Controller pre DAW

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
Hammond

Re: Controller pre DAW

Příspěvek od Hammond »

Pytkin: Ten novy Platform M vyzera byt toto iste, ale rozsiritelne o display. To je dost dobry tah podla mna.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

jo jo .. ked to bude stat 300-400 tak by to bolo fajn ..

Stan

Příspěvek od Stan »

@msmcur: Zdarec Michale vim ze to neni ferove ale jak rikal Pytkin EA je moznostma trochu jinde. Ja to srovnaval pouze s cenou s ohledem na domaci (projektove) studio ze za nizsi ci stejnou cenu ziskavas mnohem vetsi kvalitu a kdyby jsem se rozhodoval v ramci financniho limitu tak by jsem sel do osvedcene firmy i za cenu pouziteho vyrobku.

To co se posledni dobou objevuje na trhu jsou digitalni rychlokvasky ktere vzhledem k rychlemu vyvoji digitalnich technologi maji nejistou budoucnost a tim padem zivotnost podpory daneho vyrobku. To je ale jen muj nazor protoze cim dal tim vic mam averzi k digitalu a celkovymu zpracovani tehle vyrobku.

Kdyz se na to podivas z jineho uhlu tak za cenu takovychto 3 plastaku coz bude dejme tomu 20 faderu a knobu s transport panelem se da poridit cely mix napriklad od Presonus nebo Soundcraft ktery krome integrace ovladani vetsiny DAW nabidne o mnoho vic ( mozna blby prirovnani ale i tak). Je to samozrejme vec nazoru a potreb atd.

msmucr

Příspěvek od msmucr »

@Pytkin
Souhlasím, že 200EUR I-Control Pro je asi nejvíc muziky za nejmíň peněz. A jejich nový model, co ukazovali na NAAMu vypadá taky v téhle kategorii relativně hezky. Stoprocentně mě oslovuje daleko víc než např. X-Touch or Behringeru.
Já jsem se jen s Iconem docela spálil u firmware na iKeyboard, jednou už to tu psal.. jedním slovem - peklo
Člověk by si řekl, 37 klapek, mod, pitch, program change a transpozice.. žádná raketová věda :) Takže z toho mám v rámci kontrolerů od Iconu trochu obavu.. asi když to člověk koupí a bez jakýchkoliv aktualizací všechno funguje, tak asi hurá a za ty peníze se tomu nedá nic vytknout, ale nedá se zřejmě počítat i se sebejednodušším bug-fixem nebo vylepšením.

@Stan
Samozřejmě z pragmatického hlediska máš pravdu a já bych asi taky s největší pravděpodobností šel buď do Artist řady nebo klasického MCU.
S tou cenou srovnatelnou se samostatně funkčním digitálním mixem máš taky pravdu.. nicméně náklady na součástky a mechanickou konstrukci jsou víceméně srovnatelné. A řekl bych, že v tom celku převažují.
Nad nějakou recyklací starých a dostupných mixů jsem taky přemýšlel, ale většinou je tam ten problém, že sice mixy typicky posílají MIDI události na jakoukoliv fyzickou operaci se základními ovl. prvky, ale je tam velký problém s feedbackem zpátky z DAW (případně nějakého překládacího software). Navíc ergonomie taky není úplně závratná, prostě to bylo primárně navrženo na něco trochu jiného.
Obecně mě ty kontrolery vlastně teď lákají na stud. práci víc než digi. pulty, protože nemusím řešit I/O kanály na zvukovce, nabírání je stejně typicky řešené mimo (preampy->zvukovka).. pokud mi to na něco přijde rychlejší, tak jsou to snad jen mixy do sluchátek. Osobně cokoliv složitějšího než kliky a panorámu udělám typicky rychleji v počítači.. (pokud se nebudeme bavit o velkých pultech s dedikovanými a ergonomicky promyšlenými channel strip sekcemi pro ovládání, ale to je ještě jiný cenový level).
Nicméně to je samozřejmě subjektivní, kolega to má přesně naopak.

Ještě k té ceně u Asparionu, mně to nepřijde mimo.. hrozně moc záleží na použitých komponentech.
A 1000USD prostě odpovídá malosériové výrobě někde v Německu, já kdybych něco takového dělal, tak by to nemohlo být za míň..
Nejvíc mi to připomíná staré MIDI JL-Coopery s osmi klikami, to bylo za podobné peníze a kliky chodily úplně fantasticky.
Někdy loni jsem si něco maloval, hledal komponenty a promýšlel vlastní control surface a software.. právě mě k tomu inspirovala frustrace z ostatních dostupných výrobků a zároveň některé předchozí projekty a pokusy s open-source hardwarem (RPi, BeagleBone, Arduino). V zásadě je to tak, že slušný dotykový motorický fader od Alpsu/Bourns (vůbec už neřeším P&G) stojí cca 60EUR do PCB a od 100EUR na uchycení na konstrukci a flex. propojení do PCB. Tlačítka nejsou v jednotkách takové peklo, ale pokud mají mít slušný počet cyklů a je jich třeba 60, tak už to taky něco hodí. Matrix LED displeje s řízením.. dalších třeba 120EUR. Pár enkodérů s LED indikací a větším počtem kroků (např. na EQ).. hup, min. dalších 120EUR. Transport wheel s bezdotyk. enkodérem (Hall effekt), co něco vydrží.. uf dalších 150 třeba. Pak nějaké frézování panelu a šasi.. (plast vůbec nehrozí, pokud neděláš velké série a zaplatí se formy). Jen na komponentech je to masakr, pokud to neobjednáváš po paletách.
Takže svým způsobem klobouk dolů, že nějaký ICON vůbec jde vyrobit za koncovou cenu 200-600EUR.. :)

Michal

Hammond

Příspěvek od Hammond »

Po digipultoch som aj ja uz pokukoval, ale tie okrem toho, co tu uz odznelo taktiez povacsinou nemaju transport funkcie a jogwheel, co je asi castejsie pouzivana vec, nez fadre.... aspon u mna.

Pri tom Asparione nejde ani tak o cenu... mozno je skutocne adekvatna kvalite komponentov a spracovania... ... ja skor neviem pochopit vyznam kontrolera bez displaya..

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Mne by sa este viac lubilo, keby to bolo na take tie vakuove prisavky -aby sa to dalo lubovolne premiestnovat... 8) :D
Ale aj toto je zaujimave.
A ten Jarre do toho.... :palec+:

Odpovědět