Který cassette deck do 10k?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
ignis
Příspěvky: 54
Registrován: 21 lis 2022 10:04

Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od ignis »

Ahoj,
už spoustu let si chci koupit studiový kotoučák, jenže na něco solidního pořád nemám zbytečné peníze navíc (chce to tak aspoň 50-60k pokud vím).

Rád bych si ale do té doby občas něco prohnal přes magnetickou pásku, ačkoliv (nebo právě proto), že vím, jak diametrálně je kompaktní kazeta oproti skutečnému širokému pásu méně kvalitní. Možná to nakonec bude dobře, efekt bude patrnější. Kotoučák bych na takové efektíky nepoužíval, tím bych zřejmě zkusil saturovat celou nahrávku a pak jí přimíchat pod její původní digitální zvuk, aby se trošku oteplila. S kazetou to asi zkoušet nebudu. Uvidím.

Těch repasovaných cassette decků je na eBay moc. Nevím, co vybrat. Chtěl bych samozřejmě za co nejmíň peněz co nejkvalitnější, s nejširšími možnostmi. Chci se ponořit do studia detailních nastavení, která jsem si kdysi, když jsem měl nějaké HiFi decky, jen osahal.

Co byste do těch 10k doporučili? Možná by mi stačil i model za 5k, od Sony jich je tam hrozně moc a já nevím, čím se liší. Zkuste prosím doporučit něco sehnatelného - nějaké legendární raritní modely jsou buďto drahé jako Dragon, nebo hned vykoupené.

Mně se líbí třeba SONY TC-K3 / K6 / K7 II, jenže pak je tady hromada těch "černých" modelů, také kolem 5k, a já nevím, jak se liší, který kdyžtak vzít. Jsou to např SONY TC-K315, TC-WR565, TC-WE345, TC-K570, TC-KB820S, TC-WR665S, TC-WR635S, TC-WE435, TC K80II 231772, TC-KE400S, TC-WR770 a mnoho dalších.

Rád bych se zaměřil na repasované a zůstal u Sony, protože jich je na eBay nejvíc, takže bude asi i nejvíc náhradních dílů apod. Můžu pak časem koupit druhý na díly atd.

Z těch vyjmenovaných zatím můžu volit jen odhadem, takže by to kromě TC-K3, K6, K71, K7 / II byly třeba TV-WR770, TC-KB820S, TC-K870ES ad.

Co byste poradili vy?

PS: Kdyby někdo odsud nabídl něco svého, budu radši než to tahat z Německa.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 3085
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od Fractal »

Máš nějaký příklad v nějaké nahrávce čeho by si chtěl dosáhnout?

biscuit
Příspěvky: 10591
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od biscuit »

Začnu otázkou - proč má někdo v dnešní době potřebu masochismu s velkou obludou, kterou trochu přihřeje nahrávku, když je tolik krásných emulací? Podle mě je to sebemrskačství, protože to extra mojo, co ti dá drahej Studer, Ampex, Revox, nebo možná ne tak drahej Akai nebo Tascam, oproti emulaci podle mě zdaleka nevyváží ta šílená práce a náklady + skladování a možná i spotřeba takový krávy :-D A to nemluvím o samotnejch pásech.

Imho to dneska dovedu pochopit čistě jako fetiš. A v podstatě to samé platí o kazetách. Sám jsem stále vlastníkem jednoho trojhlavého soňáčka (TC-K515S), ale je to čistě z nostalgie (s tím, že mám doma prostě hromadu retro kazet, z nichž některý mají už trochu historickou hodnotu (samozřejmě pro mě)). Byla to tisícikorunová investice do kusu s čerstvě vyměněnými gumičkami, takže je to opravdu lacinej rozmar oproti velkejm pultovejm mašinám...

Sońáky ti schvaluju, hlavně ty ES, ale taky je to o vkusu každého soudruha :-) Každopádně bych tady u toho nepočítal s nějakým přínosem pro studio... Alespoň já si to tak nedovedu představit.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 3085
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od Fractal »

Na poslech, omak i podívání jsou super Tandberg, dále záruka kvality je JVC z 80tek, stejně tak Pioneer z 80tek/90tek. Sony (měli i studiové modely) a Technics nezklamou a absolutně špičkové byly i ty úplně běžné konzumní Yamahy.

