EPROM Drummachines

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
ECSON WALDES
Profesionál

EPROM Drummachines

Příspěvek od ECSON WALDES »

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Musim se s vama podelit o muj novej prirustek do kolekce EPROM drummachines. Sehnal jsem ve statech ve sberatelskym stavu MXR 185, coz je pomerne vzacnej v malo kusech vyrobenej drummachine ze zacatku osumdesatejch let, kterej pro MXR designoval Roger Linn, konstrukter slavnyho Linndrum LM1 a LM2 (jen doplnim, ze Roger Linn designoval i hip-hop legendu AKAI MPC-60 a MPC-3000). Tenhle MXR 185 na trhu tenkrat moc uspesnej nebyl, zvuk mel krasnej ale MXR zavahali a nerozhodli se 185ku vybavit novinkou "MIDI" rozhranim, coz z MXR 185 ucinilo nezajimavej kus v tenkrat nastupujici MIDI revoluci. Ja jsem nejakou 185 na eBay aukcich hledal nekolik let bez vetsiho uspechu, zacatkem roku se mi ale podarilo sehnat jeden dokonce v originalni krabici i s reklamnima MXR nalepkama, navic aukci jsem vyhral za symbolickej peniz v prepoctu 3.500,- Kc ! byl jsem ochotnej zaplatit mnohem vic vzhledem k jeho optickymu stavu, krasna cena za tak hezkej kus : )) AtomXovi patri velkej dik ze ho za me ve statech vydrazil.

EPROM bici masiny z tyhle doby mam moc rad. Libi se mi hodne jejich tlustej zvuk a taky jsou to nadherny designovy retro masiny : ) Muj prvni "EPROM" byl Sequential Circuits Drumtraks, kterej jsem koupil v 17ti, dnes uz je to davno, 14 let. Kdyz jsem pak zjistil ze je moznost vypalovat do EPROM pameti vlastni samply a ty pak v tehle bubenicich prehravat, tak jsem pozdej sehnal jeste jeden Drumtraks, idea byla ze jeden bude mit tovarni bubny a druhej bude mit moje samply. Nicmene ani za tech X let jsem se k tomu nedostal, i kdyz sadu samplu mam pro Drumtraks nachystanou uz velmi velmi dlouho : ) Krome Drumtrakse jsem ve stejnou dobu sehnal jeste klasiku Oberheim DX mensi model od DMX (je to vzacna tovarni MIDI verze ! Mam v nem nejakou neoriginalni sadu samplu, asi od predchoziho majitele) a pak jsem sehnal jeste legendu EMU Drumulator, s nejakou Ceskoslovenskou bastl modifikaci ktera asi mela rozsirovat zvuky - viz sedej prepinac vzadu vedle konektoru .c) Drumulator pouzili Depeche Mode v roce 1983 na celou desku Construction Time Again, udajne si vybrali levnej Drumulator protoze drahej Linndrum tenkrat pouzivali naprosto vsichni a to jim vadilo : ) Predposlednim prirustken pro me byl pred 2 rokama Linn Linndrum LM2, nejklasictejsi drummachine vsech dob, po tom jsem desne dlouho touzil ! : ) Tenhle konkretni je od Vaso Patejdla (diky Kayko!!!). V 80tejch letech to byl zasadni stroj vsech tehdejsich top hitu od napr M.J Jackson, Prince, Madonna az po Queen, Wham atd. Pozdej zvuk z LinnDrumu skvele pripomenuli v 90tkach Daft Punk na albu Homework, treba skladba PHOENIX. Tyhle EPROM masiny maji moc hezkej sytej tlustej zvuk. Zni i po tech 30 ti letech stale fantasticky prurazne a hlavne stale cool ! : ) Bohuzel z masin co mam jich ma polovina nejakej svuj neduh. Posledni MXR (presto ze ho mam v 100% optickym stavu) tomu nehraje sampl kopaku, musim ho nechat opravit. Oberheim DX potrebuje trosku "casu" aby se zahral a hral jak ma. Jeden z Drumtraksu ma posunuty ladeni samplnu. Druhej Drumtraks funguje perfektne. Drumulator uz jsem jednou opravit nechal ale i ted obcas stavkuje (povsimnete si napisu na LED display .c) Nejhur je na tom LinnDrum. Ma nejakou dobovou MIDI-fikaci ktera tropi velky problemy, sequencer ani interni prehravani tlacitek mu nefunguje a je mozny zvuky prehravat jen obcas prave pres to dobudovany MIDI. Mam ted plan je vsechny dat servisovat aby byly opet technicky v poradku. Ta 30 let stara technologie je nastesti dobre opravitelna, pak budou delat opet spoustu radosti : )

