DIY synths

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
ninja
Příspěvky: 134
Registrován: 10 říj 2006 16:34

Příspěvek od ninja » 17 lis 2008 19:39

rozumim, rozpocitame to az budem vedet vsechny naklady...dik :wink:

MSK
Příspěvky: 187
Registrován: 31 črc 2006 15:30

Příspěvek od MSK » 18 lis 2008 12:44

To zni dobre. Tak ja bych vzal tři, kdyby to bylo možný. Pošlu Ti případně prachy předem, abys to měl bez starostí. Zatím díky moc

ninja
Příspěvky: 134
Registrován: 10 říj 2006 16:34

Příspěvek od ninja » 17 led 2009 15:55

měli jste někdo problémy s brumem u toho klonu minimoog filtru z yusynth.net?
Oživil jsem ho a ted se nemůžu zbavit brumu.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 led 2009 16:28

ninja: mas to v kovovej krabici? uz sme to tu diskutovali. vrabcie hniezdo na stole s mumbojumbo kabelazou brumi viacmenej vzdy. ocelova krabica, spravne zemnenie, spravny zdroj a mas v 99% pripadoch po probleme

ninja
Příspěvky: 134
Registrován: 10 říj 2006 16:34

Příspěvek od ninja » 18 led 2009 15:26

v kovový krabici to zatim nemam, tak to asi teda bude potřeba odstinit plechem. Začnu na tom pracovat. Dik

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 18 led 2009 16:25

pouzi ocelovy plech. hlinik netieni magneticke pole napriklad z traf
mozes pouzit aj plastovu krabicu ked plosak vnutri "zabalis" do plechoveho puzdra, ktore nemusi vyzerat nejak super. cinovany plech sa aj dobre spajkuje

ninja
Příspěvky: 134
Registrován: 10 říj 2006 16:34

Příspěvek od ninja » 19 led 2009 13:04

jasny, plech musi byt magneticky. Jeste jsem se chtel zeptat na "spravny zdroj". Jake by mel mit vlastnosti?
Ja jsem pouzil toroidni trafo prim. 230V, sec. 2x15V, dva usmernovace, 1giga kondenzatory a 15V stabilizatory.
Na zdroji pod zatizenim trochu klesne napeti, ale skutecne minimalne asi na 14V.
Napajeni filtru je +/-15V.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 19 led 2009 13:24

ak mas striedavych 2x15v, tak po usmerneni mas asi 2x21V naprazdno, za stabilizatormi 15V, to mas aj s rezervou. ak ti to klesne pod 15V, najskor mas dakde na doske chybu a zerie ti to viac ako ma. zmeraj si odber, to nikdy neni na skodu. a skontroluj ci ti nejake svaby na filtri moc nehreju. vyssi odber moze sposobovat aj VF nestabilita (obvod kmita nad akustickym pasmom)

ninja
Příspěvky: 134
Registrován: 10 říj 2006 16:34

Příspěvek od ninja » 19 led 2009 21:16

oou, spatne jsem se vyjadril. Tech 15V je uz usmernenych, stridavych na sec. trafa je kolem 12V, takze po usmerneni je to lehce nad 15V. To bude asi zpusobovat pokles pod zatizenim. Ale nejsem si uplne jisty, jestli pokles napeti cca o 1-1.5V vadi..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 19 led 2009 23:35

nemyslim... ale ak nemas o 2V viac, ako nominalne napatie, tak 7815/7915 celkom urcite nestabilizuje ani prd (pravdepodobne musi byt ten rozdiel este vyssi, minimum je saturacne napatie regulacneho tranzistora vnutri stabilizatoru a to je tak 1.5V). normalne je pouzit trafo na 15V striedavych alebo kludne aj viac, 7815 znesie 40V (ale bacha, cimvacsie napatie do nej ide, tym viac sumi)

ninja
Příspěvky: 134
Registrován: 10 říj 2006 16:34

Příspěvek od ninja » 20 led 2009 16:44

ja puvodne pocital, ze na sec. trafa dostanu tolik zavitu, aby dalo 15V stridavych, ale jaksi velikost feritoveho krouzku to nedovolila. Budu muset pouzit budto slabsi drat, nebo jine jadro.
Ale je to jen provizorium, abych mohl zkouset...

BoboM
Příspěvky: 4
Registrován: 23 led 2009 10:35

Příspěvek od BoboM » 23 led 2009 10:47

ADDyS píše:momentalne mam rozestavene moduly LFO,ADSR,VCO,NOISE,VCO,MIXER... nemam momentalne cas si s tim hrat(rekonstrukce bytu...).
VCO jsem tak narychlo rozjel takze alespon nejaky uspech...
Vsetky VCO s prevodnou charakteristikou 1V/OCT, co som doteraz vyhrabal, maju v exponencialnom konvertore teplotnu kompenzaciu, realizovanu termistorom s ppm 3300/K. Bez nej sa neda VCO naladit v rozsahu niekolkych oktav.
Zohnal niekto z vas tie termistory? Pripadne, neviete, kto ich predava?
Alebo ste tam dali len obycajny odpor...

Dakujem
BoboM

Uživatelský avatar
ADDyS
Příspěvky: 269
Registrován: 21 čer 2002 09:15

Příspěvek od ADDyS » 23 led 2009 12:06

BoboM píše:
ADDyS píše:momentalne mam rozestavene moduly LFO,ADSR,VCO,NOISE,VCO,MIXER... nemam momentalne cas si s tim hrat(rekonstrukce bytu...).
VCO jsem tak narychlo rozjel takze alespon nejaky uspech...
Vsetky VCO s prevodnou charakteristikou 1V/OCT, co som doteraz vyhrabal, maju v exponencialnom konvertore teplotnu kompenzaciu, realizovanu termistorom s ppm 3300/K. Bez nej sa neda VCO naladit v rozsahu niekolkych oktav.
Zohnal niekto z vas tie termistory? Pripadne, neviete, kto ich predava?
Alebo ste tam dali len obycajny odpor...

Dakujem
BoboM
Ten odpor tam klidne muzes dat,ale v lete jak budou vedra tak VCO bude nalede na jinou frekvenci...
Ja jsem to vyresil modifikaci NTC
http://yusynth.net/Modular/Commun/VCO/G ... 20mods.pdf

Jinak ten termistor se da objednat u farnellu, ale to mi prijde zbytecne drahe.

BoboM
Příspěvky: 4
Registrován: 23 led 2009 10:35

Příspěvek od BoboM » 23 led 2009 13:56

ADDyS píše: Ja jsem to vyresil modifikaci NTC
http://yusynth.net/Modular/Commun/VCO/G ... 20mods.pdf

Jinak ten termistor se da objednat u farnellu, ale to mi prijde zbytecne drahe.
To v tom pDF-ku je prepinac oktav, nie teplotna kompenzacia :)
Z Farnellu sa na mna vykaslali a neposlali nic. Skusal som tu lokalneho dealera, ale ani neodpovedali na mail....

Uživatelský avatar
ADDyS
Příspěvky: 269
Registrován: 21 čer 2002 09:15

Příspěvek od ADDyS » 24 led 2009 11:10

v PDF stranka cislo 3

B.- Use of a ntc thermistor instead of the TEMPCO

Odpovědět