Najzasadnejsi dovod preco sa viac oplatia Air/Mini 2019 modely nez PRO 2018 modely
Na iOS, vsetky aplikacie zdielaju 1 realtime audio thread. Vsetky beziace hosty, pluginy, syntaky efekty - vsetko co generuje realtime zvuk (== DSP processing) maju k dispozicii 1 spolocny audio thread. Audio thread je jediny nastaveny v iOS tak,
ze je mozne v ramci neho riesit synchronizaciu na urovni jednotlivych vzoriek (to by bolo dlhe vysvetlovanie, ale je to vec klucova pre drvivu vacsinu DSP codingu)
Dosledok pre uzivatela - vsetky hudobne aplikacie bezia Single Core. Multicore vykon je absolute nepodstatny,
hudobne aplikacie vyuzivaju len 1 jadro (aspon na tu cast ktora generuje/procesuje audio - co je pri hudpobnych
aplikaciach 95% vykonu).
Single core GeekBench test A12x (modely 2018 PRO) je cca 5000
Single core GeekBench test A12 (Air/Mini 2019) je cca 4700.
Cize CPU vykon na hudobne aplikacie je pri 2018 PRO modeloch vs. 2019 Air/Mini takmer rovnaky. A cena ? Najlacnejsi 2018 PRO model (11") zacina na 880 EUR, najlacnejsi 2019 Air/Mini stoji 400. Takze za dvojnasobnu cenu dostanes o 6% vacsi CPU vykon.
Hm, to sa oplati

2/ CPU polling v kombinacii s 48khz sample rate
(na vysvetlenie : Polling je v zasade o tom ze ked processor moc nevytazujes, vacsia cast z neho spi (dostava menej stavy) - takze setri baterku. Akonahle zacnes od neho chciet vacsi vykon, zobudi sa, dostane viac stavy.)
Vacsina zariadeni co vysli poslene 2 roky ma problem s CPU pollingom, najma ak sa
pouziva sample rate 48khz (v kombinacii s malym bufferom - 64 alebo 128), pri nizkej zatazi CPU.
Problem nastava, ked zatazis CPU len malo, dajme tomu pustis syntak co nepotrbeuje vela CPU -
zacne ti to praskat ako keby CPU nestihal, CPU load ti vyskoci na 80-90% - Akonahle mu viac "nalozis"
(spustis dalsie pluginy), polling zafunguje, zvysi stavu CPU a je to zas OK.
Co je dolezite - tento problem sa deje najma pri 48khz sample rate, a plus pri pouziti maleho buffera (64, 128).
Riesenie je teda pouzivat 44khz frekvenciu - toto ale na PRO modeloch nejde, lebo tie idu STALE na 48khz.
To je ich defaultna sample rate a na 44khz ani prepnut nejde.
Tu sa dostavame k bodu 3.
3/ Sluchatkovy vystup.
Druhy najzasadnejsi dovod preco sa viac oplatia Air/Mini 2019 modely nez PRO 2018 modely
Sluchatkovy vystup je super vec pretoze je evidentne ze ked robis muziku, chces pouzit dobre sluchatka. Samozrejme
existuju redukcie jack<->lightning alebo jack<->usb3 (kedze Pro modely 2018 nemaju uz lightning ale USB3) -
lenze potom zase nemozes iPad nabijat pocas toho ako s nim robis.
Samozrjme existuju zlozitejsie reducie (CCK ktory ma dalsi lightning/usb3 vystup A jack) .. hm, super. Takze reducie, redukcie, redukcie. Otrava.
Jo a to som nespomenul ze zohnat spolahlivu funkciu redukciu ktora by ti na iPad PRO 2018 (ktory ma USB3) umoznovala
nabijat aj pichnut jack sluchatka sucasne je celkom dost velky problem. Je toho na trhu dost (belkin a dalsie znacky).
Nic nefunguje spolahlivo

Zdaleka HLAVNA vyhoda sluchatkoveho vystupu je ale inde. A to tak ze ke zapojis sluchatka do iPadu (alebo iPhonu), on
sa prepne z 48khz na 44khz. Nikto nevie aky je dovod ze toto Apple robi, ale fakt je ze aj posledne tohorocne AIR/MINI
modely(ktore maju sluchatkovy vystup) takto funguju.
Pri 44khz je problem popisany v bode 2/ takmer neexistujuci. Obcas sa moze stat ze chytis nejake zapraskanie a CPU load
peak, ale v zasade to funguje ako ma. Zdaleka to nerobi take problemy ako pri 48khz
4/ Pamat
Toto niekto povie ako pozitivum PRO modelov.
2018 PRO modely maju sice viac pamate (2019 Air/Mini ma 2GB, 2018 PRO modely maju 4GB s vynimkou najvyssej verzie PRO ktora ma 6GB)
Az na to, ze viac ramky realne ocenis len pri praci s videom alebo grafikou (velke projekty vo fotoshope napriklad) - takmer vobec pri muzike.
Finta je totiz v tom, ze v iOS existuje limit pre AUv3 pluginy - vsetky instancie toho isteho pluginu zdielaju spolocnu pamat limitovanu na 350 MB. Takze na to aby si sa dopracoval v problemom s pamatou uz na 2GB ramke, tak by si musel pospustat take kvantum pluginov ze skorej dojdes na koniec CPU vykonu nez pamate