Konvoluce kytarovych aparatu

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 08 úno 2008 14:19

velvet: nemusím už odpovídat, že ne? :-)
No manželky jsou ještě dobrý, s těma se dá občas domluvit, ale sousedi by to asi nezvládli...
Jo ještě k tomu koncáku - problém, ryze praktickej, vidím v tom, že mít doma preamp jenom na nahrávání není problém. Kupovat koncák domů kvůli nahrávání, do toho už se asi jen tak někomu nebude chtít jít a převážet ho ze zkušebny/studia je opruz.
Z čehož mi vyplývá teoretická otázka - je výraznej rozdíl mezi zvukem slabýho koncáku (malý lampový komba nejsou drahý) a silnýho hovada plnýho lamp?

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 08 úno 2008 18:11

sme v 21. storoci, uz nekreslime koncom :) (polovtip)

drviva vacsina dnesnych aparatov kresli peampom. koniec ale ma svoju farbu, box ma tiez svoju farbu. a toto konvolucne ide - da sa spravit impulz holeho koncaku + boxu - v pouziti s holym preampom je to lepsie, ako holy preamp + impulz iba boxu. aspon mne sa to teda tak javi.

ale nahravat linku z koncu ? to ako ? by som aj vyskusal, ale si to neviem predstavit. mam koncak s inputom, volume a presence a outputom. na output by som asi po spravnosti mal dat nejaky odpor (aky ? )... a signal ziskam odkial ?

takisto mam celu hlavu. je tam send a return. zo schemy vyplyva, ze send je vyvedeny z preampu, nema s koncakom nic spolocne. cize zase - odkial mam vyviest signal aj koncaku ?

inak na margo toho koncakoveho skreslenia... sme sa akurat vcera bavili dlhe hodiny na pive s miestnym vyrobcom a servisakom lampovych zosikov. tak som sa ho tak laicky vypytoval, ci by nebola cesta vrazit uz do preampu malu pentodu, ktora by tam plnila dalsiu skreslovaciu funkciu, takze by koniec nemusel byt uz lampovy ale teeoreticky by stacil nejaky linearny polovodicovy. mi vysvetlil, ze idea sice pekna ale v praxi by to nefungovalo, pretoze treba brat reproduktor ako dalsiu suciastku koncaku. ze ten reproduktor ma roznu impedanciu pri inych frekvenciach a ze to suvisi aj s vystupakmi atd atd... nerozumiem tomu po technickej stranke, ale pochopil som, co mi tym chcel naznacit... cize vytoceny koncak s umelou zatazou je nieco uplne ine ako vytoceny koncakl s pripojenym reprakom... + este aj to skreslenie repraku naozaj svoju rolu zohrava :)
Naposledy upravil(a) rastis dne 08 úno 2008 18:19, celkem upraveno 1 x.

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 08 úno 2008 18:16

vasek píše:...je výraznej rozdíl mezi zvukem slabýho koncáku (malý lampový komba nejsou drahý) a silnýho hovada plnýho lamp?
ja by som to postavil inac. male lampove kombo za malo penazi = mala skrinka s malym (6-10") reprakom = maly zvuk. pokial myslis male lampove kombo cosi s 12" reprakom, tak to je uz nieco uplne ine. ale zase... male ako slabe nieco okolo 15 - 20 W = 2 x EL84 lampy a tie maju dost iny zvuk, ako 6L6 alebo EL34 pouzivane vo velkych zosilovacov... nehovorim horsi / lepsi, ale iny.

a este ina vec - pokial chces kreslit koncom, praveze dostanes skorej do skreslenia slabsi koniec, ako silnejsi... 100vky maju oproti 50tkam vzdy vacsi headroom.

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 08 úno 2008 21:29

rastis: to chápu - ale nemluvím o zvuku z repráku, ale ještě před reprákem. Takže hlasitost pro vybuzení neber v úvahu.
No jinak dneska jsem si přitáhl domů kombo a hned jsem si začal hrát :-) Zatím jsem si netroufl tady "pískat", takže jsem pro zajímavost udělal 2 ukázky:
čistý: preamp Fender + impuls, zkreslení: preamp Fender + impuls
www.cutekid.cz/vasek/fender.mp3
čistý: komplet Guitar Rig, zkreslení: preamp Amplitube 2 + impuls
www.cutekid.cz/vasek/gr.mp3
Co vy na to?

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Příspěvek od Vuid » 08 úno 2008 23:59

Vasek: Poslechl jsem a dopadlo to presne obracene nez jsem cekal:)
Cista kytara se mi zda lepsi v ukazce 1, zkreslena v ukazce 2.
Mozna by u me suverene vedla ukazka 1 kdyby zkreslena kytara nebyla tak prebuzena.
Nutno ovsem rict ze oboje zni dobre!
Hlavne se mi libi zvuk co jsi dostal z Amplitube. Abych v tom mel jasno - pouzil jsi pouze amplitube2 preamp bez reproboxu a bedna je impuls?

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph » 09 úno 2008 00:59

V ukazce 2 je cista kytara dost tenka. Zkreslena je v ni o neco kovovejsi nez v prvni a tim padem jakoby zivejsi, ale ten frekvencni filtr je tam horsi.

