Rocktron Gainiac I, II, nebo jiny kytarovy preamp.

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
rastis

Příspěvek od rastis »

nehovorim, ze nie je dolezity. akurat je jeho vplyv precenovany. pred snimacom su podstatne dolezitejsie veci. po hracovi je to samotny nastroj, drevo, konstrukcia, aparat... snimac je na uplnom konci retazca. snimac je pre pocit hraca - zmenou snimaca to zrazu akosi lepsie skresluje, akosi z toho lepsie lezu flazolety, akosi to ma lepsi attack. toto hrac vie a citi, ale v sirokom okolii je jediny, kto si to vsimne ;) ale vymen obycajny reprak v bedni a mas tak diametralne inu farbu zvuku, ze si to vsimne kazdy. vymen hraca na ten isty setup a mas tak diametralne inu celu gitaru, ze az :)

rastis

Příspěvek od rastis »

Kedze nemozem spat, podporim to ukazkou :)

http://ftp.gitaristi.sk/rastis/pickups/1.mp3
http://ftp.gitaristi.sk/rastis/pickups/2.mp3

Je to nahravane na lampovy aparat + box sejmute mikrofonom, nocna izbova hlasitost.

Na tych ukazkach dost pocut rozdiel, ale vzasade su to 2 takmer rovnake zvuky, v kontexte nahravky je takmer jedno, ktory sa pouzije.

Rozdiel v snimacoch ako takych je ovsem zasadny - su to predovsetkym 2 rozne gitary - jedna SG s humbuckerom, druha je Strat so singlom.

Ak by som si dal tu pracu a prehodil si 2 rozne HB na tej istej gitare, rozdiel by bol pre poslochaca podla mojho nazoru nerozoznatelny, gitaristi by asi nejake detaily citili.

Cize snimace svoj vyznam maju, ale nie az taky, ako sa im obcas pripisuje. Zmenou snimaca sa nezmeni ani charakter nastroja, ani charakter aparatu a ani charakter hraca...

rastis

Příspěvek od rastis »

vasek píše:pánové, vykašlete se na to a radši řekněte, jak se vám líbí tohle
www.cutekid.cz/vasek/tubeman+jcm2000.mp3
nebo tohle
www.cutekid.cz/vasek/tubeman+plexi.mp3
vsetky tie zvuky maju pre mna v zaklade cosi umele, co mi pripomina nejaky modeling. ja mam lampove skreslenie zafixovane v usoch inac.

ten preamp ma iba jednu lampu ? neviem, ci teraz netresknem blbost, ale nieco sa mi zda, ze plne skreslenie sa neda spravit iba jednou malou elektronkou. ze ak je niekde iba jedna elektronka, tak to skreslenie je robene bud polovodicmi alebo modelingom a lampa je iba ne kvazy na nejake doteplenie ci co.. pripadne ma opravte, ak to tak nie je...

vasek

Příspěvek od vasek »

rastis: spíš jsem na těch ukázkách chtěl demonstrovat konvoluci.
Jinak ta tvoje ukázka se mi z pohledu preampu líbila víc než tady ten tubeman. Ale když jsem hrál na tubemana přes aparát, tak jsem z toho měl lepší pocit - to zkreslení se tak nesypalo, jak tady na té amorphově nahrávce.

ripper

Příspěvek od ripper »

rastis píše:nehovorim, ze nie je dolezity. akurat je jeho vplyv precenovany. pred snimacom su podstatne dolezitejsie veci. po hracovi je to samotny nastroj, drevo, konstrukcia, aparat... snimac je na uplnom konci retazca. snimac je pre pocit hraca - zmenou snimaca to zrazu akosi lepsie skresluje, akosi z toho lepsie lezu flazolety, akosi to ma lepsi attack. toto hrac vie a citi, ale v sirokom okolii je jediny, kto si to vsimne ;) ale vymen obycajny reprak v bedni a mas tak diametralne inu farbu zvuku, ze si to vsimne kazdy. vymen hraca na ten isty setup a mas tak diametralne inu celu gitaru, ze az :)
Cim vyssi zkresleni, tim mene se rozdily mezi snimaci projevuji - uz jen proto,l ze pri nem dochazi ke kompresi. Pokud by slo zkresleni (gain) na "11", tak uz je skoro vsechno jedno...

rastis

Příspěvek od rastis »

ripper - to je pravda. ale aj tak a hlavne zaciatocnici maju pocit, ze snimace su to, co z ich nastroja spravi nieco ine. a to vobec tak neni. na nasom gitarovom fore stale mladi chalani riesia, co za snimace si maju dat do svojich lacnych gitar. ked sa spytam, ze aky maju aparat, tak spominaju nejake Zoomy a Digitechy za par korun... to neni cesta podla mna, lebo si myslim, ze snimace sa maju riesit ako posledne, ked je vychytane vsetko ostatne. s vynikajucim aparatom zahram vynikajuci zvuk aj s cinskymi snimacmi. na cinskom multiefekte budem mat cinsky multiefektovy zvuk aj s najdrahsimi snimacmi sveta.

ale som prudko odbocil, takze sa ospravedlnujem za OT.

rastis

Příspěvek od rastis »

vasek - jasne

ale ked si pozrem ukazky Tubemana z youtube, taky ten pre mna neprirodzeny charakter maju:

http://www.youtube.com/watch?v=-vcJGF4nOSg

http://www.youtube.com/watch?v=ZgFL8Kf6 ... re=related

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

rastis : tie dve ukazky co si dal (Singel vs Humbucker) .. Na creative M80 tu nepocujem ziaden rozdiel ..

