UPS - vypínání

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

UPS - vypínání

Příspěvek od Magion » 24 říj 2010 18:11

Jak používáte UPSku? Necháváte je stále ve šťávě? Pořídil jsem tu co tady byla v bazaru a mám na ni zapojený celý studio. (Problém s brumem se mi malinko zlešpil, ale žádný zázrak se nekonal.)
KDyž skončím s prací, tak bych ji nejraději odpojil ze sítě, protože i když jsem už vše ostatní vypnul a zůstala zaplá jen UPS, tak sama pořád trochu vrčí a asi má i nějakou spotřebu. Vrčí i když ji vypnu. Jedině odpojení o 220V pomůže. Přijde mi zbytečný mít takto zaplej spotřebič, když nepracuju.
No v manuálu o tom nic nepíší - servery většinou jedou nonstop - tam se to neřeší.
Zajímá mě jestli to vypínání nemůže nějak snižovat životnost baterek.
Co myslíte?

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 24 říj 2010 18:13

mam APC, disponujou hodne prijemnou help linkou. premyslel jsem nad tim samym a bylo mi receno, ze nejsou staveny na vypinani; pry mam nechavat stale v siti.

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2271
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od ReaktoplazmAR » 24 říj 2010 18:16

odpajam ju zo siete.. tiež mi vadí predstava že tam bude celú noc vrčat..
add: nuž ale ako tu čítam, radšej ju teda budem nechávat v sieti :lol:

Uživatelský avatar
hombrefeo
Příspěvky: 3105
Registrován: 25 čer 2009 23:19

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od hombrefeo » 24 říj 2010 19:29

Rozhodne zajimava polemika. Z teorie jasne vyplyva, ze upc je urcena ke stabilizaci napeti a jako zalozni zdroj. To, ze se hlavne pouzivaji tam, kde jsou servery nebo pracovni stanice, je predurcuje k tomu, ze jsou zapnuty nonstop, a z toho nejspis vychazeji i inzenyri pri jejich navrhu. Ja jich mam nekolik a zadnou me nikdy nenapadlo vypnout. Dalsim faktorem je tvrzeni nekterych odborniku, kteri vubec pocitace nevypinaji s tim, ze kazdy start je pro hardware vetsim zatizenim a rizikem, ze se neco poskodi, nez kdyz funguji obvody pri stale teplote 24h.

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od Magion » 24 říj 2010 23:02

no ony i ty zvuky při zapnutí / vypnutí UPSky docela samy o sobě říkají, že to není stavěný na běžný on-off režim.
cvakne zabzučí znovu cvakne chvíli ticho pak bzukot, větrák a pak už normálka :)
Taky mám APC. nechám ji teda asi jet nonstop, ale schválně si seženu měřák spotřeby, abych veděl kolik si to pápne naprázdno.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od Pytkin » 25 říj 2010 00:26

no ja som mal online UPSky MGE v praci , a oni sa ani nedali vypnut .. len tak ze sa odpojil privod , a nechali sa vymlatit baterky (co asi neni uplne to prave) .. len vtedy sa ta UPS vypla , ze zhasol displej a prestal hucat ventilator ..

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od Magion » 25 říj 2010 09:29

takto - ta UPSka co nově mám ( APC Smart UPS 1500I )může fungovat jako master vypínač on/off pro připojené zařízení. O tom v manuálu píší. Ale i když se ta UPSka vypne vypínačem na předním panelu, tak pořád bzučí...
Jedině odpojení od 230V ji vypne totálně.
No tak ted ani nevím, jestli mám vypínat i tímto on/off na předním panelu, nebo ji nechat pořád zaplou.
Ale když tam to ON/OFF talčítko je a píší o tom v manuálu, tak by to mohlo být ok, ne?