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 09 úno 2008 11:00

Co se týče mě, tak ohledně čistýho zvuku bych dlouho váhal, kterej vybrat. Cítím to tak, že konkrétně do tohohle "válu" by se ten GR (ukázka 2) docela hodil, ale je znát, že se tóny slívají a tvoří trochu kouli (klasickej problém Guitar Rigu). Pro akordy o více tónech nebo cokoliv "skočnějšího" už bych jednozačně volil preamp z komba.
U toho zkreslení je problém, že se mi nepodařilo docílit stejnýho charakteru, takže se to těžko porovnává. Docela mě samotnýho překvapilo, co jsem dostal z AT2 (preamp Marshall). Jak píše Amorph, díky nějaké té "kovovosti" má ten zvuk docela koule, ale Fender mu kope prdel hutností. Jo a s Fenderem se mi hrálo o moc líp.
Vuid: tvoje pocity nejsou nijak nelogický, protože to kombo (http://www.guitarsplus.com.au/images/Am ... ge1116.jpg) při normálním hraní vyniká čistým zvukem, zkreslenej je řekněme i ligu níž.

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 10 úno 2008 02:54

vasek píše:...
čistý: preamp Fender + impuls, zkreslení: preamp Fender + impuls
www.cutekid.cz/vasek/fender.mp3
čistý: komplet Guitar Rig, zkreslení: preamp Amplitube 2 + impuls
www.cutekid.cz/vasek/gr.mp3
Co vy na to?
c. 1 je lepsie. c. 2 nema vobec ziadnu dynamiku. c. 1 zneje meksie a krajsie. je pravda, ze skreslenie celej rady DeLuxe, DeVille a spol. zneje samo osebe nahovno, zahltene, nekonkretne, presne ako v ukazke.

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 10 úno 2008 08:49

Tak jsem si včera udělal impuls toho mýho komba. Je to úplně jednoduchý, akorát jsem nemohl vychytávat pozici mikrofonu kvůi kraválu. Takže jsem to jen tak trochu poladil potichu podle čistýho zvuku - určitě by to šlo udělat ještě líp. Impuls jsem naaplikoval na vám již dobře známou nahrávku, ukázka zde:
www.cutekid.cz/vasek/fender+impulsfender.mp3

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 10 úno 2008 18:54

toto ma zaujima. skusal som si vyrobit impluz podla rady skusenejsieho. vyrobil som v SF jednu polvlnu par milisekundoveho obdlznikoveho prskancu a to som pustil z line out zvukovky do vytoceneho koncaku a odsimal klasicky od boxu. vysledok sa trochu podobal, ale velky huhlak, nekonkretny, bez vysok.

toto som pustil zo zvukovky do koncu:

<img src="http://forum.gitaristi.sk/index.php?act ... 3262;image">

odsnimal som to akoby som nahraval normalnu gitaru SM57ckou...

ako po spravnosti postupovat pri vyrobe impulzu cohosi ?

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 10 úno 2008 19:30

Jedu podle tohoto návodu:

Download Voxengo Deconvolver:
http://www.voxengo.com/product/deconvolver/

The demo version works perfectly for what we have to do, so you don't need to have a registered version (but the demo will allow you to create 3 impulses per session, so, after 3 impulses, you have to restart the program )

Open Voxengo Deconvolver.

We need a "TEST TONE", basically a sine sweep containing al the frequencies we can hear... just click on "Test Tone Gen", use the default settings (24bit, 44100Hz, mono, 3 sec., DON'T CHECK "apply fade in-out for reverse" ) and click on "generate".

Ok, now we need to route that wave file inside the Cab/Mic we want to capture... so you have to route the file inside the power amp of your head (fx-return or power-amp in) and record the cab output with the mic...
Just connect your soundcard output to the poweramp and record the mic signal (you could need 2 pc or a soundcard that allowa you to play and record at the same time... you could do that with a DAW). Beware the clipping of the Test Tone!!! It doesn't have to clip!!! Lower the volume!!!

Export the recorded tone on a 24bit Wave Mono file.

The recorded tone will be the "file to process" in Voxengo (obviously the Test Tone File is the Test Tone we have generated a while ago).

Set "Out Bit Depth" to 24 and select just "Normalize to -0.3dbFS"

Click process and you'll have a wave file in the same directory of the processed tone.
This is your impulse!

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 10 úno 2008 20:51

impulz mozes nahrat s hocakym budiacim signalom, len musi byt znamy. potom sa spravi dekonvolucia (oddelenie povodneho signalu od "primesi") a mas to. budenie impulznym signalom je teoreticky najjednoduchsie ale v praxi nemozne: on totiz impulz v reali neexistuje. to co si vygeneroval v SF sa z prevodnika na zvukovke dostane von zaoblene alebo nakmitane na hrane (podla toho aky kvalitny LP filter je za prevodnikovym chipom)

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 10 úno 2008 20:57

kexik - rozmiem tomu teda uz kusok lepsie, jak predtym :)

vasek - a nevedel by si dat ukazku celeho komba vs. preampu toho komba + impulzu toho komba ? ja teraz nemam doma ziadny box...

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 10 úno 2008 21:12

rastis: to je správná otázka. Zatím nemohl, protože to kombo prostě nejde použít v bytě. Ale zítra se už chystám do studia, kde to pořádně osolím :-)

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 10 úno 2008 21:23

Prdlajs nejde, jenom to ohul -))))))))Sousedi si zvyknou, musis je tim pozvolna krmit a ani jim to neprijde -)

Odpovědět