Symetrický kábel

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Aztor

Symetrický kábel

Příspěvek od Aztor »

Ahoj, vie mi prosím niekto povedať, či sú všetky sluchadlové káble symetrické?
Ide mi o to, že potrebujem zabudovať točený symetrický kábel dovnútra Rode Boompole. Nenašiel som žiadny mikrofónový kábel v točenej verzií, iba ebay - čína, čo nechcem. Mám ale k dispozícií nevyužitý sluchadlový kábel AKG EK500, ktorý by sa na to perfektne hodil. Keď odstrihnem konektory a napájkujem si tam XLR, bude to fungovať?

geomystery

Re: Symetrický kábel

Příspěvek od geomystery »

Fungovat to bude, akorát může být problém, že jednotlivé vlákna kabelu můžou být povrchově upravené (myslím uvnitř pod bužírkou). Pak takový kabel nenapájíš. Pamatuju si že sem si kdysi takhle chtěl napájet nový jack na kabel od sluchátek a skončil sem na tom. Nevím čím to bylo přesně upravené, ale pájka se toho nechytala. Jinak jestli je to normální kabel ke stereo sluchátkám, tak tam bude červený, bílý a opletení, takže jeden mikrák s tím symetricky napojíš.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

staci zodrat ten lak co je na tom a naletujes to ..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

symetrický kabel neexistuje, existuje pouze symetrické zapojení ;-) samozřejmě ideální pro symetrické zapojení je, když jsou signálové vodiče v jádru kabelu a zem je zapojena na opláštění (stínění). nemyslím si ale, že by to na třech stejných vodičích nefungovalo - to znamená - hrát to bude vždy, jen limity budou souviset s kvalitou kabelu.

geomystery: to co popisuješ je signálová licna bez bužírkové izolace na jednotlivých žilách. používá se to jak z důvodu možnosti snížení celkového průřezu kabelu, tak i z důvodu zvýšení jeho ohebnosti. jednotlivé žíly jsou při výrobě patrně namáčeny do nějakého izolačního laku. pro pájení těchto vodičů je dobré provést obroušení konců, které chceme pájet a případně odstranění vnitřního nevodivého lanka, kolem kterého bývají ty vodivé nitě natočené. toto lanko je pro pájení podle mé zkušenosti daleko větší překážkou než případná neodstraněná vrstva laku, která se po chvilkovém prohřátí spálí. samozřejmě, chceme-li mít pájený spoj kvalitní a trvanlivý, je lepší lak obrousit, "provázek" ustřihnout a pak teprve letovat ;-)
Naposledy upravil(a) biscuit dne 27 lis 2021 18:58, celkem upraveno 1 x.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Alebo odstranit kyselinou. Tak to robi moj svokor -elektrotechnik. :wink:
(cim potvrdzujem, ze opalit letovackou sa to neda)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ale da :-)

MDudas

Příspěvek od MDudas »

OK, tak sa podel s nejakym trikom. Mne to neslo nijako. Zuril som x-krat. (ale bez Google)

hzsrtnn

Příspěvek od hzsrtnn »

pouzivam
na to letovaciu pastu. v case nudze mozes rozdrvit acylpirin, zmiesat s trochou vody a namocit do toho kabel a nahriat pajkovackou.
funguju obe varianty :D

biscuit

Příspěvek od biscuit »

hele, já to očišťuju brusným papírem. ale když není při ruce, tak chvilka trpělivosti a pár namočení do kalafuny a cín se chytne. jen je lepší to "žhavit" jinde, než na tišťáku (nejednou jsem nadměrným prohříváním odlepil cestičku pcb) ;-) samozřejmě tím nahřejváním se "ničí" páječka a přepaluje se rapidně i očko (máte-li, tak jako já, klasickou trafopáječku).

Aztor

Příspěvek od Aztor »

Ďakujem všetkým za zapojenie sa do debaty. Tak som teda ten kábel obetoval. Je to trojžila, čiže ako hovoril biscuit, rozdiel oproti klasickému symetrickému zapojeniu bude v tom, že zem bude jeden z troch vodičov, a teda nie ako opláštenie. Lak na vodičoch neni, ale v každej žile je aj nejaké tenké jemné vlákno (pozri foto). Čo to je? Mám to pred pájkovaním skúsiť odstániť? Mimochodom, tie vodiče sú fakt velmi tenké... nemôže to byť problém napr. pri použití fantoma?
Přílohy
IMG_3727.JPG

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ono by sa hodilo tienenie na mikrofon ..

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Vlakna su tak kvoli pevnosti/neroztaznosti celku.
Asi ta to nepotesi, ale zdielam pytkinov nazor - netieneny kabel na mikrofon by som urcite nedaval. Tienenie je zaklad, symetrika len "upgrade" kvality. A tamten nebude ani "twisted pair". Treba si uvedomit tie napatia - mikrofon ma tusim o dva rady mensie napatia ?

A preco tam musis mat toceny kabel? Opravujes to ? Skusal si do Googla "spiralovy mikrofonny kabel" ? Mne to zopar SK/CZ predajcov naslo.

Aztor

Příspěvek od Aztor »

Ako to myslite, netieneny? ten kabel samozrejme ma opletenie, na fotke ho neni vidiet lebo som ho odstrihol a nechal som trčať iba vodiče... alebo mate stale na mysli to medene opletenie, ktore funguje ako zem?
MDudas: toceny kabel musi byt pretoze tyč má 5 dielov ktore sa vytahuju a zasuvaju. V zlozenom stave ma tyc cca 80cm a rozlozena 3 metre. Samozrejme som to najprv skusal s rovnym Proel kablom, ale s nim to vobec nefunguje - zasekava sa vo vnutri tyče pri zasuvani. Alternativa su potom boompole firmy K-Tek s uz zabudovanym kablom, ale cena je 3-4 nasobna... Nepredpokladal som, ze s tocenym mikrofonovym kablom bude taky problem... Ja som okrem ebayu naozaj nic nenasiel, prosim ta posli mi link ked si nieco objavil.

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

Mikrofon se standardně zapojuje pomocí stíněného vodiče.

Obrázek

Pokud potřebuješ kroucený kabel, co takhle použít nástrojový? Případně bych hledal (což jsi asi dělal) něco jako "boompole coiled cable". Problém bude asi průměr tyče...

Obrázek
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Aztor

Příspěvek od Aztor »

nerozumiem preco mi odporucas nastrojovy kabel na zapojenie mikrofonu...

Odpovědět