DIY synths
jasny, plech musi byt magneticky. Jeste jsem se chtel zeptat na "spravny zdroj". Jake by mel mit vlastnosti?
Ja jsem pouzil toroidni trafo prim. 230V, sec. 2x15V, dva usmernovace, 1giga kondenzatory a 15V stabilizatory.
Na zdroji pod zatizenim trochu klesne napeti, ale skutecne minimalne asi na 14V.
Napajeni filtru je +/-15V.
Ja jsem pouzil toroidni trafo prim. 230V, sec. 2x15V, dva usmernovace, 1giga kondenzatory a 15V stabilizatory.
Na zdroji pod zatizenim trochu klesne napeti, ale skutecne minimalne asi na 14V.
Napajeni filtru je +/-15V.
ak mas striedavych 2x15v, tak po usmerneni mas asi 2x21V naprazdno, za stabilizatormi 15V, to mas aj s rezervou. ak ti to klesne pod 15V, najskor mas dakde na doske chybu a zerie ti to viac ako ma. zmeraj si odber, to nikdy neni na skodu. a skontroluj ci ti nejake svaby na filtri moc nehreju. vyssi odber moze sposobovat aj VF nestabilita (obvod kmita nad akustickym pasmom)
nemyslim... ale ak nemas o 2V viac, ako nominalne napatie, tak 7815/7915 celkom urcite nestabilizuje ani prd (pravdepodobne musi byt ten rozdiel este vyssi, minimum je saturacne napatie regulacneho tranzistora vnutri stabilizatoru a to je tak 1.5V). normalne je pouzit trafo na 15V striedavych alebo kludne aj viac, 7815 znesie 40V (ale bacha, cimvacsie napatie do nej ide, tym viac sumi)
Vsetky VCO s prevodnou charakteristikou 1V/OCT, co som doteraz vyhrabal, maju v exponencialnom konvertore teplotnu kompenzaciu, realizovanu termistorom s ppm 3300/K. Bez nej sa neda VCO naladit v rozsahu niekolkych oktav.ADDyS píše:momentalne mam rozestavene moduly LFO,ADSR,VCO,NOISE,VCO,MIXER... nemam momentalne cas si s tim hrat(rekonstrukce bytu...).
VCO jsem tak narychlo rozjel takze alespon nejaky uspech...
Zohnal niekto z vas tie termistory? Pripadne, neviete, kto ich predava?
Alebo ste tam dali len obycajny odpor...
Dakujem
BoboM
Ten odpor tam klidne muzes dat,ale v lete jak budou vedra tak VCO bude nalede na jinou frekvenci...BoboM píše:Vsetky VCO s prevodnou charakteristikou 1V/OCT, co som doteraz vyhrabal, maju v exponencialnom konvertore teplotnu kompenzaciu, realizovanu termistorom s ppm 3300/K. Bez nej sa neda VCO naladit v rozsahu niekolkych oktav.ADDyS píše:momentalne mam rozestavene moduly LFO,ADSR,VCO,NOISE,VCO,MIXER... nemam momentalne cas si s tim hrat(rekonstrukce bytu...).
VCO jsem tak narychlo rozjel takze alespon nejaky uspech...
Zohnal niekto z vas tie termistory? Pripadne, neviete, kto ich predava?
Alebo ste tam dali len obycajny odpor...
Dakujem
BoboM
Ja jsem to vyresil modifikaci NTC
http://yusynth.net/Modular/Commun/VCO/G ... 20mods.pdf
Jinak ten termistor se da objednat u farnellu, ale to mi prijde zbytecne drahe.
To v tom pDF-ku je prepinac oktav, nie teplotna kompenzaciaADDyS píše: Ja jsem to vyresil modifikaci NTC
http://yusynth.net/Modular/Commun/VCO/G ... 20mods.pdf
Jinak ten termistor se da objednat u farnellu, ale to mi prijde zbytecne drahe.
Z Farnellu sa na mna vykaslali a neposlali nic. Skusal som tu lokalneho dealera, ale ani neodpovedali na mail....