Renovace / tuning Tesla NC 470 / NAD - postřehy:
Přestože je to "staré téma", možná moje postřehy pomůžou někomu, kdo bude chtít znovu objevit analog.
Při rozebrání gramofonu mne překvapilo, že uchycení subchassis na třech bodech skutečně připomíná Pro-Jecty.
1) První věc, kterou bylo potřeba udělat byla výměna molitanu v pružinách. Po letech tam molitan vlastně skoro nebyl. Vyjmul jsem ho a pružiny vyplnil novým molitanem. Překvapilo mne, jak výrazně se změnilo chování gramofonu a jeho odolnost vůči externím vlivům. Opravdu to hodně pomohlo. Někdo uvádí, že pružiny vyplní silikonem. Na to jsem si ale netroufl.
2) Vyplnil jsem gramofon plastelínou. Vešly se tam 3kg. Byl jsem překvapený, jak moc se změnil dojem z gramofonu. Z lehké plastové "hračky" působí nyní velmi solidně a má mnohem lepší vlastnosti vůči hluku.
Spolu s molitanovými výstuhami pružin působí velmi bytelně a solidně.
Pozor, než plastelína vyschne, je částečně vodivá
3) Úchyty motrorku jsem umístil mezi dvě gumové podložky.
4) Příliš rychlé klesání raménka se mi nepodařilo vyřešit. Zkusil jsem výše uvedený olej, ale situace se nezlepšila. Možná by pomohla nějaká vazelína? Pístek jsem nakonec nahradil z jiného gramofonu a klesání raménka je nyní v pořádku.
5) Křivý talíř jsem vyměnil za jiný z jiného gramofonu. Zajímavé je, že oba talíře mají jiné prolisy. Přičemž původní se při zapnutí motorku "protočil" na podložce mezi talířem a subtalířem. Druhý to nedělá, nebo jen minimálně. Otřesy při spouštění byly odstraněny výše popsanou obnovenou výstuhou pružin molitanem.
6) Problém s koncovým vypínáním: Zjistil jsem, že souvisí s mírou nastavení antiskatingu. Nakonec pomohlo vyčištění / promazání mechanických částí. Gramofon nyní vypíná i při nízkém nastavení antiskatingu.
7) Nastavení svislé síly na hrot, antiskatingu, olejového tlumení, uchycení vložky podle váhy, šablony, kontrolní gramofonové desky. Klasické věci.

Výměna kabeláže: Do té jsem se zatím nepouštěl, protože používim ploché raménko.
Možná předělám krátké kabely v budoucnu v souvislosti s výměnou vložky.
Zatím jsem použil standardní vložku Tesla VM 2xxx.
Závěr: Gramofon působí velmi solidním dojmem, funguje a hraje velmi dobře.
Třeba to někomu pomůže