Forssell D/A (pry lepsi nez EMM LABS a DAD) vs. nunu DAC

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
cough

Forssell D/A (pry lepsi nez EMM LABS a DAD) vs. nunu DAC

Příspěvek od cough »

Vcera probehlo srovnani dvou zajimavych D/A prevodniku….

Zacnu vsak trosku zesiroka a oklikou…

Forssell D/A
http://www.forsselltech.com/index.html
Kdo je Fred Forssell? Velmi znama postava v engineeringu pro profi nahravaci sferu. Je duchovnim otcem uspesne rady mikrofonnich predzesilovacu Millenia Media, ktere roky pouzival a do ted pouziva Telarc pro nahravani. Pred par lety od Millenia odesel a zalozil vlastni firmu. Kolega Ivo Sedlacek ze studia Savita, ktery nyni produkty Fredyho Forssella pro CZ/SK zastupuje neustale hledal ten spravny mikrofonni predzes pro nahravani… neustale zkousel a zkousel ruzne mikrofonni predzesy, casto jsem jej navstevoval, kdy mi s nadsenim prezentoval nove objevy… vzdy to bylo ve srovnani s Millenii takove zahuhane, radobyanalogove, radobyflaskove, proste fakt nee… (a ze jich bylo…) az nez Forssell postavil svuj novy mic preamp. Tady to bylo o necem jinem, kloubouk dolu… Pak pan Forssell postavil A/D prevodnik… Kolega Ivo S. z toho byl nadsen, ja vsak neustale do nej (a on doufam do Freda) hucel, aby postavil i D/A prevodnik, ze bez toho to nema cenu…

Mezitim doslo u firmy Telarc k nejakym obmenam komponentu pro nahravani. Telarc dlouhe roky pouzival A/D a D/A prevodniky firmy EMM LABS (Ed Meitner), ktere asi pred 2 roky vymenil za prevodniky Danske firmy DAD… Kolega Ivo S. nevahal, a do sveho highend masteringoveho studia tyto danske prevodniky zakoupil. Jenze Forssell mezitim dokoncil svuj D/A… Kolega Ivo S. porovnal se svym DAD a pry nebylo co resit, Forssell byl pry lepsi…

TomasT Big Brother DAC
Tomase Ticheho (na ezone jako nunu, jinak na hifi forech jako TomasT) zname jako konstruktera DA prevodniku, jeho prvni TopDAC vzbudil v ceskoslovenske hifi komunite ohlas, dodnes na jeho prevodniky hraji hifi pacienti jako MaK apod. To bylo uz ale pred nejakymi par roky, TopDAC mel jen nesymetricke vystupy, zadny AES/EBU digitalni vstup… zkratka pro profi sferu to nebylo interfacove idealni…

Mam k dispozici uz nekolik mesicu novy prevodnik Tomase Ticheho – jeste nema jmeno, Tomas mu rika Velky (ja dodavam Brother) a zaroven hodiny (wordclock). Ma to digital AES/EBU vstupy, XLR vystupy. K tomu je v samostatne krabici WordClock, jako zdroj digitalnich hodin, jakozto boj s jitterem. Dluzno rict, ze po dlouhe dlouhe dobe jsem nasel neco co by mne netrhalo usi a bylo za rozumny prachy… Zatim neni finalni sotware/firmware, Tomas na finalizaci pracuje…

Konfigurace poslechu

Poslech probihal v moji “izbicce pre opilcov” – na miru zatlumenem pokoji: Zdroj signalu: Digitalni hodiny (wordclock) Tomase Ticheho. Jimi byla clockovana profi zvukova karta karta Lynx AES16, pak oba testovane D/A prevodniky, celosymetricke Dispre 2 (made by PetrKomp), poradne otunena alnagonova vyhybka Behringer (externi zdroj, vymenene operaky), 3xDPA380 SSSSE made by Amater, rented by Rob Smid, a Mongolovy bedny z betonu. Zadna hifi bižu, jen obycejne profi XLR kabeli Klotz s Neutrik konektory. Poslechovy SW - Foobar, pres ASIO.

Poslechoveho dychanku se zucastnilo zdrave (teda az nadchu jmd ;) ) bratislavske hi-fi jadro: TomTom, jmd, Hopp, mafo22, Augustini, LV a moje malickost.

Poslouchalo se kde co (od klasiky – Gardiner/Beethoven, pres Tori Amos, Pinkflojdy odmitajici vzdelani ci uknouraneho Rodzrsewotrse :) , Michala Hromka… zkratka siroka paleta nahravek…

Poslech

Rozdil ve zvuku obou stroju je jako srovnani High Resolution a CD vrstvy u stejne nahravky (pokud je downsampling udelan opravdu dobre). Nejde tu tak ani o velikost tohoto rozdilu (kdo ho ma vetsiho :) ) ale spise o pokus vystihnout rozdil v charakteru zvuku obou strojoven. Celkove pusobi Forssell mene napadnym dojmem na prvni poslech, ma fajnovejsi vysky a stredy a zejmena nizkourovnove zvuky (jako napriklad piano-pianissimo drevenych dechovych nastroju) zni prirozeneji (nebo snad spise uvolneneji).

