Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od matucha » 06 led 2011 09:38

Zni rozumne ;).

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od Pytkin » 06 led 2011 12:58

len ti stale bude v pocitaci zaberat 4 sloty 2x RME 9652 .. Samozrejme to mozes spravit .. cize kupit SSL Alphalink MADI , pouzit ho ako 24 AD/DA <-> ADAT (kupil by som asi od teba jednu ADU :) ) a neskor si kupis do PC RME MADI a das von tie 9652jky ..

SSL urcite vie posielat ANALOG + ADAT do MADI .. inak by to predsa nemalo cele zmysel .. SSL ti pouzije 48 kanalov .. Zvysnych 16 by si vedel pouzit napriklad s RME M-16 AD :

http://www.rme-audio.de/en_products_m32ad.php
http://www.thomann.de/de/rme_m_16_ad.htm
Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
Ondrash
Příspěvky: 888
Registrován: 22 led 2005 10:43

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od Ondrash » 06 led 2011 16:10

Pytkin píše:len ti stale bude v pocitaci zaberat 4 sloty 2x RME 9652 .. Samozrejme to mozes spravit .. cize kupit SSL Alphalink MADI , pouzit ho ako 24 AD/DA <-> ADAT (kupil by som asi od teba jednu ADU :) ) a neskor si kupis do PC RME MADI a das von tie 9652jky ..
Otázka je, jestli si kromě ušetřeného místa něčím pomůžu (Možná ten routing všech vstupů mezi výstupy bude fajn)
Třeba by mě zajímalo, jestli se s RME MADI dá dostat na menší latenci, než s RME 9652. Přece jen to je novější karta, třeba je to nějaká lepší technologie. Co si myslíte? Nějaké zkušenosti?

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od matucha » 06 led 2011 17:29

Ja myslim, ze s latenci to bude podobny, jenom v penezence zustane spousta penez na jiny hracky nebo treba dovolenou a nebo treba na to, ze budes zabezpecen financne na to delat chvili ciste hudbu ;).

Uživatelský avatar
Ondrash
Příspěvky: 888
Registrován: 22 led 2005 10:43

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od Ondrash » 06 led 2011 17:48

Tak to jsem si taky myslel ;) Ale bohužel nemůžu se živit jenom hudbou :(

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od Pytkin » 06 led 2011 19:44

no RME MADI je PCIe .. cize teoreticky by to mohlo chodit uplne inak , ked to das do nejakeho poriadneho pcie slotu (trebars urceneho na grafiku) .. ja myslim ze sa to bude chovat inak , ako PCI sloty na 9652 .. cize kludne moze fungovat na nizsich latenciach ..

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od matucha » 06 led 2011 19:47

Mozna se pletu, ale nesazel bych na to. Neverim, ze obsluha PCIe procesorem je nejak min narocna nez PCI. Ja tu s HDSPe AES nedosahuju zadnejch extremne nizkejch latenci pri normalnim pracovnim zatizeni procesoru. Podle me to vubec nema smysl resit a prodavat s velkou ztratou puvodne drahy karty a misto nich si koupit drahou kartu. Nerikam, kdyz neni vyhnuti, tam to pak boli. Ale kdyz je vyhnuti...

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od Kermitak » 06 led 2011 19:49

To je fuk do jakyho PCIe slotu to das, stejne se vyuzije jenom tolik linek, na kolik je ta karta stavena, takze kdyz je to PCIe 1x karta, nijak ji nepomuze, kdyz ji das do PCIe 16x slotu. A na nizsich latencich to fungovat nebude 100%.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od Pytkin » 06 led 2011 19:50

matucha : no zavisi , kde tu HDSPe kartu mas .. je v grafickom slote ? alebo v PCIEx1 , ktory ide cez chipset ? ja myslim ze rozdiely v tom byt mozu ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od Pytkin » 06 led 2011 19:51

kermitak : ale zavisi kam ten pcie slot ide .. ci priamo na procak , alebo do chipsetu .. to sa prave moze prejavit v tej latencii podla mna ..

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od Kermitak » 06 led 2011 19:57

He? Co prosim?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od Pytkin » 06 led 2011 20:04

ok .. zle som sa vyjadril .. proste myslim ze moze byt rozdiel v tom , kam je ktory slot pripojeny ..

proste si myslim , ze neni jedno , ktory slot sa pouzije .. mozu sa spravat inak .. a latencia (resp. velkost bufru) je ten parameter , ktory moze byt odlisny ..
Přílohy
Screen shot 2011-01-06 at 20.12.06.jpg
Screen shot 2011-01-06 at 20.12.06.jpg (93.15 KiB) Zobrazeno 179 x

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od Kermitak » 06 led 2011 20:35

Jo jasne, nektery XEONy (myslim, ze pouze XEONy, ale krk za to nedam) maji integrovanej PCIe 2.0 radic, coz se ale u pomalejsich karet imho nijak neprojevi. Jediny rozdil je v tom, ze karty, ktery nejdou primo pres ten integrovanej radic, musi komunikovat pres I/O hub, ale to by byl problem pouze v pripade, ze by ta zvukovka byla x16 a sharovala by ten hub treba s dvema grafikama.

