Kytarista a kladívka

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
pateson

Kytarista a kladívka

Příspěvek od pateson »

Tož lidičkové zase se u mě projevila chuť hrát na klavír (to by mě zajímalo po kolikáté :-))

Ale vážně, jelikož se věnuji (tedy spíše nevěnuji) kytaře a chtěl bych si rozšířit obzory o "klavír" dovoluji si nějaký dotaz.
Stanovil jsem si rozpočet cca 15-20 tisíců korunek, prošel jsem různá fóra o tom, které digitální piáno vybrat a tož prostě se něco vybere z osvědčených značek.

Ovšem jest tu věc druhá, známý hrající na klavír říká, že kytara a klavír se špatně slučuje (kvůli tvrdosti/měkkosti bříšek prstů). Co vy na to?

Odpusťte dlouhý úvod a otázka zní:

Má pro mě smysl simulace kladívkové mechaniky nebo prostě vybrat něco na co se mi pocitově dobře hraje a má to příjemný zvuk? Chci to pro zábavu a pro pocit z hry na klavír (když jsem byl malý, tak jsme na něj bohužel neměli), ale neumím to! Tedy doufám, že se alespoň něco ještě naučím.
Ale jináč su Moravák

vasek

Příspěvek od vasek »

Vidím to tak, že klavírovej zvuk se pocitově hraje nejlíp na klavír. Takže kladívková klaviatura je asi nejlepší volba.
Ani na jeden nástroj nehraju profesionálně a můžu s klidem říct, že nějaký problémy s rozdílnou tvrdostí bříšek neřeším. Na vyloženě profesionální úrovni to asi roli hraje, nevím.

rastis

Příspěvek od rastis »

nemyslim si, ze nieco s bruskami prstov suvisi s jednym alebo druhym nastrojom... z klaviru na gitaru to asi bude neprijemne spociatku, ale z gitary na klavir ? ze ma clovek tvrdsie bruska by mohol byt pre klavir problem ? neviem... poznam minimalne jedneho virtuozneho gitaristu / klaviristu zaroven...

PiKey
Profesionál

Příspěvek od PiKey »

Slovo "tvrdost ci mekkost brisek" by som asi vyslovit nedokazal :)
Ale inak je to hovadina, pokial nemas tak do 10rokov a tvoji rodicia nemaju ambiciu mat z teba v buducnosti jedneho z top pianistov sveta :) A praveze naopak, vela svetovych gitaristov vyuziva hru na klavir, jeho techniky, cvicenie stupnic a podobne na zdokonalovanie hry na gitaru, Rastis (snad) potvrdi.

rastis

Příspěvek od rastis »

hej - o vela gitaristoch je to zname, ze si pomahaju k dokonalej technike klavirom.

rastis

Příspěvek od rastis »

toto je Tony MacAlpine na klavir:

http://www.youtube.com/watch?v=FOuMDXXa ... re=related

a toto na gitaru:

http://www.youtube.com/watch?v=lkcq54D1Ylk

(aj ked hudobne ma to nijak neoslovuje)

pateson

Příspěvek od pateson »

Děkuji - ja so sa chcel viacmenej ubezpecit, že kladívka jo. Včíl si jdu na chvíli sednout do prodejny a něco vyzkoušet.
Ale jináč su Moravák

pateson

Příspěvek od pateson »

to rastis: Díky za T. MacAlpine jdu cvičit a nečíst diskuze :-(

http://www.youtube.com/watch?v=-Xc0KDbbYfY
Ale jináč su Moravák

fova

Příspěvek od fova »

Zkus si v tom obchode krome digi piana i nejakou samohrajku (napr. Yamaha PSR serie). Mozna zjistis, ze se nechces drit na tezke kladivkove mechanice a bude ti stacit lehci mechanika na samohrajce. K tomu pianovemu zvuku jsou samozrejme lepsi kladivka, ale pokud se tomu budes venovat jen okrajove a pro zabavu, tak nekomu muze stacit i samohrajka.
Naposledy upravil(a) fova dne 01 úno 2008 16:26, celkem upraveno 1 x.

ripper

Příspěvek od ripper »

Jediny problem, ktery resim ja, jsou tri dlouhe nehty na prave ruce - ruka pak nema spravne nasazeni, ale da se to snad na moji urovni prezit...

fova

Příspěvek od fova »

Dlouhe nehty mi pri zivych vystoupenich, kde hraji na piano dost vadi, protoze mi prsty sem tam uklouznou po klavesach a i ten uhoz vic boli. Musim si je predem ostrihat.
Ale u domaciho muzicirovani je to asi jedno.

pateson

Příspěvek od pateson »

to Fova: na té lehkosti mechaniky možná něco je, ale z nějakého vnitřního důvodu se mi kladívková mechanika zdá lepší než to co jsem doma měl na DGX-305 a Emu xBoard 49. Přesto ještě zkusím

Tož jsem si zabrnkal na Yamahu YDP-131, P70, P140, DGX-620 a Casio CDP-100 nicméně na samohrajky jsem se jaksi už nedostal.
Nicméně nejlepší pocit jsem měl z (nikoliv v tomto pořadí)
CDP-100 (ale nic moc zvuky)
YDP-131 (zcela nejtišší výstup z hlediska šumu ve sluchátkách - i když ot není nejdůležitější)
a P140 (ale cena :-()
Jako největší mínus P70 byla hlučná mechanika a u DGX-620 výrazně nejvíc šuměl výstup do sluchátek (použil jsem ve všech AKG-K66). Tož ještě budu chvíli testovat.

Ovšem obávám se, že zatím nejsem schopen dost dobře posoudit co vlastně chci. :-)

Asi zkusím najít učitele či člověka, který by mi nějakou dobu za úplatu umožnil hrát na klavír a pak se rozhodnu
Ale jináč su Moravák

Odpovědět