Virus C a illegal RAM

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
mathiasm

Virus C a illegal RAM

Příspěvek od mathiasm »

Po nějaké době kdy jsem netvořil z nedostatku času jsem konečně našel volnou chvíli usednout a "hrát si".
Co mě ale překvapilo a trochu vyděsilo po zapnutí vira, který mi vyhodil hlášku: "Illegal RAM, low Battery???" Taky se mi pravděpodobně přepsaly banky A, B bankami C, D...s jistotou to nevím, prováděl jsem nedávno zálohu A,B bank.
Tušil jsem, že nějakou baterii mít musí, A B jsou přece RAMky. Ale ještě předtím než vira otevřu jsem se chtěl zeptat vás na případnou radu na co si dát pozor, jestli můžu něco snadno poškodit, člověk nikdy neví, synt jsem ještě neotvíral a rozhodně si vira nechci zničit :? a jakou baterii koupit? Tipuju, že to bude klasická knoflíková baterie používaná např. na základní desky? Thx.

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Jak dlouho jsi to neměl zapnuté? Nejdřív to zkus nechat několik hodin pod proudem, aby se baterka nabila. Je mi dost divné, že by baterka byla zralá na výměnu už takhle brzo.

mathiasm

Příspěvek od mathiasm »

cca 4 hodiny odpojené od sítě, když jsem si trochu přeuspořádal "studio"... a od té doby tak týden ležel na stole, v síti zapojen jen vypnutý až do dneška...nevím, podle mě to je taky brzy na výměnu

peteness

Příspěvek od peteness »

Já měl Vira rozšroubovaného. Je tam jenom menší deska, co zabírá tak 1/4 plochy. Zbytek je prázdná krabice.

Tudy

Re: Virus C a illegal RAM

Příspěvek od Tudy »

mathiasm píše:Tipuju, že to bude klasická knoflíková baterie používaná např. na základní desky? Thx.
Raději to otevři a podívej se na ni.
Většinou tam bývá Lithiová baterie CR2032 (jako na mainboardech PC), ale u některých strojů má bodované kontakty a je zapájena přímo v tisku.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Ctirad píše:...Nejdřív to zkus nechat několik hodin pod proudem, aby se baterka nabila..
Myslíš, že je tam akumulátor?
S tím udělal nedobrou zkušenost Korg, když mu u Polysixů a Poly61 vytékaly NiCd akumulátory a nevratně likvidovaly procesorovou desku.
Od té doby se snad všude dávají Lithiové baterie zapojené přes dvojitou Shotkyho diodu (takže nabíjení ani není možné)

mathiasm

Příspěvek od mathiasm »

Aha, takže nabíjecí asi není, takže ji stejně musím vyměnit, když už vir hlásí vybitou, resp "low batery".
A jak vidím tak otevření krabice by mělo být easy...fajn, díky to jsem chtěl vědět. El. prumku sice mám, takže nějaké zásahy do přístrojů a podobně mi nečiní problém, ale stejně se o něj bojim :)
Naposledy upravil(a) mathiasm dne 22 zář 2007 19:12, celkem upraveno 1 x.

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Tudy píše:Myslíš, že je tam akumulátor?
S tím udělal nedobrou zkušenost Korg, když mu u Polysixů a Poly61 vytékaly NiCd akumulátory a nevratně likvidovaly procesorovou desku.
Od té doby se snad všude dávají Lithiové baterie zapojené přes dvojitou Shotkyho diodu (takže nabíjení ani není možné)
Počkej, počkej, teď jsi mě zmátnul. Tím chceš tvrdit, že baterie běžně používané na zálohování pamětí ve spotřebičích (kromě kláves třeba i tunery, TV nebo videa) se nedobíjejí? Jak tam pak můžou vydržet řádově přes 10 let?

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Lithiová baterie vydrží něco přes 5 let, ale pokud je mašina často používána, tak z ní (za provozu) není žádný odběr a pak může vydržet i déle.

Ale myslím, že např ve videích apod. je spíš zálohovací kondenzátor (měl jsem ho i v stařičkém sekvenceru Yamaha - tam vydržel nabitý asi týden).
V těch spotřebičích, které jsou často jen ve standby (TV, video...), je potřeba zálohovat paměť jen pro výpadek napětí, nebo kvůli manipulaci.
Ale určite jsou taky vyjímky.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

mathias: tak jak pise tudy, baterka se musi po nejakym case proste vymenit. mas to napsany v navodu

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ja vira zapinam raz za 2-3 mesiace .. a ziadne vypadky pamati nemam .. cize o ziadnom dobijani sa neda hovorit ..

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Tudy píše:Lithiová baterie vydrží něco přes 5 let, ale pokud je mašina často používána, tak z ní (za provozu) není žádný odběr a pak může vydržet i déle.
Tak jsem pátral o informacích a fakt je to tak. Dodnes jsem žil v domění, že třeba CMOS baterie v PC a podobných zařízení se půběžně dobíjí a po těch cca deseti letech tu schopnost ztrácí. Ale ono ne 8-D . Popravdě mě nikdy nenapadlo pátrat po tom, jestli to náhodou není jinak. Zajímavé ovšem je, že zavádějcí informace o dobíjení je dost běžná v literatuře i po internetu.

Každopádně Virus C se začal dělat někdy v roce 2002, ne? I kdyby tohl ebyl jeden z prvních kusů, tak je to pořád relativně brzo na výměnu, se mi zdá.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

cintát z manuálu k virovi:
MEMORY BATTERY CHANGE
The Virus Classic stores its sound programs in a battery-buffered RAM. This battery (general type
designation: CR2032) should be replaced every three to four years. The housing has to be opened
to change the battery, so take the device to a qualified service technician. Do your part in protecting
our environment and take it to a shop that disposes of batteries properly.
Before you have the battery changed, save the entire memory content of the RAM by loading it to a
sequencer via "Total Dump". Be advised

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

biscuit píše:This battery (general type
designation: CR2032)
To je stejná jako v PC, co zálohuje CMOSku.
should be replaced every three to four years.
Hmmm, to je docela málo. Asi jim to celkem dost "žere".

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Tudy píše:Většinou tam bývá Lithiová baterie CR2032 (jako na mainboardech PC)...
Ctirad píše:
biscuit píše:This battery (general type
designation: CR2032)
To je stejná jako v PC, co zálohuje CMOSku.
:) :) :)

Odpovědět