Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
STi
Příspěvky: 386
Registrován: 01 úno 2011 03:07

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od STi » 12 led 2014 18:48

je mi to jasne, bol to pokus o vtip :-)
FB | SC | T

charonme
Příspěvky: 1147
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od charonme » 12 led 2014 20:32

Pytkin píše:ten comparator moze byt cito analogovy
ja to zatial chapem tak ze nie ze "moze byt", ale musi byt, pretoze zatial nevieme co by mohla byt alternativa - aku podmienku by komparator musel splnit aby uz nebol analogovy, ale uz by bol digitalny? Moja pointa bola ze zatial pokial vieme, tak hociaky AD prevodnik je zlozeny z takychto analogovych komparatorov. AD prevodnik je tiez diskretny obvod bez procesoru a bez softwaru a primitivny DA prevodnik sa da urobit aj uplne jednoducho z par rezistorov
Pytkin píše:a tie data spracovava nejaky procesor , tak uz je to zariadenie digitalne
ked je tam uz procesor tak je to jasne, ale ak tam nie je ziaden procesor a signal sa spracovava iba diskretne, tak cim je diskretny AD/DA prevodnik odlisny od ostatnych diskretnych obvodov aby si zasluzil oznacenie "digitalny"?


Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21302
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od Pytkin » 12 led 2014 21:03

no ked sa bavime o komparatore dvoch analogovych signalov , tak das dva AD prevodniky a v procesore porovnas tie cisla a vyhodnotis , ktore je vacsie .. za/pred prevodnikmi musi byt daky procesor .. nieco co spracuje tie data .. inak by to nemalo zmysel ..

charonme
Příspěvky: 1147
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od charonme » 12 led 2014 23:16

podla mna sa analogove signaly daju porovnat aj bez toho aby sa najprv oba prevadzali AD prevodnikom do digitalu, vsak tak funguju niektore AD prevodniky: vnutri sa postupne generuje analogovy signal so znamymi parametrami a analogovo sa porovnava so vstupnou vzorkou a ked je porovnanie uspesne tak sa vie ake parametre ma vstupna vzorka

a vseliake gejty alebo ine veci s nastavitelnym thresholdom mas tiez casto analogove, netreba tam ziadne ad prevodniky ani procesory

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2671
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od MDudas » 12 led 2014 23:54

Pytkin píše:... Ak obvod je cely diskretny (aj chipy mozu byt diskretne) , tak je analogovy .. Ak zariadenie obsahuje AD a DA prevodnik a tie data spracovava nejaky procesor , tak uz je to zariadenie digitalne .. neni diskretne ...
A ja som si myslel, ze je to opacne - ze ak je nieco spojite (nediskretne), tak je to analogove...
... a ak ma AD/DA prevodniky a procesor, tak je to digitalne = nespojite = diskretne ...
Aspon tak nas to ucil Doc.Toman. :wink:

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21302
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od Pytkin » 13 led 2014 00:11

charonme : sak ja nehovorim ze sa to musi robit digitalne .. ja ti len vysvetlujem KEDY to je digitalne .. ved to bola tvoja otazka .. aj pocitace boli kedysi analogoge , ako sme to tu uz pisali ..

mdudas : tu asi narazam na nejake rozdiely v nazvoslovi ..

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2671
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od MDudas » 13 led 2014 00:50

ale jake? spojity vs. diskretny .... analogovy vs. digitalny. ci pri obvodoch sa to pouziva nejako inak?

charonme, jadrom "problemu" a teda aj kriteriom pre rozlisovanie analogovych a digitalnych systemov je spracovanie signalu, nie AD/DA prevod. Ten je uz dnes taky k...a presny, ze neni potreba nejako zvlast o nom spekulovat.
Rozdiel pri spracovani signalu je naopak "very fundamental". Uz rozdiel medzi zakladnou vecou - analogove filtre sa od ich digitalnej reprezentacie dost zasadne lisia. A na filtroch je postavena neskutocna spusta dalsich veci (pocinajuc EQ, resampling, atd.)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21302
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od Pytkin » 13 led 2014 00:54

mdudas : ja som pod pojmom diskretny , chapal , ze je postaveny zo suciastok ..

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2671
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od MDudas » 13 led 2014 01:05

Jo, rozumel - FEI nazvoslovie...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21302
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od Pytkin » 13 led 2014 10:34

ja som este robil Elektrofakultu :)

Uživatelský avatar
Microdesignum
Příspěvky: 43
Registrován: 18 kvě 2011 08:44

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od Microdesignum » 13 led 2014 10:36

To je opravdu veselé téma. :-)

Analogové obvody pracují s analogovou reprezentací elektrických veličin (napětí, proud).
Digitální obvody pracují s číselnou reprezentací elektrických veličin. Digitální řetězec má obvykle tyto části: antialiasingový filtr -> A/D převodník -> procesor -> D/A převodník -> výstupní filtr.

Vedle toho jsou signály spojité (tj. jsou definované v každém časovém okamžiku) a diskrétní (tj. měřené v časových intervalech, většinou pravidelných.)

Analogové obvody mohou pracovat nejen se spojitými signály, ale i s diskrétními. Např. v integrovaných obvodech se často používají analogové filtry se spínanými kapacitory. Stále se jedná o analogový signál, ale je ten definován v určitých časových intervalech. Vzorkovací frekvence bývá o několik řádů vyšší než nejvyšší frekvence zpracovávaného signálu.

Digitální obvody můžou dělat i něco jiného než zpracovávat signály, ale když už s nimi mají pracovat, tak signály musí mít digitální podobu, tj, vyjádření pomocí čísel.

Jo, pak taky některá zařízení jsou sestavená z diskrétních součástek a jiná z integrovaných obvodů. Ale to je jiný kontext.

Když zapojíš za sebe A/D a D/A převodník, tak z toho vyleze něco jako původní signál, ale bude obsahovat i spektrální složky, které v původním signálu jsou na jiných frekvencích - to je tzv. aliasing a kvůli tomu se musí na vstupu A/D převodníku použít filtr.

Nejsem odborník na zvukové karty, ale myslím, že v dnešní době už neplatí, že by digitalizovaný zvuk např. 96 kHz/24 bitů byl méně kvalitnější než jeho analogová podoba. Teoreticky ano, ale to je pod hranicí slyšitelnosti. Naopak, třeba pokud se jedná o přenos audio signálu na větší vzdálenosti, tak je lepší ho přenášet jako digitalizovaný, protože analogový signál v (dlouhém) kabelu degraduje. I když digitální taky, ale dá se rekonstruovat.
Český výrobce MIDI ovladačů
http://www.microdesignum.cz

charonme
Příspěvky: 1147
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Kde je hranica medzi analogovym a digitalnym obvodom?

Příspěvek od charonme » 13 bře 2014 11:51

dalsi priklad toho o com hovorim: nedavno bol na midi.cz nejaky inzerat (teraz je uz asi zmazany) v ktorom niekto v komentaroch kritizoval citujem "tranzistorove klopne obvody" v zmysle akoze to nie je ten pravy analog.

Odpovědět