SSL XPatch

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

SSL XPatch

Příspěvek od Ivo » 23 bře 2010 12:09

SSL přichází s novým zajímavým produktem X Patch. Jedná se v podstatě o počítačem ovládanou digitální patchbay s možností počítačově uložitelných presetů.
Mohlo by to být velmi praktické zařízení v běžném studiu, kdy člověk má různé HW přístroje (preampy, efektové jednotky apod) a může si takto velmi snadno přepínat jejich pořadí apod. Lákavě to vypadá i do studia mixážního nebo masteringového (možnost snadného přepínání/výběru článků řetězce zní velmi lákavě). Je tu jediná věc - do jaké míry to mrví nebo nemrví vlastní zvuk (obvody jsou uvnitř aktivní). Odpověď najdu za pár dní,protože mi to SSL právě posílá vyzkoušení.

Je to k mání i pro případné další zájemce, bud u mě ve studiu, nebo se můžeme domluvit na půjčení. U mě je rovnice jednoduchá: bud to co jde dovnitř zní úplně stejně jako to co jde ven (= nechávám si to) nebo ne ... Vím že na čistě masteringové účely je asi o něco vhodnější něco jako Croockwood router, ale ten bohužel stojí několikanásobně víc ...

Tady je oficiální popis přístroje:

Softwarově řízený analogový PatchBay.

X-Patch je vytvořen pro maximální flexibilitu propojování analogových cest v jakémkoliv nahrávacím studiu. Obdobná technologie je použita v pultech Matrix a je to tzv. 16x16 SuperAnalogue™ propojovací matice řízená pomocí počítače (PC/Mac) a ethernetového připojení. Logictivity™ je vlastní SSL software, kterým se konfiguruje nebo ukládá nastavení. X-Patch pracuje jako běžný router X-Y nebo jako maticové propojovací pole. To umožňuje snadné začlenění nebo řetězení efektů nebo audio procesů v analogových signálních cestách. Stálé přepojování mikrofonních předzesilovačů, efektů lze vyřešit pouze jedním kliknutím myši. Až šet těchto zařízení lze současně ovládat jedním software.

X-Patch je také velmi zdatný pomocník především pro kytaristy (stand alone). Nezávisle na studiovém ovládacím software, pouze s pomocí midi kontroleru rychle vytváříte a měníte propojení efektů nebo zesilovačů na pódiu. Toto použití je specifické, především v komponovaných projektech nebo muzikálech je možné využít plně funchcí tohoto zařízení.

Důležité vlastnosti:

• snadné a rychlé ovládání
• studiové i pódiové použití
• vytvoření řetězců s uložením nastavení
• software na nastavení propojení
• ethernetové připojení (Mac nebo PC)
• propojovací matice 16 x 16 (analog)
• 4 konektory D-Sub na zadním panelu pro analogové I/O
• vstup a výstup na předním panelu (kanál 1 a 2)
• technologie SSL SuperAnalogue™
• MIDI připojení na použití programovatelných kontrolerů
• +4dB a -10dB přepínání pro různé úrovně vstupní impedance


Odkaz na stránku výrobce:

http://www.solid-state-logic.com/music/ ... 20x-patch/

Cena je cca 20 000 Kč bez dph


Obrázek
Naposledy upravil(a) Ivo dne 23 bře 2010 12:19, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: SSL XPatch

Příspěvek od Kermitak » 23 bře 2010 12:19

Ivo píše: Je to k mání i pro případné další zájemce, bud u mě ve studiu, nebo se můžeme domluvit na půjčení. U mě je rovnice jednoduchá: bud to co jde dovnitř zní úplně stejně jako to co jde ven (= nechávám si to) nebo ne ...
No prej ne... (proto je to taky mnohem levnejsi nez podobny veci od Crookwoodu nebo Manleyho). Ale jsem zvedavej na tvy zkusenosti, koncept je to peknej.

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: SSL XPatch

Příspěvek od Ivo » 23 bře 2010 12:21

Hmm, kazíš mi radost a naděje hned na úvod :) Že bych začal raději šetřit na Crookwooda ?

Tohle je samozřejmě o něčem jiném:

http://www.crookwood.com/~crookwood/r3- ... tcher.html

Obrázek

monoque
Příspěvky: 600
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: SSL XPatch

Příspěvek od monoque » 23 bře 2010 13:58

Mame na nej taky velky zalusk...moznosti prozkousime ct-pa na musikmesse,ale zajima me realna zkusenost...tak neaky testik a nazor, by byl k nezaplaceni.....:-)

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: SSL XPatch

Příspěvek od Ivo » 23 bře 2010 14:03

V pohodě :) jak jsem řekl, můžu to i přeposlat na vyzkoušení přímo doma

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12765
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: SSL XPatch

Příspěvek od dendy » 23 bře 2010 14:30

toto ma tiez zaujima... zaujimavy koncept.. nejake drobne "zmeny" v zvuku by ma ani netrapili, pri produkovani mi taketo jemne rozdiely pridu uplne nepodstatne ...

