Musim se s vama podelit o muj novej prirustek do kolekce EPROM drummachines. Sehnal jsem ve statech ve sberatelskym stavu MXR 185, coz je pomerne vzacnej v malo kusech vyrobenej drummachine ze zacatku osumdesatejch let, kterej pro MXR designoval Roger Linn, konstrukter slavnyho Linndrum LM1 a LM2 (jen doplnim, ze Roger Linn designoval i hip-hop legendu AKAI MPC-60 a MPC-3000). Tenhle MXR 185 na trhu tenkrat moc uspesnej nebyl, zvuk mel krasnej ale MXR zavahali a nerozhodli se 185ku vybavit novinkou "MIDI" rozhranim, coz z MXR 185 ucinilo nezajimavej kus v tenkrat nastupujici MIDI revoluci. Ja jsem nejakou 185 na eBay aukcich hledal nekolik let bez vetsiho uspechu, zacatkem roku se mi ale podarilo sehnat jeden dokonce v originalni krabici i s reklamnima MXR nalepkama, navic aukci jsem vyhral za symbolickej peniz v prepoctu 3.500,- Kc ! byl jsem ochotnej zaplatit mnohem vic vzhledem k jeho optickymu stavu, krasna cena za tak hezkej kus : )) AtomXovi patri velkej dik ze ho za me ve statech vydrazil.
EPROM bici masiny z tyhle doby mam moc rad. Libi se mi hodne jejich tlustej zvuk a taky jsou to nadherny designovy retro masiny : ) Muj prvni "EPROM" byl Sequential Circuits Drumtraks, kterej jsem koupil v 17ti, dnes uz je to davno, 14 let. Kdyz jsem pak zjistil ze je moznost vypalovat do EPROM pameti vlastni samply a ty pak v tehle bubenicich prehravat, tak jsem pozdej sehnal jeste jeden Drumtraks, idea byla ze jeden bude mit tovarni bubny a druhej bude mit moje samply. Nicmene ani za tech X let jsem se k tomu nedostal, i kdyz sadu samplu mam pro Drumtraks nachystanou uz velmi velmi dlouho : ) Krome Drumtrakse jsem ve stejnou dobu sehnal jeste klasiku Oberheim DX mensi model od DMX (je to vzacna tovarni MIDI verze ! Mam v nem nejakou neoriginalni sadu samplu, asi od predchoziho majitele) a pak jsem sehnal jeste legendu EMU Drumulator, s nejakou Ceskoslovenskou bastl modifikaci ktera asi mela rozsirovat zvuky - viz sedej prepinac vzadu vedle konektoru .c) Drumulator pouzili Depeche Mode v roce 1983 na celou desku Construction Time Again, udajne si vybrali levnej Drumulator protoze drahej Linndrum tenkrat pouzivali naprosto vsichni a to jim vadilo : ) Predposlednim prirustken pro me byl pred 2 rokama Linn Linndrum LM2, nejklasictejsi drummachine vsech dob, po tom jsem desne dlouho touzil ! : ) Tenhle konkretni je od Vaso Patejdla (diky Kayko!!!). V 80tejch letech to byl zasadni stroj vsech tehdejsich top hitu od napr M.J Jackson, Prince, Madonna az po Queen, Wham atd. Pozdej zvuk z LinnDrumu skvele pripomenuli v 90tkach Daft Punk na albu Homework, treba skladba PHOENIX. Tyhle EPROM masiny maji moc hezkej sytej tlustej zvuk. Zni i po tech 30 ti letech stale fantasticky prurazne a hlavne stale cool ! : ) Bohuzel z masin co mam jich ma polovina nejakej svuj neduh. Posledni MXR (presto ze ho mam v 100% optickym stavu) tomu nehraje sampl kopaku, musim ho nechat opravit. Oberheim DX potrebuje trosku "casu" aby se zahral a hral jak ma. Jeden z Drumtraksu ma posunuty ladeni samplnu. Druhej Drumtraks funguje perfektne. Drumulator uz jsem jednou opravit nechal ale i ted obcas stavkuje (povsimnete si napisu na LED display .c) Nejhur je na tom LinnDrum. Ma nejakou dobovou MIDI-fikaci ktera tropi velky problemy, sequencer ani interni prehravani tlacitek mu nefunguje a je mozny zvuky prehravat jen obcas prave pres to dobudovany MIDI. Mam ted plan je vsechny dat servisovat aby byly opet technicky v poradku. Ta 30 let stara technologie je nastesti dobre opravitelna, pak budou delat opet spoustu radosti : )
Verim se tu najdou dalsi fanousci techto krasnejch veteranu. Potesilo me ze TUDY ted cerstve vlastni taky jeden Drumtraks ! tak verim brzo zrealizujeme ty vlastni EPROM samply : )
par Youtube ukazek EPROM drum masin
-- Linndrum LM2 (Daft Punk - Homework /PHOENIX)
-- Linndrum LM1 (A-Ha - Take On Me)
-- EMU Drumulator (Depeche Mode - Construction Time Again)