Zacnu vsak trosku zesiroka a oklikou…
Forssell D/A
http://www.forsselltech.com/index.html
Kdo je Fred Forssell? Velmi znama postava v engineeringu pro profi nahravaci sferu. Je duchovnim otcem uspesne rady mikrofonnich predzesilovacu Millenia Media, ktere roky pouzival a do ted pouziva Telarc pro nahravani. Pred par lety od Millenia odesel a zalozil vlastni firmu. Kolega Ivo Sedlacek ze studia Savita, ktery nyni produkty Fredyho Forssella pro CZ/SK zastupuje neustale hledal ten spravny mikrofonni predzes pro nahravani… neustale zkousel a zkousel ruzne mikrofonni predzesy, casto jsem jej navstevoval, kdy mi s nadsenim prezentoval nove objevy… vzdy to bylo ve srovnani s Millenii takove zahuhane, radobyanalogove, radobyflaskove, proste fakt nee… (a ze jich bylo…) az nez Forssell postavil svuj novy mic preamp. Tady to bylo o necem jinem, kloubouk dolu… Pak pan Forssell postavil A/D prevodnik… Kolega Ivo S. z toho byl nadsen, ja vsak neustale do nej (a on doufam do Freda) hucel, aby postavil i D/A prevodnik, ze bez toho to nema cenu…
Mezitim doslo u firmy Telarc k nejakym obmenam komponentu pro nahravani. Telarc dlouhe roky pouzival A/D a D/A prevodniky firmy EMM LABS (Ed Meitner), ktere asi pred 2 roky vymenil za prevodniky Danske firmy DAD… Kolega Ivo S. nevahal, a do sveho highend masteringoveho studia tyto danske prevodniky zakoupil. Jenze Forssell mezitim dokoncil svuj D/A… Kolega Ivo S. porovnal se svym DAD a pry nebylo co resit, Forssell byl pry lepsi…
TomasT Big Brother DAC
Tomase Ticheho (na ezone jako nunu, jinak na hifi forech jako TomasT) zname jako konstruktera DA prevodniku, jeho prvni TopDAC vzbudil v ceskoslovenske hifi komunite ohlas, dodnes na jeho prevodniky hraji hifi pacienti jako MaK apod. To bylo uz ale pred nejakymi par roky, TopDAC mel jen nesymetricke vystupy, zadny AES/EBU digitalni vstup… zkratka pro profi sferu to nebylo interfacove idealni…
Mam k dispozici uz nekolik mesicu novy prevodnik Tomase Ticheho – jeste nema jmeno, Tomas mu rika Velky (ja dodavam Brother) a zaroven hodiny (wordclock). Ma to digital AES/EBU vstupy, XLR vystupy. K tomu je v samostatne krabici WordClock, jako zdroj digitalnich hodin, jakozto boj s jitterem. Dluzno rict, ze po dlouhe dlouhe dobe jsem nasel neco co by mne netrhalo usi a bylo za rozumny prachy… Zatim neni finalni sotware/firmware, Tomas na finalizaci pracuje…
Konfigurace poslechu
Poslech probihal v moji “izbicce pre opilcov” – na miru zatlumenem pokoji: Zdroj signalu: Digitalni hodiny (wordclock) Tomase Ticheho. Jimi byla clockovana profi zvukova karta karta Lynx AES16, pak oba testovane D/A prevodniky, celosymetricke Dispre 2 (made by PetrKomp), poradne otunena alnagonova vyhybka Behringer (externi zdroj, vymenene operaky), 3xDPA380 SSSSE made by Amater, rented by Rob Smid, a Mongolovy bedny z betonu. Zadna hifi bižu, jen obycejne profi XLR kabeli Klotz s Neutrik konektory. Poslechovy SW - Foobar, pres ASIO.
Poslechoveho dychanku se zucastnilo zdrave (teda az nadchu jmd

Poslouchalo se kde co (od klasiky – Gardiner/Beethoven, pres Tori Amos, Pinkflojdy odmitajici vzdelani ci uknouraneho Rodzrsewotrse

Poslech
Rozdil ve zvuku obou stroju je jako srovnani High Resolution a CD vrstvy u stejne nahravky (pokud je downsampling udelan opravdu dobre). Nejde tu tak ani o velikost tohoto rozdilu (kdo ho ma vetsiho

Rovnez prostorova interpretace posazeni orchestru je jina u Forssella a Big Brothera. Forssell ma subjektivne uzsi prostor v levopravem smyslu a vetsi prostor do hloubky… To uz je veci vkusu a jak se to potka s konkretni nahravkou…
Forssell je vice imunni proti nedobrym zdrojum digitalniho signalu, zatimco TomasT Big Brother, aby se vyuzil plne jeho potencial, je treba mit opravdu kvalitni digitalni zdroj nebo v mem pripade Tomasuv wordclock.
Ucastnici poslechu urcite radi napisou svoje dojmy…
Zaver
Myslim, ze toto klani ma 2 viteze a zadneho porazeneho.
Je jasne, ze z absolutniho pohledu je Forssell DAC spickovy pristroj (a ve srovnani se svetovou spickou, kterou v profi sfere porazi je v podstate relativne levny 3000 EURO za 2 kanaly je hodne v pohode cena). Jeho jedinou “chybou” je nenapadnost na prvni poslech…
TomasT Big Brother DAC zcela zdatne tomuto stroji sekunduje, Forssell je subjektivne jemnejsi, ale za ty prachy, co za to Tomas chce je to naprosto bez konkurence pro normalniho hifistu nebo stredni tridu studii…