Rovnez prostorova interpretace posazeni orchestru je jina u Forssella a Big Brothera. Forssell ma subjektivne uzsi prostor v levopravem smyslu a vetsi prostor do hloubky… To uz je veci vkusu a jak se to potka s konkretni nahravkou…

Forssell je vice imunni proti nedobrym zdrojum digitalniho signalu, zatimco TomasT Big Brother, aby se vyuzil plne jeho potencial, je treba mit opravdu kvalitni digitalni zdroj nebo v mem pripade Tomasuv wordclock.

Ucastnici poslechu urcite radi napisou svoje dojmy…

Zaver

Myslim, ze toto klani ma 2 viteze a zadneho porazeneho.

Je jasne, ze z absolutniho pohledu je Forssell DAC spickovy pristroj (a ve srovnani se svetovou spickou, kterou v profi sfere porazi je v podstate relativne levny 3000 EURO za 2 kanaly je hodne v pohode cena). Jeho jedinou “chybou” je nenapadnost na prvni poslech…

TomasT Big Brother DAC zcela zdatne tomuto stroji sekunduje, Forssell je subjektivne jemnejsi, ale za ty prachy, co za to Tomas chce je to naprosto bez konkurence pro normalniho hifistu nebo stredni tridu studii…
Divíte se tomu, Klásek?.....

Ivo
Moderátor

Re: Forssell D/A (pry lepsi nez EMM LABS a DAD) vs. nunu DAC

Příspěvek od Ivo »

Díky za repotáž :)

Ale co se týče srovnání dvou DA převodníků, rád bych dal k úvaze pár myšlenek:

Pro skutečné srovnání by chtělo mít nahrávku na analogovém pásu a pak ji poslechnout přes DA ... Základní otázka totiž zůstává - o co jde ? O to aby DA znělo "pěkněji" nebo jinak než originál anebo co "NEJVĚRNĚJI". Vím že Fred Forssell měl jedinou vizi, a to je co možná nejvěrnější a nejpřesnější DA ...  A to také dlouhodobě testovali v mnoha studiích vždy v porovnání s Lavry Gold, Prism atd.   A vždy s objektivním zdrojem záznamu - tj. analogový pás. A ukázalo se (v blind testech), že nejblíže zdroji byl právě Forssell DA ... (a není to uplně nová věc, jen trošku upravené verze jeho dosavadního DA - pro 192 kHz apod)

Myslím že porovnávat DA v rámci digitálu, kdy není objektivně znám skutečný výchozí zdroj, je vždy jen relativní a neříká mnoho o podstatě a kvalitě konverze ... není totiž s čím srovnat. Jaký konvertor je lepší - takový přes který shit nahrávka zní shit anebo přes který shit zní pěkneji ? :))

Pokud nemáme pás, mnohem objektivnějším testem než jen nezachytitelný a subjektivní poslech (mysl je občas velmi mocný kouzelník) je DA AD loop ...   Jeden zvukový zdroj projet 2x DA AD a podruhé jen vyměnit DA DA. Výsledek a odlišnosti v něm pak budou přímým výsledkem odlišností těchto 2 DA. Dá se k tomu vrátit a objektivně analyzovat.

Když například loop s DA1 bude mít proti loop s DA2 (plácnu) více nebo méně výšek, basů, méně nebo více 3D atd. - to jsou pak skutečné rozdíly mezi těmito dvěma DA převodníky. Něco málo (i když ne uplně) to i řekne o transparentnosti daného DA, protože už máme možnost srovnat to s výchozím zdroje (ale i to je samozřejmě ovlivněno stávajícím poslechovým DA ).

Pokud při poslechu řekneme - DA1 jde víc do šíře - otázka je, jde tak samotná nahrávka nebo DA1 ji uměle rozšíří atd :)

PiKey
Profesionál

Příspěvek od PiKey »

Skvele citanie!!
Hudobník a producent, majiteľ štúdia
http://www.fairytale.sk | http://www.peterkravec.com

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Vzhledem k tomu, že tady mám DAD AX-24 , i Forssell AD DA, obojí jsem velmi podrobně porovnával a protože jsou stále oba v akci a na poslechu, permanentní srovnání mám stále ... DAD jsou naprosto špičkové převodníky (pro mnoho studií uplný top, viz zmíněný Telarc nebo pár studií, které jimi nahradilo své Lavry Gold, Prism atd.). Můj jednoznačný dojem ale je, že jak v případě AD, tak DA, jde Forssell ještě dál co se týče přirozenosti, detailnosti a transparentnosti zvuku (i celkové realistické hloubky prostoru). DAD mají trošinku podtržené basy, Forssell je má čitelnější a má též přirozeněji znějící detailnější výšky. Též i větší hloubku prostoru ... Proto už delší dobu používám Forssell MADC-2 i MADA-2 jako své primární převodníky.

