Pomoc s prehranim starych pasek + identifikace kotoucaku

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 20 lis 2008 18:41

Pytkin píše:kermitak : dokonca som trosku aj vyladil magnetofon mernym pasom .. kanaly hraju celkom subezne s presnostou pol decibelu .. tak dufam ze to bude OK .. nakoniec som zistil ze mi zaznam hra niekde okolo -30 dB a zrazu v polke hop orchester a hned to bolo na -12 dB :)
Ahaaaa no tak vida :)

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 20 lis 2008 18:43

Pytkin píše:kermitak : jaku strudlu myslis ?
Myslim ten magnetak ;) To byla jen takova nejapna narazka na podobnost slov Studer a strudl (cili jablecny zavin ;)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 20 lis 2008 18:50

kermitak : jasne .. jabka v zupanu ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 20 lis 2008 19:02

kurva nak to rozbehli .. -8dB mam peak .. dufam ze uz su na maxime :) nerad by som to nahraval znova ..

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 20 lis 2008 19:05

:))

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 20 lis 2008 19:16

dalsi ulet .. taham to cez adat (smux) aby bol komputer oddeleny galvanicky od prevodnika/magnetofonu .. a tak nejak pocuvam ze v tom repraku trosku puka .. ale tak dako pravidelne .. myslel som ci cez optiku to neblbne ..

ked som ale dal blizsie k nemu ucho , tak to nebolo pocut .. tak som stiahol volume .. a puka stale .. hovorim si co v repraku puka .. vypol som reprak .. a puka stale .. a to vnutri v magnetofone jak su kladky .. na lavej strane .. take pukave zvuky .. no peklo tato analogova technika ..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 21 lis 2008 07:39

kermitak: kludne pouzi aj kvalitny magnetofon na 19ku rychlost, prehodit nahravku v softveri na dvojnasobok je hracka. imo jediny dolezity parameter pri zhanani je, aby sa ti na ten magnetofon vosli tie najvacsie kotuce. a idealka je si niekde zohnat novu snimaciu hlavu, NOS kusky sa daju este s obtiazami kupit
brudr: kopirovanie pasky na seba je FAKT, ze sa pouzivaju pasky v bankach nie je argument ktory by to vyvracal, digitalny zaznam na pas tento jav neohrozi, nakopirovany signal je vzdy slabsi ako original (zakon zachovania energie) a je vzdy jasne co je 1 a co 0. do akej miery sa prejavi na analogu, je otazka materialu pasu, materialy s vacsou hystereziou (cro2) to robia menej, ale spominana lgh1000 ak si pamatam je najlacnejsi fe304 material od basfu a robi to hodne. pred par rokmi som digitalizoval zaznamy z maminej svadby a echo bolo jak svina. sum vznika na pase casom nie zodieranim ale spontannou demagnetizaciou castic, ak bol pas v striedavom magnetickom poli (co je bohuzial v beznom baraku vzdy, pokial nie je v ocelovej krabici/skrini)

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 21 lis 2008 12:29

par poznamek:

zaznam na magnetofonove pasky je asi fakt nejspolehlivejsi co do trvanlivosti. Pasy by se ovsem mely cas od casu a pravidelne previnout

ad civky: previnout to z techto tacu na civky neni problem, bude potreba zakoupit prazdne 1/4" kotouce a NAB adaptery (v Google lze najit dost online obchodu s prislusenstvim pro Reel to Reel tapemachines)

prehravat pasek nahrany na jednom magnetaku na druhem je osemetna vec, protoze kazdy profi magnetak byl kalibrovan (bias) na urcity typ pasku, pouzivaly se ruzne druhy pasku pro ruzne aplikace.
Nahravaci studia a i radia v naproste vetsine odebirala pasy od jednoho vyrobce a na ty mela svoje pristroje kalibrovane. Slysel jsem i takovou zajimavost, ze udajne nemecke pasy (BASF pozdeji EMTEC byly povazovany za precizne provedene co se tyce toho jak "mechanicky" sedely a vedly stopu, US pasy od AMPEX pozdeji Quantegy tolik "nesedely" a udajne Studr prizpusobil nektere modely pro Ampex a pasy EMTEC pak na nich nesly poradne prehrat (i kdyz mely mit stejny rozmer - napr. 1/4", nebo 1" atd.).