Kdyby se ti podařilo sehnat Nakamichi, což byly takové Godzilly na poli kazetových přehrávačů, tak bomba, v Evropě myslím ale moc zastoupeny nebyly, já jsem to zahlíd jen jednou v Anglii.

Myslím, že spíše záleží v jakém je to stavu, kolik to má najeto, jak je to seřízeno a vykalibrováno. Pořádné vyčištění, demagnetizace atp.

biscuit: jo, podle mě je to zbytečná, relativně drahá drbačka (drahá v poměru k tomu, co jiného se za ty prachy dá pořídit - třeba dobry mikrofon) . Zas jsem si ale všiml, že některé kapely a artisti vydávají své alba na kazetách a osobně se mi to líbí. Co se týče pásků, tak tam se ti hodně rychle zdvacetinásobí investice, aby to mělo slyšitelný efekt :D

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1287
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od syncro »

Začnu Tim, co tu nakousl už biscuit - jako bývalý majitel dvou kotoučáků jsem dneska úplně spokojený majitel UAD pluginů. Přiznám se, že jsou zvukově tak blízko, že mě už nebavila údržba a nepohodlí reálných magnetofonů. Ale to je samozřejmě věc individuálního vkusu.

Co je ale hodně podstatná věc - udržet nahrávku na pásu synchronní. Každý magnetofon "plave" s rychlostí posunu pásu. Takže pokud chceš "oteplit" nějakou stopu, je ideální magnetofon, který umožňuje příposlech nahraného materiálu. Pošleš danou stopu do magnetofonu a z příposlechnu si ji rovnou vrátíš zpátky do DAW. Pak ji jenom posuneš o latenci téhle smyčky a budeš ji mít synchronní. Pozor, chceš opravdový příposlech ze čtecí hlavy! Tuhle funkci bych na tom kazeťáku rozhodně považoval za nutnou...
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

biscuit
Příspěvky: 10591
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od biscuit »

Jj, proto tři hlavy. Samozřejmě prima na tom může být i fakt, že je hned slyšet vliv předmagnetizace i případný saturace z pásky a člověk si to tak může krásně instantně nakroutit podle ucha...

matucha
Příspěvky: 5772
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od matucha »

Revox A77 je furt obcas k mani pod 10k. Co jsem to slysel z netu, tak prima zvuk (s charakterem), zadny lo-fi. Obcas mam svrbeni, ale odolavam. Kam ty kramy davat, sance ze se to rozbije neni mala, pak musis schanet nekoho kdo se uvoli to opravit... ehhhh...

Na vetsi lofi, vicestopy magnetaky. Je to radikalnejsi zvukoej posun a to je asi zajimavejsi dneska nez nuance. Casto tam jsou moznosti i manipulovat s rychlosti a mrvit zvuk skrz shitozni preampy a zakladni levnej EQ. Krasna osklivost po uplne vsech strankach. Ze vseho co jde dovnitr je vecernickovej zvuk. Co na tom nemit rad? Udrzbu ;).

Paskovy echa. Taky udrzbova lahudka (ale ja teda mam zatim stesti - buhvi na jak dlouho jsem si ho vybral). Kdyz nepouzijes feedback, tak proste jedes rovnou nazpet do poce skrz pasku a shitozni preampy/eq co to ma. S rychlosti taky udelas spoustu legrace. Jsou to kreativni perly, kdyz te bavi tahle estetika a nevadi mono. Jo, vsechny paskovy echa jsou mono. Kdyz nemaj sound on sound, tak si moc neuzijes pousteni veci pomalejc nebo rychlejc, v tom maj magnetaky/kazetaky vyhodu.

Je hodne pluginu co umej i celkem silny a sarmantni lofi jakoze-emulace pasky/kazety. Skvely, pouzivam. V komplexnejsim mixu jdou urcity nuance stranou, ale jakmile se z toho zvuku ma udelat "feature" tak me teda prijde realna vec (na kterou hraju rukama jako na nastroj) silnejsi a specialnejsi. Treba si to jenom namlouvam, ale jako co... stejne delame dneska hudbu jenom pro sebe a tak na nicem/nikom jinym nezalezi.