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od Vuid » 25 říj 2010 17:37

Ja teda UPS taky vypinam, ale mam jen takovej levnej APC smejd na zalohu pc...
Vsechny el. pristroje jsou nachylne na poskozeni pri zapnuti, z toho bych nevyvozoval nic specialniho pro UPS. Zrovna tak jsou vsechny el. pristroje totiz nachylne na poskozeni bleskem treba. Blesk nadela vic skody, radsi vypinam skoro vse.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od Pytkin » 25 říj 2010 23:36

myslis ze ti pomoze proti blesku , ked pristroj vypnes ?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od kexik » 26 říj 2010 09:36

Pytkin píše:myslis ze ti pomoze proti blesku , ked pristroj vypnes ?
ciastocne ano... blesk samozrejme poskodi aj vypnute zariadenie ale zapnute poskodi daleko viac.

Uživatelský avatar
W.Cable
Příspěvky: 858
Registrován: 07 lis 2007 09:45

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od W.Cable » 14 črc 2012 14:17

Ahoj,
chtel bych se zepat, otevrel jsem novou UPSku, vytahl jsem z ni baterie a obe jsou po nakloneni u vicek mokre.
Jedna se o tohle http://www.apc.com/products/resource/in ... l_watts=50
a jsou v ni tyto baterie http://www.apc.com/products/resource/in ... _sku=RBC55

Zajimalo by me, jestli ta tekutina neni pri odparovani zdravi skodliva? Vypada to, ze se asi bude neustale v malem mnozstvi odparovat, tak bych nerad riskoval.
Diky.

Na obrazku jsou videt ctyri horni vicka
Obrázek

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od biscuit » 14 črc 2012 14:33

"Maintenance-free sealed Lead-Acid battery with suspended electrolyte : leakproof"

dle meho laickeho nazoru by tedy nic unikat nemelo ;) olovo/kyselina - tedy dost podobne autobaterii asi...

Uživatelský avatar
W.Cable
Příspěvky: 858
Registrován: 07 lis 2007 09:45

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od W.Cable » 14 črc 2012 14:41

Take myslim, ze by nemelo nic unikat, ale houby tomu rozumim. Nez tam budu v pondeli volat, tak jsem chtel mit tak nejak jistotu. Zatim to teda nebudu zapojovat.

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od TOM-Thak » 14 črc 2012 16:55

Hah, zrovna ted mame taky porad problemy s elektrikou 1x denne to proste spadne.
Takze taky jdu do naky UPSky.. potrebuju do ni pripojit PC, monitor a pri nejlepsim Virus TI, abych to dokazal behem
10min ulozit a vypnout.

Jen me dost zarazi to, jak jsou ty UPSky slabe.. nebo to spatne chapu?
V online kalkulatoru jsem si vypocital podle zvolenych periferii meho PC,
ze bych mel mit zdroj 525W.. mam 500W a nikdy sem snim problem nemel..

Nicmene UPSky v cenove kategorii kolem 2000CZK maji vetsinou vykon kolem 400W,
pricemz u nich pisou, ze vydrzi pri 50% zatizeni 9minut.
To by tedy znamenalo, ze pri zapojeni PC, monitoru a viruse kdy to tech 520W muze byt,
tak mi ta UPSka nevydrzi ani 2minuty?
Kdyz ma vykon 400W, pri 50% vytizeni 9minu, takze pri 100% 4.5 minuty, jenze 520W je tak 125% vytizeni,
takze to musi vydrzet min.

Prijde mi to nejaky podivny, protoze na youtube sem videl testy s docela naslapnutejma grafarnama a vydrzelo to
treba 10minut.

Poohlizim se po necem takovym:
http://www.czc.cz/apc-back-ups-es-550va ... 56971q9r86

http://www.czc.cz/apc-back-ups-es-550va ... 56971q9r86



Jediny, co od toho ocekavam je to, ze mi to nebude mrsit zarizeni ve studiu, kdyz mi jsou vypadky a bezpecne to ulozim a vypnu vse sam,
aniz by zarizeni dostalo "sok".

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: UPS - vypínání

Příspěvek od Pytkin » 14 črc 2012 18:43

Hlavne 400w ups bude pretazena, ked ju zatazis na 525w a vypne sa, resp. sa hodi na bypas. Potrebujes silnejsiu.
Dlzka backupu sa riesi pridavanim bateriek..

Odpovědět