META: zemiaca slucka

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
groegaard
Příspěvky: 96
Registrován: 05 kvě 2010 11:51

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od groegaard » 13 říj 2010 15:50

Nenasiel by sa este niekde ten obrazok? Ja som tu pred casom tiez riesil problem so zemnou smyckou, teraz mi bol ponuknuty univerzalny zdroj za cca. 1600 czk, staci vraj priniest originalny zdroj do predajne, aby porovnali napatia atd. a je to.

Ak doma odpojim laptop zo zdroja, tak nemam ziaden sum, takze viem, kde je problem, len netusim, aky dopad to moze mat na samotny laptop, ked zamenim zdroj s dvoja kolikmi a zemakom za dvojkolikovy bez zemaku... Predsa len, ten zemak tam nie je len tak, ze.

groegaard
Příspěvky: 96
Registrován: 05 kvě 2010 11:51

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od groegaard » 18 říj 2010 23:36

Chlapi, kupil som kabel, ktory ma len dvojkolik na jednom konci, ktory ide do elektrickej siete, na druhom konci je dvojdiera, ktora ide do adapteru. Moj adapter je originalne s vystupom na tri koliky. Ja som na tom novom kabli tu dvojdieru v strede narezal, strcil opatrne do adapteru a - sum zmizol a laptop sa nabija! Jasne, ze ak vypeckujem zvukovku naplno, tak nejaky sum tam stale je, ale takto zvukovku nikdy za normalnych okolnosti nemam, takze problem som vyriesil. Co vy na to? Neods...rie sa mi laptop?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od Pytkin » 19 říj 2010 08:32

neodserie ..

groegaard
Příspěvky: 96
Registrován: 05 kvě 2010 11:51

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od groegaard » 19 říj 2010 14:21

dik!

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od Magion » 28 říj 2010 10:25

jeste se tomu snazim porad prijit na kloub:

Tj.zemní smyčka v principu vznikne VŽDYCKY když se propojí audiokabelem dvě různá zařízení, které jsou samostatně napájené. Jde jen o to aby byla co nejkratší a vedená cestou mimo možné interference - tak aby se na ni nabalilo co nejmíň bordelu a byla tím pádem co nejmíň slyšet.
Pokud se objeví, tak řešení (kromě zkrácení a změnění cesty) je bud groundlift na DIboxu, nebo odpojení jednoho zemnícího kolíku na zařízení ( což se silně nedoporučuje - ale zaručeně funguje :| ).


Ok, ale co způsobuje fakt, že některé mašiny na v podstatě stejným okruhu nebrumí a jiný ano.
Je to ve způsobu napájení zapracování 220V?
Vlastně teď jsem si uvědomil, že mi brumí víc především věci, který mají v sobě trafo (připojují se eurovkou rovnou do 220V) a adaptérový fx a synth jsou mnohem víc v pohodě.
A hlavně proč nejsou audiozemě ve všech audiozařízeních oddělený od napájecích? Tím by se to rovnou celý vyřešilo,ne? Nevznikaly by žádný velký smyčky a už vůbec ne v okolí vysokého napětí ale jen v audioúrovních (aux loop). Tato samostatná zem by se hodila vždycky na výstupní svorku a pak se to svedlo dohromady (jako u gramofonu) na externí zemnící kolík. Proč to tak v profi audiu není?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od kexik » 28 říj 2010 10:45

v dobre navrhnutych zariadeniiach SU audiozeme oddelene od napajacich ;)
masiny napajane adapterom su ODZEMNENE od siete a vlastne maju LEN audio zem

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od Magion » 28 říj 2010 10:57

tak to se to částečně vysvětluje...
nikdy jsem moc adaptérům nefandil, ale z tohoto úhlu pohledu je adaptér velké plus!

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od kexik » 09 bře 2011 13:10

Obrázek
Obrázek
Obrázek

obrazky maju demonstrovat, ako sa najjednoduchsie riesi problem so zemiacim vodicom. vsetky monitory na obrazkoch NEMAJU ochranu zemnenim.
Rad by som tymto docielil, aby tu uz nik neopakoval blud, ze odzemnenim monitorov podomacky moze dojst k smrti usmazenim majitela, jeho zeny a zvierat.
len na doplnenie ide o Tannoy Reveal (konkretne 5D ale vsetky nove modely su detto, novy Event Opal, a Dynaudio sm9 subwoofer)

Uživatelský avatar
delayko
Příspěvky: 122
Registrován: 17 bře 2011 23:50
Vybavení

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od delayko » 04 úno 2012 19:06

fajnovo si to vysvetlil. ja som to v studiu vyriesil cca 1kW oddelovacim trafom. pomohlo.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od Pytkin » 04 úno 2012 19:11

my sme mali v studiu 8kW oddelovacie trafo .. bolo zavesene za UPSkou ..

Uživatelský avatar
delayko
Příspěvky: 122
Registrován: 17 bře 2011 23:50
Vybavení

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od delayko » 09 úno 2012 22:33

kokso 8kW :) musite mat vsetko lampove :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od Pytkin » 09 úno 2012 23:59

no bezalo na to cele studio .. dve strizne , jeden online a zvuk + 4 pracoviska pre grafikov a 3Dckarov ..

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od dusanmsk » 04 dub 2012 16:10

kexik píše:obrazky maju demonstrovat, ako sa najjednoduchsie riesi problem so zemiacim vodicom. vsetky monitory na obrazkoch NEMAJU ochranu zemnenim.
Kexik - uz si to tu niekolkokrat spominal, ja som to pokusne odpojil a fakt to pomohlo, ale radsej som to potom znovu zapojil.
Si si fakt isty, ze sa nema co stat? Vies, ako su vnutri zapojene monitory s 2 a s 3 kolikmi? U trojkoliku by som ocakaval, ze kovove casti ( chladic + zem zvuku ) budu spojene s ochrannym kolikom. V pripade, ze v sa repraku nieco posere a faza vyleti na chladic, je skrat cez ochranu a istic to vyriesi.

U 2 kolikov netusim. Ak su chladic + audio_gnd nezapojene, v pripade pruseru leti 220V do zvukovky, do kompu a bere to zo sebou vsetko...

Ze by ma to prizabilo sa nebojim, repro mam drevene a na chladic nesaham, ak by na nom bolo 220V, prva by zacala dymit zvukovka, to by som uz asi na nic kovove nesahal a rovno vypol celu vetvu :mrgreen:

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od kexik » 04 dub 2012 18:34

v prvom rade, ak ti prdne koncak, prepali sa slabopruda tavna poistka ZA sekundarom napajacieho trafa. to zabrani tomu, aby prerazilo trafo. treba si uvedomit ze cely koncak v monitore je napajacim trafom GALVANICKY ODDELENY od 220V. dalsia vec, koncak je na vstupy napojeny kapacitne, cez oddelovacie kondenzatory a tie NEVEDU jednosmerny prud, ktory by sa eventualne mohol dostat z napajania na vstupy zo zvukovky. striedavy sa tam dostat nemoze, pretoze ho bud usmernia diody v napajacom zdroji, alebo ak zhoria, tak cele napajanie je v haji a ma napatie nula. samozrejme by som vedel vymysliet scenar ako by sa dalo dostat 220 do pc, ale bol by to scenar uplne absurdny.

Odpovědět