Uživatelský avatar
ignis
Příspěvky: 54
Registrován: 21 lis 2022 10:04

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od ignis »

Díky za tipy kluci. Kazeťák a kotoučák chci hlavně kvůli tomu, že jsem takový gearhead na starší (ideálně unikátní) elektroniku. Tohle sem tam možná nějak zkusím použít i v hudbě, konkrétní záměr není. Chci si s tím zkrátka občas hrát. O good kazeťáku, kotoučáku (a hlavně Phonocut) sním už roky, nejde o momentální rozmar.
Vím, že ta údržba a vůbec správné ovládání / zprovoznění není, zvlášť u kotouče, žádná sranda. Ale rád se učím něco, k čemu mám tak pozitivní vztah, rovnou v praxi.

Jelikož to bude většinu času někde ležet v koutě, nechci tu desítku (nebo později 50 a víc k) vyhodit za nějaký sh*t.

Kdybyste pls koukli, jestli vám něco říkají ty Sony modely, které jsem vypsal, a z nich poradili, na které se spíš zaměřit (a třeba i proč), budu rád.
Už kvůli té dostupnosti bych radši vzal Sony - když se něco podělá a já už budu do toho modelu zaláskovanej, mám větší šanci, že i za pár let koupím stejný na díly a nechám to opravit / opravím. Například.

Jinak Nakamichi bych samozřejmě, když je to spíš do "sbírky" (nebo co já to s tou elektronikou vůbec dělám), samozřejmě chtěl, ale Dragon, i když se dá sehnat docela snadno, je za ceny, které bych dal leda do kotoučů nebo Phonocut, ne do kazet. Holt je to vrchol vývoje a tehdejšího luxusu, tak podle toho taky pořád stojí. Je ale pravda, že by byl Dragon, co se kazet týče, investičně asi suverénně nejlepší volbou. Nicméně jsem tuto svou vášeň z investičního pohledu nikdy moc nevnímal; zřejmě s tím už nikdy nezačnu. Nebo to bude náhoda, že koupím něco, co na hodnotě poroste, tenhle aspekt je mi vcelku jedno. Příjemný bonus, ano...

biscuit
Příspěvky: 10591
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od biscuit »

Jak jsem psal - ze Sony vše co má tři hlavy je už obstojná třída tapedecků, a když to má navíc v označení písmenka ES, jedná se o lepší konstrukce (většinou robustnější obvody i mechanika, někdy i vyšperkované navenek např. dřevěnými bočnicemi). Obecně Sony ctilo princip, že vyšší první cifra je vyšší řada.

Uživatelský avatar
ignis
Příspěvky: 54
Registrován: 21 lis 2022 10:04

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od ignis »

OK díky, budu koukat po "ES s co nejvyššími číslíčky za co nejlepší peníze" :)

Jen... Je to pro mě, jak píšete, do velké míry fetiš... Víte co, analog mě fascinuje, je jedno jestli pás nebo kazeta, ale líbí se mi to "filosoficky" ‐ že analog, zejména třeba magnetická páska, má teoreticky neomezené "rozlišení". Akorát se detaily v určitém bodě ztrácejí za hradbou šumu. Ale co je to šum... Atd. atd. Tímhle to pro mě je, 100% digitální věci mi připadají takové neživotné, ať už si simulují cokoliv.
Nemluvím o reálném použití v tracku, fakt bych nechtěl muset ovládat nějaké staré, převážně analogové studio (ani bych to nezvládl), moc rád si zůstanu u svých VST. Ale ten... Asi je to fetiš, nevím.

A vzhledem k tomu, že je to pro mě tímhle, nejvíc mě "vzhledově" přitahují ty stříbrné TC-K3, K6, K71, K7 / II, speciálně modely, co mají ty analogové měřáky útlumu s podsvícenými ručičkami.

Tak jen ještě řekněte prosím, pokud máte někdo náladu - co tahle K série? Jak si historicky stála a jak moc je to technologicky nabušené? Nebo je to jen designovka a jakože tehdejší luxus, zatímco z hlediska nějakých elementárních profi "studio" kvalit je lepší sáhnout po jiných, asi převážně "těch černých" modelech?