Verim se tu najdou dalsi fanousci techto krasnejch veteranu. Potesilo me ze TUDY ted cerstve vlastni taky jeden Drumtraks ! tak verim brzo zrealizujeme ty vlastni EPROM samply : )

par Youtube ukazek EPROM drum masin

-- Linndrum LM2 (Daft Punk - Homework /PHOENIX)
-- Linndrum LM1 (A-Ha - Take On Me)
-- EMU Drumulator (Depeche Mode - Construction Time Again)

biscuit

Re: EPROM Drummachines

Příspěvek od biscuit »

krasny kousky :-) linndrum a 808 jsou masinky, ktery bych chtel mit, kdybych na to mel penize, misto a cas ;)
skoda ze prave ten linn je nejvic dobitej.. btw. co to je "mikroelektronika pro kazdeho"? :mrgreen:

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Jirko : daka ukazka zvuku z MXR neni ?

aha .. je ich na YT dost

Tudy

Příspěvek od Tudy »

No paráda :)

Já už mám do Drumtrakse objednaný další EPROMky, ke kterým jsem našel BINy na internetu.
http://www.electrongate.com/dmxfiles/dr ... index.html (většina z nich jsou tovární, ale je tam 5 EPROM navíc - hlavně perkuse.
Pak mám v plánu koupit poslední OS, kterej umožňuje řídit po MIDI i ladění jednotlivých samplů. A v neposlední řadě mě zajímá alternativní kopák a krásnej melodickej snare, kterej nbízí Wine Country: http://www.winecountrysequential.com/page17.html

Dost by mě taky zajímal ten program, kterej umí převést sampl do BIN formátu pro EPROM, ale zatím jsem ho nikde neobjevil :cry:
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Mimochodem ví někdo, při jaké hodnotě je sampl v Drumtraksu přehráván v originálním ladění???

ECSON WALDES
Profesionál

. - Creating a custom EPROM for the DMX

Tudy, mrkni na tohle video z Youtube - proces vypaleni kopaku na EPROM pomoci spesl masiny Oberheim Promer. To je ta skvela vypalovacka o ktery jsem ti rikal v sobotu. Clovek si pak muze perfektne vyrobit hromadu vlastnich samplu. Moc se mi libi a hodne o ni uvazuju. Je to trosku jednoucelovy zarizeni ale proc ne. Ty vlastni samply ktery pak muze clovek vlozit do svejch bubeniku to pro me ma svy moc velky kouzlo : ) ....no a nebo nakonec stejne skoncim u EMU SP-12 :c)) ale EPROM je EPROM .c)

Oberheim Prommer
Oberheim Prommer DSC_0030.jpg
Oberheim Prommer DSC_0032.jpg
biscuit píše:krasny kousky :-) linndrum a 808 jsou masinky, ktery bych chtel mit, kdybych na to mel penize, misto a cas ;)
skoda ze prave ten linn je nejvic dobitej.. btw. co to je "mikroelektronika pro kazdeho"? :mrgreen:
TR-808 byla skvela ale nakonce jsem ji prodal, protoze uz mi prisla pro moje potreby preposlouchana takze me prestala inspirovat. Mel jsem ji ve stejnou dobu jako Drumtraks bubeniky. TR-808 je skvelej analog bubenik, jeji analog zvuk je uzasne plastickej a zabavnej.

"mikroelektronika pro kazdeho" to je prave ta modifikace, cili doplneni MIDI rozhrani aby Linndrum bylo mozny ovladat sequncerem. Nemam ale zadnou informaci kdo ho tam tenkrat zabudoval ani co vse to melo nabidnout. Zatim to jen slusne zlobi, ne pujde na serizeni to je uz jasna vec.

Tudy

Příspěvek od Tudy »

ECSON WALDES píše:.
...vypaleni kopaku na EPROM pomoci spesl masiny Oberheim Promer. To je ta skvela vypalovacka o ktery jsem ti rikal v sobotu. Clovek si pak muze perfektne vyrobit hromadu vlastnich samplu. Moc se mi libi a hodne o ni uvazuju. Je to trosku jednoucelovy zarizeni ale proc ne. Ty vlastni samply ktery pak muze clovek vlozit do svejch bubeniku to pro me ma svy moc velky kouzlo : ) ....no a nebo nakonec stejne skoncim u EMU SP-12 :c)) ale EPROM je EPROM .c)
To jo, to by byla frajeřina, ale přijde mi to trošku neadekvátní - ten poměr cena/využitelnost.
Buček tyhle paměti vypaluje za 40,-Kč. To bych musel mít HODNĚ samplů, aby mělo smysl kupovat Promer :)
Kurňa, ale ten prográmek by bodl :twisted:

Tudy

Příspěvek od Tudy »

ECSON WALDES
Profesionál

Tudy taky jsem ten SW nasel, je to na webu, kterej se zabejva Oberheim DMX
ten SW kterej prevadi WAV na EPROM format se jmenuje priznacne "wav2dmx" : ) http://www.electrongate.com/software/wav2dmx.zip

Tady je jeste par hodne uzitecnejch informaci, ktery jsou sice psany pro DMX bubenika, ale vzhledem ke kompatibilite 2732 a 2764 EPROMu se to tyka dalsich masin. http://www.electrongate.com/dmxfiles/dmxfiles_faq.html

Tohle je zajimava tabulka, ze stejnyho webu, kde jsou bubenici s kompatibilnima EPROM pametma (zapomeli tam na MXR 185 a Emu Drumulator : )

EPROM Compatibility Chart

Unless otherwise noted, all machines use mu-law companded data format.