Moc rád si vyzkouším i NUNUDAC

cough

Příspěvek od cough »

Ja myslim, ze vysledek je zcela jasny: pokud by byly obe masiny za stejnou cenu pak by byl Forssell jasny vitez. V momente, kdy je forsell vice jak 3-4 krat drazsi, nelze to uplne srovnavat.... Je to jako srovnavat sportak Nissan 350z s Porsche Cayman S (neukamenujte mne, lepsi prirovnani mne ted nenapada)...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ještě bych upřesnil, že cena toho MADA-2 bude cca 2200 -2300 EUR, u 4 kanálových verzí (libovolná kombinace AD DA) pak cca 3200 EUR, což v porovnání s Lavry Gold, Prism atd je jen zlomek ceny a pravděpodobně vyšší kvalita ...

O prvních dojmech a porovnání s DAD jsem se zmínil tady http://www.gearslutz.com/board/high-end ... sions.html (zajímavé dojmy daších lidí, kteří též vyzkoušeli a porovnali jsou později v threadu)

K Fredu Forssellovi bych možná ještě doplnil že není autorem jen předzesilovačů, ale kromě mikrofonů též všech ostatních typů audio přístrojů - ekvalizéry, kompresory, summing boxy, konzoly, jeho opampy nebo obvody používá a řada dalších výrobců a výrobků. Ted například AEA ribbonové mikrofony přicházejí s aktivními verzemi R84 a R88, kde on dělal celou analogovou část. Spolupracoval s Manley atd

Jeden malý článek jsem našel tady http://www.sandpointonline.com/sandpoin ... kwoods.htm

Nedávno s ním udělal interview jeden člověk na GS http://www.gearslutz.com/board/so-much- ... 0-pre.html
Naposledy upravil(a) Ivo dne 06 lis 2009 14:48, celkem upraveno 2 x.

matucha

Příspěvek od matucha »

Me prisel nunudac jak bez antialias filtru - hodne zivelnej a primej. Rozhodne si ho este jednou dam s novejma bednama, schvalne co mi to rekne na nich. Akorat pravda bez hodin, protoze ty Kermitak nema.

K tomu stereu - sirka sterea a konkretnost stereo obrazu byla u nunudacu fakt zazitkovou veci. Bylo taky divny, ze se ta stejna veci vicemene ztratila kdyz prosel Avocetem, coz nam vsem tady prislo divny.

Go Nunu Go! :mrgreen:

cough

Příspěvek od cough »

par poznamek:
U Forssella Ivo uvadi ceny bez DPH, ja s DPH.
nunu DAC bez nunu hodin je ani ne polovicni, ten rozdil je opravdu dramaticky. Forssell neni na kvalitu vstupniho digitalniho signalu tak haklivy...
pokud bychom chteli srovnat nunu DAVC ve stejne cene, vezmeme si na paskal Benchmark, LAVRY BLACK etc.... to bude pak srovnani...
Naposledy upravil(a) cough dne 06 lis 2009 14:50, celkem upraveno 1 x.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ano hodiny a jejich vliv je též věc, kterou jsme hodně diskutovali a pro přímé srovnání je asi dobré, když jsou oba převodníky naclockované na stejný clock

cough

Příspěvek od cough »

byly naklokovany na stejny clock pri porovnani

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

cough píše:byly naklokovany na stejny clock pri porovnani

Lynx ?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ivo : cital si ten Coughov prvy prispevok ?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Pytkin píše:ivo : cital si ten Coughov prvy prispevok ?
Četl, sorry :) Tohle mi ted uniklo .. řeším zároven ted i předkolaudační shon a upravy , takže to střídám s konzultacemi se zedníky a stavebním dozorem :)

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

No ja bych tam klidne nejaky hodiny pripojil, ale neni jak, kdyz nunu nema dodelany vstupy ;) Kazdopadne mi celist spadla i takhle, jsem zvedavej, co to udela s hodinama.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Kermitak píše:No ja bych tam klidne nejaky hodiny pripojil, ale neni jak, kdyz nunu nema dodelany vstupy ;) Kazdopadne mi celist spadla i takhle, jsem zvedavej, co to udela s hodinama.
A ty máš nebo nemáš Lavry Blue DA ? (nebo jenom AD ?)

Odpovědět