Protože kdyby ta K série nebyla sh*t, asi bych šel nejradši do ní. Udělal bych chybu? Měl bych za ty prachy zvolit jiné Sony?

biscuit
Příspěvky: 10591
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od biscuit »

Hele, máš k tomu dost romantickej přístup. Já jsem pragmatik, takže bych ti tady musel napsat elaborát o tom, v čem všem se tak trochu mýlíš :-)

Určitě nejlepší budou nejvyšší modely nejmodernějších řad - např. KA7ES - https://audio-database.com/SONY-ESPRIT/ ... ka7es.html
Stačí si pročíst ten soupis vlastností a každýmu musí bejt jasný, že ten rozdíl mnoha let od těch 70's decků s ručičkovejma měřákama je obrovskej. Jenže je to to co chceš? Chceš věrnější stroj, kterej s kazetou typu IV bude hrát na hraně toho, co je vůbec s magnetickým páskem takový šíře a rychlosti posuvu možný? Nebo chceš prostě věc, která na tebe bude vyzařovat nějaké teplo ze sufitek, kterými jsou podsvícené ty budíky a bude ti jedno (nebo to bude dokonce kýžené), že to hraje o poznání hůř. To si prostě musíš rozlousknout sám. A taky mít na paměti, že to bude asi hodně i o konkrétním kusu. Možná stejně tak, jako o výběru modelu. Takže hodně štěstí! ;-)

jammix
Příspěvky: 751
Registrován: 02 črc 2015 23:10

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od jammix »

Ja mám svoj TC-K 390 sony kupený v devadesiatkách.. dvojhlavová bez autoreverse... a tiež som chcel primiešavať na zhutnenie paralelne nejaký stereo record.
Potrebuje vymenu gumičiek, niekde som sa na to vykasral ..neviem či ich mám kupene alebo nie... 8) Ale potom nastal u mňa absolutný analog mix master ak je to možné ..aj ked lacný ..to ma uspokojilo .

Moje poznanie s kazeťákmi je ale o tom, že zvuk , farbu dávajú pásky ...tie chromky pásky, metal tiež, neprinášajú ten naozaj zaujímavý zvuk ..kompresiu ... najlepšie je normalka najlacnejšia maxell...dnes.

Uživatelský avatar
ignis
Příspěvky: 54
Registrován: 21 lis 2022 10:04

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od ignis »

biscuit: Jo, nad tím taky přemýšlím - jestli, kdybych to použil v tracku, chci spíš kurvítko, nebo co nejčistší zvuk. Vím, že to s těmi Dolby filtry už ke konci éry kazet hrálo "docela" dobře, určitě daleko líp, než basic modely bez toho. Ale soudím tak jen z walkmanů, co jsem měl - ten poslední byl nějaký top Panasonic (nejen) s tim Dolby N (nebo co to bylo) a hrál daleko líp než jakýkoliv, co jsem předtím měl. Ale deck typu, cos zmínil, by hrál / nahrával asi ještě o dost líp.

No, uvidím, mám k tomu dost romantickej přístup, to jo. Jasně že nakonec ručičky a podsvícený budíky za vyšší kvalitu asi nevyměním, ale právě proto jsem se ptal, jak na tom tyhle modely jsou. Jen jestli náhodou nejsou nějaké legendary apod.

biscuit
Příspěvky: 10591
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od biscuit »

Legendary asi ne. Je spousta modelů, které jsou prostě jen skvělé :-)
Musíš si ale uvědomit, že dříve byla ta filosofie čistá - asi nikdo v době analogu nepěl ódy o tom, kolik dělá špíny - naopak. Lidstvo prahlo po dokonalosti. A až když se jí přiblížilo s nástupem digitálu, určitá odnož lidí začala blbnout a plkat o mrtvém zvuku (neber osobně, něco jinýho je cílený lo-fi a kreativní přístup a něco jinýho je adorování horšího pouze pro poslech na základě technický nevzdělanosti :-) ). Do té doby byl univerzálním cílem zvuk co nejčistější. Chci tím říct, že metal kazetu správně nahranou na jednom z těch moderních top decků (nahranou a přehrávanou) v Dolby S budeš od zdroje poznávat už hodně těžko. Musím říct, že já sám bych na tvém místě nevěděl, kam sáhnout - asi bych si vybral něco co mi lahodí vzhledem (protože stejně to nejvíc bude asi jako dekorace interiéru) a zároveň to má i něco z parametrů, který potřebuješ (za mě jsou to teda rozhodně ty tři hlavy a alespoň standardní kalibrace).

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22398
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Který cassette deck do 10k?

Příspěvek od Pytkin »

Kupit si pekne zariadenie a mat z neho radost je jedna vec .. Ale realne ho pouzivat je druhe .. Na realne pouzitie by som ja radsej siahol po nejakych pluginoch , ktore to dnes vraj zvladaju super .. Nemam s tym skusenost .. Mam radsej cisty zvuk ..

Odpovědět