Vidim to stejne jako matucha, ze prechod na PCIe kartu je v tomhle pripade vyhozeni penez z okna.
Jen my dva eurocenty ;]

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od Pytkin » 06 led 2011 21:38

kermitak .. aby bolo jasno .. ja nepresviedcam Ondrasha ze ma prejst na MADI .. Ked mi to kedysi u huberta hovoril , ze nad tym rozmysla , sam som sa ho pytal , ze preco to chce robit .. Ze co tym ziska .. Mal som pocit ze s peniazmi nema problem a chce do toho ist .. V kazdom pripade si myslim ze PCIe karta moze dosahovat ine latencie , ako PCI karta .. Nemam to nijak empiricky overne .. Ale mam overene , ze pri audio komputroch sa deju rozne zaujimave veci , a logika sem tam neplati .. Preto tu o tom pisem .. Ja vidim prinos v MADI karte hlavne v tom , ze zaberie len 2 sloty (oproti 4om s 9652) , je tam viac kanalov , a dokazem dat komputer daleko od studia za skoro nulove naklady .. V starom studiu sme tahali ADATy 20 metrov z rezie do ladnicky a musim povedat , ze uz to nechcem zazit .. velmi sa mi paci MADI HUB a moznost jednoducheho prehadzovania kanalov na roznych pracoviskach , medzi aplikaciami .. atd .. to tu ale asi nikoho neoslovi , lebo tu sa vecsinou len miesa zvuk a malo kto robi nieco viac ..

v kazdom pripade MADI je super technologia .. I ked pre domaceho kutila asi trosku financne narocna .. pokial ale robis vacsie posprodukcne studio , tak ceny za MADI su zanedbatelne a usetri sa na infrastrukture a spolahlivosti ..

Uživatelský avatar
Ondrash
Příspěvky: 888
Registrován: 22 led 2005 10:43

Re: Upgrade převodníků + karty (RME MADI+SSL)

Příspěvek od Ondrash » 15 úno 2011 11:44

Ahoj. Tak jsem konečně upgradoval převodník. 20 hodin čisté práce :)
Nakonec jsem se rozhodl o zapojení pomocí klasických TRS jacků, protože bych musel předělávat všechny kabely.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Zvukově je SSL oproti ADA8000 a AI3 o hodně velkej kus dál. Zvuk je čitelnější, má víc prostoru (stereo je téměř stejné). Poslouchal jsem J.A.R - Nervák a Seala the Best Of. Jsou slyšet najednou zvuky, které jsem dřív neslyšel. Vše je dost detailní, u Seala jsem doslova hltal každou slabiku. Krásně jsou čitelné dozvuky reverbů a tak. U mých tracků, je velký rozdíl u vstupů z kláves. Synthy, které hrály zahuhlaně najednou mají i docela čitelné střední pásmo (např Nord G2X)

Nicméně jsem narazil na dva problémy:

1. Vstupní signál je hrozně tichý. Standardně okolo -20 dB
kabely mám zapojené podle SSL.

http://solid-state-logic-en.custhelp.co ... _en.cfg/ph
p/enduser/std_adp.php?p_faqid=2103&p_created=1245162007&p_sid=9j2PrDmk&p_acc
essibility=0&p_redirect=&p_srch=1&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2
dyaWRzb3J0PSZwX3Jvd19jbnQ9MTA3LDEwNyZwX3Byb2RzPTcwJnBfY2F0cz0wJnBfcHY9MS43MC
ZwX2N2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX25sJnBfcGFnZT00&p_li=&p_topvi
ew=1

Dsub kabel Cordial obsahoval 8 označených kabelů. Ty měly červený vodič (dal jsem ho na špičku), bílý vodič (dal jsem ho na kroužek) a drátky (dal jsem je na zemění). Myslím, že to je patrné z prvního obrázku. Synthy jsou nesymetrické. U nich jsem červený kabel zapojil na špičku, bílý kabel spojil s drátkama a zapojil je jako zemění (konektory jsou mono). Tam asi chyba nebude, ne?

Poradíte mi?

2. Synchronizuju přes Wordclock. SSL je zdroj hodin (nastaveno na Internal). Wordclock input u SSL mám volný, v manuálu jsem se dočetl, že je tam interní terminátor. Na výstupu mám téčko, jedna strana jde do Akaie druhá do RME karty a teď dotaz.

Mám 2 RME karty. Wordclock má být zapojený:
buď: SSL WC OUT ->RME1 WC-IN -> RME1 WC OUT -> RME2 WC IN -> RME2 WC OUT zaterminovaný tím synchronizuju RME2 kartou RME1
a nebo: SSL WC OUT ->RME1 WC-IN opatřené téčkovým rozbočovačem a zároveň na RME2 WC IN- tím synchronizuju obě karty SSLkem

Wordclock mi sice funguje, ale po startu počítače se mi synchonizace rozhodí a vždy musím projet nastavení sync na SSL (to mě dost štve :( )

Díky moc za rady.

Odpovědět