4K EPROMS (2732)
4K EPROMs are used in the:

Oberheim DMX
Linn Drum
S.C.I. Drumtraks

8K EPROMS (2764)
8K EPROMs are used in:

Oberheim DMX
Oberheim DX
Oberheim Stretch
Linn 9000
S.C.I Drumtraks
Simmons SDS-1 (Linear format data)
Simmons SDS-9 (Linear format data)

16K EPROMS (27128)
16K EPROMs are used in:

Simmons SDS-1 (Linear format data)
Simmons SDS-9 (Linear format data)

32K EPROMS (27256)
32K EPROMs are used in:

Oberheim DX cymbal (serial #H45001 and later)
Oberheim Stretch cymbal

Oberheim DMX by se mi libil : ) Tenhle na fotce ma na panelu doplneny potenciometry pro preladovani samplu.
Obrázek
Obrázek

Adam

Příspěvek od Adam »

Zdravim...
Třeba by někdo z vás věděl jak vyřešit muj problém :D mám moduly Simmons SDS7 a SDS8...u SDS7 jsou pravě E-EPROM paměti a při uložení sady se mi
po několika dnech nebo klidně i hodinách různě vyresetujou uložené sady, takže na live je to pro mě velkej problém - musim před každym hranim všechno
znova nacvakat...jeden z fandu el. bicích mi poslal tohle :
E-EPROM paměti byly sestavený z vysoce ctilivých ale přesných nanotranzistorů, většinou CMOS , N-MOS a podobně jde totiž o to že světlo z žárovky nesvítí jen viditelným zářením ale svítí i infračerveným a ultrafialovým a infračervený záření se v elektrotechnice používá naprosto běžně - např dálkový ovládání k telce ovladač má vepředu infradiodu která právě září neviditelným zářenim a v tý telce je pak přijímač toho záření kterej právě obsahuje fototranzistor nebo fotodiodu. A právě ty jsou dělaný taky hodně citlivou technologií aby zachytily vlnovou dýlku toho záření... no a stejnou technologií byly dělaný ty paměti...když se to naprogramovalo tak se to přelepilo černou páskou to okýnko do toho čipu aby se nesmazal a v případě potřeby přeprogramování nebo smazání dat stačilo nato posvítit infralampou nebo žárovkou a data se smazaly ty tranzistory toho čipu jsou citlivý na tu vlnovou dýlku běžnýho světla a o infrazáření ani nemluvim...
Co vy na to :D nemáte ještě jinej postřeh čim by to mazání paměti mohlo bejt...nebo kontakt na někoho kdo by se mi na to podíval, moc by mě to pomohlo.

Obrázek

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

SDS7 má paměť zálohovanou baterií, kromě EPROM samplu má ještě analogové obvody a jejich nastení drží ta baterka.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Adam

Příspěvek od Adam »

To bylo první co mě napadlo, ale zase kdyby byla vybitá baterie, tak by to podle mě padalo hned a né třeba až po 5 dnech a vzápětí po 2 h. a následně zase třeba po 3 dnech...navíc už to takhle blbne přes 2 roky, tak kdyby to bylo baterkou, tak už by to kleklo...
Muj problém je, že se v tom technicky vubec nevyznám, takže sem nenašel ani tu baterku...klasická kulatá plochá baterie, jako třeba v samplerech, tam prostě neni.

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

Je tam nekde akumulator, ja jsem SDS7 mel a ona kdyz je ta baterka stara, tak se vzdycky dobije a chvilku vydrzi.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Adam

Příspěvek od Adam »

Aha...akumulátor? takovej ten modrej monočlánek? Je jich tam víc...navíc mi kámoš řikal, že to neni vubec jednoduché vyměnit, že bych musel pak
vygenerovat novej zvuk nebo co, nemáte někdo kontakt na někoho kdo by to vyměnil?
Naposledy upravil(a) Adam dne 26 dub 2010 21:47, celkem upraveno 1 x.

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Adam píše:nemáte někdo kontakt na někoho kdo by to vyměnil?
Mám - na sebe :) Napiš mi do mailu (viz profil)

Odpovědět