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

rastis píše: na nasom gitarovom fore stale mladi chalani riesia, co za snimace si maju dat do svojich lacnych gitar. ked sa spytam, ze aky maju aparat, tak spominaju nejake Zoomy a Digitechy za par korun...
Tam asi plati univerzalna odpoved , ze treba vymenit hraca .. ne ? :)

vasek

Příspěvek od vasek »

rastis: kdybych měl porovnat ty 2 ukázky v tomto threadu, tak se mi taky líbil víc ten tvůj zvuk. Ten tubeman zní v tý ukázce trochu rozsypaně. Ale je to prostě jinej zvuk, nevím přesně, po čem Amorph jde.
Pytkin: možná je to tím, že nejsi kytarista, ten rozdíl je jasnej. Jak v barvě, tak v charakteru zkreslení, který je kytarou generovaný. Ale na druhou stranu, oba zvuky bych si dokázal představit v jedné nahrávce...

rastis

Příspěvek od rastis »

to je to co som chcel povedat... to bolo na margo toho, ako si Amorph povzdychol, ze mohol radsej kupit snimace miesto Tubemana. jasne - ked sa mu Tubeman nepozdava, mohol kupit hocico miesto neho :) . ale kupou snimacov by sa zvukovo prilis dalej nedostal...

Wohma

Příspěvek od Wohma »

rastis: OK, ja se nehadam, jestli to bylo v Mexiku, Japonsku atd., pointa byla v tom, ze Epiphone uz je levna znacka jako kazda druha a kvalitu dnesnich Epiphonu s 15 let staryma Epiphonama nelze srovnavat.

Co se tyce snimacu na kytare - mne staci prepnout mezi dvema ruznyma RM snimacema (oba HB) a rozdil hned slysim. Mozna je to tim, ze jsem kytarista, nicmene stojim si za tim, ze minimalne pro hrace v tom velky rozdil je. A o pohodu hrace jde prece predevsim ;)

Co se tyce ukazek, Amorph jede na vic vytocnej gain a vinil bych opet snimace :D Ten rozdil bude podle me tim, ze rastis nahrava i s lampovym koncem a snima to mikrofonem, to zni vetsinou prirozeneji nez direct recording... (Amorph nahrava z tubemana primo do kompu, ne?)

Jo a rastis, s tema lampama v predzesilovaci - v preampu zpravidla byvaji 12AX7, coz jsou dualni triody, tedy da se rict 2 maly elektronky v jedne :D Na druhou stranu je fakt, ze spousta aparatu ma preamp elektronek vic...

rastis

Příspěvek od rastis »

Wohma píše:...a kvalitu dnesnich Epiphonu s 15 let staryma Epiphonama nelze srovnavat....
ano - 15 roov stare Korejske Epi boli dost serioznejsie spravene gitary, ako tie iste dnesne modely za tie iste peniaze vyrabane v Cine, to je naozaj smutny fakt
Wohma píše:...mne staci prepnout mezi dvema ruznyma RM snimacema (oba HB) a rozdil hned slysim....
dufam ze nemyslis prepnut pocas hrania 2 snimace na jednej gitare ;) (srandu si robim... )
Wohma píše:...
Co se tyce ukazek, Amorph jede na vic vytocnej gain a vinil bych opet snimace :D Ten rozdil bude podle me tim, ze rastis nahrava i s lampovym koncem a snima to mikrofonem, to zni vetsinou prirozeneji nez direct recording... (Amorph nahrava z tubemana primo do kompu, ne?)...
prva ukazka co som nechaval bola tiez direct preamp, full aparat boli tie dalsie 2 o tych snimacoch
Wohma píše:...
Jo a rastis, s tema lampama v predzesilovaci - v preampu zpravidla byvaji 12AX7, coz jsou dualni triody, tedy da se rict 2 maly elektronky v jedne :D Na druhou stranu je fakt, ze spousta aparatu ma preamp elektronek vic...
viem ze ECC83 je dvojita trioda. toto som si neni celkom isty, ale naozaj sa mi zda, ze som niekde pocul / cital ... , ze na full real lampove skreslenie treba 2 ecececky. toto by ma zaujimalo, ci mi niekto potvrdi, ale takisto som cital, ze aj v Marshall Valvestate (co boli pred vela rokmi akysi priekopnici preampov s 1 flaskou) maju skreslenie polovodicove a lampa tam robi iba nejaku funkciu, co si uz neviem spomenut ako sa vola - katodovy sledovac tusim (??? ) - bohuzial sa v tom moc nevyznam, takze mozno teraz pisem fakt blbosti...

Wohma

Příspěvek od Wohma »

U nekterych hybridnich aparatu se rika, ze tam ta lampa sviti jen pro okrasu :D Mas recht, rika se tomu cathode follower, ale nevim, jestli zrovna v hybridech zastava ta elektronka tuhle funkci. Mela by tam byt k tomu, aby upravovala impedanci a srovnavala signal. Ale taky se v tom zas tak extra nevyznam, vlastni amp si montovat nebudu a staci mi vedet, jak ze svyho aparatu vytahnout nejlepsi zvuk, technicky detaily znat nepotrebuju :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

vasek : ja sa povazujem viac za gitaristu ako za klavesistu .. no pocuval som to este raz a je tam rozdiel .. ale z konzumentskeho hladiska je velmi maly .. proste v nahravke ti bude uplne jedno ci tam bude jeden alebo druhy ..

Odpovědět