Upgrade studia

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Palio-boss
Příspěvky: 103
Registrován: 23 kvě 2006 18:41

Upgrade studia

Příspěvek od Palio-boss » 29 led 2012 09:00

Zdravím. Rád by som sa poradil ohľadom upgradu štúdia. Momentálne mám M-Audio Fast Track PRO a monitory Behringer TRUTH B2010A. Jedná sa mi teda hlavne o novú zvukovku a monitory. Viem že tu je topicov na túto tému dosť, no prevažne sú v nižšej cenovej kaegórií. Do zvukovky budem zapájať dva synťáky, ale plánujem v budúcnosti počet rozšíriť, takže je nutných minimálne 6 vstupov.
Na zvukovku mám nasledujúce požiadavky: USB2.0 (nemám FW na notebooku), kvalitné prevodníky, pretože v súčasnosti mi to trocha šumí a hlavne pri mixe basy mi to niekedy zvýrazní bordel ktorý neznie dobre. A hlavná vec, ovládanie z panelu zvlášť pre monitory a zvlášť pre slúchatka (som rozmaznaný z FTP, kde je to iný luxus :D ).
Tu som našiel nejaké varianty:
Roland Octa Capture
MOTU Ultralite MK3
Roland Quad Capture/Avid Mbox + Yamaha MG102C
Tu vážne neviem ktorý variant voliť, čo bude najmenšie zlo. Či by som si kombináciou s mixákom akurát nezabordeloval audio do zvukovky. Primárne budem využívať Cubase, ale o rok a pol, ak sa mi podarí dokončiť terajšiu školu :D, plánujem CET kurz kde je podmienkou Pro Tools.

Monitory: tu uvažujem o osempalcových, ktoré majú lepšie basy a tak by bolo konečne možné lepšie kontrolovať subbass a celkovo basy. Čistý zvuk vhodný na slušné mixovanie je samozrejme nutnosť. Pôvodne som uvažoval o KRK RP8G2 alebo Yamaha HS80M ale to sú vraj nič moc bedne, tak som trocha pátral a našiel toto:
Fostex PM-2 MK2
Mackie MR8
M-Audio CX8
Dosť som sa zakukal do Adam A7X, ale cena sa mi zdá dosť vysoká, no ak by boli až o taký kus lepšie možno by som chvílu pošetril. Mojim favoritom je tu Fostex, kvoli predým wooferom, no nikde nieje presný frekvenčný rozsah, iba od 50Hz a to pre celú radu.

Vedeli by ste mi prosím pomôcť s výberom alebo odporučiť niečo iné? Brainstormingu sa medze nekladú, preto píšem sem :D. Budget by mal byť niečo okolo 1200€ no som ochotný sa prispôsobiť. Drasticky sa však od tejto sumy vzdialiť nechcem.

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Upgrade studia

Příspěvek od Wohma » 29 led 2012 11:18

U monitoru si pockat na jety Adamy A7(X), nebo vzit treba toto http://midi.cz/Comment.aspx?id=94702
Byt tebou tak spis napred resim stolni pocitac misto notebooku. Budes pak mit k dispozici treba tohle http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... rder=datum
(Ostatne dela se to i s Cardbusem, ale notebook mi na nejaky serioznejsi studiovy hratky neprijde moc dobrej, pokud to neni mobilni studio.)

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12761
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Upgrade studia

Příspěvek od dendy » 29 led 2012 11:41

nesuhlasim s tym notebookom... dnesne vykonne notebooky su na DAW uplne v poriadku... naopak prenosnost je vyhoda ze vies cely projekt obrat zo sebou trebars do ineho studia a doladit zvuk v lepsej akustike /odposluchu

Uživatelský avatar
Vrzalík
Příspěvky: 488
Registrován: 27 říj 2009 10:29

Re: Upgrade studia

Příspěvek od Vrzalík » 29 led 2012 11:50

Problém univerzální zvukovky jsem nakonec vyřešil koupí Fireface UCX.( doma ještě ale není)

Pro mě rozhodující faktory : USB 2.0 i FireWire 400 připojení, nízká latence, TotalMix FX, často aktualizované a stabilní ovladače od RME, do budoucna možnost připojit k tabletu.

Musí si ale člověk bohužel patřičně připlatit :wink:.
Naposledy upravil(a) Vrzalík dne 06 úno 2012 10:27, celkem upraveno 4 x.

