Řezačka na vinyly

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
syncro

Řezačka na vinyly

Příspěvek od syncro »

Obrázek

Dostal jsem dobrou nabídku, takže přemýšlím, jestli koupit dubplate cutter, tedy řezačku vinylů. Je to poměrně vysoká investice a protože je tady dost lidí, kteří by to potenciálně mohli využívat, chtěl jsem se zeptat na pár otázek.

Úvodem malá expozice. Chci koupit Kingston duplate cutter od www.vinylium.ch Jedná se o poloprofesionální cutter, který nabízí řezací hlavu srovnatelnou s profesionálními Neumanny, zpětnovazební mechanismus, kvalitní mechaniku, atd. Pohon je o něco méně profesionální, obstarává ho klasický Technics, z čehož plyne o trochu menší rychlostní stabilita, nežli nabízí Neumann lathe. Dubplate řezaný na tomto stroji mám doma, je zvukově úplně v pořádku a dal by se bez obav použít i jako master pro výrobu stamperu. Řezal bych asi acetáty, které by při šetrném zacházení měly bez problémů vydržet řádově cca. 100 přehrání. Dá se řezat i PVC (tvrdost srovnatelná s klasickým vinylem), ale tam by se vzhledem k opotřebení hlavy cena asi musela zvýšit. Nehledě na o trochu nižší zvukovou kvalitu. Podotýkám, že acetát je materiál běžně využívaný k výrobě masteru pro stamper v lisovnách. Je zkrátka nejvíc hifi.

Na trhu jsou v tomhle segmentu prakticky jen dva stroje, Souriho Vinyl recorder, který ale nepoužívá feedback controll a díky tomu je na tom hůře s frekvenční charakteristikou a tenhle Kingston. Dolů se dá jít na Presto, Rek-O-Kut, Grampian a podobná low budget řešení, která mě ale hifisticky neuspokojují (navíc neumí microgrooves, atd.). Nahoru se dá jít na profesionální Neumann, ale na ten nemám a hlavně se nechystám otvírat druhé Loděnice 8-)

Drobnou kalkulací jsem dospěl k částce cca. 1000 Kč za vyřezanou 12" desku. Je to o trochu méně, nežli cena obvyklá na západ od nás. Systém si představuji následovný - zákazník dodá master (CD poštou nebo wav na ftp), zaplatí převodem na účet a poštou mu přichází solidně vyřezaný a zabalený vynil.

Měli byste o tuto službu za tuto cenu službu zájem? Má pro vás v době mp3 a Virtual DJ vůbec reálný dubplate smysl? Samozřejmě se dá řezat jak vlastní produkce, tak i raritní (na vinylu nesehnatelné) tracky. Co si o tom vůbec myslíte?

Díky za odpovědi,

Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Saša: Tak za tuto výbornou cenu bych si u tebe určitě časem nechal vinyl vyřezat a možná bych to nabídnul i pár známým, kdybys nebyl proti.

A co stojí tahle mašina co sis vyhlídnul?
Naposledy upravil(a) Jindy2 dne 20 zář 2007 15:16, celkem upraveno 1 x.

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

i ja jsem pro
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

BS

Příspěvek od BS »

Sasa: je to zajimavy,. Kdysi jsme s kamosema premysleli o necem podobnym. At uz rezacka od Vestaxu a nebo nějaká starší klasická řezačka z UK nebo odněkud jinud.
-akorát jsme tehdy řešili nejasnou výši provozních nákladů
-kvalitu řezu
-možnost, že nebude úplně přesně držet BPM
tak jsme to nakonec zavrhli. Každopádně, ale nemám moc info o tomhle co píšeš. Pokud do toho půjdeš tak good luck, a rád si za danou cenu potom u tebe něco nechám vyřezat,. Fakt by mně zajímalo jak to bude hrát.

Shodan

Příspěvek od Shodan »

Taky se mi to líbí...
-= As we grow as unique persons, we learn to respect the uniqueness of others. =-

biscuit

Příspěvek od biscuit »

me se to libi, ale toho drzeni tempa bych se bal.. na styly, ktery se nemichaj pres moc beatu, to ale nemusi vadit ;)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

mna by zaujimalo , co je dubplate ?

PiKey
Profesionál

Příspěvek od PiKey »

... hudbu v mp3 nepocuvam, ipody neznasam... a aj ked tiez nemam paru co je to dubplate a dokonca ani virtual dj :wink: si myslim Sasa, ze je to pekny napad!

Pierre niko

Příspěvek od Pierre niko »

litr neni tak moc, kdyz chces mit neco originalniho v mixu... je to myslim OK. Za kolik mas moznost ji mit, jestli to neni tajemstvi?

Ondra P.

Příspěvek od Ondra P. »

Nic podobnyho co vim v Cechach neni , takze by si to sand mohlo na sebe vydelat... (ale tot otazka)...

kru

Příspěvek od kru »

vyborny Saso, skvelej napad.

Cheesetor

Příspěvek od Cheesetor »

Pytkin píše:mna by zaujimalo , co je dubplate ?
Dubplate je budto to samotny medium, do kteryho se ryje, nebo se tak oznacuje ta vysledna vyryta platna. Muze to byt specialni nahravka, nebo to muze byt testovaci exemplar normalni nahravky pred vyrobou matrice pro lisovani.

Cesky se dubplate rika i specialni nahravce, ktera pak existuje treba jen v tom jednom exemplari na tom jednom mediu. Anglicky by to bylo spis "dubplate special". Muze to byt nejaky specialni remix, specialni vokalni verze atd. Dubplate special je uz nemalo let jednim ze zakladu reggae soundsystem kutury, kde se "velikost" a reputace jednotlivych soundsystemu muze posuzovat i podle toho, kolik maji dubplate specials, od koho atd. Opravdu velky soundsystemy muzou v podstate poustet vyhradne svoje dubplate specials.

Soundsystemy mezi sebou i soutezi (tomu se rika clash) a tam je zasoba dubplate specials samozrejme dulezita.

EDIT: dubplate special od mazaka pro Jackpot sound - http://youtube.com/watch?v=-vPMhqW95FE
Naposledy upravil(a) Cheesetor dne 21 zář 2007 11:32, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

soundsystem je "vydavatelstvo" hej ?

Cheesetor

Příspěvek od Cheesetor »

Pytkin píše:soundsystem je "vydavatelstvo" hej ?
Nic se nevydava. Soundsystem pak ten jedinej exemplar pousti na svych vecircich a na clashich. V tom je ta exkluzivita, nikde jinde to ke slyseni neni.
Obrázek

smog

Příspěvek od smog »

Myslim, ze je to dobrej napad, kterej si na sebe vydela. Muzete mi nekdo vysvetlit, jestli je dubplate normalni rezanej vinyl???

Mel jsem v ruce nejakou tezkou kovovou desku, na ktere byl nastrikan vinyl, kterej se trochu odlupoval, myslel jsem, ze tohle je dubplate....
Akai MPC Ren, Event 20/20 Bas V3, Shure SM7B, RME Fireface 400, Serato, Technics1200, Rane TTM 56S

Odpovědět