výše než třeba Millennia). Plus úžasně vymyšlené technické řešení a design. I když DAV mi pořád přišel nějak "srdečnější" a "emociálnější". Kdyby někoho případně zajímalo jak to všechno znělo, je možno poslechout spoustu vzorků ZDE

(Ted tu mimochodem mám ADesigns Pacificu, o které se pěje hodně chvály, ale osobně mě dost zvukově zklamala, příští týden by sem měl na vyzkoušení dorazit DW Fearn preamp)

Uživatelský avatar
carloff
Profesionál
Příspěvky: 2224
Registrován: 05 čer 2002 17:57

Příspěvek od carloff » 16 bře 2007 00:29

I ty nejlepsi studia pouzivaji vetsinou dva tri kompresory a dva tri EQ..neni duvod a zajem ztracet 4hodiny pokusama-hlavne to neni profesne mozne.
Takze maji spis router na prepojovani odposlechu.
osobne si myslim ze router je asi tak nepostradatelny jako pohovka pro navstevniky.Cili zprijemneni ale nic vic..zvuk to nevylepsi...
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Uživatelský avatar
PiKey
Profesionál
Příspěvky: 686
Registrován: 17 led 2007 11:44

Příspěvek od PiKey » 16 bře 2007 00:49

Tuto mnohotematicku temu by som si dovolil rozvetvit este o jednu otazku...
Ivo, netusim a celkom dost ma to zaujima ako funguje to "minuly tyzden som tu mal toto a buduci zas tamto" mne chodia masiny vzdy len spolu s fakturou :?

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 16 bře 2007 01:57

No Ivo je ukazkou toho, ze zapujcky od vyrobcu a dealeru jsou mozny... rozhodne po evrope. Ale vetsinou platis postu.. resp. minimalne tu od tebe k nim ;-).

Odpovědět