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Upgrade studia

Příspěvek od Wohma » 29 led 2012 11:58

dendy píše:nesuhlasim s tym notebookom... dnesne vykonne notebooky su na DAW uplne v poriadku... naopak prenosnost je vyhoda ze vies cely projekt obrat zo sebou trebars do ineho studia a doladit zvuk v lepsej akustike /odposluchu
Kdyz jdes do jineho studia, tak zcela jiste nemusis brat pocitac :) Staci flashka nebo disk s projektem.
Jinak by me zajimalo, ktery notebook ma napriklad disk, ktery je rychlostne aspon trochu srovnatelny s desktopovym. Pokud nejake jsou, tak to jsou pak spis 4kg deskbooky... To uz mi prijde mnohem lepsi koupit si Mac Mini.
U notebooku navic casto identicky procesor identicke rady jako na stolnim pocitaci ma diky uspornym technologiim mensi vykon, o cemz samozrejme vyrobce prilis nemluvi. A to ani nemluvim o tom, ze kdyz se ti vysere treba grafika ve stolnim, tak si to za par stovek spravis sam. U notebooku tezko.

Notebook je fajn vec, ale spis jako doplnek ke stolnimu pocitaci. Sam to tak mam a nemenil bych, i kdyz samozrejme studio jako takovy nemam :)
BTW o prenosnosti se nikde nic nepise, naopak predpokladam, ze kdyz nahrava syntaky, tak to bude delat takrka vyhradne doma.

Uživatelský avatar
STi
Příspěvky: 386
Registrován: 01 úno 2011 03:07

Re: Upgrade studia

Příspěvek od STi » 29 led 2012 15:37

Wohma píše:Jinak by me zajimalo, ktery notebook ma napriklad disk, ktery je rychlostne aspon trochu srovnatelny s desktopovym. Pokud nejake jsou, tak to jsou pak spis 4kg deskbooky... To uz mi prijde mnohem lepsi koupit si Mac Mini....
SSD?
FB | SC | T

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Upgrade studia

Příspěvek od Kermitak » 29 led 2012 15:40

Na DAW ti staci podle me skoro kazdy notebook, co je dnes na trhu a to s prstem v nose a jeste se bude nudit. Co se disku tyce, ty pracujes v DAW s nejakyma obrovskyma datovyma tokama? Tech par mega za vterinu zvladne prece nekolikrat i ten nejpomalejsi disk co muzes koupit, imho.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12761
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Upgrade studia

Příspěvek od dendy » 29 led 2012 16:04

ja fungujem na notebookoch uz dlhe roky a ziadny problem nemam... nezaujimaju ma papierove parametre diskov atd... ja len konstatujem ze na tvorbu (aj pri masivnom nasadeni top pluginov) trebars moj sucasny ntb (i7 2.66, 4gb ramka, disk 5400 ot) bohate staci... tahat projekt na usb mi pride nerealne - co ak v nom mam pouzitu kopu pluginov ktore v studiu nemusia mat, a,dbo externe sample library (a nechcem ich mat nabalene vsetky v root adresari projektu na svolom disku)...

samozrejme verim ze nejake masivne orchestralne sample library ktore vyzaduju rychle disky 16 gb ramky by to nestacilo... na beznu produkciu postavenu na pluginoch + nahravani audia z externych synthov - absolutne v pohode...

ked sa mi nieco v ntb posere, dam ho do servisu, ked konci zaruka, predam ho a kupim novy...

prave v dnesnej dobe kupovat velku desktop kravu co zavadzia, kopa kablov vsade a spotreba ze by clovek uzivil memsiu elektraren je prezitok (ked clovek vyslovene nepotrebuje fakt extremny vykon prave na tie gigabajtove sample kniznice a podobne)

ovsem je to vec vkusu, ked niekomu zalezi na tom aby usetril kazdu korunu/euro, a nepotrebuje byt vobec mobilny, tak asi pre neho klasicky desktop vyznam ma...

este zaujimavy kompromis mi pridu all-in-one riesenia kde je vsetko napchate v monitore a clovek ma len bluetooth klavesnicu/mys ...

ale dost offtopicu, ospravedlnujem sa :-)

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Upgrade studia

Příspěvek od Wohma » 29 led 2012 16:20

SSD je dobrej argument, ale tam bych se zas u nahravaciho stroje bal o zivotnost.
K rychlosti disku - ja treba pri nacitani knihoven zvuku teda nechci cekat 3x delsi dobu, uz tak me to otravuje :) A nemusi jit nutne o orchestralni samply, staci treba bici.
Nicmene zpet ke konkretni situaci - pokud by byla moznost pripojit FW zvukovky, tak je ta nabidka mnohem pestrejsi. Treba takova Saffire 40 ma dost transparentni prevodniky na to, aby to autora nemuselo zajimat, a da se sehnat za par kacek. To jen tak namatkou ;) Nemam rad platformy, ktery me nejakym zpusobem zavazuji.
Dalsi otazka je pak, na kolik vyjde upgrade stolniho pocitace a notebooku, az prijde cas :wink:

Ale je to samozrejme jen muj nazor, verim, ze spouste lidem notebook na tvoreni staci a nijak je neomezuje.