Pokud jde o profi nahravky, mel by mit pas na zacatku kalibracni tony, aby se daly seridit hlavy a predmagnetizace a nastavit prehravajici masinu tak, jak byla nastavena ta, na kterou se nahravalo. K tomu je potreba bargraph a voltmetr, nekdy postaci nejaky ten analyzer v pocitaci, kdyz se to vezme pres prevodnik.

Jinak takove ty "komnzumni" zalezitosti lze proste prehrat na stejnem typu (co do rozmeru hlav) a rychlosti. Ale prehravat na polovicni rychlost a v pocitaci to urychlit mi prijde skoda.

jinak na okraj - muj skromny nazor je, ze zaznam na magneticky pas je dodnes v mnoha smerech neprekonan. Chapu, ze pro spoustu zanru je to jiz obsolentni zalezitost, ja osobne si nahravani bez pasu sice dovedu predstavit, ale nemel bych z toho tak dobry pocit. Kdyz nahravame basovou kytaru, tak bereme zaroven zignal z D.I. (nebo hlavy/bedny) a zaroven signal nahrany do pasu. Sice se ten signal z pasu musi vzdy posunout (latence mezi nahravaci a playback hlavou) coz je male zdrzeni, troufnu si vsak odhadnout, ze v 9 pripadech z 10 zvitezi signal z pasu.
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 21 lis 2008 12:58

kalibracia na konkretny pas sa tyka len nahravania, to tu odpada. pri prehravani sa meni len paralelna kapacita ku hlave, cize pri vymene hlavy za inu. inak treba len nastavit kolmost a vysku hlavy, na to staci zhruba aj ucho, lepsie nejaky vysoky kmitocet na pase blizky hornej medznej, na kazetach som pouzival 10kHz, ale to je tiez nezavisle od typu pasu. co uz na pase je, to stade dostanes, nic viac... frajerina je dostat to kvalitne na pas ale to neni kermitov problem

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 21 lis 2008 14:55

kexik píše:kalibracia na konkretny pas sa tyka len nahravania, to tu odpada. pri prehravani sa meni len paralelna kapacita ku hlave, cize pri vymene hlavy za inu. inak treba len nastavit kolmost a vysku hlavy, na to staci zhruba aj ucho, lepsie nejaky vysoky kmitocet na pase blizky hornej medznej, na kazetach som pouzival 10kHz, ale to je tiez nezavisle od typu pasu. co uz na pase je, to stade dostanes, nic viac... frajerina je dostat to kvalitne na pas ale to neni kermitov problem
jasne, dle ucha se to da...
ja mel na mysli situace pro mastering, kde pokud se dodavaly mastery na pasech (tedy vlastne pre-mastery), tak "podle ucha" by to bylo dost nepresne a proto mely ty pasy kalibracni ton...

jak pises, ze frajerina je to dostat kvalitne na pas, tak bych dodal, ze nejvetsi frajerina je tu masinu dobre nakalibrovat, aby se to tam dalo kvalitne dostat... Kdyz je spravne nastavena masina na typ pasku, pak je uz celkem hej :)
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 21 lis 2008 15:12

no sak o tom hovorim... ked to mas nabiasovane, uz to len pustis :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 21 lis 2008 18:12

ja som to jednoducho poladil .. mam tu pozicane servisne manualy na studer a80.. ale nechcelo sa mi trapit s voltmetrom , tak som to kontroloval na digitalnom metri .. dal som tam merny pas .. pustil som kilo .. tym som nastavil uroven aby hrali oba kanaly rovnako hlasno . .potom som dal 10k a nastavil HiGH na oboch kanaloch aby hrali rovnako .. potom 100Hz a nastvil LOW .. tak to v podstate bolo popisane aj v manuale , ale s voltmetrom ..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 22 lis 2008 00:29

OT: povedal by som ze digitalny meter je presnejsi, nez analogovy multimeter... nechce sa mi vysvetlovat preco ale argumenty by boli
kazdopadne pri nastaveni magnetaka ide o relativnu hodnotu a zdroj signalu je furt ten isty, takze teplomer vo wavelabe je naprosto dostatocny

Odpovědět