META: zemiaca slucka

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

META: zemiaca slucka

Příspěvek od kexik » 26 čer 2008 20:49

vytrapil som sa a namaloval obrazok, ktory vysvetluje ako vznika zemiaca slucka pri zapojeni dvoch kusov lubovolneho hardveru, ktore su pripojene trojzilovou sietovou snurou. medzi nimi moze samozrejme byt zapojenych n-dalsich zariadeni s dvojzilovym napajanim.
Obrázek
modrou farbou je naznacena slucka, zelenou je vysvetlene, ako sa situacia zmeni, ked sa nezapoji ochranny vodic na jednom zo zariadeni. druha schema vysvetluje, ako situaciu zmeni dibox s ground liftom, zapojeny v signalovom vedeni.
treba si uvedomit, ze slucka sa chova ako ohromna jednozavitova cievka, ktora zo vzduchu naindukuje najrozlicnejsi elmag. bordel, ktory potom prenika do audiosignalu. rozpojenim slucky jav zanika, z cievky sa stane jednym koncom nezapojena cievka.

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 26 čer 2008 22:05

vdaka

a mohol by si este vysvetlit, ako je mozne ze v 99% pripadov napr mne doma slucka nevznika (aspon ju nepocujem), aj ked mam vacsinu gearu zapojenu bez diboxu, bez transformatoru na audio vstupoch a vystupoch a ochranny vodic mam tiez zapojeny...? (tym nezapojenym ochrannym vodicom si mal na mysli napr predlzovacku s vybratymi kolikmi, vsakk?)
jihad on riaa & soza.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 26 čer 2008 22:13

slucka ti vznika, akurat mas zrejme kabelaz vedenu tak, ze netvori velku plochu, alebo mas velmi kratke kable, alebo v tvojej miestnosti je dobre vedena elektrina, nikde nablizku nie je vysielac alebo sused s ruskou miesackou, atd. a ochranny vodic byt zapojeny nemusi, ked mas trojzilovy kabel neznamena to automaticky, ze je pripojeny na chassis, tiez moze byt zem zapojenia neprizemnena ku chassis, alebo prizemnena cez 10ohmovy odpor, ak zariadenie konstruoval napriklad clovek, ktory pouziva mozog ;)

Acid Punk
Příspěvky: 2444
Registrován: 23 srp 2006 19:55

Příspěvek od Acid Punk » 26 čer 2008 23:20

Vyborne kexik, bravo!
Peace
'mentalita kulturnich okruhu'
edit: "nekteri slusni moderatori mohou byt slusni tak jako nekteri populisticti slovensti premieri..."
Obrázek

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 26 čer 2008 23:22

Tiez som nad tym viac krat rozmyslal .. v studiu mame take kvanta zariadeni poprepajane , a ziaden brum ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 26 čer 2008 23:23

kexik : este by bolo mozno dobre nakreslit , ze ked ma zariadenie na vstupe trafak , tak sa moze v XLR konektore odstrihnut .. pojde to aj bez nej .. cize ground lift bez diboxu ..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 26 čer 2008 23:45

pytkin: kreslit sa da donekonecna... uz len moznosti balanced prepojeni je takch zhruba 5 zakladnych (impedance balanced vystup + trafo vstup, impedance balanced vystup + diferak, true balanced + trafo, true balanced + diferak, trafo + trafo), kazde sa z pohladu zemiacej slucky chova inak. ale to nema vyznam, islo mi o zakladny podklad pre zaciatocnicku otazku ohladom brumu... v lacnych zariadeniach nie je vacsinou ani true balanced vystup, nieto este trafo, pri variantach s aktivnym vstupom a impedance balanced vystupom zem odstrihnut nemozes, pri truebalanced spojeni bez trafa v principe mozes, ale obvykle to tiez nerobi dobrotu. pri trafo-trafo 600ohmovej linke mozes na par metrov klido frcat aj dvojlinkou bez tienenia, atd

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 27 čer 2008 12:33

Fajn praca... o tomto probleme sa tu uz dost diskutovalo takze toto zrejme pomoze aj pre tych co si to nevedia celkom dobre predstavit..... este by som doplnil ze samozrejme pri zapojeni vsetkych studiovych zariadeni z co najmensieho poctu zasuviek sa vplyv slucky eliminuje.....nakolko je podstatne kratsia......ale o tom sa uz vlastne dost kecalo.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 27 čer 2008 14:19

oznacil som tento prispevok ako dolezity ..

Palio-boss
Příspěvky: 103
Registrován: 23 kvě 2006 18:41

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od Palio-boss » 21 črc 2009 16:04

nemohli by ste prosimvas niekto reupnut ten obrazok? Mi to tu brum a neviem co s tym :D

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od kexik » 21 črc 2009 17:20

shit... ja som to stade zmazal... pockaj do vecera

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od kexik » 12 srp 2009 18:39

po pomerne bujarej eskapade sa mi podarilo znovuvyrendrovat obrazok

charonme
Příspěvky: 1148
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od charonme » 17 srp 2009 18:34

nebolo by lepsie to upnut na imagevenue alebo imageshack?

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od Kermitak » 17 srp 2009 18:43

Proc? :)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: META: zemiaca slucka

Příspěvek od kexik » 17 srp 2009 19:25

ono to nezmizlo koli blbemu hostingu ale koli mojej blbosti. ja som to fyzicky odmazal, pac som to povazoval za nieco ine... a medzitym stratil aj ten obrazok z domaceho pc. nastastie som znova objavil povodny vektorak a vyrendroval novy obrazok. kermitov server 99% casu bezi

Odpovědět