Palio-boss
Příspěvky: 103
Registrován: 23 kvě 2006 18:41

Re: Upgrade studia

Příspěvek od Palio-boss » 29 led 2012 22:43

Aj ja notebook vyuzivam na produkciu uz niekolko rokov. V lete som investoval do celkom solidne vybaveneho stroja a nebyt tych povodni v tovarni na disky uz je tam namiesto 5400ot 7200 otackovy disk. Notebook sice FW ma ale iba 4pin ten maly smrad, takze tu moznost odpadava. Inak naozaj je riesenie mixpult + light zvukovka s dobrym prevodnikom az taka bieda? Quad Capture ma prevodniky ako Octa capture (ktory je tu inak favoritom u mna) ktore dost vsade ospevuju ako kvalitny kus HW dokonca lepsi ako MOTU Ultralite. Len ma na Quad Capture desi to neoddelene ovladanie hlasitosti. Ako na Fireface UC nemam, teda mam ale nechce sa mi tolko len za zvukovku vyhadzovat, aj ked je vsade RME odporucane ako strasne kvalitne. V kvalite tych prevodnikv sa velmi nevyznam, tak by som potreboval pomoc. Co takto Focusrite Scarlett? To su nejake nove USB2 interface. Co sa monitorov tyka, trocha som tusim ze to dopadne na Adama, len dufam ze slusne hodi aj frekvencie kusok pod 50Hz.
Ako ja nepotrebujem nejaku super kvalitu, len nieco co je lepsie ako aktualna kombinacia a na com sa da miesat. Je pravda ze teraz miesam na tych B2030A ale citim ze uz to asi nestaci.

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Upgrade studia

Příspěvek od Wohma » 29 led 2012 23:29

Hele, 4pin neni problem, akorat k tomu budes muset mit napajeci zdroj.
Jinak ty Rolandy vypadaji docela slibne, sam mam trochu zalusk na Quad Capture.
Focusrite Scarlett bych asi nebral, Rolandy vypadaji bezproblemoveji - a to rikam jako dlouholety uzivatel a fanousek znacky Focusrite :)
Pokud opravdu potrebujes hluboky bas, pak stejne budes asi muset resit subwoofer, takze bych se ridil podle toho. A7 hrajou v ramci tolerance od 46Hz, cemukoli pod tim se neda prilis verit (na druhou stranu cokoli pod tim uz taky 95% reprodukcnich zarizeni u posluchacu nezahraje).

Uživatelský avatar
Hammond
Příspěvky: 1120
Registrován: 05 říj 2010 18:44

Re: Upgrade studia

Příspěvek od Hammond » 30 led 2012 06:52

Ten stvorpin podla mna problem robit moze a podla mna aj zarucene bude. Napr. samotny Focusrite ich taktiez neodporucaju. Ja som tiez fanusik Focusrite, ale rozbehat Saffire 56 s NTB sa mi za pol roka nepodarilo, a uz ma ide z toho porazit, pretoze to velmi potrebujem na mobilne nahravanie. Skusal som to na troch roznych Notebookoch, interny 4-pin blbol aj na velmi drahom a vykonnom stroji. Specialne som si kupil dalsi NTB s ExpressCard a CardBus slotmi a uz som vyskusal som uz dva rozne radice s dvoma roznymi chipsetmi a zatial ziaden nesiel bez problemov. Este mam v umysle skusit jeden radic a potom asi NTB poleti z okna. Je to skoda, lebo podla mna su tie Focusrite karty naozaj vyborne vybavene.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Upgrade studia

Příspěvek od kexik » 30 led 2012 08:46

dendy píše:nesuhlasim s tym notebookom... dnesne vykonne notebooky su na DAW uplne v poriadku... naopak prenosnost je vyhoda ze vies cely projekt obrat zo sebou trebars do ineho studia a doladit zvuk v lepsej akustike /odposluchu
staci si na pc skrinku namontovat rucku
nemyslim ako srandu, stolove pc neni vobec problem preniest hocikam. laptop spolu so zvukovkou, zdrojom atd nema na oblem ovela menej a ked sa kupi na ten desktop hracska alu skrinka, tak ani na hmotnost

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Upgrade studia

Příspěvek od Wohma » 30 led 2012 10:10

Hammond píše: Napr. samotny Focusrite ich taktiez neodporucaju.
? http://www.focusrite.com/answerbase/en/ ... php?id=015

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: Upgrade studia

Příspěvek od TOM-Thak » 30 led 2012 10:49

Na jaky hudebni zanr to chces?

Ja nevim, jestli bych se u takto lacinych monitoru nebal stredu, kdyz budes mit 8palcovy basak..
Zaroven vim, ze klasicky A7 nezahrajou spodek (to mam dobre otestovano :c) dlouho sem na nich delal).
Jestli by nebylo lepsi vykaslat se zatim na zvukovku a koupit poradne bedny, ktere sou v kazdym
studiu fakt zaklad.. a pak casem si poresit zvukovku az neco nasetris.
Treba APSka nebo nejaka Dynaudia..

Odpovědět