Dostal jsem dobrou nabídku, takže přemýšlím, jestli koupit dubplate cutter, tedy řezačku vinylů. Je to poměrně vysoká investice a protože je tady dost lidí, kteří by to potenciálně mohli využívat, chtěl jsem se zeptat na pár otázek.
Úvodem malá expozice. Chci koupit Kingston duplate cutter od www.vinylium.ch Jedná se o poloprofesionální cutter, který nabízí řezací hlavu srovnatelnou s profesionálními Neumanny, zpětnovazební mechanismus, kvalitní mechaniku, atd. Pohon je o něco méně profesionální, obstarává ho klasický Technics, z čehož plyne o trochu menší rychlostní stabilita, nežli nabízí Neumann lathe. Dubplate řezaný na tomto stroji mám doma, je zvukově úplně v pořádku a dal by se bez obav použít i jako master pro výrobu stamperu. Řezal bych asi acetáty, které by při šetrném zacházení měly bez problémů vydržet řádově cca. 100 přehrání. Dá se řezat i PVC (tvrdost srovnatelná s klasickým vinylem), ale tam by se vzhledem k opotřebení hlavy cena asi musela zvýšit. Nehledě na o trochu nižší zvukovou kvalitu. Podotýkám, že acetát je materiál běžně využívaný k výrobě masteru pro stamper v lisovnách. Je zkrátka nejvíc hifi.
Na trhu jsou v tomhle segmentu prakticky jen dva stroje, Souriho Vinyl recorder, který ale nepoužívá feedback controll a díky tomu je na tom hůře s frekvenční charakteristikou a tenhle Kingston. Dolů se dá jít na Presto, Rek-O-Kut, Grampian a podobná low budget řešení, která mě ale hifisticky neuspokojují (navíc neumí microgrooves, atd.). Nahoru se dá jít na profesionální Neumann, ale na ten nemám a hlavně se nechystám otvírat druhé Loděnice

Drobnou kalkulací jsem dospěl k částce cca. 1000 Kč za vyřezanou 12" desku. Je to o trochu méně, nežli cena obvyklá na západ od nás. Systém si představuji následovný - zákazník dodá master (CD poštou nebo wav na ftp), zaplatí převodem na účet a poštou mu přichází solidně vyřezaný a zabalený vynil.
Měli byste o tuto službu za tuto cenu službu zájem? Má pro vás v době mp3 a Virtual DJ vůbec reálný dubplate smysl? Samozřejmě se dá řezat jak vlastní produkce, tak i raritní (na vinylu nesehnatelné) tracky. Co si o tom vůbec myslíte?
Díky za odpovědi,
Saša