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: SSL XPatch

Příspěvek od Ivo » 23 bře 2010 14:51

dendy píše:nejake drobne "zmeny" v zvuku by ma ani netrapili, pri produkovani mi taketo jemne rozdiely pridu uplne nepodstatne ...
Jasně, bral jsem to z hlediska "puristického" mastering studia ... pro tracking a mix je to asi hodně dobrý koncept ... též i pro připojení analogových syntezátorů apod

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12765
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: SSL XPatch

Příspěvek od dendy » 23 bře 2010 15:08

jj presne.. ak to bude mat nejaku realnu cenu tak by som si na to normalne trosku aj zuby zacal brusit :) uz velakrat som chcel prehnat jeden synth cez druhy a pouzit napriklat FX jednotku jedneho na zvuk z druhehol.. atd.. ale proste nemal som nervy asilu prepajat kable tak som sana to vykaslal... moc ma toto zaujima ... na obycajny patchbay tiez nemam nervy mat milion kablov a nulovu moznost "total recall" ...

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: SSL XPatch

Příspěvek od Ivo » 23 bře 2010 15:15

Tohle má udajně několik set uložitelných presetů ... no zítra mi to posílají ...

monoque
Příspěvky: 600
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: SSL XPatch

Příspěvek od monoque » 23 bře 2010 16:05

V nasem studiu uz dosly ethernet porty....zajimalo by me jestli to bude bezproblemu fungoval pres hub.....ikdyz proc by ne? Nema s tim nekdo zkusenost? Treba Euphonix a XPatch pres hub do komplu......

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: SSL XPatch

Příspěvek od kexik » 23 bře 2010 16:35

ak sa to ovlada pc tak pocet presetov by mal byt nekonecno... tych niekolko stoviek sa zrejme mysli rovno v pamati pristroja

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: SSL XPatch

Příspěvek od Kermitak » 23 bře 2010 16:44

monoque: pokud to pouziva standardni Ethernet, tak to pres hub (i kdyz dneska spis pres switch ;) normalne pojede.

monoque
Příspěvky: 600
Registrován: 04 lis 2009 10:46

Re: SSL XPatch

Příspěvek od monoque » 23 bře 2010 16:50

Kermitak píše:monoque: pokud to pouziva standardni Ethernet, tak to pres hub (i kdyz dneska spis pres switch ;) normalne pojede.
Asi jo..nejspis resim kravinu:-) jestli nas to na musikmesse nadchne, tak si to dovezem, jinak vyuziji nabidky Iva na vyzkouseni. Z mediaportu mam echo, ze by ho taky meli mit skladem...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: SSL XPatch

Příspěvek od Pytkin » 24 bře 2010 08:30

Už dávnejšie som si to všimol na portáli a je to zaujímavé, lebo je to veľmi lacné. V štúdiu používame network electronics rutre, ale viac tie digitalne. Analógové audio mame len na LTC, kde je kvalita nepodstatna na tej 1kHz čo tam beží. Veľká výhoda rutingu je aj v distribúcii signálu. Jeden výstup si posles kam potrebuješ. V réžii tak ide signál naraz do telky pre zvukar , do plasmy pre klienta a do budky pre speakera. A stlačením jedného tlacitka tam všade prepnem DVD alebo bonsaidrive. Strašne to je pohodlne. Ďalšia výhoda je v zosileni. Ruting väčšinou reclockuje digitálny signál a pri analogovych signaloch zase funguje ako zosilovac. Mám napríklad plasmy napojenu priamo cez yuv a obraz je zlý. Odhadujem kable tak na 50m . Cez ruting je rovnaká dĺžka káblovku a yc ide jak oči.

Dendy: ty sito rovno môžeš kúpiť si myslím. Dá drobra zmena signalu tebe vôbec nijak neublizi.

mONOGRAm
Příspěvky: 993
Registrován: 16 úno 2005 16:42

Re: SSL XPatch

Příspěvek od mONOGRAm » 24 bře 2010 08:57

ako je to s kvalitou prenosu vo formate Tascam DB25?
lebo subjektivne by ma pri takomto rieseni routingu skor
strasila kvalita tych snuriek v multikabloch, nez samotny
patchbay, vid trebars http://www.newworldproaudio.com/assets/ ... s-803t.jpg

Odpovědět